aradon.ro Web analyticsLista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic. Spania a fost introdusă pe lista galbenă! Marea Britanie rămâne în zona roșie

De Sorina Ambrus

Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic. Spania a fost introdusă pe lista galbenă! Marea Britanie rămâne în zona roșie

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a publicat lista actualizată a țărilor/statelor cu risc epidemiologic, în funcție de rata de incidență cumulată.
Scris de Sorina Ambrus - Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a publicat lista actualizată a țărilor/statelor cu risc epidemiologic, în funcție de rata de incidență cumulată.

Dintre statele europene, pe lista galbenă a fost introdusă Spania, în urma creșterii numărului de infectări în peninsula Iberică. De asemenea, pe lista galbenă se mai regăsesc două țări din Europa, și anume Portugalia și Georgia.

Încadrarea din zona galbenă sau verde în zona roșie, precum și încadrarea din zona verde în zona galbenă, intră în vigoare la 24 de ore de la data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care este aprobată lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic.

Clasificarea țărilor/teritoriilor se face în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile, fiind introduse într-una din cele trei categorii:

a) Zona Verde – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5;

b) Zona Galbenă – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3;

c) Zona Roșie – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3.

Excepții de la măsura carantinei

Pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din zona roșie și zona galbenă se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat pentru o perioadă de 14 zile, cu câteva excepții.

Astfel, sunt exceptate de la măsura carantinei instituită pentru persoanele care sosesc din țările/teritoriile de risc epidemiologic ridicat – zona galbenă – următoarele categorii care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19:

a) persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România;

b) persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);

c) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară;

d) copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;

e) copiii cu vârsta mai mare de 3 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);

f) persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul tării;

g) lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum şi cetățenii români angajați ai operatorilor economici din țările menționate, care la intrarea în țară fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi;

h) elevii/studenții, cetățeni români sau cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara României, care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din România sau din afara țării, fac naveta zilnic către acestea și prezintă documente doveditoare, sau care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori.

Dovada vaccinării și a testării

Dovada administrării vaccinului, inclusiv data finalizării schemei complete de vaccinare, necesară pentru aplicarea excepțiilor prevăzute în prezenta hotărâre, se realizează prin intermediul certificatului verde de vaccinare sau a documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării și prezentat în limba țării unde a fost administrat vaccinul și în limba engleză.

Dovada confirmării pozitive pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, necesară în vederea aplicării excepțiilor prevăzute în prezenta hotărâre, se realizează prin intermediul certificatului verde de vindecare, sau a testului RT-PCR pozitiv la data diagnosticului emis de autoritatea competentă, din România sau din afara țării și prezentat în limba țării unde a fost efectuat testul și în limba engleză.

Dovada testării pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, necesară în vederea aplicării excepțiilor prevăzute în prezenta hotărâre, se realizează prin intermediul certificatului verde de testare, sau prin rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) și prezentat în limba țării unde a fost efectuat testul și în limba engleză.

 

 

 

11 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Udjd says:

  Na incepe iar, azi Spania maine Italia, se gata euro mars la culcare dragi cetateni adormiti.
  Vaccinativa sa aveti anticorpi ca si restul…..

 2. Cetatean says:

  Pe cine dracu intereseaza rata de incidenta,de ce nu este tabelul pe tari in ordine alfabetica? Daca tot suntem mintiti macar sa gasim mai repede unde ne trebuie porcaria de test

 3. Rat pack says:

  Gata fotbalul…gata cu fasoanele.Modelul de declaratie pe propie raspundere sper ca inca mai stiti unde la-ti pus.
  He! He!

 4. vine... se simte în aer says:

  Vine războiul civil și detronarea infectului virus numit Iohannis. În Grecia proteste uriașe împotriva genocidului, în Africa de Sud jaf și incendieri de malluri pentru că populația este înfometată și fără viitor. Când se va pune mâna pe arme va fi prea târziu.
  Dumnezeu este cu noi și odată forțați să luptăm nu ne vom mai opri. Mai bine mort de glonț decât de serurile voastre pentru depopulare.
  Desigur nu ne dorim asta dar dacă este supraviețuirea noastră și a copiilor noștri în joc o vom face.

 5. turismul in pandemie says:

  in pandemia asta unii prefera sa se plimbe pe meleaguri straine cu riscul de a aduce vreun virus acasa. cu toate ca si in Romania sunt destule locuri de vizitat si de facut concedii atat la munte cat si la mare E adevarat ca una e sa se laude ca au fost in Egipt , Barbados sau la Monaco si alta e sa spuna ca au fost la Techirghiol sau la Predeal…! Virusul asta ucigas a fost adus in Romania de oameni nu de martieni sa fie clar !

  • Mda says:

   La aia te-ai gandit ca mai vin oameni straini in tara asta nu numai romanii aduc virusi, la prima faca a fost adus in tara de straini infectati, poate chiar chinezi

   • raspuns Mda says:

    prima data au adus virusul unii diasporeni ce nu mai aveau loc de munca pt ca s-au inchis magazinele si altele
    multi nici nu aveau asigurare medicala etc etc… Nu strainii au venit aici la inceput de pandemie ci dragii nostri diasporeni si diasporence fara loc de munca……………….. locuinta si asigurare Asa ca mai taci………… ca vorbesti sa nu taci.
    PS Nu am vazut diasporeni romani ce au locuinta si loc de munca sa fi fugit acasa cand a inceput pandemia anul trecut Clar?

 6. raspuns Mda says:

  prima data au adus virusul unii diasporeni ce nu mai aveau loc de munca pt ca s-au inchis magazinele si altele
  multi nici nu aveau asigurare medicala etc etc… Nu strainii au venit aici la inceput de pandemie ci dragii nostri diasporeni si diasporence fara loc de munca……………….. locuinta si asigurare Asa ca mai taci………… ca vorbesti sa nu taci.
  PS Nu am vazut diasporeni romani ce au locuinta si loc de munca sa fi fugit acasa cand a inceput pandemia anul trecut Clar?

 7. Local

  Mașini furate, oprite la vamă: BMW și Audi găsite la Borș, Alfa Romeo depistat la Arad. Valoarea autoturismelor depășește 45.000 euro
  Două mașini furate din străinătate au fost găsite miercuri, la doar câteva ore distanță, la frontiera de la Borș II. Un Alfa Romeo a fost depista la Vama Turnu din Arad.

  ARADON Sport local

  Se ştiu optimile Cupei României
  ARAD. 18 echipe din fotbalul județean au rămas în cursa pentru calificarea în sferturile de finală ale Cupei României, faza judeţeană, ediţia 2022-2023.

  ARADON Sport local

  Condițiile pentru fani la jocurile „galben-albastrelor”
  Suporterii nu vor mai putea să interacționeze cu jucătoarele pentru poze și autografe pe teren.

  Local

  150 de cazuri noi și 1.154 active în județul Arad
  De miercuri până joi s-au înregistrat în județ 150 de cazuri noi de infecție cu virusul SARS-CoV-2.

  România

  Vaccinații vor putea circula liber indiferent de gradul de infectare din localitate
  ARAD. Guvernul a aprobat la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență o serie de măsuri menite să reglementeze inadvertențele apărute la depășirea pragului de patru cazuri la mia de locuitori și introducerea activităților în baza certificatului verde între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. 12

  Local

  Podurile de pe Arad-Oradea, la reparat
  ARAD. Va urma cel puţin o lună de zile de lucrări şi trafic aglomerat pe DN 79 Arad-Oradea. Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara anunţă faptul că pe această şosea vor începe lucrările de reparaţii ale podurilor, respectiv la dispozitivele de acoperire a rosturilor de dilataţie.

  Local

  Afgani ascunși printre anvelope, descoperiți la frontiera Nădlac II
  Zece cetățeni afgani, cu vârste cuprinse între 14 și 41 de ani, au fost găsiți de polițiștii de frontieră de la Nădlac II, ascunși în remorca unui camion care transporta anvelope în Germania. 1

  Local

  Fostul primar din Zăbrani îşi caută libertatea
  Dosarul în care Marian Toader a fost condamnat pentru fapte de corupţie se reia la Înalta Curte. 3

  Local

  Două pistoale și zeci de cartușe letale deținute ilegal de un bărbat, la Pecica
  Un bărbat din Pecica a fost reținut pentru 24 de ore de către polițiști, după ce aceștia au găsit la domiciliul pecicanului două arme și zeci de cartușe letale. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.