aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
Locuitori în satele nimănui

Locuitori în satele nimănui

la 4 June 2018 06:47

Locuitori în satele nimănui

4 June 2018 06:47
Suntem obișnuiți cu viața la oraș, iar electricitatea sau apa curentă ni se par lucruri firești. Alții, însă, trăiesc în sate „rupte de lume”.
Scris de Eugen Rogojan - Suntem obișnuiți cu viața la oraș, iar electricitatea sau apa curentă ni se par lucruri firești. Alții, însă, trăiesc în sate „rupte de lume”.

Trimite articolul

X

Aceasta este situația locuitorilor din câteva sate arădene, în care mai găsim doar câțiva oameni. Sate cu maxim 50 de locuitori, în care mai trăiesc doar câte două, trei familii, localități în care curentul electric încă nu a ajuns, iar contactul cu lumea exterioară este minim.

Varnița, Bodrogu Vechi, Labașinț, Budești, Cociuba, Tălmaci, Leștioara, Mustești, Camna sau Laz, sunt doar câteva nume de localități din județul Arad, în care trăiesc mai puțin de 50 de oameni. Cu o populație de 472 de mii de locuitori (la 1 iulie 2017), județul Arad are în componență 68 de comune, cu aproximativ 280 de sate. Conform ultimului recensământ al locuințelor și populației (2011), 30 dintre aceste sate aveau sub o sută de oameni, cu nouă mai multe decât în 2002.

Sate mai mici decât un bloc

Migrația către zonele urbane, sau către satele mai mari, dar și rata foarte mică a natalității, au făcut ca unele sate arădene să aibă mai puțini locuitori decât…un bloc cu zece etaje. Aceasta este situația în Camna, în comuna Șilindia, localitate aflată la mică distanță de lacul Tauț. Aici, la începutul anilor  90, trăiau în jur de două sute de persoane, însă plecarea lor în masă a făcut ca la recensământul din 2002, să se înregistreze prezența a 76 de persoane. Nouă ani mai târziu, numărul acestora aproape că se înjumătățise, ajungând ca la recensământul din 2011 să mai trăiască aici doar 45 de oameni.

Cam tot atâția trăiesc și în Laz, comuna Dezna, în condițiile în care în 2002, încă erau 62 de locuitori, iar în 2011, 48 de suflete. Nici la Mustești, în comuna Gurahonț, nu este cu mult mai bine. Aproximativ 40 de persoane își duc traiul în satul din Munții Zărandului, numărul acestora fiind în continuă scădere. Acum o sută de ani, aproximativ 350 de oameni trăiau aici, numărul lor ajungând în 2011 la 44. Tot în comuna Gurahonț se află și satele Dulcele, cu 74 de locuitori (100 în 2002) și Valea Mare, cu 82 de oameni (104 în 2002). În total, în comuna cu zece sate trăiesc în jur de patru mii de suflete.

Fără botez în ultimii 20 de ani

Un alt sătuc arădean în care mai trăiesc doar câteva zeci de persoane este Leștioara, din Hălmagiu. De la 63 de locuitori la recensământul din 2002, satul a ajuns în 2011 la 42 de locuitori, astăzi mai trăind puțin sub 40 de oameni. Vecină cu Hălmagiu e comuna Pleșcuța, ce are în componență șapte sate, cu 1200 de locuitori. Cele mai mici sate din comună sunt Dumbrava, cu 52 de oameni și Budești, unul dintre cele mai mici sate din județul nostru. În 2002, în satul aflat la aproape zece kilometri de centrul comunei, trăiau 36 de oameni, nouă ani mai târziu numărul lor scăzând la 24. În 2017, satul de pe vârful dealului mai avea numai 12 săteni, toți în vârstă, care însă nu s-ar muta de acolo „pentru nimic în lume”. Satul nu a mai văzut, de cel puțin două decenii, niciun botez sau vreo cununie.

16 locuitori

Mergem mai departe cu o comună „mai la vest”, Dieciul, formată din cinci sate: Dieci, Crocna, Revetiș, Roșia și Cociuba. O comună cu 1500 de locuitori, în care se găsesc două sate ce se apropie de depopulare. Unul dintre acestea este Roșia, ce are 55 de locuitori – cu aproape 30 mai puțini față de recensământul din 2002. Situația este și mai proastă în ceea ce privește satul Cociuba, din aceeași comună. Aflat la un kilometru de Drumul Național 79 A și la 500 de metri de cea mai apropiată haltă pe calea ferată – Joia Mare – satul Cociuba adăpostește astăzi 16 persoane, majoritatea de vârstă înaintată.

Nu mai au unde să plece

La câteva zeci de kilometri distanță, în „partea de sus” a județului Arad, aproape de granița cu Bihorul, găsim comuna Craiva, o comună cu aproape trei mii de locuitori, în zece sate. Printre acestea, și satul Tălmaci, în care trăiesc 34 de oameni (conform recensământului din 2011). În urmă cu 16 ani, aici trăiau împreună 55 de persoane, astăzi, însă, cei rămași sunt, în mare parte vârstnici, care nu mai au unde să plece.

Schitul din canton

Apropiindu-ne și de cealaltă parte a județului, partea sud-vestică, descoperim pe malul râului Mureș, dincolo de orașul Pecica, satul aparținător Bodrogu Vechi. Sătucul format din câteva case avea, în 2002, 13 locuitori: 12 români și un ungur. Conform ultimului recensământ național al populației, la Bodrogu Vechi trăiau patru oameni. Statistica Primăriei Pecica, însă, spune altceva. „Potrivit statisticilor noastre, în acest moment, în cel mai mic sat aparținător orașului Pecica, locuiesc în mod permanent 23 de persoane, iar 10 persoane temporar”, spun reprezentanții primăriei. Aceiași reprezentanți ne spun că în ultimii ani, au încercat să investească în sătucul de pe malul Mureșului cât de mult s-a putut. „După rezolvarea problemei surpării malului Mureşului cu ani în urmă, ne-am preocupat de întreţinerea celor nouă străzi din sat, prin pietruire. Avem pregătit un proiect pentru asfaltarea drumului care leagă satul de Pecica şi sperăm să putem găsi o soluţie de finanţare. Există reţea de energie electrică şi iluminat public în tot satul. Bodrogu Vechi este inclus în proiectul pentru eficientizarea şi extinderea iluminatului public în Pecica şi satele aparţinătoare. Din fonduri de la Uniunea Europeană vrem să schimbăm toate corpurile de iluminat de pe stâlpi cu LED-uri, prin care vom face o economie semnificativă la factura de iluminat public”, declară Petru Antal, primarul orașului Pecica.

Aproape depopulat

Satul cu cei mai puțini locuitori este Varnița, din comuna Șiștarovăț. La recensământul din 2002, sătucul avea doar șase locuitori, numărul acestora ajungând la patru, în 2011. Cinci ani mai târziu, la Varnița, satul în care curentul electric nu va ajunge cel mai probabil niciodată, mai trăiau trei oameni. „Vara, locul este animat de prezența apicultorilor și a unor copii, ce participă în tabăra din sat”, spun reprezentanții Primăriei Comunei Șiștarovăț. În aceeași comună, care are în total puțin peste 350 de locuitori (cea mai mică din județ), se găsește și satul Labașinț. Nouă oameni mai trăiesc astăzi în localitatea aflată la 52 de kilometri de Arad. Aici, primăria face tot ce poate să atragă turiști, cadrul natural fiind unul deosebit, puțin deranjat de prezența omului. În sat s-a deschis și un mic complex turistic privat, cu zeci de camere de cazare, piscină exterioară și alte facilități.

Trimite articolul

X
Taguri:
Bodrogu-Vechi ,
Budeşti ,
Camna ,
Cociuba ,
Labașinț ,
laz ,
Leștioara ,
Locuitori în satele nimănui ,
Mustești ,
Tălmaci ,
Varnita
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Teodora Ciunta, doar o escroacă
    2
    Prinţul Harry şi Meghan către Regele Charles al-III-lea, după ce acesta le-a retras dreptul de a locui la Frogmore Cottage: „Nu-ţi veţi mai vedea niciodată nepoţii”
    3
    O sebișeancă de 41 de ani și-a pus capăt zilelor
    4
    UPDATE. Ionuț Mureșan, asistentul care deținea o firmă de îngrijiri la domiciliu, s-a sinucis
    5
    Video Angajații DSP Arad: “Ne este frică să mai venim la lucru. Ne gândim la ce e mai rău”
    6
    Venitul minim european va crește salariul minim românesc. Anul 2024, termen limită de implementare
    7
    Povestea lui Ionuţ Mureşan: de la fericire debordantă la tragedie fără margini
    8
    VIDEO | Cum s-a petrecut accidentul de la Nădlac
    9
    Video. Accident cu 37 de mașini, pe principala autostradă a Ungariei. 19 mașini au ars
    10
    Poveste din DSP: „Și-o să-ți facă toți ai mei, rând pe rând, electroșocuri”

    Local

    Cadavru găsit în Mureșel, în zona mănăstirii din Gai
    Un cadavru a fost găsit, joi seara, în canalul Mureșel, in zona mănăstirii din cartierul Gai.

    Local

    Rezultatele extragerilor Loto
    Rezultatele extragerilor din data de 30-03-2023 sunt următoarele:

    Mapamond

    Republica Moldova, încă 60 de zile în starea de urgenţă
    Parlamentul de la Chişinău a aprobat joi prelungirea stării de urgenţă în Republica Moldova pentru încă 60 de zile, la propunerea guvernului, începând cu 5 aprilie 2023, cu 61 de voturi pentru şi 14 împotrivă (din cele 101 de locuri în legislativ), relatează Deschide.md şi Newsmaker.

    Mapamond

    Nouă morţi în urma prăbuşirii a două elicoptere ale armatei în SUA
    Nouă soldaţi au murit după ce două elicoptere ale armatei americane s-au prăbuşit miercuri seară, a declarat joi un purtător de cuvânt, potrivit AFP şi Reuters.

    Local

    Camere de supraveghere de 7.000 de euro bucata, la Arad
    „Opulenţă” la Consiliul Judeţean Arad: vor să monteze camere de supraveghere pe drumuri, la 7.000 de euro bucata. 5

    Local

    Deputaţii arădeni se „dezic” de pragul pentru abuzul în serviciu
    Deputaţii de Arad „îşi scuipă în sân” când aud de „pragul şpăgii” de 250.000 de lei şi spun că nu vor aproba aşa ceva.

    UT Arad

    Ce se mai întâmplă cu Keșeru și Willie Barbosa? Balint lămurește lucrurile!
    1

    Local

    Ovidiu Balint a trecut de votul CLM
    Aleşii locali au aprobat rezultatul concursului pentru managementul HUB-ului cultural mARTA. Urmează ca Ovidiu Balint să semneze contractul de management şi să se apuce de treabă.

    Local

    „Exploatăm comoara naturală nefolosită de decenii”
    Interviu cu Petru Antal, primarul orașului Pecica.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.