aradon.ro Web analyticsLotul PSD Arad, trimis în judecată

De Alin Gherasim

Lotul PSD Arad, trimis în judecată

DNA anunţă că patru parlamentari, dintre care doi din Arad, şi alţi nouă inculpaţi, majoritatea angajaţi la DRDP Timişoara, au fost trimişi în judecată.
Scris de Alin Gherasim - DNA anunţă că patru parlamentari, dintre care doi din Arad, şi alţi nouă inculpaţi, majoritatea angajaţi la DRDP Timişoara, au fost trimişi în judecată.

Descinderile din luna decembrie a anului trecut, care au avut loc la sediul PSD Arad, la DRDP Timişoara şi în alte locaţii s-au soldat acum cu trimiterea în judecată a patru parlamentari şi alte nouă persoane, majoritatea angajate la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara. Anunţul a fost făcut, prin intermediul unui comunicat, de către Direcţia Naţională Anticorupţie. Ce se spune în comunicatul respectiv? Faptul că procurorii DNA – Serviciul teritorial Timişoara, au dispus trimiterea în judecată, în arest la domiciliu, a inculpaţilor Cristian Horgea, Elisabeta Miuţescu, sub control judiciar a inculpaţilor Cristian Ispravnic, Cristian Dima, Mircea Lucaciu, Mirel Pascu, Alin Băeţan şi în stare de libertate a inculpaţilor Dorel Căprar, Florin Tripa, Ioan Chisăliţă, Luminiţa Jivan, Ioan Zamiska şi Bogdan Munteanu. Căprar şi Tripa sunt deputaţi de Arad, Chisăliţă este senator de Caraş, iar Jivan este deputat de Caraş. Restul inculpaţilor sunt angajaţi pe diferite posturi de conducere sau de execuţie la DRDP Timişoara, în frunte cu Ispravnic, acesta fiind chiar directorul regionalei.

Anchetatorii spun că cei menţionaţi mai sus se fac vinovaţi de fapte de corupţie, cum ar fi luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la luare de mită, abuz în serviciu, dare de mită sau, în cazul parlamentarilor, folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată.

Zeci de mii de euro

Cei de la DNA au făcut şi un rezumat al actelor de corupţie pe care le-ar fi comis toţi inculpaţii menţionaţi mai sus: „Având în vedere că, printre altele, în cadrul unor agenții de control și încasare situate în punctele de trecere a frontierei de pe raza județului Arad ar fi existat obiceiul ca funcționarii care își desfășoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale, și sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata și aplica anumite sancțiuni acestora, cercetările în prezenta cauză s-au desfășurat pe două paliere, după cum urmează:

1. <Protecția> oferită de persoanele cu funcții de conducere controlorilor de trafic, la locul de muncă, în schimbul unor sume de bani (între 100 – 500 euro lunar). Spre exemplu, pentru a oferi <protecție>, în perioada septembrie 2016 – noiembrie 2019, inculpata Miuțescu Elisabeta ar fi pretins și primit de la o persoană având funcția de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro. În aceeași manieră ar fi procedat și inculpatul Horgea Cristian, care, în intervalul 28.02.2019 – 13.11.2019, ar fi pretins și primit de la același martor sumele de 900 de euro și 250 de lei.

2. Modalitatea în care se făceau angajările în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), respectiv pe linie de partid și cu remiterea unor sume de bani. Astfel, în perioada iunie – noiembrie 2019, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian și Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi. De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină inculpatului Căprar Dorel Gheorghe. Existau și situații în care candidaților care aveau susținere politică să nu li se mai pretindă și remiterea unor sume de bani.

Distinct de folosirea influenței politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 și 10.000 de euro de persoană; Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro și 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit între timp șef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro. În ceea ce-l privește pe inculpatul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid.

De asemenea, cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul D.R.D.P Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută. Separat de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când inculpatul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și inculpatul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia. Într-un context asemănător, inculpații Jivan Luminița Maria, Căprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin, Chisăliță Ioan Narcis, Horgea Cristian și Ispravnic Cristian Ilie, în calitate de persoane cu funcții de conducere în cadrul unui partid politic, și-ar fi folosit influența și autoritatea pentru numirea, cu încălcarea legii, a unor persoane în posturi de conducere și execuție din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara”.

Sechestru la Miuţescu

Procurorii au decis să instituie măsura sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpatei Elisabeta Miuţescu. „Referitor la prejudiciul cauzat prin angajarea în mod nelegal a inculpatului Băețan Vasile Alin pe funcția de inginer în cadrul D.R.D.P. Timișoara, până la data emiterii rechizitoriului, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.) nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. În aceeași manieră au procedat și organizațiile județene Arad și Caraș – Severin ale unui partid politic, cărora li s-a solicitat să precizeze dacă se constituie parte civilă, având în vedere că imaginea și credibilitatea acestora ar fi putut fi lezată prin activitatea infracțională descrisă mai sus”, mai spun anchetatorii. În altă ordine de idei, în ceea ce o priveşte pe inculpata Anca Stoenescu, fostul inspector general al IŞJ Arad, cauza a fost disjunsă, cercetările continuând într-un alt dosar.

La Înalta Curte

DNA a mai anunţat că dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, tot aici fiind transmisă şi propunerea de menţinere a măsurilor preventive (arestul la domiciliu şi controlul judiciar al inculpaţilor), dar şi a măsurilor asiguratorii care au fost dispuse.

21 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Stefan51 says:

  Nu cred,povesti caprar sa faca asa ceva?imposibil,cam asta e reactia simatizantilor psd,eu zic doar atita?clasic psd au intrat in dizgratie si le aratam pisica,pentru niste potlogarii,

 2. Chris says:

  Langa javrele astea psd-iste puteti baga la beci si toata floarea pnl-ului,aceeasi mizerie…

  • DeBurghy says:

   dar PNL ce a facut? nu am vazut sa fie probleme la PNl.
   Aaa,ca esti tu sorosist si ai o misiune pe aici,asta e altceva!
   Esti hater de profesie !

   • Chris says:

    Daca n-ai vazut e grav,fa-ti programare la oftalmolog.

    • DeBurghy says:

     poate ne spui tu ! sau avusesi iar halucinatii ?

    • DeBurghy says:

     na,chris,ne lamuresti de ce si PNL este ” aceeasi mizerie”? ..ca asa scrisesi ! RASPUNDE MINCINOSULE !!

     • aaab says:

      poate fiindca tu esti prea orb sau indoctrinat ca sa vezi ca sunt toti o gloata de misei

     • DeBurghy says:

      raspuns tipic sorosist: lozinci, declaratii fara fond, minciuna,manipulare, IPOCRIZIE !

     • Adelin Stoianov says:

      Permite-mi doar un exemplu domnule: ieri/alaltaieri Iotcu er achitat de tribunal, dar nu ca este nevinovat ci ptr ca probele stranse de SRI ptr DNA nu mai pot fi folosite, asa a legiferat parlamentu psd. Parca tot el mai are o condamnare

     • caly says:

      De CE MINTI IARASI , MINCINOSULE adelin stoianov?? PSD a legiferat asa,sau CCR a stabilit ca procedura de obtinere a unor astfel de probe e NECONSTITUTIONALA ??

      mananci kk sa te afli in treaba ! Te tii informat dar esti URS de URS !

     • Adelin Stoianov says:

      caly, CCR a spus ca legea nu-i explicita si Parlamentu trebuie sa o schimbe. stapanii tai au facut exces de zel si schimbat legea din greu

   • vali says:

    PNL=PSD= acelasi partid….cum ajunge PSD la putere ,cum cei de la PNL fug toti in partid la PSD ….si invers…..voi chiar sunteti spalati pe creier!!!! Uitati-va bine prin partide si vedeti cum migraza toti fomistii in partidele care sunt la putere….Sa traiti bine !

   • coman sava says:

    Tu de burghy, ori esti prost, ori ești prost. Pun pariu că nu știi care sunt faptele pentru care Dragnea este ânchis, dar atât știi bine că-i la pușcărie. Sigur știi despre falkă și fabrica de zahăr.. și alte afaceri necurate, despre ioțcu , despre casele lui wermer. Comparativ cu faptele lui Dragnea, ăștia trebuie să primească cel puțin 150 de ani cu executare fiecare și acestă organizație antiumanistă și mafioată pe care ei o numesc pnl, trebuie scoasă îm ilegalitate, dar tu oricum rămâi in prost sau un prost

    • Adelin Stoianov says:

     coman sava, il loc sa il faci prost, mai bine explica-i omului ce consideri ca a gresit. ai sarit asa din prima ca o țață sa-l faci prost, sa-l ataci.
     In plus, Dragnea a mai furat 10 milioane euro din fonduri UE si este urmarit penal. In plus, cat o fi furat de si-o cumparat casa langa plaja in Fortalezza, brazilia?
     https://www.riseproject.ro/articol/traseele-lui-dragnea-in-brazilia-clubul-fortaleza/
     analizeaza cu mintea ta si crede ce vrei, nu iti cer sa ma crezi pe mine un necunoscut. Dar nu-i jigni pe ceilalti daca ei cred ceva diferit fata de tine.

  • petre says:

   Da,corect!!! Dar pentru asemenea operatiune statul roman,slab ,dupa cum il cataloga nelegiuitul S.O.V.,ar trebui sa aiba JUSTITIE!!!!N-are!!!! Deciziile majore se iau la ”ICCJ-TANDAREI” si se transmit la ”CENTRU”…pentru validare!!!!!

 3. Someru says:

  Si prejudiciul adus statului cine il plateste??? Tot noi??? Spaga inseamna si mai putini bani incasati la bugetul de stat. Asta nu se pune??? Acuma donam sa cumparam masti la spitale, banii care trebuiau sa ajunga acolo unde sunt?

 4. calimero says:

  perfect adevarat dar prea putin si prea putini . ca si cum ai trata doar tusitul la coronavirus,. poate testati si se molipsesc prin tuse si altii. dar iotcu, etc au avut doar o raceala

 5. klaus says:

  Eu zic ca ” baietii ” sant gospodari si au muncit pentru binele partidului si al nostru al tuturor votantilor .Adica banii au fost pusi in buzunarul {caseria | PSD , asta ca … sarcina de ….partid ! De parca acest mod de traire politica numai la ciuma rosie se practica !Asa ca pe cat ??…baietii trebuie cumva albiti !

 6. cetatean says:

  Nu e nici o problema, domniile lor isi vor arata nevinovatia. Totul se pare ca e doar inscenare. Vor fi achitati, domniile lor sunt persoane cinstite.

 7. Mokofanu says:

  Iar acum, confiscarea întregii averi a acestor nelegiuiți și a altora ca ei

 8. coman sava says:

  Tu de burghy, ori esti prost, ori ești prost. Pun pariu că nu știi care sunt faptele pentru care Dragnea este ânchis, dar atât știi bine că-i la pușcărie. Sigur știi despre falkă și fabrica de zahăr.. și alte afaceri necurate, despre ioțcu , despre casele lui wermer. Comparativ cu faptele lui Dragnea, ăștia trebuie să primească cel puțin 150 de ani cu executare fiecare și acestă organizație antiumanistă și mafioată pe care ei o numesc pnl, trebuie scoasă îm ilegalitate, dar tu oricum rămâi in prost sau un prost

 9. Local

  FOTO-VIDEO. Accident la Gurahonț și Cuvin. UPDATE: Accidentul de la Cuvin s-a soldat cu decesul unei femei
  IPJ Arad anunță că în urmă cu puțin timp au avut loc două accidente în județul Arad, unul la Gurahonț și un altul la Cuvin. 1

  Local

  Bani pentru linoleum nou la spital

  Local

  Paşca va reforma ONG-urile din ţară
  Mihai Paşca, arădeanul care este secretar de stat în Ministerul Justiţiei, va coordona reforma din sectorul ONG. 4

  Local

  Ateliere de creație în Parcul Dendrologic din Ineu
  Opt blocuri de calcar abandonate în anii 80, vor prinde viață în cadrul proiectului Atelierele Construcția de la Ineu.

  Local

  Ada Milea, concert în 4, la Nerv
  Pe 5 august, chiar de ziua ei, Ada Milea vine să concerteze la Arad în stilu-i inconfundabil, împreună cu Bobo Burlăcianu, Anca Hanu și Cristi Rigman. 1

  Local

  Circulație îngreunată în zona CET din cauza lucrărilor

  Mapamond

  Kim Jong Un a cerut reactivarea comunicaţiilor cu Coreea de Sud
  Comunicaţiile dintre cele două Corei au fost restabilite recent, iar acest lucru s-a făcut la iniţiativa liderului nord-coreean Kim Jong Un, potrivit declaraţiilor date de responsabili ai serviciilor secrete sud-coreene unei comisii parlamentare de la Seul, relatează marţi agenţia EFE. 1

  Local

  3,8 milioane de lei de la APIA pentru motorina pe trimestrul I
  436 de fermieri arădeni beneficiază de ajutorul de stat acordat sub formă de rambursare.

  ARADON opinii

  STIL DE VIAŢĂ. Adela Alexa, nutriţionist, dietetician: Alimente cardioprotectoare (I)

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.