aradon.ro Web analytics

Majoritatea focarelor de pestă au fost închise

De M.B.

Majoritatea focarelor de pestă au fost închise

În acest moment, doar două focare de pestă mai sunt active în judeţ, în gospodării din localitatea Tauţ, însă autorităţile spun că virusul se va răspândi din nou la finalul lunii octombrie.
Scris de M.B. - În acest moment, doar două focare de pestă mai sunt active în judeţ, în gospodării din localitatea Tauţ, însă autorităţile spun că virusul se va răspândi din nou la finalul lunii octombrie.

ARAD. Răspândirea pestei porcine africane a fost oprită, pe moment, în judeţul Arad. Doar vineri au fost închise 14 focare, astfel că în ultima lună au fost închise 17 din cele 19 care erau active. Au mai rămas două focare active, în două gospodării din localitatea Tauţ, care aveau în total 29 de porci, animalele fiind ucise preventiv.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat, pentru Jurnal Arădean şi www.aradon.ro, că în acest al doilea val de îmbolnăviri din acest an, început la jumătatea lunii iulie, au fost ucişi preventiv peste 300 de porci, toţi din gospodăriile populaţiei.

“Chiar dacă este o perioadă de acalmie, aceasta va fi scurtă. Experienţa anilor trecuţi ne arată că pesta porcină se răspândeşte mult la finalul lunii octombrie, când recoltele de toamnă sunt aduse în gospodării”, a declarat Roşu.

Explicaţia este aceea că mistreţii, principalii purtători şi vectori de răspândire a bolii, se hrănesc în lanurile de porumb sau alte plante, iar fermierii vor hrăni porcii din gospodării cu aceste produse infectate. Cel mai recent caz de infectare la mistreţi a fost descoperit la Susag, la un animal vânat şi testat.

DSVSA continuă campania de informare în judeţ, pentru a-i avertiza pe oameni cu privire la pericol.

“Mergem la întâlniri cu fermieri, autorităţi responsabile şi fonduri de vânătoare, pentru că informarea corectă este cea mai eficientă metodă de a încetini sau chiar opri răspândirea pestei”, a spus Marcel Roşu.

Aproximativ 50 de focare

Vă amintim că epidemia de pestă porcină africană a început în judeţul Arad pe 4 august 2020. Primul val din acest an, la vârf, aproximativ 50 de focare active, cu un total de 23.000 de porci ucişi. Cel mai mare focar a fost la o fermă de porci din Macea, unde au fost ucise peste 22.000 de animale începând cu luna martie. Mai puţin de 10 la sută din cadavre au fost incinerate, din cauza capacităţii reduse de incinerare pe care o are judeţul. Restul, în jur de 20.000, au fost îngropate într-un batal de dejecţii aflat la limita proprietăţii fermei.

Nu afectează oamenii

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar este mortală pentru porci. Boala a apărut în Africa de unde s-a răspândit în Europa şi Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci şi a modificat industria globală a cărnii de porc şi a nutreţului.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Petrica says:

  Ce frumos e când viruși asculta de om .🤣🤣🤣🤣….cică,, autoritățile spun caci virusul se va răspândi la finalul lunii Octombrie.
  Deci nu va lăsați voi cu pronosticurile la animale la cei cu pronosticurile la oameni……
  Smithfield trebuie sa prospere , țăranul sa moară
  Mi- e scârbă de ce aud …..RUSINE ARADON!!
  La Tauț a- ti măsluit pădurile iar acum luați porci la omor
  Haloooo mergeți la Cotroceni!!!

 2. Local

  Coroane depuse de Ziua Națională
  Pentru al doilea an, Aradul este lipsit de parada militară din centrul orașului, cu ocazia Zilei Naționale a României fiind organizată doar o ceremonie de depunere de coroane la Crucea Martirilor Unirii, din Parcul Eminescu.

  Local

  Ziua Națională, marcată cu „Simfonia spaniolă”
  ARAD. Filarmonica Arad dedică Zilei Naționale a României un concert în care va fi interpretată „Simfonia spaniolă”.

  România

  O nouă firmă de asigurări iese de pe piața de RCA
  Uniqa Asigurări, parte a grupului austriac Uniqa, a primit aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a ieşi de pe piaţa RCA, după ce City Insurance a intrat pe drumul falimentului, iar segmentul RCA a intrat într-o perioadă agitată, cu majorări de tarife. 2

  Local

  Creşă pentru 40 de copii, în Micălaca
  Va fi construită de Compania Naţională de Investiţii, în incinta Grădiniţei PP7 de pe Calea Radnei.

  România

  Tineri arădeni, în maieu prin Parâng
  Doi tineri din Arad au reușit să îi uimească pe salvamontiștii din Parâng, după ce au ales să plece pe munte în maieu. 5

  Mapamond

  Varianta Omicron ar putea să îngenucheze vaccinurile 
  Directorul executiv al Moderna anticipează că vaccinurile existente vor fi mult mai puţin eficiente în combaterea Omicron. Stéphane Bancel a avertizat că va dura mai multe luni până când companiile farmaceutice pot produce la scară largă noi vaccinuri specifice variantei.  10

  Local

  Pistru: „Certificatul nu va îngrădi dreptul cetățenilor la muncă” 
  Senatorul PSD, Eusebiu Pistru susține că certificatul COVID „va fi fundamental diferit de forma discutată până în prezent!”  1

  Local

  Cu Dacia pe liniile de tramvai
  S-a întâmplat marți seara, pe Calea Aurel Vlaicu. Un șofer a ajuns cu mașina pe liniile de tramvai, pe Calea Aurel Vlaicu, după ce nu ar fi acordat prioritate. 4

  România

  Patru primari plecați de la PSD la PNL s-au întors la Social-Democrați
  Patru primari care au fost aleşi din partea PNL „se întorc” la PSD, anunţă liderul PSD Giurgiu, deputatul Marian Mina. 8

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.