aradon.ro Web analytics
Masini de legenda in Arad

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Retromobil Club România a atestat cinci vehicule istorice în judeţul nostru. Patru dintre ele sunt maşini de teren din anii ’60-’70.
Scris de Diana Dutu - Retromobil Club România a atestat cinci vehicule istorice în judeţul nostru. Patru dintre ele sunt maşini de teren din anii ’60-’70.

ARAD. Judeţul nostru are cinci vehicule istorice omologate. Atestarea acestora a fost făcută de Retromobil Club România – Asociatia Naţională a Posesorilor şi Restauratorilor de Vehicule Istorice (afiliată la Federaţia Internaţională a Vehiculelor Vechi, FIVA). Numărul vehiculelor istorice din Arad este, însă, destul de mic faţă de alte zone ale ţării. Dar despre ce maşini vorbim?

Este vorba de trei modele M 461 (prima maşină de teren fabricată în România, ARO), un autovehicul GAZ 69A (maşină de teren rusească) şi un exemplar Mercedes fabricat în 1973. „Cele trei modele M461 sunt fabricate în 1974, 1970, respectiv 1963. Unul dintre ele se află în stare perfectă de funcţionare, altul este în curs de re-re-restaurare, iar al treilea a fost vândut unui cumpărător din Bucureşti şi va ieşi din statistica locală. Modelul GAZ 69A este fabricat în 1965 şi este foarte bine conservat. În ceea ce priveşte Mercedesul, din cauza unor pete de rugină, urmează să fie pus, curând, în restaurare” – precizează Cristian Şoimoşan, reprezentant judeţean al Retromobil Club România.

Dincolo de cele cinci vehicule istorice atestate, Aradul ar mai avea şi altele care îndeplinesc condiţiile legale de omologare, însă proprietarii lor nu sunt interesaţi de acest demers. De ce? În principal pentru că beneficiile atestării sunt prea mici în comparaţie cu costurile procedurii de omologare. Ne referim aici mai ales la proprietarii de maşini Dacia 1300, 1310 sau 1100.

Din pasiune

Aproximativ două luni de zile durează procedura omologării unui vehicul istoric, începând de la depunerea cererii de înscriere a proprietarului maşinii în Retromobil Club România, până la eliberarea de către RAR a noii Cărţi de Identitate a Vehiculului.

„Procedura omologării s-a simplificat destul de mult, cheltuielile sunt minime: 130-150 de euro. Însă nici beneficiile nu sunt foarte mari. Cele mai importante dintre acestea sunt scutirea de impozit şi gratuitatea rovignetei. Dar există şi o condiţie mai puţin plăcută, impusă deţinătorilor de vehicule istorice: toate verificările tehnice să se facă exclusiv la RAR, nu la staţiile ITP” – susţine Cristian Şoimoşan. Potrivit reprezentantului judeţean al Retromobil Club România, în Arad sunt şase membri activi ai asociaţiei, principalul lor punct comun fiind pasiunea pentru maşinile istorice.

Lor li se alătură şi alţi arădeni iubitori de vehicule istorice, deţinători de maşini de legendă care nu doresc, însă, omologarea bijuteriilor pe patru roţi. Sunt doar împătimiţi ai fenomenului şi atât. Între aceştia, un caz aparte se cuvine a fi menţionat, cel al unui arădean care deţine nu mai puţin de cinci vehicule istorice marca Volvo – toate înmatriculate şi omologate în Belgia, ţară care oferă mult mai multe beneficii persoanelor cu acest statut.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  „Viaţa” - spectacol închinat lui Eminescu de nevăzătorii arădeni
  Membrii Trupei de Teatru ANA au recitat poezii eminesciene pe scena Centrului Cultural Judeţean Arad.

  UT Arad

  Cardoso, la primele declarații după ce a semnat cu UTA
  Jucătorul a dezvăluit de ce nu a performat în Coreea de Sud, dar acum vrea să-și arate adevărata valoare.

  UT Arad

  Dumitru Cardoso, noul jucător al echipei UTA!
  Chiar în aceste momente, la stadionul „Francisc Neuman” a ajuns Dumitru Cardoso. Jucătorul cu tată român și mamă afro-braziliană a rămas liber de contract după despărțirea de sud-coreenii de la Suwon Samsung Bluewings (19 meciuri și un gol). 5

  Local

  Incendiu la o casă din cartierul Grădiște din cauza coșului de fum
  Detașamentul de Pompieri Arad a intervenit luni după masa în cartierul Grădiște, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case. Potrivit ISU Arad “din cauza coșului de evacuare a fumului crăpat și amplasat necorespunzător - în apropierea unei grinzi din lemn - s-a aprins acoperișul pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați.

  Local

  Gheorghe Falcă: „Noul pod peste Mureș trece în faza de execuție”
  Fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă, în mandatul căruia s-a inițiat proiectul privind noul pod peste Mureș din zona Șaguna – Aradul Nou, a transmis într-un comunicat de presă că semnarea contractului de execuție este „o victorie pentru Arad și pentru arădeni”. 8

  Local

  Creşte rata de pozitivare la nivelul Aradului
  Tot în creștere este și numărul copiilor internați la secția Pediatrie Infecțioase II. La secția ATI COVID sunt internate 12 persoane. 18

  ARADON Sport local

  Hațegan, încă un pas spre „mondiale”
  ABU DHABI. În această săptămână, doi cavaleri ai fluierului din țara noastră participă la seminarul arbitrilor UEFA aflați pe lista pentru Campionatul Mondial de fotbal din Qatar. În Emirate au fost invitați 20 de „centrali” și 16 arbitrii VAR, iar printre ei se află și cei mai buni români: Ovidiu Hațegan (41 de ani) și Istvan Kovacs (37 de ani). 1

  Local

  Localurile din Arad - „călcate” de poliție și DSP
  Echipe mixte au întrerupt o zi de naștere și au verificat dacă în localurile din municipiu se respectă măsurile anti-Covid. 3

  ARADON Sport local

  Planuri importante de viitor la secția de atletism a CSU Arad
  CS Universitatea Arad a adunat o grupă de copii cu perspective pentru viitor. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.