aradon.ro Web analyticsMeseria – bratara de aur!

Reactualizat la:
Reactualizat la:
În sfârșit, Ministerul Învățământului inițiază înființarea școlilor profesionale! În felul acesta se preconizează eliminarea golurilor de pe piața muncii din țara noastră cu cadre specializate în diverse meserii, ca: tâmplar, croitor, electrician, zidar, frizer, coafor, brutar, patiser ș.a., lipsa acestora constituind o adevărată problemă.
Scris de IM:JURNAL_ARADEAN - În sfârșit, Ministerul Învățământului inițiază înființarea școlilor profesionale! În felul acesta se preconizează eliminarea golurilor de pe piața muncii din țara noastră cu cadre specializate în diverse meserii, ca: tâmplar, croitor, electrician, zidar, frizer, coafor, brutar, patiser ș.a., lipsa acestora constituind o adevărată problemă.

Prin anul 1980 am fost mirată cînd croitoreasa mea m-a refuzat cu o solicitare cu motivarea că o cetățeană străină venită în orașul nostru din occident i-a lansat acesteia o mare comandă, deoarece la ea acasă nu se mai găsesc croitorese. Este drept că acum la noi există confecții cu duiumul, atât vestimentare, cât și de încălțăminte, dar nu toată lumea poate să se încadreze în dimensiunile standard sau, pur și simplu, nu le agreează.

După 1989, majoritatea tinerilor s-au îndreptat spre studii superioare, dar țara noastră nu poate absorbi anual alte și alte promoții de avocați, medici, ingineri, profesori ș.a., realitatea demonstrînd că un post odată ocupat este blocat cel puțin 30-40 de ani până la eliberarea prin pensionare. Sunt rare cazurile când postul se eliberează din motive obiective, prin demisie, demitere sau pe cale naturală, pe traseul acestei perioade.

Odată cu înființarea instituțiilor de învățământ superior private, numărul absolvenților de acest tip s-a însutit, piața muncii fiind, an de an, în situația de a nu putea absorbi avalanșa de absolvenți cu studii superioare, care volens-nolens devin șomeri cu diplomă dacă nu acceptă să lucreze sub nivelul pregătirii lor, mai ales că nici unitățile economice nu acceptă persoane care nu au calificarea necesară pentru postul respectiv. Aceste instituții nu publică alături de planul de școlarizare și un plan al ocupării forței de muncă. De notat este faptul că instituțiile de învățământ de stat, anterior anului 1990, asigurau repartiția absolvenților.

Avem sute de avocați fără clienți și profesori fără catedră!

Desigur, părinții și tineretul de azi se îndreaptă spre studii superioare – date rezultate din sondaje –, dar nu fiecare tânăr are calitățile necesare și obligatorii pentru studii superioare. Trebuie să fim obiectivi cu noi înșine și să nu forțăm organismul la studii grele ca cele de medicină și politehnică și în plus să și cheltuim sume enorme de bani pentru o diplomă care nu servește la nimic decât la satisfacerea orgoliului personal.

Așadar, în opinia mea, reînființarea școlilor profesionale, chiar și după atâția ani de absență, este un lucru benefic pentru societatea românească, noi urmând a avea
din nou meseriași bine pregătiți și cotați pe piața muncii din atâtea și atâtea domenii.

O meserie bună, făcută cu plăcere este mai valoroasă – atât sub aspect material, cât și spiritual – decât munca unui absolvent de studii superioare care profesează din obligație, nefiind deloc atras de munca sa.

Urez succes viitorilor meseriași!

SOFIA FRENȚESCU,
JURIST, ARAD

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  UT Arad

  Greșelile au costat-o pe UTA cu Vojvodina
  „Bătrâna Doamnă” a pierdut cu 1-2 amicalul cu Vojvodina Novi Sad, primind ambele goluri după greșeli individuale. 1

  Advertorial

  PNL se opune suprataxării
  3

  Local

  Incendiu la un lan de grâu între Horia și Arad. Focul a pornit de la un utilaj agricol
  10 hectare de grâu și 5 hectare de miriște au ars în urma incendiului. Focul a pornit de la un utilaj agricol, spun reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad. 1

  UT Arad

  Atacantul Postolachi a semnat cu UTA pe trei ani!
  1

  UT Arad

  Fidelitate răsplătită cu autografe de la utişti!

  Local

  12 intoxicați cu alcool și trei consumatori de substanțe interzise, în weekend, la Urgențe

  ARADON Sport local

  Felnacul începe acasă aventura din Cupa României

  Local

  E-mailuri false în numele Fiscului. Nu le deschideți!
  2

  Local

  Fără apă caldă, pe mai multe străzi din centrul Aradului
  1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.