aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
Select Page
ARADON
Local
MIEREA DE ALBINE – CALITATE ȘI FALSURI

MIEREA DE ALBINE – CALITATE ȘI FALSURI

la 11 February 2019 12:44

MIEREA DE ALBINE – CALITATE ȘI FALSURI

11 February 2019 12:44
<p align="justify"><span style="font-family: Times New Roman, serif;"><span lang="ro-RO"><i>Mierea este substanţa naturală dulce produsă de albine (Apis mellifera) din nectarul plantelor, din secreţiile părților vii ale plantelor ori din excreţiile insectelor care trăiesc pe părțile vii ale plantelor şi pe care albinele le colectează, le transformă, combinându-le cu substanţe proprii specifice organismului lor și le depozitează în faguri sub forma unui lichid vâscos.</i></span></span>
Scris de Butaru - <p align="justify"><span style="font-family: Times New Roman, serif;"><span lang="ro-RO"><i>Mierea este substanţa naturală dulce produsă de albine (Apis mellifera) din nectarul plantelor, din secreţiile părților vii ale plantelor ori din excreţiile insectelor care trăiesc pe părțile vii ale plantelor şi pe care albinele le colectează, le transformă, combinându-le cu substanţe proprii specifice organismului lor și le depozitează în faguri sub forma unui lichid vâscos.</i></span></span>

Trimite articolul

X

CLASIFICAREA MIERII DE ALBINE

  • Miere din flori sau miere din nectar – este mierea obţinută din nectarul plantelor. Aceasta poate fi monofloră şi polifloră. Mierea monofloră provine, în cea mai mare parte, din nectarul unei singure specii de plante: mierea de salcâm, de tei, de floarea – soarelui, de mentă, de zmeură etc. Mierea polifloră provine din nectarul mai multor specii de flori, fără ca vreuna să fie preponderentă.

  • Mierea de mană, numită impropriu şi miere de pădure, care poate fi de origine vegetală („miere de rouă”) sau animal (mana fiind reprezentată în acest caz de excrețiile dulci ale unor insect parazitare).

COMPOZIȚIA CHIMICĂ A MIERII DE ALBINE

Mierea se asimilează foarte uşor de către organism şi ne oferă energie şi substanţe bioactive şi nutritive. Compoziția este foarte complexă, incluzând:

  • Zaharuri cu o medie de: zaharoză (0,2%), glucoză (30,3%), fructoză (39,1%), polizaharide (1-3%)

  • Acizi organici: formic, acetic, lactic, citric, malic, oxalic, succinic, dextrin

  • Substanțe proteice: aproximativ 0,5% la mierea florală și aproximativ 1% la cea de mană

  • Substanțe minerale: potasiul este circa 1/3 din totalul substanțelor minerale. Alte substanțe minerale sunt: Mg, Fe, Ca, Al, Mn, Zn, Cu, Co, Cr, Ni, Cd și P

  • Vitaminele B1, B2, B6, C, K și PP

  • Enzime: provin din nectar, polen, enzime proprii albinelor, seva unor plante (secreții) și excrețiile unor insect (ultimele două pentru mirea de mană).

Mai conține: substanțe fenolice, aminoacizi, acizi grași, flavone, flavonoide, substanțe de aromă, fitohormonii, peste 250 de substanţe. Această compoziţie complexă asigură mierii un loc aparte în reglarea funcţiilor organismului uman.

CRISTALIZAREA MIERII DE ALBINE

Cristalizarea mierii de flori este un proces natural şi el se datorează faptului că cele mai multe sorturi de miere sunt soluţii suprasaturate de zaharuri (la temperatura medie de 20C). Principalul factor al cristalizării îl constituie proporţia celor două zaharuri majoritare, respectiv raportul dintre glucoză (zahăr uşor cristalizabil în soluţii concentrate) şi fructoză (zahăr greu cristalizabil).

Prin caracteristicile lor naturale toate sorturile de miere de flori din ţara noastră, cu excepţia celei de salcâm, cristalizează în scurt timp de la extracţia din faguri (1 – 3 luni). Temperatura necesară pentru completa solubilizare a mierii cristalizate este de 35 – 45C.

Mierea de mană are altă comportare la cristalizare datorită conţinutului relativ mare de zaharuri complexe, substanţe pectice şi gumoase, care frânează acest proces. Majoritatea sorturilor de miere de mană îşi păstrează consistenţa fluidă – vâscoasă o perioadă mult mai mare de timp decât mierea de flori (câţiva ani de zile), deoarece conţine inhibină – substanţă cu o puternică acţiune bactericidă – un procent redus de glucoză şi o cantitate mare de dextrine şi substanţe minerale.

Cristalizarea (granularea) mierii este un proces natural, care nu modifică proprietăţile biologice şi medicinale ale produsului, deci în mod corect aceasta n-ar trebui socotită un defect, ci din contră o garanţie a autenticităţii şi calităţii ei !! Cu toate acestea multe persoane preferă mierea în stare fluidă şi manifestă rezerve pentru cumpărarea şi consumul celei cristalizate, fie din neștiința, fie din proastă informare.

TIPURI DE FALSIFICĂRI

  • Falsificări directe: adaos de substanțe îndulcitoare naturale (sirop de zahăr invertit, sirop de glucoză, de zaharoză, sirop de porumb, melasă etc.); adaosuri pentru culoare (caramel, culori de anilină), adaosuri pentru neutralizarea acidității (carbonat de sodiu, hidroxid de sodiu), adaosuri pentru corectarea spectrului polinic (polen recoltat manual, polen recoltat de albine), adaosuri pentru corectarea echipamentului enzimatic (cultură de drojdie, extract de malț)

  • Falsificări indirecte: hrănirea albinelor cu zahăr, sirop invertit, siropuri de porumb, glucoză etc. Astfel albina elaborează o miere care nu provine din polen sau secreții ale plantelor sau insectelor, neavând valoarea biologică a mierii natural.

DE REȚINUT

  • Mierea se păstrează la rece în locuri ferite de lumina solară și de umiditate

  • Mierea nu se păstrează în vase metalice

  • Mierea nu trebuie încălzită peste 40°C

  • Cristalizarea mierii este un proces natural, care nu-i modifică proprietăţile

  • Mierea devine toxică dacă se adaugă în ceai, lapte sau alte alimente cu temperatura de peste 40°C

  • Mierea nu trebuie dată sugarilor

Trimite articolul

X
Taguri:
albine ,
Arad ,
aradon ,
calitate ,
de ,
fals ,
mierea ,
proprietati ,
rubio
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    INFORM MEDIA PRESS angajează: DISTRIBUITORI DE PRESĂ
    2
    20 de ani de mișcare, performanță și educație
    3
    Percheziții la combinatul Liberty Galați. 300 milioane euro - delapidați cu ajutorul Gazprom Rusia (surse)
    4
    Tragedia de la Novi Sad: Mii de manifestanţi s-au aflat faţă în faţă la Belgrad
    5
    Târgul de Crăciun restricționează traficul pe strada Ecaterina Teodoroiu, timp de două luni
    6
    Bolojan: TVA și alte taxe nu vor crește anul viitor. Condiția este să construim un buget serios
    7
    ISU Arad, cinci investiții majore în derulare. Proiecte pentru subunități noi și dotări moderne
    8
    Șoferul care s-a răsturnat cu mașina pe Constituției avea o alcoolemie de 0,81 mg/l
    9
    Taxele şi impozitele locale pe anul viitor, la transparenţă
    10
    Autoritatea de concurență: Preluarea magazinelor La Cocoș de către Grupul Schwarz ridică „o serie de îngrijorări”

    Local

    Arestat după ce a sustras geanta unei femei, pe strada Andrei Mureșanu
    Bărbatul de 29 de ani, din județul Bihor, a fost identificat și reținut, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

    Local

    VIDEO
    Amendat cu 30.000 de lei pentru că a dat foc la gunoaie
    Este vorba despre un bărbat de 52 de ani, din Socodor, care a dat foc resturilor menajere, plastice și vegetale, la marginea satului.

    Local

    Drumul Expres Arad – Oradea: lotul 3 rămâne definitiv la turcii de la Nurol
    Casa de avocatură a turcilor de la Nurol a anunțat câștigarea definitivă a contractului, în urma contestațiilor depuse de ucrainenii de la Automagistral Pivden, însă lucrările sunt încă departe de a începe.

    Local

    GALERIE FOTO
    GALERIE FOTO | Emoție și magie la Balul Bobocilor al studenților de la UAV
    O seară intensă în sala Teatrului, acolo unde Liga Studenților UAV a conceput un spectacol al contrastelor.

    Local

    GALERIE FOTO
    GALERIE FOTO | Atmosferă de poveste la Domeniul Regal Săvârșin: Târgul Regal de Crăciun și-a deschis porțile
    Târgul Regal de Crăciun poate fi vizitat până duminică: sâmbătă va urca pe scenă maestrul Gheorghe Turda, iar duminică Ștefan Hrușcă va susține un recital de colinde.

    Local

    Un fotograf acreditat la UTA s-a aruncat de la etajul 7 și a murit
    Mălina Guler era pasionată de fotbal, fotografie și beauty.

    Local

    250 de kilograme de articole pirotehnice, confiscate la Zăbrani
    ARAD. Vineri, 19 decembrie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase cu sprijinul polițiștilor orașului Lipova și al Serviciului pentru Acțiuni Speciale, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lipova, au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară, la locuințele a două persoane din Zăbrani.

    UT Arad

    Mai sunt câteva ore până la marele meci
    Adrian Mihalcea, antrenor UTA: „Dinamo are, în momentul de față, un joc eficient și consistent”.

    ARADON opinii

    SFATURILE LUI RELI: Dăruim din puţinul nostru
    Se apropie marea sărbătoare a Crăciunului! Prezentul ne apasă, viitorul este o mare necunoscută dar, acest MIRACOL ne aduce mai aproape unii de alţii! Familii reunite, întâlniri cu prietenii, ocazia de a ne regăsi fiecare în parte şi toţi împreună, ocazia marelui bilanţ al existenţei noastre!
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    Arad Online

    ISSN 3008-2331

    ISSN-L 3008-2331

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.