aradon.ro Web analyticsMilioane de euro blocate în clădiri fără utilitate, construite în judeţul Arad

De M.B.

Milioane de euro blocate în clădiri fără utilitate, construite în judeţul Arad

Este vorba de zeci de centre de informare turistică, construite cu fonduri europene, care nu au fost folosite deloc în majoritatea cazurilor. Unii primari vor să le schimbe destinaţia.
Scris de M.B. - Este vorba de zeci de centre de informare turistică, construite cu fonduri europene, care nu au fost folosite deloc în majoritatea cazurilor. Unii primari vor să le schimbe destinaţia.

Centrele de informare turistică realizate în satele din Arad printr-un program european, prin care au fost atrase milioane de euro în judeţ, nu au avut niciodată vizitatori în majoritatea cazurilor. Puţine dintre ele au funcţionat şi şi-au dovedit utilitatea, iar asta o recunosc şi oficialii. Mulţi dintre primari au profitat de program pentru a ridica imobile pe care aveau de gând să le folosească ulterior în alte scopuri, având în vedere că satele pe care le administrează nu au atracţii turistice. Finanţarea europeană pentru astfel de proiecte s-a făcut cu condiţia ca destinaţia clădirilor să nu fie schimbată timp de cel puţin cinci ani. Acum, când termenul a trecut, mulţi primari gândesc noi funcţiuni pentru imobilele ridicate.

“Un eşec”

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Arad spun cu subiect şi predicat că programul prin care s-au acordat finanţări pentru centrele de informare turistică a fost gândit prost şi în marea majoritate a cazurilor a fost un eşec.

“Proiectul de înființare a centrelor de informare turistică, din fonduri europene, a fost un proiect prost gândit și, ca notă generală, ineficient, pentru că în majoritatea situațiilor el nu a creat structuri de promovare turistică reală. A oferit posibilitatea unor primării fără obiective turistice și cu preocupare zero față de turism, să atragă bani pentru construirea unei clădiri, dotarea cu echipamente și cadrul pentru angajarea de personal care, în multe situații, a făcut cu totul altceva decât promovare turistică. De altfel, au fost primării care au accesat proiectul cu intenția declarată de a susține în centre o activitate formală timp de cinci ani, după care acestea să își schimbe destinația, ceea ce acum se și întâmplă. Din punctul meu de vedere, în cel puțin 80-90% din cazuri proiectul acesta, deși dus la termen, a fost, de fapt, un eșec”, ne-a declarat directorul de comunicare din cadrul CJ Arad, Andrei Ando.

El precizează că şi Consiliul Județean a înființat un astfel de centru, dar “care, spre deosebire de multe centre din județ, chiar a fost și a rămas funcțional”.

Planuri în Vladimirescu

Mulţi dintre primari au planuri pentru a transforma centrele de informare turistică în imobile care să fie cu adevărat utile comunităţilor pe care le conduc. În Vladimirescu, cea mai mare comună din judeţ, clădirea construită cu bani europeni a costat aproximativ 200.000 de euro. Localnicii nu-și amintesc să fi fost vreodată deschis centrul, iar mulți spun că nici nu știau care este destinația clădirii, aflată în mijlocul unui cartier rezidenţial. Vladimirescu nu are obiective turistice, în afară de ruinele unei foste bazilici romane și câteva situri arheologice, astfel că centrul a stat închis.

Primarul, Mihai Mag, ne-a declarat că imobilul va fi amenajat pentru activităţi educative şi culturale pentru copii.

“Am avut cereri să dăm în concesiune clădirea, dar o vom folosi. Acolo vor exista cercuri meşteşugăreşti pentru copii, legate de tradiţiile locale şi activităţile muzeului. Ne dorim să facem amenajările chiar în acest an”, a spus Mihai Mag.

Grădiniţe sau dispensare

În comuna Păuliş, centrul de informare turistică se află în localitatea Barațca şi a costat 204.000 euro. A fost construit pentru a se promova Podgoria Aradului, dar a stat mai mult închis. Primarul comunei, Ioan Turcin, spune că imobilul a fost folosit ocazional pentru comunitate, de exemplu când existau caravane medicale, acolo erau consultaţi localnici. De altfel, fostul primar îşi dorea ca în imobil să fie amenajat un dispensar, după trecerea celor cinci ani cu interdicţie de schimbare a destinaţiei. Actualul primar spune că opţiunile sunt în analiză.

“Ne gândim la o grădiniţă sau, de ce nu, un cabinet medical. Deocamdată nu am luat nicio decizie, dar vom folosi clădirea în interesul comunităţii”, ne-a spus primarul Turcin.

Şi alte primării intenţionează să transforme clădirile noi şi goale în grădiniţe sau dispensare.

Cultură la Dorobanţi, sport la Şiria

În comuna Dorobanţi, au fost cheltuiţi 170.000 de euro pentru centrul de informare. Acolo nu există obiective turistice de vizitat, decât muzeul satului și un ștrand termal, astfel că imobilul a stau cu uşile încuiate în toţi aceşti ani. Primăriţa, Korondi Jozsa Erika, ne-a declarat că deocamdată se păstrează destinaţia iniţială a clădirii.

“Vrem să promovăm ştrandul termal şi toată comuna. Am folosit clădirea ocazional la evenimente culturale, astfel că atunci când vom face schimbarea, ne gândim să amenajăm acolo un centru de cultură, care să păstreze un birou de turism”, a spus primăriţa.

Primarul din Şiria, Valentin Bot, consideră că imobilul poate fi folosit în legătură cu baza sportivă construită în vecinătate.

“Noi am mutat centrul de informare turistică de un an de zile în muzeul satului, iar clădirea a rămas goală. Ne gândit să o legăm de baza sportivă de peste drum, dar mai avem şi varianta amenajării unei secţii de poliţie. Opţiunile sunt în discuţie”, a spus primarul.

La Șiria, clădirea construită pe bani europeni are formă de piramidă şi este situată tot într-o zonă de case, nu pe drumul principal, astfel că nu mulţi sunt cei care i-au trecut pragul, deşi comuna are potențial turistic, având ruinele unei cetăți.

Milioanele cheltuite

În județul Arad există peste 30 de centre de informare turistică, dintre care 16 au fost construite prin Programul Național de Dezvoltară Rurală, începând cu anul 2010. În medie, fiecare centru a costat 180.000 de euro, ceea ce însemană că doar la sate s-au investit aproape 3.000.000 de euro în aceste imobile.

În cadrul programlui european de finanțare au fost finalizate centre în Buteni, Bata, Cermei, Socodor, Săvârșin, Șiria, Vladimirescu, Macea, Păuliș, Tauț, Bârzava, Zăbrani, Hășmaș, Brazii, Dorobanți și Dezna.

 

13 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. NICU says:

  Oare a cui este escul?Oare nu suntem capabili ?cred ca atat se poate ,nimic mai mult …

 2. Baronu says:

  Astia care populeaza aceste centre, manca pita alba degeaba! Huoooo!

 3. Catalin says:

  Bataie ordinara de joc .

 4. Zippo says:

  Turismul e egal cu 0 in Romania.

 5. cititor says:

  destinatia imobilului nu se poate schimba numai dupa 5 ani daca nu stiati. Sau returnati banii !
  Greu e sa mai citesti si legile astea ……………….

 6. cucu says:

  Paradox: ai centre dar nu ai ce vizita

  • Mugu says:

   Vizitezi centrele propriu-zise. Faci un circuit turistic cu aceste centre de informare din judet. Va fi foarte educational si vei putea vedea cum se arunca banii pe fereastra.

 7. gica says:

  au fost facute cu firme de casa?

 8. marius says:

  s-ar putea ca unii politicieni,
  cei care au aprobat aceste mii de constructii,
  sa nu fie de acord ca a fost un esec.

  • Florin says:

   Acei politicieni la care te referi sunt in primul rand politicienii din UE, care au aprobat astfel de proiecte si le-au si finantat. Asta in timp ce proiecte care chiar ar ajuta Romania nu primesc finantari sau sunt taraganate ani si ani de zile.

 9. Anonimescu says:

  Noul bazin antiolompic din Subcetate, l-ati uitat !? In afara de paguba-n ciuperci, nu produce nimic iar intretinerea lui costa….
  Si edili vor cetatea…

 10. România

  Începând cu 2022, magazinele vor fi obligate să afișeze cel mai mic preț pentru produsul redus în ultimele 30 de zile
  Dacă nu se conformează comercianţii pot plăti amenzi de la 7.000 de lei la 35.000 de lei.

  ARADON Sport local

  Brittany Lewis aduce experiență sub panoul arădean
  Americanca de 32 de ani poate evolua atât ca extremă de forță, cât și ca pivot.

  ARADON Sport local

  Iulia Bagi, campioană la seniori în premieră
  Tiriștii de la CSM Arad au obținut cinci medalii la Campionatul Național de seniori de glonț.

  Local

  Hotărâre...nehotărâtă, la Lipova. Au schimbat nomenclatorul stradal, apoi au renunțat la modificări
  „S-a schimbat modificarea” la Lipova, unde Primăria Orașului a decis să aprobe nomenclatorul stradal, pe care câteva zile mai târziu...l-a anulat. 3

  ARADON Sport local

  Fără tabel nu se (mai) poate juca în fotbalul judeţean!
  ARAD. Reguli mai stricte şi în fotbalul judeţean. Pe fondul creșterii exponențiale a gradului de contaminare a populației cu virusul SARS-COV 2 și din dorinţa de a creşte şansele de desfășurare a campionatelor în curs, AJF Arad solicită afiliaţilor aplicarea corectă a protocolului medical aflat în vigoare. 1

  ARADON Sport local

  Se naşte o nouă generaţie de înotători
  Prof. Sebastian Lucaci şi colegii lui de la CSŞ Gloria Arad şlefuiesc viitorii campioni.

  Local

  Măsuri preventive pentru elevii bătăuși: trei reținuți, iar al patrulea a fost internat la Psihiatrie
  Doi dintre agresori au fost reținuți pentru 24 de ore, un alt elev care a participat la bătaie, în vârstă de 13 ani, a fost internat la Secția Neuropsihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Județean Arad, iar cel care a filmat scena violentă a fost, de asemenea, reținut. 4

  Local

  „Pediatrie în pandemie” - o carte, o viziune, un om
  Revăzută și adăugită cea de a doua ediție a cărții „Pediatrie în pandemie” scrisă de dr. Simona Dumitra a fost lansată. 1

  Local

  Opt ani de închisoare pentru uciderea mamei
  Arădeanul de 53 de ani care şi-a ucis mama în primăvara acestui an a fost condamnat la opt ani de închisoare. 10

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.