aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
Moartea vine la spital

Moartea vine la spital

De Ioana Costas
la 24 December 2019 09:01
11 Comentarii

Moartea vine la spital

24 December 2019 09:01
Acasă o aștepta o nepoțică de 7 ani, iar anul acesta urma să iasă la pensie. A murit însă după o intervenție banală la inimă.
Scris de Ioana Costas - Acasă o aștepta o nepoțică de 7 ani, iar anul acesta urma să iasă la pensie. A murit însă după o intervenție banală la inimă.

Trimite articolul

X

Avea 60 de ani și aștepta ca exact în acest an să iasă la pensie. Acasă avea o nepoțică de 7 ani pe care o adora. Femeia despre care vorbim la trecut a murit în spital, în luna februarie, la Timișoara, după o banală și comună intervenție minim invazivă. Chirurgul care a condus intervenția a asigurat-o că nu are de ce să-și facă griji, că totul va dura 30 de minute, iar apoi se va trezi și își va vedea de viață. De trezit, nu s-a mai trezit deplin, iar după trei săptămâni a murit pe patul de spital, sub ochii neputincioși ai rudelor și cadrelor medicale, care știau că nu mai au ce să-i facă.
Acum, fiul ei încearcă să atragă atenția asupra cazului mamei lui, încearcă să facă personalul medical mai „conștient” de responsabilitatea enormă pe care o are atunci când ia inima unui om în mână, la propriu. La aproape un an de zile de la decesul mamei sale, fiul își caută dreptatea. Acuzația pe care o aduce membrilor echipei care a operat-o pe mama sa este de malpraxis. Dar cum s-a ajuns aici și ce s-a întâmplat cu femeia de 60 de ani? De ce și cum a decedat după o intervenție medicală care nu presupunea niciun risc major?

Femeia avea o viață normală, era angajată, era activă. Nu a avut probleme de sănătate. Într-o zi, prietena femeii, o asistentă medicală la Secția Cardiologie din cadrul Spitalului Județean Arad, în urma unei discuții purtate la cafea, a chemat-o să-i efectueze un EKG. Asistenta urma să se pensioneze și voia să-i efectueze prietenei sale examenul „așa, să fim sigure, că cine știe…”. Așa a fost descoperită, în fapt, problema femeii de 60 de ani.
EKG-ul, dar și investigațiile medicale efectuate ulterior au relevat faptul că femeia – care nu avea niciun simptom – s-a născut cu două cămăruțe la valvă aortică, nu cu trei așa cum este normal. În timp, pe măsură ce a înaintat în vârstă, iar cele două valve făceau „muncă” cât pentru trei, pereții acesteia s-au subțiat din cauza suprasolicitării.
Cardiologi din Arad, Timișoara și Cluj – la care s-a dus femeia pentru investigații și diagnostic – i-au spus că trebuie să se opereze, să-i fie înlocuită valva cu una biologică – adică de la un animal – pentru că riscă să facă un infarct în orice moment sau să leșine, pe scurt „să i se taie filmul”. Femeia a optat să fie operată la Timișoara, la Institutul de Boli Cardiovasculare, deși i-a fost o teamă teribilă de intervenție, după cum ne-a povestit fiul ei. A avut parcă o presimțire. Atât de puternică a fost aceasta încât a insistat în repetate rânduri să-i dea fiului codurile pin de la carduri „că nu ști niciodată ce se poate întâmpla”.

Fără risc

Intervenția a fost prezentată atât familiei, cât și femeii ca fiind fără niciun risc major, având în vedere starea de sănătate a pacientei, că la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara asemenea intervenții sunt de rutină și că intervenția chirugicală la care va fi supusă femeia este realizată prin ministernotomie, procedură cunoscută ca fiind minim invazivă. Și cum să nu ai încredere în medici cu astfel de asigurări? Le pui inima în mână, la propriu. Trebuie să ai încredere. Și în majoritatea cazurilor totul decurge bine.
Nu asta s-a întâmplat și aici. Și asta pentru că unul dintre lucrurile pe care l-au făcut cei șapte chirurgi și asistenți care au intrat cu pacienta în vârstă de 60 de ani în sala de operații a fost să pună în funcțiune un aparat care trebuia să scoată sângele din corpul femeii și să îl introducă din nou, în timp ce chirurgul înlocuia valva. În acest punct al intervenției inima femeii trebuind să fie secată de sânge, adică albă, pentru ca medicul să vadă exact ce lucrează. Doar că, pe lângă sânge, aparatul a introdus și aer în organismul femeii, aer care a ajuns la cap, provocându-i multiple accidente vasculare cerebrale, urmate de edem cerebral, inducându-i și coma de gradul III/IV în ultima fază. După aproximativ trei săptămâni de la intervenție, a survenit decesul.

Veștile

După încheierea intervenției, familia, care aștepta vești de la chirurgul care-i asigurase că intervenția e banală și fără riscuri majore, a fost informată că trebuie să aștepte ca femeia să se trezească, medicul arătându-se rezervat în privința stării de sănătate a pacientei sale. Ulterior, chirurgul a povestit familiei femeii că, în timpul operației pe care o efectua, a văzut cum pompa care trebuia să asigure circulația sângelui avea aer înăuntru și că imediat după observație a luat măsurile necesare pentru eliminarea aerului. Târziu și ineficient. Nu se știe câte minute au trecut până a fost observat aerul care mergea spre creierul femeii. Cert este că creierul i-a fost afectat în mod ireversibil.

Malpraxis?

În raportul întocmit de Comisia de malpraxis din cadrul Direcției de Sănătate Publică Timișoara se arată, șocant, că timpul scurt de oprire a pompei nu explică accidentul vascular și, prin urmare, logic nu este vorba de malpraxis. Asta în condițiile în care nimeni nu a putut specifica pentru cât timp pompa a introdus aer în creierul femeii. Însă unul dintre experții care au fost desemnați de Comisia de malpaxis a făcut opinie separată și, în baza documentelor care i-au fost puse la dispoziție, în afară de raportul autopsiei (în ciuda solicitărilor avocaților fiului femeii decedate, acesta nu a ajuns nici la ei, nici la experți), a concluzionat că „rezultă o legătură de cauzalitate între incidentul intraoperator și decesul bolnavei, constatând existența malpraxisului”. Acum, fiul femeii de 60 de ani moartă la spitalul din Timişoara îşi caută dreptatea în justiţie.

Trimite articolul

X
Taguri:
interventie chirurgicala ,
malpraxis ,
spital
11 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. On Ion says:
    December 24, 2019 at 10:46 am

    articol de doi bani. fara nume si multe explicatii. jurnalisti de doi bani. restul e can can .

    Reply
    • Kenneth says:
      December 24, 2019 at 11:51 am

      On Ion? Vrei sa fii mai concludent? Cum adica articol de doi bani? Reprezinti cumva sistemul si te simti cu musca pe caciula?

      Reply
    • un oarecare says:
      December 24, 2019 at 8:15 pm

      Tu esti mai prost ca Mos Craciun !!! ce explicatii mai clare decat descrie articolul vrei ??? ceva desen pentru handicapati mintal sau ce ? scrie negru pe alb ca in aparatura medicala sa infiltrat aer care a ajuns in creierul pecientei in urma caruia a decedat !!! ce te ajuta pe tine numele pacientului ???…. prostan de la Poplaca

      Reply
      • Kenneth says:
        December 29, 2019 at 1:51 am

        Bah mare tâmpit ești. Are noroc România cu tine. Aruncă-te în Mureș.

        Reply
  2. cititor says:
    December 24, 2019 at 10:48 am

    mereu mortul e de vină………….!

    Reply
  3. caly says:
    December 24, 2019 at 1:55 pm

    cam asa arata sistemul nostru medical in mare parte, cu doctori si asistente medicale super-bine platiti! In loc sa se fi privatizat sistemul medical pe modelul medicului de familie,iar platile catre personalul medical sa fie facute in functie de numarul pacientilor ! Comisia Medicala de Malpraxis??? Corb la corb nu scoate ochii…

    Reply
  4. idealistul says:
    December 24, 2019 at 4:44 pm

    Cresteti valoarea de pregatire a medicilor. Desfiintati facultatile private de doi bani, finantati satisfacator sanatatea , nu permiteti dubla prestatie a medicilor.Cine lucreaza in spital platit din bani publici sa nu frecventeze si clinici private si invers.

    Reply
  5. pavian says:
    December 24, 2019 at 8:12 pm

    femeia…femeia…femeia… stimate zaristo de ce nuscrii cât !!! a cerut ”medicu” pentru o intervenție banală

    Reply
  6. JJAACCKK says:
    December 24, 2019 at 8:15 pm

    Tare trist,nu avem un sistem de sanatate sanatos,fara bani nu sta nimeni de vorba cu tine,daca ai bani si dai,nu gasesti competenta,empatie,profesionalism,nimica,dai medici gen Goldis(facultate), acolo toti termina,va vb unul care cunoaste sistemul de aproape.( mai sunt si dr buni,dar de ei nu prea ne lovim)

    Reply
  7. SabinA says:
    December 25, 2019 at 9:04 am

    Sistemul medical ca si cel de justitie nu mai au potentialul sa-si faca curatenie in propria agrada astfel ca eu ma astept la evenimente in serie de acest fel si nefericite. Exista si o veste buna, sistemul medical din Croatia, Polonia , Cehia si Ungaria au devenit accesibile romanilor.

    Reply
  8. Piuir says:
    December 26, 2019 at 5:30 pm

    Malpraxis in ro? Nu way. Suntem departe… plus ca status se bucura, nu mai plateste penzie…

    Reply
  9. Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    Teodora Ciunta, doar o escroacă
    3
    Prinţul Harry şi Meghan către Regele Charles al-III-lea, după ce acesta le-a retras dreptul de a locui la Frogmore Cottage: „Nu-ţi veţi mai vedea niciodată nepoţii”
    4
    O sebișeancă de 41 de ani și-a pus capăt zilelor
    5
    UPDATE. Ionuț Mureșan, asistentul care deținea o firmă de îngrijiri la domiciliu, s-a sinucis
    6
    Video Angajații DSP Arad: “Ne este frică să mai venim la lucru. Ne gândim la ce e mai rău”
    7
    VIDEO | Cum s-a petrecut accidentul de la Nădlac
    8
    Povestea lui Ionuţ Mureşan: de la fericire debordantă la tragedie fără margini
    9
    Video. Accident cu 37 de mașini, pe principala autostradă a Ungariei. 19 mașini au ars
    10
    Poveste din DSP: „Și-o să-ți facă toți ai mei, rând pe rând, electroșocuri”

    Mapamond

    Cei şase interlopi români acuzaţi de tentativă de asasinat în Mexic şi şantaj, condamnaţi definitiv
    Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a anunţat că interlopii români acuzaţi de tentativă de omor în Mexic în anul 2018 şi de şantaj pe teritoriul României au fost condamnaţi definitiv, pedepsele cumulate ajungând la 61 de ani de închisoare.

    ARADON Sport local

    Câte două la promovare şi retrogradare

    Local

    O „zebră” prin pădure a aprins spiritele arădenilor
    O trecere de pietoni marcată pe drumul prin pădurea Ceala a devenit virală, arădenii minunându-se de utilitatea unui asemenea marcaj când pe o parte și pe alta a drumului este doar ... pădure. 1

    ARADON Sport local

    Unirea Sântana profită şi se desprinde în Liga 4

    România

    Accident feroviar la Galaţi - Precizări IPJ: Acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziţia 75 km/h
    În urma verificărilor preliminare efectuate de poliţişti în cazul accidentului feroviar de sâmbătă de la Galaţi, soldat cu decesul unei persoane şi rănirea altor trei, s-a stabilit că acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziţia 75 km/h, iar din declaraţia mecanicului reiese că locomotiva s-a accelerat brusc şi că el a încercat să acţioneze sistemul de frânare, dar nu a mai funcţionat.

    România

    Venitul minim european va crește salariul minim românesc. Anul 2024, termen limită de implementare
    România trebuie să implementeze venitul minim european până în 2024. Salariatul român va avea doar de câştigat, fiindcă venitul său minim ar creşte simţitor, conform unei analize realizate de reprezentanţii EY România.

    UT Arad

    UTA, victorie chinuită cu Ripensia
    1

    România

    Două cutremure cu magnitudinea de 3,9 şi 3,1 în judeţul Buzău
    Două cutremure cu magnitudinea de 3,9, respectiv 3,1, s-au produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

    Ştiri sportive

    „Tricolorii” au debutat cu dreptul în preliminariile EURO 2024
    Naţionala de fotbal a României a învins Andorra cu scorul de 2-0 (1-0), sâmbătă seara, pe Estadi Nacional din Andorra la Vella, la debutul său în Grupa I a preliminariilor EURO 2024.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.