aradon.ro Web analyticsMoment festiv cu tripla semnificatie

ARAD. Ziua de 24 ianuarie a. c., când s-au împlinit 153 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, a fost sărbătorită de către cadrele didactice şi elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox Arad, într- un cadru festiv. La serbarea organizată în sala festivă aceştia l-au avut ca oaspete de seamă pe Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului. Chiriarhul a fost însoţit de P.C. Pr. dr. Vasile Pop, consilier eparhial.
Scris de JA-V.F. - ARAD. Ziua de 24 ianuarie a. c., când s-au împlinit 153 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, a fost sărbătorită de către cadrele didactice şi elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox Arad, într- un cadru festiv. La serbarea organizată în sala festivă aceştia l-au avut ca oaspete de seamă pe Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului. Chiriarhul a fost însoţit de P.C. Pr. dr. Vasile Pop, consilier eparhial.

În ecourile imnului arhieresc intonat de corul seminarului, Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat cu un cuvânt de bun venit de către directorul şcolii, Părintele Profesor Pompiliu Gavra. Preacucernicia Sa a arătat întreita semnificaţie a serbării elevilor seminarişti: evocarea marelui poet Mihai Eminescu, la 162 de ani de la trecerea sa în veşnicie, Unirea Principatelor şi apropiata sărbătoare a Sfinţilor Trei Ierarhi, patronii spirituali ai învăţământului teologic, la 30 ianuarie.

Momentul festiv, prezentat în derularea sa de către Părintele Profesor Codin Şimonca-Opriţa a constat din piese corale interpretate de corul dirijat de Arhid. Profesor Tiberiu Ardelean, prezentarea unor eseuri cu tematică teologică şi istorică şi poezie patriotică, în rostirea elevilor şcolii.

În cuvântul adresat în finalul serbării Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului a ţinut să precizezecă a săvârşit, în dimineaţa zilei, slujba de Te-Deum, pe platoul din faţa Primăriei Municipiului Arad, unde, în prezenţa oficialităţilor şi cu onoruri militare, s-a desfăşurat ceremonialul comemorării Unirii Principatelor la nivel judeţean. În continuare Chiriarhul a adus cuvinte de mulţumire şi a felicitat colectivul didactic şi elevii Seminarului Teologic Arad pentru efortul şi întreaga contribuţie adusă, cu entuziasm şi evlavie, la realizarea programului omagial.

Înaltpreasfinţia Sa a subliniat rolul Bisericii în înfăptuirea Unirii de la 24 ianuarie 1859, prin ierarhii celor două mitropolii şi prin alegerea unicului domn, Alexandru Ioan Cuza, toţi comemoraţi acum prin slujba de parastas oficiată în această zi de către Preafericitul Patriarh Daniel, în Catedrala Patriarhală.

Referindu-se la poetul ,,nepereche”, Mihai Eminescu, Înaltpreasfinţitul Timotei a evidenţiat geniul său poetic dar şi concepţia sa politică vizionară şi de anvergură a unui mare om de cultură.

Reliefând legătura spirituală, teologică şi doctrinară dintre sfinţii ierarhi sărbătoriţi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, Chiriarhul a arătat că aceasta este emblematică pentru însăşi ilustrarea unităţii bisericeşti.

Directorul şcolii, Părintele P. Gavra a mulţumit Înaltului oaspete pentru participare şi pentru cuvintele părinteşti adresate.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  Local

  UPDATE 2. Accident cu 11 victime, din care un copil de 4 luni, pe autostradă, în apropiere de Pecica
  1

  România

  Laszlo Balint a debutat cu victorie la Universitatea Craiova
  Universitatea Craiova a învins categoric echipa germană Arminia Bielefeld, la debutul noului tehnician Laszlo Balint în fruntea oltenilor. Tânărul atacant Jovan Markovic, a marcat două din cele 4 goluri ale craiovenilor. 1

  UT Arad

  UTA recrutează pentru echipa de scouting
  Clubul caută colaboratori la nivel național, cu vârsta minimă de 18 ani, cărora le va oferi training specializat.

  Mapamond

  Novak Djokovic critică interdicţia impusă jucătorilor ruşi şi bieloruşi
  Sârbul Novak Djokovic, campionul en-titre, şi-a reiterat opoziţia faţă de interdicţia generală impusă de Wimbledon jucătorilor din Rusia şi Belarus, înainte de debutul turneului al cărui câştigător en titre este, el încercând să câştige al şaptelea titlu de simplu masculin la Londra. 2

  România

  7 persoane cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale
  7 persoane, dintre care doi cetăţeni străini, sunt cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale şi operaţiuni financiare în mod fraudulos, în urma unor percheziţii făcute de poliţiştii braşoveni în judeţele Braşov, Cluj şi Sălaj. 1

  Mapamond

  Marea Britanie şi Franţa sunt de acord să acorde mai mult sprijin Ucrainei
  Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele francez Emmanuel Macron au convenit să ofere mai mult sprijin Ucrainei. 1

  Local

  Festivalul Berii a adus mii de arădeni pe Ștrandul Neptun
  În primele două seri de festival, zona comercială a Ștrandului Neptun s-a umplut de lume, amintind de vremurile de altădată. 15

  Mapamond

  Generalul rus Alexander Dvornikov ar fi fost înlocuit de Vladimir Putin
  Cel mai important general rus din Ucraina pare să fi fost demis din cauza ritmului lent al progreselor din Donbas. Dacă se confirmă, demiterea generalului Alexander Dvornikov, supranumit „Măcelarul din Alep” pentru distrugerea oraşului sirian în 2015, ar marca încă o remaniere majoră a comandamentului militar rus, sugerând că Putin este nemulţumit de modul în care se desfăşoară războiul. 3

  Local

  Cod galben de instabilitate atmosferică pentru o parte a județului Arad

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.