aradon.ro Web analyticsMoment festiv cu tripla semnificatie

Reactualizat la:
ARAD. Ziua de 24 ianuarie a. c., când s-au împlinit 153 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, a fost sărbătorită de către cadrele didactice şi elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox Arad, într- un cadru festiv. La serbarea organizată în sala festivă aceştia l-au avut ca oaspete de seamă pe Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului. Chiriarhul a fost însoţit de P.C. Pr. dr. Vasile Pop, consilier eparhial.
Scris de JA-V.F. - ARAD. Ziua de 24 ianuarie a. c., când s-au împlinit 153 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, a fost sărbătorită de către cadrele didactice şi elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox Arad, într- un cadru festiv. La serbarea organizată în sala festivă aceştia l-au avut ca oaspete de seamă pe Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului. Chiriarhul a fost însoţit de P.C. Pr. dr. Vasile Pop, consilier eparhial.

În ecourile imnului arhieresc intonat de corul seminarului, Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat cu un cuvânt de bun venit de către directorul şcolii, Părintele Profesor Pompiliu Gavra. Preacucernicia Sa a arătat întreita semnificaţie a serbării elevilor seminarişti: evocarea marelui poet Mihai Eminescu, la 162 de ani de la trecerea sa în veşnicie, Unirea Principatelor şi apropiata sărbătoare a Sfinţilor Trei Ierarhi, patronii spirituali ai învăţământului teologic, la 30 ianuarie.

Momentul festiv, prezentat în derularea sa de către Părintele Profesor Codin Şimonca-Opriţa a constat din piese corale interpretate de corul dirijat de Arhid. Profesor Tiberiu Ardelean, prezentarea unor eseuri cu tematică teologică şi istorică şi poezie patriotică, în rostirea elevilor şcolii.

În cuvântul adresat în finalul serbării Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului a ţinut să precizezecă a săvârşit, în dimineaţa zilei, slujba de Te-Deum, pe platoul din faţa Primăriei Municipiului Arad, unde, în prezenţa oficialităţilor şi cu onoruri militare, s-a desfăşurat ceremonialul comemorării Unirii Principatelor la nivel judeţean. În continuare Chiriarhul a adus cuvinte de mulţumire şi a felicitat colectivul didactic şi elevii Seminarului Teologic Arad pentru efortul şi întreaga contribuţie adusă, cu entuziasm şi evlavie, la realizarea programului omagial.

Înaltpreasfinţia Sa a subliniat rolul Bisericii în înfăptuirea Unirii de la 24 ianuarie 1859, prin ierarhii celor două mitropolii şi prin alegerea unicului domn, Alexandru Ioan Cuza, toţi comemoraţi acum prin slujba de parastas oficiată în această zi de către Preafericitul Patriarh Daniel, în Catedrala Patriarhală.

Referindu-se la poetul ,,nepereche”, Mihai Eminescu, Înaltpreasfinţitul Timotei a evidenţiat geniul său poetic dar şi concepţia sa politică vizionară şi de anvergură a unui mare om de cultură.

Reliefând legătura spirituală, teologică şi doctrinară dintre sfinţii ierarhi sărbătoriţi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, Chiriarhul a arătat că aceasta este emblematică pentru însăşi ilustrarea unităţii bisericeşti.

Directorul şcolii, Părintele P. Gavra a mulţumit Înaltului oaspete pentru participare şi pentru cuvintele părinteşti adresate.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  ARADON Sport local

  Mara Guler a câștigat aurul cu record național la 24 de ore
  Atleta de la CSU Arad a alergat 236,33 de kilometri în proba feminină de 24 de ore.

  ARADON Sport local

  Piroș n-a reușit revanșa în deplasare cu Heniu
  „Leoaicele” au cedat cu 1-3 (1-1) și au rămas cu zece jocuri la rând fără înfrângere.

  Local

  Un urs a dat târcoale lacului din Moneasa
  MONEASA. Atenţie, drumeţi! Un urs a fost surprins în Moneasa, în apropierea taberei şcolare care aparţine Consiliului Judeţean Arad. 9

  Local

  Mini-concert al Filarmonicii pentru UTA
  Corul și orchestra Filarmonicii Arad au susţinut, duminică după-masă, un mic concert în sala de spectacole, de ziua UTA, pentru clubul UTA. Artiştii Filarmonicii au dorit ca în acest fel să răspundă gestului suporterilor echipei UTA care în trecutul apropiat au scandat în sprijinul Filarmonicii. 8

  Local

  Sute de amenzi pe starea de alertă, la Arad
  ARAD. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad anunţă că, în numai două zile, respectiv 16 şi 17 aprilie, au fost aplicate 325 de amenzi, în valoare totală de 90.850 de lei, în baza legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea si combaterea efector pandemiei de Covid-19. 7

  Local

  69 de cazuri noi şi două decese în Arad
  ARAD. Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenției anunţă că, în 24 de ore, de sâmbătă dimineaţa şi până duminică dimineaţa, în judeţul nostru au fost depistate pozitive la virusul SARS-CoV 2 un număr de 69 de persoane.

  Local

  Aproape 5.000 de locuri libere la vaccinare în Arad
  Cele mai multe dintre acestea sunt disponibile la centrele în care imunizarea se face cu Pfizer. 4

  Local

  Chef cu 20 de persoane, spart de polițiști și jandarmi
  Participanții au fost sancționați cu amenzi în valoare totală de 5.000 de lei 20

  Local

  De mâine, Săvârșinul se "închide" zilnic la ora 18:00! Incidența cazurilor de Covid-19 a depășit 7,5 la mie
  Moneasa și Șofronea intră în scenariul galben, în timp ce Bârzava ajunge pe lista roșie. 5

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.