aradon.ro Web analyticsMoment festiv cu tripla semnificatie

ARAD. Ziua de 24 ianuarie a. c., când s-au împlinit 153 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, a fost sărbătorită de către cadrele didactice şi elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox Arad, într- un cadru festiv. La serbarea organizată în sala festivă aceştia l-au avut ca oaspete de seamă pe Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului. Chiriarhul a fost însoţit de P.C. Pr. dr. Vasile Pop, consilier eparhial.
Scris de JA-V.F. - ARAD. Ziua de 24 ianuarie a. c., când s-au împlinit 153 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, a fost sărbătorită de către cadrele didactice şi elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox Arad, într- un cadru festiv. La serbarea organizată în sala festivă aceştia l-au avut ca oaspete de seamă pe Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului. Chiriarhul a fost însoţit de P.C. Pr. dr. Vasile Pop, consilier eparhial.

În ecourile imnului arhieresc intonat de corul seminarului, Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat cu un cuvânt de bun venit de către directorul şcolii, Părintele Profesor Pompiliu Gavra. Preacucernicia Sa a arătat întreita semnificaţie a serbării elevilor seminarişti: evocarea marelui poet Mihai Eminescu, la 162 de ani de la trecerea sa în veşnicie, Unirea Principatelor şi apropiata sărbătoare a Sfinţilor Trei Ierarhi, patronii spirituali ai învăţământului teologic, la 30 ianuarie.

Momentul festiv, prezentat în derularea sa de către Părintele Profesor Codin Şimonca-Opriţa a constat din piese corale interpretate de corul dirijat de Arhid. Profesor Tiberiu Ardelean, prezentarea unor eseuri cu tematică teologică şi istorică şi poezie patriotică, în rostirea elevilor şcolii.

În cuvântul adresat în finalul serbării Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului a ţinut să precizezecă a săvârşit, în dimineaţa zilei, slujba de Te-Deum, pe platoul din faţa Primăriei Municipiului Arad, unde, în prezenţa oficialităţilor şi cu onoruri militare, s-a desfăşurat ceremonialul comemorării Unirii Principatelor la nivel judeţean. În continuare Chiriarhul a adus cuvinte de mulţumire şi a felicitat colectivul didactic şi elevii Seminarului Teologic Arad pentru efortul şi întreaga contribuţie adusă, cu entuziasm şi evlavie, la realizarea programului omagial.

Înaltpreasfinţia Sa a subliniat rolul Bisericii în înfăptuirea Unirii de la 24 ianuarie 1859, prin ierarhii celor două mitropolii şi prin alegerea unicului domn, Alexandru Ioan Cuza, toţi comemoraţi acum prin slujba de parastas oficiată în această zi de către Preafericitul Patriarh Daniel, în Catedrala Patriarhală.

Referindu-se la poetul ,,nepereche”, Mihai Eminescu, Înaltpreasfinţitul Timotei a evidenţiat geniul său poetic dar şi concepţia sa politică vizionară şi de anvergură a unui mare om de cultură.

Reliefând legătura spirituală, teologică şi doctrinară dintre sfinţii ierarhi sărbătoriţi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, Chiriarhul a arătat că aceasta este emblematică pentru însăşi ilustrarea unităţii bisericeşti.

Directorul şcolii, Părintele P. Gavra a mulţumit Înaltului oaspete pentru participare şi pentru cuvintele părinteşti adresate.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Variola maimuţei. Avem motive de îngrijorare?
  RO Vaccinare postează precizările dr. Cristian Apetrei despre variola maimuţei: „Nu e nicio mare resetare, nicio mare vrăjitorie, nici «gut feeling», biocurenţi sau vreo previziune de-a lui Nostradamus”.

  Local

  „Transalpina” arădeană prinde contur. 70% din fundația drumului e deja realizată
  Un drum ce ar trebui să pună în valoare câteva zone deosebite din județul Arad. „Transalpina” arădeană va lega comunele Dieci și Dezna și promite să fie splendoare. 1

  România

  Campanie de întinerire la Fisc: se caută 200 de noi angajați
  ANAF intenționează să treacă la un proces de întinerire a instituţiei, în condiţiile în care se confruntă cu îmbătrânirea personalului. ANAF va scoate la concurs, luna următoare, peste 200 de posturi. 1

  Mapamond

  Maghiarii sunt campioni la nunţi, în 2020, iar Danemarca şi Lituania, la divorţuri
  Anul 2020 a fost un an bun pentru căsătorii. Ungaria ocupă fruntea clasamentului, cu 6.9 căsătorii la 1.000 de locuitori, urmată de Letonia (5.6) şi Lituania (5.5).

  Mapamond

  Oraşul Gaylord, din Michigan, lovit de o tornadă
  Tornada a lovit vineri, omorând cel puţin o persoană şi rănind alte cel puţin 40, a răsturnat maşini, a smuls acoperişurile clădirilor şi a doborât copaci şi linii electrice. 2

  Mapamond

  Austria refuză intrarea în NATO: Rămânem neutri
  Alexander Schallenberg, ministrul de externe şi fost cancelar al Austriei la sfârşitul anului 2021, a explicat de ce ţara lui nu vrea în NATO. 4

  Mapamond

  Rusia interzice intrarea în ţară a 963 de americani, inclusiv a preşedintelui Biden
  Rusia interzice intrarea în ţară a 963 de americani, inclusiv a preşedintelui Biden şi a secretarului de stat Blinken. 1

  România

  Un bărbat şi un copil au fost atacaţi de urs într-o localitate din Harghita
  Un bărbat şi un copil de 8 ani au fost atacaţi de urs într-o localitate din Harghita, anunţă preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba. 2

  Mapamond

  O femeie a protestat dezbrăcată pe covorul roșu la Cannes împotriva violurilor comise de soldații ruși
  O femeie a apărut dezbrăcată pe covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes, în semn de protest față de agresiunile sexuale la care au fost supuse femeile ucrainene de la începutul invaziei ruse. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.