aradon.ro Web analyticsMoneasa nu crede în PNDL 3

De Alin Gherasim

Moneasa nu crede în PNDL 3

Moneasa este singura comună din judeţul Arad care nu a depus vreun proiect pe „Anghel Saligny”.
Scris de Alin Gherasim - Moneasa este singura comună din judeţul Arad care nu a depus vreun proiect pe „Anghel Saligny”.
MONEASA. Comuna Moneasa, cu staţiunea aferentă, fosta „Perlă a Munţilor Apuseni”, a ajuns doar o umbră a ceea ce era odată. Staţiunea se „stinge” de la un an la altul, se află în moarte clinică, şi doar câteva evenimente o mai ţin în viaţă. În aceste condiţii, mare ne-a fost mirarea când, de pe lista primăriilor din judeţul Arad care au depus proiecte pe Programul Naţional „Anghel Saligny”, lipsea tocmai comuna Moneasa.
Din totalul comunelor şi oraşelor din întreg judeţul, doar Moneasa a ales să nu depună nicio cerere de finanţare. Deşi este una dintre cele mai slab dezvoltate comune din Arad, din multe puncte de vedere, Moneasa nu a încercat să atragă nici măcar un leu prin PNDL 3. Pentru a elucida misterul, am luat legătura cu primarul comunei, Nuţu Herbei. Edilul susţine că nu a avut timp să elaboreze proiecte, că nu are studii de fezabilitate pe apă, drumuri şi canalizare şi nici nu crede în acest program.

„Nu ştiu cum a fost în alte locuri, dar noi am fost anunţaţi de pe o zi pe alta că trebuie să depunem proiectele pe <Anghel Saligny>. Practic, cum ar fi, azi am fost anunţaţi că mâine se încheie depunerea de proiecte. Cum acest program naţional finanţează doar drumuri, apă şi canalizare, noi nu aveam pregătit niciun studiu de fezabilitate, niciun proiect care vizează acest tip de investiţii. Am contactat consultantul nostru şi l-am întrebat dacă reuşeşte să adapteze vreun proiect rapid. Ni s-a spus că aşa ceva este imposibil. Aşa că nu am reuşit să depunem nicio cerere de finanţare pe acest program naţional”, a spus primarul din Moneasa.

Trebuie precizat faptul că acest program, „Anghel Saligny”, este văzut drept continuatorul Programelor Naţionale de Dezvoltare Locală 1 şi 2, acele PNDL-uri care au ajutat multe dintre comunele şi oraşele din judeţul nostru să se dezvolte, în special pe partea de infrastructură.

Nuţu Herbei a continuat:

„Mi se pare aberant ca perioada de depunere să fie atât de scurtă. Ghidurile de finanţare au fost publicate târziu, foarte târziu. Şi, sincer să vă spun, nu cred că va fi mare lucru cu acest program naţional. Încă de acum doi ani, de când se vorbea despre el, preşedintele Ionhannis anunţa că vom avea 80 de miliarde la dispoziţie. Treptat, suma a tot scăzut de la 80 la 70, apoi la 60 şi acum, din câte ştiu, a ajuns la 30 de miliarde, dintre care 15 împrumut. Sunt curios câte dintre proiecte vor primi finanţare. Şi, mai important, când vor veni acei bani”.

Primarul din Moneasa spune că, din punctul lui de vedere, Programul Naţional „Anghel Saligny” este „praf în ochii” primarilor, dar şi a românilor, şi că el nu crede că va avea vreo finalitate.

„Bine ar fi ca alţi colegi primari de ai mei, care au depus proiecte, să primească fondurile şi să ducă lucrarea la bun sfârşit. Dar mă cam îndoiesc”, a menţionat Nuţu Herbei.

Pe alte programe

Primarul din Moneasa a încercat să arate faptul că, deşi nu a reuşit să depună vreun proiect pe PNDL 3, există o serie de alte proiecte care aşteaptă un răspuns de la Compania Naţională de Investiţii.

„Pe CNI am depus proiecte pentru teren de sport, pentru sală de sport, pentru cămin cultural nou. Dar şi aici, fără o susţinere politică, la Bucureşti, nu vom reuşi să accesăm fondurile. Din păcate, unii dintre noi, primarii, suntem abandonaţi de toate instituţiile: de Consiliul Judeţean, de Prefectură, de parlamentari, de toată lumea”, s-a plâns primarul din Moneasa.

3 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ion says:

  Satele vor rămâne parasite chiar și cu drumuri, canalizare sau cămine culturale.Poate doar mai primesc unii ceva procente din lucrari.Apropo pt cămine culturale noi nu îi întreabă nimeni de câte ori au fost utilizate,vizavi de cheltuirea fondurilor publice.

 2. gigi says:

  Dacă primarul nu are încredere in proiecte cum de i mai reprezintă pe cei alegători care nu l-au votat să meargă in regres . Dacă unii primari din județul Arad au fost aleși la o fasole , ce face Consiliu Județean pentru fosta „ perlă ” ei nu au inițiativă ?

 3. Balciu says:

  omu a spus clar corupție ziaristul o da cotita ..adevărul e ca PNL centrează ce sa se facă de unde se poate fura dacă nu ești cu ei pa!s a inteles?

 4. tombola lunii

  ARADON Sport local

  Salbă de medalii pentru atleții arădeni la „Naționale”
  Luchianov, Coman, Both, Vidrea, Severin și Oriaku au fost pe podium la CN de seniori și U23 pentru cluburile arădene.

  România

  Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutoare de 60 milioane de euro pentru transportatorii rutieri români
  Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României cu o valoare de 60,7 milioane euro (300 milioane lei) pentru sprijinirea întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul transportului rutier de mărfuri şi persoane în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. 1

  Mapamond

  Guvernul scoţian vrea să organizeze un vot pentru independenţă în octombrie 2023
  Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat marţi planurile pentru organizarea unui al doilea referendum privind independenţa Scoţiei în octombrie anul viitor, promiţând că va lua măsuri legale pentru a asigura desfăşurarea votului dacă guvernul britanic va încerca să îl blocheze, scrie Reuters.

  România

  Încă trei cazuri de variola maimuței în România
  Ministerul Sănătății a anunțat că pe teritoriul României au fost confirmate încă trei cazuri de variola maimuței. Toți pacienții sunt din București. 1

  România

  Premierul anunţă că depozitele de gaz ale României sunt la 41% din capacitate
  Premierul Nicolae Ciucă a anunţat marţi că depozitele de gaz ale României sunt în prezent la 41% din capacitate, dar că procentul va ajunge la 80% până la 1 noiembrie.

  Local

  Încă o investiție ratată de Arad: STIHL investește 125 de milioane de euro la Oradea
  Managementul bun al orașului Oradea și județului Bihor dă, din nou, roade. Dar și o lecție Aradului, despre cum ar trebui tratați potențialii invetitori. 4

  Local

  18 noi cazuri de Covid, în ultimele 24 de ore, la Arad
  Cazurile de Covid-19 sunt din nou în creștere, atât la nivel național, cât și european.

  Local

  Nu le pasă de nimic
  O lună, două sesizări, o amendă, o promisiunea ratată şi bălăriile cresc pe mai departe în Micălaca 300, în vecinătatea supermarketului Supeco. 1

  Advertorial

  Tipuri de salam mai puțin cunoscute, dar care merită atenția ta

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.