aradon.ro Web analyticsMunicipiul intră, de mâine, sub restricții

De Sorina Ambrus

Municipiul intră, de mâine, sub restricții

Conform CJSU, la Sebiș, Archiș și Apateu localnicii au nevoie de certificatul verde pentru a avea acces la evenimente.
Scris de Sorina Ambrus - Conform CJSU, la Sebiș, Archiș și Apateu localnicii au nevoie de certificatul verde pentru a avea acces la evenimente.

Arad. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, întrunit miercuri în ședință, a aprobat mai multe hotărâri privind instituirea măsurilor restrictive în mai multe localități ale județului, în funcție de incidența cazurilor de Covid-19, calculată la 14 zile.

Astfel, în localitățile Zăbrani, Zimandu Nou, Macea, Arad și Lipova, incidența COVID-19/1000 locuitori a urcat la valori cuprinse între 2 și 3. În aceste localități se aplică pentru 14 zile (23.09-06.10) o serie de restricții. Dintre acestea, vă prezentăm cele mai importante măsuri.

Astfel, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, iar organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție. Pot participa doar cei vaccinați, cei testați sau cei trecuți prin boală, conform descrierii de mai sus.

Nunți și botezuri

Potrivit hotărârii CJSU, care are la bază hotărârea de Guvern 990, se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani. Dacă invitații sunt vaccinați, măsurile sunt puțin mai permisive, astfel că se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de participanți de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. Pot participa doar cei vaccinați, cei testați sau cei trecuți prin boală, conform descrierii de mai sus.

Baruri și cluburi

Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00-2:00, iar activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00-2:00.

Trei localități în roșu

În următoarele localități, incidența a urcat între 3 și 4 cazuri la mia de locuitori, și se află în așa zisul scenariu roșu: Sebiș, Archiș, Apateu. Aici se vor aplica următoarele măsuri în următoarele 14 zile, accesul fiind permis doar pentru persoanele vaccinate, testate sau trecute prin boală: *competițiile sportive organizate în spații închise sau deschise, se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între spectatori; *activitatea în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție; *organizarea și desfășurarea în spații deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale poate fi realizată cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori, cu purtarea măștii de protecție; *evenimentele private în spații închise (nunți, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente se pot desfășura cu participarea a maximum 200 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe de min 2 mp pentru fiecare persoană; *organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri poate fi realizată cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în spații închise, respectiv maximum 200 de persoane în spații deschise, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de min 2 mp pentru fiecare persoană; *organizarea de conferințe în spații închise poate fi realizată cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de min 2 mp pentru fiecare persoană; *activitatea restaurantelor și cafenelelor, în spații închise, se poate desfășura în intervalul orar 05.00-02.00 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului; *activitatea sălilor de sport/fitness în spații închise, poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minim 7 mp pentru fiecare persoană; *activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului; *activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise poate fi realizată în intervalul orar 05.00-24.00 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului; *activitatea piscinelor interioare poate fi realizată până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.

În Zădăreni, incidența a crescut în intervalul 4-6, ceea ce înseamnă că și accesul în sălile de sport va fi permis doar persoanelor vaccinate, trecute prin boală sau testate. Pentru că prevederea pentru sălile de sport este singura care se aplică de la valoarea 4 a incidenței, a fost păstrat termenul de 14 zile inițial, comuna Zădăreni având inițial o incidență cuprinsă între 3 și 4. Acest principiu va fi păstrat și pe viitor pentru sălile de sport, în speță menținerea primului termen de 14 zile cu modificare încadrării în categoriile 3-4, respectiv 4-6 în funcție de fluctuația incidenței”, subliniază Prefectura Arad.

Restricții suplimentare

La Frumușeni s-a depășit valoarea de 6 cazuri la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că pentru următoarele 14 zile acolo nu vor fi permise activitățile de mai sus, care au fost reglementate special pentru incidențe mai mici. Pentru că incidența la Zădăreni a crescut peste valoarea 4, s-au instituit restricțiile prevăzute de HG 932/2021 privind închiderea magazinelor la 18 și restricționarea circulației persoanelor între orele 20-5, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

59 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Coco tiganu says:

  Da este bine că se conformeze unor restricții dar atenție la școlile din Zăbrani instituțiile care de multe ori nu sunt puse în gardă și atenție la personal care lucra în aceste instituții pentru că sunt extrem de puține și aduc o atingere Desfășurarea activităților și a lucrurilor care trebuie făcute în aceste instituții repet sunt strict în evaluarea unor probleme legat de aceste instituții dar sunt persoane care au probleme extrem de grave la nivel de comportament și la nivel de atitudine atenție mare la aceste persoane care trebuie identificate și reperate ca persoane cu probleme psihice și psihosomatice în vederea eliminării prin cauze situațiilor de față atenție poliția pe ei

 2. Hmmm says:

  300.000 de persoane pe litoralul romanesc
  eveniment muzical – Untold – pe Cluj arena, Boc fara masca, ca multi altii
  11.000 si ceva de spectatori la UTA – Rapid
  ce sens are mascarada cu masuratul distantelor intre mese pe care ne-au prezentat-o televiziunile?

 3. Dorin says:

  Update :virusul se poate opri doar daca vă hotărâți și veniți cu toți la București pentru a da cu jegoșii ce ne conduc de pământ…

 4. Bilbao says:

  Foarte bine

 5. incidenta says:

  Ati asteptat cu sedinta voastra pana a trecut municipiul de 2/1000. Daca comitetul se intrunea luni in 20 septembrie incidenta era 1,91/1000 si ar fi fost liniste in municipiu. Tot asa de bine se putea tine sedinta luni, in 27 septembrie si luate atunci masurile necesare. Dar voi nu si nu . Probabil pe acolo se gasesc suporteri Clujeni care nu se simt in largul lor daca stadionul din Arad este plin. Astfel ca a trebuit sa faceti voi pe repede sedinta si sa limitati accesul la stadion. Din pix ati creat o gaura de minim 200000 lei in bugetul clubului UTA. Sa nu mai spunem faptul ca raportarea se calculeaza din cele cateva sute de teste efectuate, majoritatea la punctele de trecere a frontierei, deci nu reflecta realitatea din municipiu. Chiar ar fi interesant de vazut cati din cei raportati pe municipiul Arad, chiar au domiciliul aici. Altfel acel 2,28 este un procent dintr-un cacat si nu reprezinta nicidecum incidenta raportata la numarul real. Ultimul care pleaca incuie si stinge lumina.

 6. Virusache says:

  Eu inteleg toate masurile, dar nu inteleg restrictiile de deplasare si activitati economice pentru cei vaccinati. E statistica oficiala ca 97% din cei infectati toamna asta sunt nevaccinati. Masurile de restrictie a libertatii de miscare sa li se aplice exclusiv lor.

  Prin restrictiile globale, guvernul isi atrage ura intregii societati, si se caca asupra propriei politici si program de vacicnare in care a investit miliarde imprumutate. Daca i-ar excepta pe cei vaccinati de la restrictii,ar reduce procentul de ura la cei nevaccinati si ar incuraja vaccinarea adica ar fi consecvent propriei politici.

  • Mda says:

   Vai cata condescendenta. Intelegi toate masurile dar nu intelegi una din ele? cum vine asta? Ai enuntat un termen totusi “libertate de miscare”, asta e un drept fundamental al omului si nu poate fi restrictionat de guvern(care nu e ales de nimeni), eventual printr-o LEGE trecuta prin parlament, asa scrie in Constitutie, mici “detalii” din astea sunt insignifiante pt vaccinomaniaci dezumanizati … infiitati si voi un Ku VAX Klan sau ceva asemanator si luati masuri impotriva “nesimtitilor” de nevaccinati.

   • SN says:

    Legea există, stimabile: 55/2020.

    • Mda says:

     🤯 Iar te-ai “rebranduit”? obsesia ta de a ma contrazice doar pe mine persista maniacal in toate “formele”. Reciteste toata discutia de la inceput apoi cauta in legea 55/2020 un articol care face referire la diferentierea dintre vaccinati si nevaccinati la masuri restrictive, ca asta spunea cel la care i-am raspuns, sa se aplice masuri doar nevaccinatilor, poate ai citit doar raspunsul meu nu si prima postare ca ce scriu atii nu conteaza pt tine 🔚

     • SN says:

      Te ambalezi degeaba. Vezi art. 71 din L55/2020.
      Nu te oprește nimeni să înaintezi o sesizare la CCR în caz că te crezi mare specialist în drept constituțional. Spor!

    • Delta says:

     @SN, lasa tu 55/2020 si vezi ce spune articolul ” cjsu a aprobat mai multe hotarari “. Limitezi drepturi si libertati in baza unor hatarari de la nivel local, de ce?

     • SN says:

      Hotărârea CJSU se sprijină pe HG 990/2021 care a fost elaborată în baza art. 3, alin. 4 din legea 55/2020.
      Depune o sesizare pentru neconstituționalitate la CCR dacă ești nedumerit.

     • SN says:

      Vezi și art. 71 din L55/2020.

     • Mda says:

      🤯 intreaba un jurist competent, care vrei tu doar sa nu fie retardat sau cu diploma luata pe spaga, pe retardat s-ar putea sa nu il recunosti 🤣

     • Mda says:

      🤯 intreaba un jurist competent, care vrei tu doar sa nu fie retardat sau cu diploma luata pe spaga, pe retardat s-ar putea sa nu il recunosti 🤣

     • SN says:

      Te-am recunoscut, stimabile 😂

  • Poxypoll says:

   Apasă 1 că esti reta…

 7. Anonim says:

  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 8. Dudu says:

  Ideal ar fi ca vaccinatii sa stea in lockdown stiind ca ei sunt spreaders am fi pe 0 in 2 saptamani

 9. Baron says:

  Sa mori frumos si tot nu ai putea intelege absolut nimic..Deci..pe stadion,aer liber,ai voie 50%,dar in cinematografe,sali de spectacole e permis 70%…Pe bune???Noaptea intunecimii mintii….Pana la 16 ani,nu se incadreaza in asa ceva,cu punct si virgula….Astia sunt oare normali la debla?Putin probabil…

 10. Mike says:

  Mue catzu un pnl ist penal ..mue pnl!oamenii merita ce au votat hoti!

 11. Intrebare says:

  Oare retadul mintal e trasatura caracteristica a bunei parti a poporului,sau e rodul unei lipse elementare de educatie,indoctrinarii fie religioase,fie pseudo-stiintifice ? vorba unuia,este o dilema din care nu puteti iesi.

 12. Mda says:

  Masuri parca cu scopul de a inrautati situatia, exista studiu care demonstreaza ca reducerea programului magazinelor face mai mult rau decat bine si mega studiu cu purtatul mastilor care pe langa ca ofera protectie ZERO au si efecte secundare grave… cam atat despre “grija” autoritatilor pt sanatatea publica si atunci trebuie sa le credem propaganda pro-vaccin sau orice alte aberatii oficiale?
  surse(cine e interesat sa deschida linkurile dupa @)
  1. @https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S016344532100044X
  2. @https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7680614/ studiu care a fost ulterior retras, daaaa, sigur era gresit, asa si arata la 67 de confirmari din alte studii. 🙄 > Poate unii isi dau seama in ce lume traim, pt ceilalti multa sanatate in “matrix”

 13. @virusache says:

  pt tine e greu sa pricepi ca si cei vaccinati- daca intamplator intra in contact cu persoane infectate pot transmite virusul altor persoane neinfectate -inclusiv copiilor- si care nu se feresc de ei pt ca cica-s vaccinati …. Au spus-o medicii infectionisti la toate emisiunile TV
  Asa ca mai documenteaza-te daca poti daca nu, pa !

 14. @virusache says:

  pt tine e greu sa pricepi ca si cei vaccinati- daca intamplator intra in contact cu persoane infectate pot transmite virusul altor persoane neinfectate -inclusiv copiilor- si care nu se feresc de ei pt ca cica-s vaccinati …. Au spus-o medicii infectionisti la toate emisiunile TV
  Asa ca mai documenteaza-te daca poti daca nu, pa !

 15. cetatean roman says:

  Total de acord cu cele scrise de Hmm
  au ridicat toate restrictiile siurea, au umplit stadioanele si locurile de distractii ( concerte , spectacole ) au acceptat ghiorlaiala de miisute de oameni pe litoral si acum se mira ca creste nr de infectati si vin cu masuri restrictive?
  Cam tarziu domnilor guvernanti in frunte cu dl Arafat. Dati-va demisia !

 16. AnonimUnic says:

  Ce vrei sa iei: pilula rosie sau pilula albastra? Daca o iei pe cea albastra te vei increde orbeste in Wuhannis si Noua Organizare Mondiala, daca o iei pe cea rosie vei uita ca exista televizor, vei merge pe strada si vei vedea ca nu se intampla nimic rau si ca natura e MARE, aerul e mai frumos de respirat fara chiloti pe cap iar trambitarii de stiri sunt mici gaze carora le dai o palma atunci cand se pun la tine pe piele!

 17. Dracgol says:

  Ha ha ha incep iar cu prostiile ce jegosi si fraieri mucles…oizerie globala nu e numai la noi ce dracu..cu sau fara vaccin tot o laie e..cu vavcin posibil o infectare mai usoara dar na nu toti inteleg oricum e o afacere la nivel mondial..la noi prostia cu sanctiuni ia nu le platiti ca nu e constitutionla..libertate fix pu ll.o da

 18. Delta says:

  Baza legala: lege, articol?

 19. claudiu- says:

  serios???? oare cei care participa la aceste evenimente au vaccin????? dar miile de persoane care participa la concerte???? pe cei de la concerte ai lasati si cu test pt ca mai apoi sa aveti motiv sa spuneti ca au explodat cazurile de covid?????

 20. Zabrani says:

  Eu sunt de acord cu restricțiile dar într-o măsură în care să eficientizeze munca oamenilor care de multe ori au salarii foarte mici prin acest fapt gândul S și un concediu care i-ar putea ajuta dar trebuie să beneficieze de anumite medicamente și timpul acela în care să-și procure medicamentele pentru bolile care le au mulți dintre ei nediagnosticate cum ar trebui la acest moment apărut o lege acum o lună de zile unde se stipulează că cei bolnavi cei care au nevoie de un examen de consultație pentru anumite probleme medicale care au apărut sau care au intervenit într-o situație dată în această lege promită și este că se pot face cel puțin trei consultații pe an într-un cuantum de bani care ar putea să depășească propriu-zis consultația fiind nevoie de una mai complexă asta însemnând că medicul de familie și în problema cel de specialist trebuie să dea o verdict în care din prima să se știe o examinare cat mai amplă a unor boli care de fapt nu de multă în România mai nou se răspândesc concediile medicale la nesfârșit prin această cauză de ne tratare sau cel puțin fără nici un repaus la locul de muncă deci sunt în favoarea unor restricții în sensul că oamenii seȘi să aibă un timp al lor de de refacere prin chestia aceasta doresc celor care au firme care vor să angajeze oameni să continue să susțină munca celor care sunt calificat și care au nevoie într-adevăr de bani asta nu înseamnă că dacă ai 20 de oameni 10 nu sunt la lucru toți au nevoie de un loc de muncă care să li se permită să-și dezvolte și viața lor personală

 21. Ghita Macovei says:

  La Apateu adio mers la piscina, club si conferinta!

 22. Kkk says:

  In aer liber nu ar trebui nici o restrictie e aberant sa circuli cu masca prin padure nu mai vrrm idiotenii ne am saturat de catzui

 23. Gabi says:

  Exact inainte de meciul UTA-Cfr bata va dzeu.S-au vandut biletele deja.

 24. AnonimUnic says:

  Este un erticol pe Yahoo News:
  Thousands more people than usual are dying … but it’s not from Covid
  https://www.yahoo.com/news/analysis-thousands-more-usual-dying-170117640.html

  Oamenii mor din cauza ca un an de zile au fost neglijati cu alte afectiuni decat cea mult promovata ca fiind pandemie!

 25. România

  Poliția testează o aplicație de mobil care fotografiază numărul de înmatriculare pentru a afla dacă mașina are asigurare sau nu
  Poliția Română testează o aplicație de mobil prin care ar putea fotografia și filma numerele de înmatriculare și ar putea afla, în câteva secunde dacă o mașină este asigurată sau nu. Aplicația va deveni operațională în acest an.

  Mapamond

  Lituania își retrage ambasadorul din Rusia
  Administraţia Lituaniei a anunţat, luni după-amiază, că îşi va retrage ambasadorul din Rusia de la data de 1 iunie, în contextul tensiunilor generate de intervenţia militară rusă în Ucraina, informează agenţia Reuters.

  Mapamond

  Un diplomat rus de la Națiunile Unite și-a dat demisia, spunând că nu i-a fost „niciodată atât de rușine” de țara sa
  Organizaţia Naţiunilor Unite este cea mai importantă organizaţie internaţională din lume.

  Mapamond

  Noi cazuri de variola maimuței depistate în Marea Britanie
  Încă 36 de cazuri de variola maimuţei au fost depistate în Marea Britanie, iar virusul ar putea deveni endemic în Europa, avertizează autorităţile sanitare, citate de Sky News.

  ARADON Sport local

  Urmează faza a doua în Liga 5
  ARAD. A fost şi ultima rundă a sezonului regular în cel de-al doilea eşalon valoric al fotbalului judeţean, Liga 5. Cunoaştem echipele calificate în play-off, care vor lupta pentru promovarea în elită, cu jocuri tur-retur, dar şi pe cele din play-out, care vor disputa încă un tur.

  Local

  Expoziţie documentară, de Bicentenarul Teologic
  Despre istoria învățământului teologic ortodox arădean, în formele sale de Institut și Academie.

  UT Arad

  Ilie Poenaru are ambiţii mari la UTA!
  Noul tehnician al UTA-ei a vorbit despre un loc în primele şase echipe din Liga 1. 3

  Local

   Pe mâna cui lăsăm Spitalul Județean? Video candidați!
  Cei patru candidați la șefia Spitalului Județean Arad și-au prezentat cum au știut mai bine proiectele de management.Nu fără show și fără acuze. 2

  România

  Alertă cu bombă la centrul comercial Bega din Timișoara
  Alertă, luni seară, în zona centrală a Timișoarei. Polițiștii și pompierii au evacuat centrul comercial Bega după ce un individ a sunat la 112 și a anunțat că în zona etajului al doilea ar fi plasată o bombă.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.