aradon.ro Web analytics


N-au omorât căsuţele de pe ștrand

Reactualizat la:

N-au omorât căsuţele de pe ștrand

<p>O consultare cu trecere la arădeni - cea pentru ştrand<br /> Foto: JA</p>
Reactualizat la:
Dezbatere cu aplauze, huiduieli şi fluierături pe tema viitorului ştrandului, în consultarea publică de miercuri.
Scris de Diana Dutu - Dezbatere cu aplauze, huiduieli şi fluierături pe tema viitorului ştrandului, în consultarea publică de miercuri.

Viitorul ștrandului îi preocupă pe arădeni. Cel puțin asta am putea deduce după numărul mare al cetățenilor care s-au prezentat, miercuri, la consultarea publică organizată de Primărie asupra propunerilor preliminare privind documentația Planului Urbanistic Zonal „Dezvoltare Ștrand Neptun din Municipiul Arad”. Peste 100 de oameni, mulţi dintre ei „căsuţari”, au ţinut să afle în detaliu planurile Municipalităţii pentru ştrand. Pe lângă reprezentanţii Primăriei, la dezbatere au participat şi patru proiectanţi de la SC Arh-Design SRL (firma care a elaborat documentaţia), dar şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate. Marele absent al întâlnirii a fost primarul Gheorghe Falcă.

Principalul „of” al celor prezenţi la consultarea publică a fost legat de desfiinţarea unor căsuţe, „vreo zece” potrivit unora din cei care cunosc zona. Argumentul invocat de arhitecţii care au venit cu propunerea desfiinţării îl constituie un studiu hidrologic comandat de Primărie, potrivit căruia căsuţele constituie o piedică în calea viiturilor. Această afirmaţie a stârnit în sală un val de huiduieli şi fluierături – atitudine ce s-ar fi încadrat perfect pe un stadion şi mai puţin în Sala „Regele Ferdinand” din Palatul Administrativ. Dar… aşa au înţeles oamenii să-şi manifeste nemulţumirea şi revolta.

De altfel, arhitectul Adalbert Botoş, care a prezentat Planul Urbanistic Zonal pentru dezvoltarea ştrandului, a fost întrerupt în mai multe rânduri de câţiva arădeni care nu au mai avut răbdare să aştepte momentul dedicat exprimării sugestiilor şi propunerilor. O chestiune care ţine de disciplina dezbaterii.

Dincolo de aceste detalii, însă, rămâne problema oamenilor: desfiinţarea căsuţelor. Pe fondul nemulţumirii generale, reprezentantul Arh-Design a admis că folosirea termenului „desfiinţare” (a căsuţelor) nu e tocmai fericită, fiind mult mai corect, poate, să se facă referire la gândirea unei strategii de relocare a acestora. Ceea ce i-a făcut pe oameni să răsufle ceva mai uşuraţi.

Cale lungă…

Venind parcă în susţinerea acestei idei, reprezentanţii Primăriei (city-managerul Claudia Macra şi arhitectul şef al oraşului, Radu Drăgan) au amintit în mai multe rânduri că, în această fază – incipientă -, doar se discută un Plan Urbanistic Zonal, că se pot face recomandări şi propuneri care pot conduce la modificarea acestui Plan, după care urmează obţinerea avizelor, apoi o altă dezbatere publică, urmată de elaborarea unui proiect de hotărâre care va fi votat în CLM, moment succedat de întocmirea unor studii de fezabilitate…

Mai e cale lungă, aşadar, până la desfiinţarea sau relocarea căsuţelor. E important însă că arădenii au venit la această primă dezbatere să-şi spună opinia: nu sunt de acord cu desfiinţarea căsuţelor, vor revitalizarea acestei zone.

Podul rutier

O altă propunere faţă de care şi-au manifestat dezacordul majoritatea celor prezenţi la consultarea publică de miercuri este legată de construirea unui pod rutier peste Mureş, în zona Praporgescu, la capătul parcului „Aventura Voinicilor” (zona Maranata).

Arădenii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de intenţia de a aduce traficul auto într-o zonă de agrement. Cui i-ar conveni să se plimbe pe sub un pod pe care circulă maşini. Căror părinţi le-ar conveni să meargă cu copiii în parc, la joacă, când la câţiva metri de ei maşinile poluează şi fac zgomot? S-a sugerat căutarea unor soluţii „mai prietenoase pentru vremurile pe care le trăim”.

Au fost şi voci care au susţinut că podul rutier e complet nejustificat şi că ar fi mai bine să se construiască doar o pasarelă pietonală care să facă legătura între cele două maluri ale Mureşului, traficului auto fiindu-i suficiente podurile Decebal şi Traian.

Alte propuneri

Dezbaterea privind viitorul ştrandului Neptun a durat mai bine de două ore. 13 arădeni s-au înscris la cuvânt, exprimându-şi nemulţumirile şi propunerile. Printre acestea s-au numărat şi: *relocarea căsuţelor în jurul digului; *scoaterea accesului auto din zona Cetăţii; *realizarea unei zone pietonale în complexul istoric; *armata să rămână în Cetate; *realizarea unei săli de concerte pe ştrand; *realizarea unei cercetări arheologice pe zona ştrandului; *intrare liberă pentru zona pietonală şi zona de loisir; *menţinerea zonei comerciale; *despăgubirea celor care au investit în spaţiile de pe ştrand.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Creșterea salariilor profesorilor, votată de Parlament
  Plenul reunit al celor două camere din Parlamentul României – Camera Deputaților și Senat – a votat majorarea salariilor cadrelor didactice. 1

  Local

  Cinci cetăţeni din Siria şi Algeria, depistaţi la frontierele Nădlac I și II
  Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctelor de Trecere a Frontierei Nădlac I şi II au depistat cinci cetăţeni din Siria și Algeria, care au încercat să treacă ilegal graniţa în Ungaria. 1

  Local

  Tragere la sorți, la Tribunalul Arad
  ARAD. Tribunalul Arad anunță tragerea la sorţi a celor trei judecători din cadrul instituției care vor face parte din Biroul Electoral de circumscripţie Arad, ce se va constitui cu ocazia organizării şi desfăşurării alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din data de  6 decembrie.

  Local

  Doar opt localități rămân cu restaurantele închise
  Lipova și Dieci sunt nou intrate pe listă, în timp ce Seleușul revine, după o săptămână de pauză. 1

  Local

  Scenariu roșu în nouă școli din municipiu și județ
  Teoretic, doar o școală va fi închisă, restul situându-se în scenariul verde sau galben. Practic, scenariul roșu se regăsește, în total, în nouă unități de învâțământ, însă vizează doar anumite clase.

  Local

  Problema deșeurilor, gestionată de specialiști
  Managementul deșeurilor este o problemă a societății actuale, tocmai de aceea este nevoie de formarea unor specialiști în domeniu.

  ARADON Sport local

  Bogdan Bulj așteaptă un sezon diferit
  Bogdan Bulj are deja experiență în sistemul cu turnee, după sezonul în China.

  ARADON opinii

  STIL DE VIAŢĂ. Adela Ciolocoi, nutriţionist, dietetician: Adevăruri despre hrană
  Alimentele pe care le consumăm zilnic au un impact major asupra sănătății și a stării de bine.

  Local

  Femeie lovită de un autoturism condus de un șofer aflat sub influența alcoolului
  O femeie în vârstă de 50 de ani, din Arad, care se afla în traversarea străzii pe trecerea de pietoni a fost accidentată ușor de o autoutilitară condusă de un bărbat de 51 de ani, din Vinga, aflat sub influența băuturilor alcoolice. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.