aradon.ro Web analyticsNadăşul a deschis Cutia Pandorei. Vine tăvălugul peste Colţei

Nadăşul a deschis Cutia Pandorei. Vine tăvălugul peste Colţei

După ce Justiția a decis definitiv că familia Colțeu a devenit stăpână pe Nadăș în baza unor acte false, statul vrea să-și recupereze terenurile, iar un arădean luptă pentru fostul sediu al Direcției Agricole.
Scris de M.B. - După ce Justiția a decis definitiv că familia Colțeu a devenit stăpână pe Nadăș în baza unor acte false, statul vrea să-și recupereze terenurile, iar un arădean luptă pentru fostul sediu al Direcției Agricole.

Problemele pentru familia Colțeu abia încep, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv că actele în baza cărora a intrat în posesia unei averi uriașe sunt false. Dincolo de urmările penale ale acestei sentințe, cei care sunt încă proprietari în acte ai Nadășului s-au ales cu mai multe procese pe cap. Toate deschise pentru revizuirea sentințelor prin care au fost împroprietăriți cu păduri, terenuri și clădiri, inclusiv conacul de pe strada Cloșca, din Arad, care a găzduit ani de zile Direcția Agricolă.

Dosarele de la Ineu

În ultimele zile, câteva procese au fost deschise la Judecătoria Ineu. Direcția Silvică Arad și Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor Tauț au cerut instanței să revizuiască sentința din 2006 prin care Mihai Alexandru Colțeu și Viorica Colțeu au fost împroprietăriți. Aceeași instanță care i-a făcut bogați va judeca acum cererile prin care statul vrea să redevină proprietar al pădurilor și pășunilor. Instanța a stabilit deja termene în aceste procese, respectiv 13 iulie și 18 august.

„Prin  aceste acțiuni în instanță dorim repunerea în situația anterioară anului 2006, când Judecătoria Ineu a decis reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea familiei Colțeu”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Arad, Gelu Zdrenghea.

Conform sursei citate, pădurile din Nadăș nu mai sunt de câțiva ani în gestiunea Ocolului Silvic Privat Nadăș, intrând sub paza Ocolului Silvic Beliu după ce procurorii DNA au început ancheta ce viza felul în care s-au îmbogățit soții Colțeu.

Conacul de pe Cloșca

Arădeanul Adrian Boțco Vineșiu s-a luptat ani de zile în instanțe cu familia Colțeu. Asta pentru că ambele părți au revendicat imobilul de pe strada Cloșca, din Arad, în care a funcționat până în 2008 Direcția Agricolă. Înainte să fie revendicată, clădirea era în proprietatea satului, respectiv a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Adrian Boțco Vineșiu a încercat să redobândească imobilul din calitatea de moștenitor și a obținut o intabulare provizorie în baza unei decizii a Curții de Apel Timișoara, în anul 2008, însă în paralel se judeca și cererea soților Colțeu, cei care au câștigat, în 2013, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În urmă cu câteva zile, Adrian Boțco Vineșiu a deschis două acțiuni, una la Tribunalul Arad și alta la Curtea de Apel Timișoara, urmărind să obțină clădirea.

„Au trecut prea mulți ani în care toți cei păgubiți s-au luptat să se afle adevărul. Eu de 15 ani lupt pentru a intra în posesia acestei clădiri la care am dreptul în baza unui certificat de moștenitor”, ne-a declarat Adrian Boțco Vineșiu.

Lupta pentru o ruină

Fostul sediul al Direcției Agricole Arad este în stare avansată de degradare, fiind practic o ruină. Casa boierească fusese construită în urmă cu aproximativ un secol, iar familia care a deținut-o a emigrat în Israel și a vândut-o în 1943, ulterior fiind naționalizată. Un expert imobiliar din Arad declara, anul trecut, pentru Jurnal Arădean și Aradon, că imobilul valorează între 800.000 și 1.000.000 de euro.

Prejudiciu: 21 milioane euro

La începutul lunii iunie, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis definitiv să respingă contestațiile formulate de soții Colțeu după ce magistrații Curții de Apel Timișoara au desființat certificatul de moștenitor la solicitarea procurorilor DNA. În 2014, în urma unor expertize grafologice realizate la cererea procurorilor DNA, s-a constatat că la baza retrocedării a 8.762 de hectare de păduri și terenuri din Nadăș au stat o serie de documente falsificate. Ulterior, procurorii DNA Timişoara au făcut percheziţii la două cabinete notariale din Arad şi la ocolul silvic al familiei Colţeu, precizând că cercetările privesc un prejudiciu estimat la 21 de milioane de euro.

Sentința care a eliberat Nadășul

În decembrie 2016, Curtea de Apel Timișoara emitea soluția care i-a bulversat pe pretinșii moștenitori: ”(Instanța – n.r.) dispune desfiinţarea următoarelor înscrisuri: –Certificat de calitate de moştenitor nr. 5/31.01.2003 eliberat de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad; –Încheiere finală nr. 5/31.01.2003 dispusă de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad prin notarul public Vlai Adrian în dosarul succesoral nr. 7-6-5/2003; –Încheierea dispusă la data de 31.01.2003 dispusă de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad prin notarul public Vlai Adrian în dosarul succesoral nr. 6/2003; –Încheierea dispusă la data de 31.01.2003 dispusă de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad prin notarul public Vlai Adrian în dosarul succesoral nr. 7/2003; –Declaraţia numitului Hotăran Tiberiu autentificată la Biroul Notarului Public Vlai Adrian din Arad, prin încheierea nr. 214/31.01.2003; –Declaraţia de martor, completată olograf, dată în dosarul succesoral nr. 7-6-5/2003 la data de 31.01.2003 de numitul Hotăran Tiberiu în faţa notarului Vlai Adrian. Respinge cererea privind desfiinţarea declaraţiei numitului Crişan Stelian autentificată la Biroul Notarului Public Vlai Adrian din Arad prin încheierea nr. 215/31.01.2003”.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  UT Arad

  Greșelile au costat-o pe UTA cu Vojvodina
  „Bătrâna Doamnă” a pierdut cu 1-2 amicalul cu Vojvodina Novi Sad, primind ambele goluri după greșeli individuale. 1

  Advertorial

  PNL se opune suprataxării
  3

  Local

  Incendiu la un lan de grâu între Horia și Arad. Focul a pornit de la un utilaj agricol
  10 hectare de grâu și 5 hectare de miriște au ars în urma incendiului. Focul a pornit de la un utilaj agricol, spun reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad. 1

  UT Arad

  Atacantul Postolachi a semnat cu UTA pe trei ani!
  1

  UT Arad

  Fidelitate răsplătită cu autografe de la utişti!

  Local

  12 intoxicați cu alcool și trei consumatori de substanțe interzise, în weekend, la Urgențe

  ARADON Sport local

  Felnacul începe acasă aventura din Cupa României

  Local

  E-mailuri false în numele Fiscului. Nu le deschideți!
  2

  Local

  Fără apă caldă, pe mai multe străzi din centrul Aradului
  1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.