Ne desparte puțin timp până în momentul în care licitația pentru execuția viitorului Complex Matern-Pediatrie va fi lansată. În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Consiliului Județean Arad au anunțat faptul că proiectul tehnic este aproape finalizat, iar execuția va fi scoasă la licitație până la sfârșitul lunii viitoare. „Vorbim despre cea mai importantă investiție în sistemul de sănătate din județul Arad, din ultimii zeci de ani. Începând de săptămâna viitoare, ne pregătim să închidem partea de proiectare tehnică, iar, în paralel, pregătim caietul de sarcini aferent licitației pentru execuție”, a anunțat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
La conferința de presă a fost invitată și Ela Falcă, din partea firmei Pro Arhitectura, care s-a ocupat de documentația tehnică. „Suntem în faza de închidere a etapei obținerii tuturor avizelor necesare, acum intrăm în etapa obținerii autorizației de construire. Până în luna mai, proiectul tehnic va fi finalizat”, a anunțat și Ela Falcă.
La rândul lui Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, responsabilul pe partea de investiții, a precizat că noul Matern reprezintă cel mai important proiect al CJA din acești ani. „În anul 2016, când am preluat primul mandat de vicepreședinte al Consiliului Județean, obiectivul meu era modernizarea infrastructurii rutiere în întreg județul. Nouă ani mai târziu, adăugând ultimele proiecte europene câștigate, pot spune că obiectivul acela este îndeplinit. Acum, ne mutăm atenția pe sănătatea arădenilor. Complexul Matern-Pediatrie este *proiectul zero* al administrației județene, cel mai important proiect pe care îl avem în implementare. Proiectul tehnic este aproape finalizat, licitația pentru execuție este în pregătire, drept urmare, este obligatoriu ca, în acest an, să avem un câștigător al licitației. Sperăm ca în octombrie-noiembrie să avem licitația finalizată”, a spus Bîlcea.
Unul dintre subiectele dezbătute în cadrul conferinței de presă a fost finanțarea acestui proiect uriaș, estimat la 115 milioane de euro. Încă de acum doi ani de zile, Complexul Matern-Pediatrie a fost inclus pe lista obiectivelor finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Anul trecut, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea că spitalul nostru nu va mai primi finanțare europeană pentru că cei de la Consiliului Județean Arad „s-au mișcat încet”. Asta chiar dacă proiectul era în faza de maturitate, cu o serie de documentații tehnice finalizate deja. Tot atunci, Rafila anunța faptul că noul Matern din Arad va fi finanțat prin credit bancar asumat de stat. Numai că, după acele declarații, nu s-a mai întâmplat nimic. „Vreau să clarificăm anumite semnale apărute în presă: nu suntem împotriva schimbării soluției de finanțare, însă noi nu am primit niciun act, nici de la Ministerul Sănătății, nici de la Guvern, în care să fim anunțați că proiectul nostru a fost retras de pe lista celor finanțate prin PNRR. Mai mult decât atât, avem în vigoare un contract de finanțare, semnat cu Ministerul Sănătății, prin care ni se transmite faptul că Maternul va fi realizat cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile din PNRR. Știm că termenul de finalizare e foarte strâns, respectiv iulie 2026, dar nu am fost anunțați de nimeni că s-ar modifica ceva”, a declarat în conferința de marți, 15 aprilie, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean.
Se face
Întrebat dacă proiectul va continua, în condițiile în care Maternul va fi retras de la finanțarea prin PNRR, Cionca a anunțat clar și răspicat: „Facem spitalul ăsta, cu sau fără ajutor de la Minister, cu sau fără ajutor de la Guvern. Sper din tot sufletul că nu va fi cazul, dar, la nevoie, vom lua și un credit. Clădirea în care funcționează Maternul acum a fost retrocedată. Pe lângă că plătim chirie pentru acel spațiu, condițiile sunt cum sunt, iar legea nu ne permite să investim niciun leu acolo. Arădenii merită condiții mai bune, arădenii merită un Matern nou. Nu mi se pare corect față de locuitorii acestui județ ca noi, Consiliul Județean, să facem singuri acest spital, în condițiile în care se finanțează unități medicale în toată țara. Nu mi s-ar părea corect ca județul Arad să nu beneficieze de fonduri europene nerambursabile pentru un asemenea obiectiv. Obligația noastră, a tuturor, este să construim acest spital”.
Mai mult, o informație care se tot vehiculează în spațiul public în ultima perioadă ar putea veni în ajutorul nostru. Este vorba despre demersurile pe care le fac europarlamentarii români pe lângă Comisia Europeană, pentru prelungirea termenelor asumate prin PNRR. Și, se pare, la nivelul întregii Europe există această tendință. „Există și posibilitatea ca termenele asumate prin PNRR să se prelungească. Chiar zilele acestea, europarlamentarul Siegfried Mureșan a solicitat Comisiei Europene ca aceste termene să se prelungească măcar pe domeniul investițiilor în Sănătate, ținând cont că niciunul dintre proiectele aflate pe lista de finanțare asumată de Guvern nu poate fi finalizat până în iulie 2026. Poate că vom avea noroc din acest punct de vedere și vom intra cu proiectul într-un termen de finalizare mai lung. Un lucru este sigur: potrivit contractului de finanțare semnat între Consiliul Județean Arad și Ministerul Sănătății, noi avem finanțarea asigurată prin PNRR pentru noul Matern până în iulie 2026. Vom vedea ce se va întâmpla după aceea. Dar, repet, este obligația noastră, a tuturor, să construim acest spital”, a mai spus Cionca.
Câteva date tehnice
În cadrul conferinței găzduite de Consiliul Județean, arhitecta Ana Sîrbu, coordonarea de proiect care s-a ocupat de întocmirea proiectului tehnic al viitorului Complex Matern-Pediatrie, a venit cu o serie de detalii tehnice referitoare la noul spital. „După cum s-a stabilit în faza de studiu de fezabilitate, Complexul Matern-Pediatrie va fi construit în curtea Spitalului Județean, urmând să aibă o amprentă la sol de 2.960 de metri pătrați. În ceea ce privește suprafața desfășurată, aceasta va avea peste 26.000 de metri pătrați. Prin proiectul tehnic, menținem valoarea de investiție stabilită prin studiul de fezabilitate, respectiv 115 milioane de euro. În incinta noii unități medicale, vor exista 335 de paturi care vor deservi spitalizarea continuă, terapie intensivă și spitalizarea de zi. Durata de implementare va putea fi redusă la un minimum de 18 luni, dar marja de timp necesară pentru lucrările de construcții și dotări este de 24-26 de luni. În ceea ce privește locurile de parcare, am proiectat 60 de noi locuri de parcare față de cele existente până acum”, a explicat arhitecta.