aradon.ro Web analyticsO noua negociere pe Cetate

Primarul crede că s-a întors victorios de la Bucureşti şi că Armata va propune Guvernului o nouă hotărâre pentru reconversia civilă a Cetăţii Aradului.
Scris de Adriana Barbu - Primarul crede că s-a întors victorios de la Bucureşti şi că Armata va propune Guvernului o nouă hotărâre pentru reconversia civilă a Cetăţii Aradului.

ARAD. E lungă şi tot mai complicată povestea Cetăţii Aradului şi a reconversiei sale civile. Şi e presărată cu atâta politică încât la final nimic nu pare a mai fi la locul său în lupta pentru trasmiterea acestui monument oraşului. De parcă povestea nu ar fi fost şi aşa complicată şi murdară, primarul Gheorghe Falcă a prezentat, ieri, încă o variantă pentru obţinerea Cetăţii.

Povestea are legătură cu drumul pe care l-a făcut la Bucureşti şi cu întâlnirea pe care a avut-o cu şeful Armatei şi cu secretarul de stat din cadrul MAPN, Vasile Costea. După discuţii, primarul pare convins că mai marii Armatei îi vor face ministrului Apărării Naţionale propunerea de elaborare a unei noi hotărâri de Guvern în care Cetatea Aradului să fie predată autorităţilor locale în schimbul sumei de 7 milioane de euro, banii reprezentând nevoia minimă de modernizare a unităţii militare din Gai. Falcă a precizat faptul că în noua hotărâre obligaţia Primăriei Arad de a aloca cele 10 hectare de teren pentru poligon şi de a contribui la ridicarea celor 250 de apartamente ANL pentru militari vor fi şterse, pentru că s-a convenit, alături de cei doi oficiali menţionaţi mai sus, că aceste condiţii au fost deja îndeplinite de Primăria Arad. „Reprezentanţii Armatei şi secretarul de stat au considerat că Primăria Arad şi-a îndeplinit condiţiile în privinţa celor 250 de apartamente pentru militari. Nu am avut nici o neînţelegere pe acest subiect fapt ce arată că politicienii din PSD Arad au inventat o problemă pe care Armata nu o are!”, a ţinut să precizeze edilul.

Un nou act de la Guvern

De ce ar accepta oficialii de la Bucureşti o nouă propunere pentru ca Aradul să intre în posesia cetăţii, o soluţie mai ieftină cu 7 milioane de euro decât propunerea iniţială de 14 milioane de euro şi de ce s-ar grăbi să întocmească pentru municipiu o nouă hotărâre de Guvern doar ca să-şi mute bataionul mixt româno-maghiar din cetate în altă locaţie? Falcă spune că propunerea a fost acceptată de cei doi reprezentanţi ai militarilor pentru că din cele 14 milioane de euro prevăzute în anexa la hotărârea de Guvern, doar jumătate reveneau Aradului, pentru că în actul oficial Primăria Arad avea doar obligaţia de a reabilita unitatea din Gai şi nu şi de a ridica construcţii noi acolo (sarcină care, potrivit spuselor de acum ale edilului, cade în sarcina Armatei).

Falcă mai spune că, cel mai probabil, oficialii şi-au dat seama că sumele sunt prea mari şi investiţiile prea fanteziste (ar fi devenit cea mai modernă unitate militară din România), au constatat că Armata nu are bani de pus pentru a interveni în Gai şi, ca atare, au acceptat ca cele 7 milioane de euro pe care Primăria Arad e dispusă să le ofere în continuare pe parcursul a doi ani şi jumătate să fie folosite în mod chibzuit pentru ca unitatea din Gai să devină operaţională pentru batalionul din Cetate.

Hotărârea CSAT

Şi tot potrivit edilului, balanţa a va înclina cel mai probabil în favoarea propunerii Aradului pentru că există deja o hotărâre CSAT de mutarea a batalionului din Cetate (impusă de noile reorganizări ale structurii), decizie care va trebui respectată. Falcă spune că Armata poate să urgenteze aplicarea acestei hotărâri şi să se bucure de oferta municipiului de a plăti 7 milioane de euro, sau să aleagă amânarea acestei mutări, costurile urmând în acest caz să fie suportate în întregime de Armată.

„Aradul rămâne în continuare cu două dintre obligaţiile prevăzute în actuala hotărâre de Guvern realizate şi cu oferta de a contribui la reabilitarea unităţii militare din Gai cu 7 milioane de euro. Cei doi oficiali vor raporta toate cele discutate domnului ministru cu propunerea de elaborare a unei noi hotărâri de Guvern. Eu am insistat şi pe faptul că noi vrem să accesăm fonduri europene, pentru perioada 2014-2020, pentru cetate şi că am putea primi 20 de milioane de euro, caz în care cei 7 milioane de euro pe care suntem dispuşi să îi plătim pentru Gai sunt justificaţi. Am putea trece la elaborarea proiectului tehnic şi, la sfârşitul lui 2015- începutul lui 2016, când am putea intra în cetate efectiv, să şi dăm startul la proiectul european”, a precizat Falcă.

Fără garanţii

Dar cine garantează că discuţiile purtate la Bucureşti marţi vor fi concretizate în acte oficiale? Nimeni. Nici primarul nu are vreo garanţie, dar susţine că, în caz contrar, cum ministerul nu are banii să pună cota sa parte pentru modernizarea unităţii militare din Gai, acesta va trebui să înapoieze terenurile pe care Primăria Arad le-a dat până acum în schimbul cetăţii şi să părăsească la un moment dat, oricum, cetatea fără a primi vreun leu de la autorităţile locale la schimb.

adriana.barbu@informmedia.ro

CITESTE SI:

Liniste in piata si cetate

Maduta: “Falca sa isi respecte obligatiile pentru Cetate 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  S-a decis: 30 de zile de restricții! Masca e obligatorie, evenimentele sunt interzise și certificatul verde, impus
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 91 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2.

  ARADON Sport local

  Ovidiu Haţegan, în TOP 5 al arbitrajului european!

  Local

  Incredibila și trista poveste a Teatrului Vechi și a nesăbuitei sale administrații
  O dezbatere publică pe tema Teatrul Vechi, care ar trebui cumpărat acum, în al 12-lea ceas, numai că Primăria... nu prea îi face loc pe lista de priorități.

  Local

  Activitate suspendată la ghişeele DGASPC
  Pentru a preveni și limita cazurile de îmbolnăvire cu coronavirus DGASPC Arad suspendă preluarea la ghișeu a dosarelor de încadrare în grad de handicap.

  Local

  Centrele de vaccinare din municipiul Arad, deschise zilnic, între orele 8-20
  Între 29 şi 31 octombrie, Primăria şi DSP organizează Maratonul Vaccinării, pe holul Palatului Administrativ. 4

  Local

  COVID în Arad: 4.108 cazuri active, 395 sunt internați în spital
  Numărul infectărilor este în continuă creștere în Arad. De joi până vineri au fost depistate 407 noi cazuri de infectare cu SARS-CoV2, numărul total al infectărilor de la începutul pandemiei ajungând la 33.236 de cazuri. 1

  Local

  Restricții actualizate în județ: unde rămâne carantina de noapte și cine scapă de unele măsuri?
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad s-a reunit vineri, 22 octombrie, pentru a actualiza restricțiile din localitățile arădene în funcție de ultimele incidențe calculate.

  ARADON Sport local

  Enterocolita face ravagii la „VI-FE”!
  ARAD. În plin „val 4” al pandemiei de COVID, gruparea fotbalistică de Liga 4, Victoria Felnac, se confruntă cu altfel de probleme de ordin medical. 1

  ARADON Sport local

  Saladea arbitrează Zăbrani – Socodor!
  ARAD. Prima etapă a returului Ligii 4 la fotbal programează câteva confruntări interesante. Iată programul jocurilor şi arbitrii delegaţi de Comisia Judeţeană a Arbitrilor din cadrul AJF Arad: 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.