aradon.ro Web analyticsParadisul necunoscut de lângă Arad

Paradisul necunoscut de lângă Arad

Un peisaj sălbatic, cu o bogăție de specii de plante și animale, începe să fie descoperit de turiști la doar câțiva kilometri de Arad.
Scris de M.B. - Un peisaj sălbatic, cu o bogăție de specii de plante și animale, începe să fie descoperit de turiști la doar câțiva kilometri de Arad.

Una dintre cele mai cuprinzătoare rezervații din România este puțin cunoscută, deși este ușor accesibilă și se află aproape de municipiul Arad, la aproximativ 20 de kilometri. Este vorba de Rezervația Naturală Prundul Mare, în care se află și o baltă cu nuferi, singurul loc din județ unde vegetează natural Nymphaea alba. Aria protejată este situată pe teritoriul administrativ al comunei Secusigiu și este accesibilă de pe DJ682, care leagă satul Sânpetru German de Felnac. Doar câteva sute de curioși ajung să viziteze anual sălbăticia, însă impresiile lor, răspândite cu ajutorul internetului, îi determină pe tot mai mulți iubitori de drumeții să exploreze locurile.

Turism ecologic

Rezervația Naturală Prundul Mare este o zonă de protecție integrală din interiorul Parcului Natural Lunca Mureșului (PNLM). Autoritățile încearcă aici să protejeze habitate și specii, nu neapărat să încurajeze turismul. Cu toate acestea, reprezentanții Administrației PNLM spun că vizitarea locurilor sălbatice este permisă și chiar există câteva obiective care sunt limitrofe sau în interiorul rezervației, cum ar fi Observatorul Prundul Mare, Balta Bezdin sau Mănăstirea Bezdin – situată la marginea acestei rezervații, fiind o mănăstire sârbească atestată documentar din anul 1539. ”Încurajăm turismul ecologic și controlat, pentru a avea un impact cât mai redus asupra ariei protejate. De aceea, ar fi indicat ca doritorii să ne contacteze înainte de a vizita locurile, pentru a le oferi informații necesare și chiar însoțitori”, ne-a spus directorul Administrației PNLM, Fulviu Moga.

Ce pot vedea turiștii

Pădurea e foarte frumoasă și diversificată, salbatică, cu o bogăție de specii de păsăret și mamifere, cum ar fi cerbul carpatin sau cerbul lopătar. ”Din observatorul special construit s-a putut vedea chiar și un grup de lopătari albinoși. În afara pădurii, se pot observa dansul prigoriilor, ciocârlii, răpitoarele (păsări) ce caută hrană planând deasupra tuturor, iar prin vegetația scundă, dacă ne uităm atent, putem observa și popândăul care fuge de la adapost la hrană și înapoi. Dacă traversăm pădurea și ajungem la malul Mureșului, se pot observa specii de păsări tipice pentru cursurile acvatice de dimensiuni mari, cum ar fi rațe, egrete, cormorani, prundărași, fugaci, nu în ultimul rând vulturul codalb. În anii cu precipitații suficiente, apar și nuferii în Balta Bezdin”, ne spune cunoscutul biolog arădean Gabriel Herlo. Pădurile de plop alb și negru, pădurile de stejar și frasin de luncă, sunt alte atracții ale zonei, pe care mulți aleg să le cutreiere la pas sau cu bicicletele.

Nuferii de la Bezdin

Balta Bezdin este un loc special, situat în inima Parcului Natural Lunca Mureșului, în porțiunea cea mai sălbatică. Din mai și până în septembrie, pe luciul apei pot fi admirați nuferii albi și galbeni (Nymphaea alba și Nuphar lutea). În anii în care se resimte lipsa precipitațiilor, aceștia apar mai rar. ”Nuferii albi ni se arată doar aici din întreg cuprinsul judeţului. Acest mic paradis luxuriant este foarte fragil, ameninţat în permanenţă, de aceea are nevoie de aprecierea şi protecţia oferită de către noi toţi”, spune biologul Gabriel Herlo.
Două observatoare În 2006, în apropiere de Balta Bezdin a fost realizat un observator ornitologic, cu acces liber pentru oricine dorește să urmărească păsările care cuibăresc, vânează sau se hrănesc aici. Observatorul – denumit „Andras Libus”, în memoria pasionatului ornitolog din Pecica – este amplasat pe un teren inundabil, un adevărat paradis pentru păsările de apă. Pot fi văzuți stârcii cenuşii şi de noapte, egrete, lişiţe, raţe sălbatice, lăstuni, prigorii, găinuşe de baltă şi o multitudine de păsări răpitoare. Al doilea observator este Prundul Mare, destinat celor care vor să vadă în mediul lor mamiferele mari care trăiesc în aceste locuri. Observatorul are o platformă la înălţimea de patru metri şi este amplasat într-un braţ mort al Mureşului, fiind izolat fonic şi termic. În funcţie de perioada din an în care este vizitată rezervația, pot fi observați cerbi, vulpi, iepuri, căprioare, ciute cu iezi sau familii de mistreţi.

Arie protejată

Conform Centrului Național de Informare și Promovare Turistică, Rezervaţia Prundul Mare are o deosebită importanţă pentru protejarea unor specii de plante și animale. Având o suprafaţă de 91,2 hectare, a fost declarată arie protejată încă din anii 1970, când, în urma unor studii efectuate de către experți, s-a ajuns la concluzia că populația de stârci cenușii din zonă trebuie ocrotită. De altfel, Prundul Mare a fost prima zonă care a făcut parte din Parcul Natural Lunca Mureșului, care până în 2005 a fost extins la aproape 17.500 de hectare pe teritoriile județelor Arad și Timiș. Scopul parcului este acela de a se proteja biodiversitatea și de a se menține într-o stare de conservare favorabilă flora și fauna din lunca Mureșului.

9

91

92

94

Mănăstirea Bezdin 2

Mănăstirea Bezdin

93

FOTO: Administrația PNLM

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Orban își anunţă demisia: Categoric nu voi vota Guvernul Ciucă. Îmi dau demisia
  Fostul preşedinte PNL Ludovic Orban a anunţat, joi seara, că desemnarea lui Nicolae Ciucă premier într-un govern minoritar susţinut de PSD a fost „picătura care a umplut paharul” şi săptămâna viitoare va demisiona din Grupul Parlamentar PNL. 5

  Mapamond

  S-a modificat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Belgia, Austria, Grecia în zona roşie
  Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat joi lista ţărilor şi teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. Lista intră în vigoare începând de duminică.Potrivit deciziei CNSU, în zona roşie au intrat Belgia, Austria, Grecia, Belarus şi Jersey. 2

  Local

  CLM a dat bani pentru spital şi CET Hidrocarburi
  Se vor executa de urgenţă reparaţii la instalaţia de oxigen de la fostul Municipal. La CET se plătesc subvenţiile pentru căldură. 1

  Local

  Icoane pe sticlă. „Pictăm să ajutăm”
  ARAD. Dacă simţiţi nevoia să faceţi o faptă bună, Arhiepiscopia Aradului vă oferă ocazia să vă puneţi dorinţa în practică. În plus, rămâneţi şi cu un... semn al propriei generozităţi care să vă amintească, în timp, de bucuria de a vă fi dovedit iubirea faţă de aproapele.

  Local

  Reactor nuclear din Rusia, oprit temporar din cauza unei defecţiuni
  Un reactor nuclear din sudul Rusiei a fost oprit temporar după detectarea unor scurgeri de vapori care nu au generat creşterea radioactivităţii, iar autorităţile ruse afirmă că incidentul nu prezintă riscuri, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul francez Sud Ouest. 1

  Local

  Lansarea volumului „Cultură și civilizație chineză”
  Volumul al IV-lea al cărții „Cultură și civilizație chineză. Dialoguri româno-chineze” a fost lansat în Sala Ferdinand. 3

  Local

  Restricțiile pentru fiecare localitate, disponibile pe www.cetăteanactiv.ro
  Platforma a fost lansată în luna aprilie, de către Direcția de Sănătate Publică, în colaborare cu un informatician voluntar. 2

  Local

  Zece localități cu restricții de circulație
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat, joi, în ședință, noile restricții în funcție de incidența cazurilor.

  ARADON opinii

  ARADON OPINII Țara în care o să ne facem bine de luni
  De luni o să încep să mă organizez mai bine. Eu şi ţara mea începem de luni să trăim mai sănătos. O să ne facem calcule mai bune, pentru a reuşi cumva să trecem de iarna asta fără să ne omoare scumpirile. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.