aradon.ro Web analyticsPatinoarul Arad: două studii și un contract s-au „topit” în 5 ani

De Eugen Rogojan

Patinoarul Arad: două studii și un contract s-au „topit” în 5 ani

În ultimii 5 ani, Patinoarul Arad a „înghițit” două studii, iar un contract semnat în 2018 a rămas neonorat până astăzi. Unele utilaje nu mai respectă reglementările Uniunii Europene.
Scris de Eugen Rogojan - În ultimii 5 ani, Patinoarul Arad a „înghițit” două studii, iar un contract semnat în 2018 a rămas neonorat până astăzi. Unele utilaje nu mai respectă reglementările Uniunii Europene.

În 2016, consilierii locali din municipiu aprobau un studiu de fezabilitate pentru acoperirea patinoarului artificial din oraș. Studiul realizat de Stacons SRL prevedea costuri de 4 milioane de lei cu tot cu TVA, pentru realizarea lucrării. Proiectarea și execuția urmau să dureze nu mai mult de șase luni împreună.

De la aprobarea studiului de fezabilitate și până la lansarea licitației pentru atribuirea lucrării au trecut aproape doi ani, contractul pentru „Lucrări de execuție pentru obiectivul Acoperire Patinoar Municipal Arad” fiind semnat, conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice, pe 21 decembrie 2018. Câștigătoare a fost desemnată, conform aceleiași surse, firma Drast Company, care ulterior a mai obținut și alte lucrări din partea autorităților publice din Arad. Valoarea contractului se ridica, în 2018, la 2.592.211 lei, așadar cu aproape o treime mai mic decât cel prevăzut de Stacons în studiul de fezabilitate.

Firma…nu a realizat lucrarea

Cu toate că valoarea contractului a fost mai mică decât cea preconizată în SF, lucrarea nu a fost realizată. Ne-am adresat Primăriei Municipiului Arad, pentru a afla de ce firma cu care a fost semnat contractul în 2018 nu și-a dus la îndeplinire atribuțiile.

„Documentația tehnico-economică a fost aprobată conform Hotărârii Consiliului Local nr.224/2016, iar în 2018 a fost atribuit contractul pentru execuția lucrărilor de acoperire a patinoarului. Începerea execuției a fost programată la sfârșitul sezonului 2018-2019, însă firma contractată nu a mai realizat acest lucrări”, a fost răspunsul dat de reprezentanții instituției.

Au cerut alte lucrări

Între timp, cu acoperișul nerealizat, cei de la Recons SA, care administrează patinoarul, au sesizat și solicitat alte reabilitări sau modernizări la patinoar. Aceștia au cerut sistem de încălzire, ventilație și climatizare centralizat pentru întreg complexul, construirea unei incinte de topire gheață cu instalații aferente, un utilaj de întreținere și refacere strat de gheață cu propulsie electrică, înlocuirea agregatului frigorific cu un agregat care folosește ca agent frigorific CO2, cu eficiență ridicată, respectiv refacerea sistemului de mantinelă și a legăturii între suprafața patinoarului și zona de vestiare.

Nu respectă reglementările

Indicatorii tehnico-economici pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a instalațiilor menționate au fost aprobați conform Hotărârii Consiliului Local nr.644/2019”, ne informează Primărie. Studiind hotărârea de acum doi ani, aflăm că s-a întocmit un nou studiu, de această dată nu de fezabilitate, ci un studiu DALI, pentru achiziționarea de utilaje noi și înlocuirea unor elemente ale patinoarului, care nu mai corespund reglementărilor actuale. Studiul a fost realizat de o firmă din Ploiești și a preconizat costuri de aproape cinci milioane de lei pentru „Reparație capitală compresoare, reabilitarea și modernizarea instalațiilor, dotărilor și spațiilor aferente patinoarului municipal Arad”.

Din acest studiu aflăm, printre altele, că utilajul de întreținere și refacere a stratului de gheață este atât de vechi încât „mare parte dintre reglaje” nu mai pot fi realizate, iar acesta prezintă „scurgeri de agent de lubrifiere, ulei hidraulic și chiar scurgeri de combustibil”. Tot studiul menționat ne informează că instalația de producere și menținere a gheții folosește un agent frigorific interzis în Uniunea Europeană începând cu anul 2020, fiind propusă schimbarea agentului frigorific.

Alte investiții nu au fost realizate”

Întrebați „Ce investiții, cu menționarea sumei de bani cheltuite pentru fiecare investiție în parte, s-au făcut în ultimii 5 ani la Patinoarul Municipal Arad”, reprezentanții Primăriei Municipiului Arad au răspuns că „Valoarea sumelor cheltuite pentru realizarea documentațiilor tehnice este de 74.752, 09 lei”, menționând apoi că „Alte investiții, respectiv cheltuieli, nu au fost realizate în ultimii 5 ani la Patinoarul Municipal”.

Încă niște ani de așteptare

Patinoarul Municipal Arad a „topit”, așadar, în cinci ani, două studii: unul de fezabilitate, altul de avizare a lucrărilor de intervenție. Mai mult, în urma unuia dintre studii s-a semnat și contractul de execuție a lucrărilor, însă și contractul a fost „topit”. Ultima dată când s-a auzit despre patinoar a fost în martie 2021, când primarul Călin Bibarț, într-o conferință de presă, a prezentat proiectele administrației locale pe termen scurt, mediu şi lung. Cele două proiecte – cel de acoperire, respectiv cel de modernizare a instalațiilor și spațiilor – au fost „comasate” în prezentarea edilului, valoarea menționată de acesta fiind de 4.881.184,62 de lei. Termenul de finalizare a lucrării menționat în prezentarea power-point a edilului este de 12 luni. Vestea proastă este, însă, că proiectul patinoarului este unul dintre cele trecute de edil în categoria „investiții pe termen lung”, ce vor fi realizate „până în 2027”. Așadar, patinoarul va mai avea de trecut alți 5-6 ani – și poate încă vreo două studii – până să fie acoperit și să aibă utilaje și instalații care să respecte reglementările europene.

 

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ica says:

  daca politicienii ar opri furturile prin contracte supraestimate, ar fi bani si de asta.

 2. tacora says:

  Din capitolul : Cât mai fură aleșii
  Cu un milion de euro s-a făcut un patinoar acoperit in jud. Mureș , adevărat că o mare parte din sumă era de la guvernul maghiar.

 3. Robert says:

  Cine mai știe de cite furtișaguri au mai făcut aleșii noștri în frunte cu demolatorul Aradului,dar și cu șobolanii din jurul sau,cu care o fi împărțit beneficii domniei. Însă articolul ar putea fi un motiv de sesizare din oficiu a DNA.

 4. George says:

  Cu firma aia neserioasa care o administreaza nu e de mirare. E groaznic ca acestia se vor ocupa si de stadionul de fotbal.

 5. miky says:

  psd…dragnea liber falca inchis..

 6. România

  Certificatul verde, obligatoriu pentru angajaţii de la stat. A trecut de comisiile Senatului, urmează plenul
  Comisiile Senatului au aprobat marţi seara introducerea certificatului verde pentru angajaţii de la stat. Documentul va fi obligatoriu în toate instituţiile din România. 2

  ARADON Sport local

  Alexandra Ghiță, convocată pentru calificările la Women's EuroBasket
  Pivotul de la FCC Baschet UAV Arad se numără printre convocate și sub comanda noului selecționer.

  Local

  Arădenii, informați de polițiști și jandarmi cu privire la noile restricții
  Polițiștii și jandarmii, împreună cu polițiștii locali arădeni, au demarat, marți dimineața, ample acțiuni de informare a cetățenilor din municipiu și județ, cu privire la noile măsuri de protecție împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2. 1

  Local

  Certificat verde și la IPJ Arad. Care sunt excepțiile
  Având în vedere noile reglementări în ceea ce privește accesul persoanelor în instituțiile publice, Inspectoratul de Poliție Județean Arad informează cine, în ce condiții poate intra în sediul instituției, dar și care sunt excepțiile. 5

  România

  Cum vor recupera elevii orele din vacanța prelungită? Ministrul Educației vine cu explicații
  Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit, marţi, la Aleph News, despre modul în care se va modifica structura anului. El afirmă că cele două săptămâni de vacanţă suplimentară vor fi recuperate între 3 şi 14 ianuarie, pentru elevii de gimnaziu şi liceu, respectiv între 10 şi 14 ianuarie, pentru ciclul primar.

  România

  VIDEO | Un şofer inconştient spulberă cu autobuzul o barieră la calea ferată
  Șoferul unui autobuz a fost surprins marți când a forțat barierele de la o trecere de cale ferată, între stațiile Crivina - Brazi din județul Prahova. 9

  Local

  Pacientă cu Covid, transferată în Ungaria, decedată la Szeged
  Alți opt pacienți arădeni se află încă în spitalele din Ungaria, unde sunt internați pe secțiile de terapie intensivă. 4

  UT Arad

  UTA are doi jucători în echipa etapei
  Victoria cu Academica Clinceni i-a propulsat pe Hora și Passaglia în echipa ideală a rundei cu numărul 13.

  Local

  Dau bani pe consultanță pentru „Anghel Saligny”
  Câteva primării din județ au început să semneze contracte pentru consultanță în vederea accesării de fonduri prin programul „Anghel Saligny”. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.