aradon.ro Web analytics


Patrimoniul cultural arădean, promovat prin imagini foto-tactile

De Diana Dutu

Patrimoniul cultural arădean, promovat prin imagini foto-tactile

Reactualizat la:
Deocamdată sunt doar cinci şi vor fi amplasate în interiorul clădirilor pe care le reprezintă, pentru a putea fi „citite” de nevăzători.
Scris de Diana Dutu - Deocamdată sunt doar cinci şi vor fi amplasate în interiorul clădirilor pe care le reprezintă, pentru a putea fi „citite” de nevăzători.

ARAD. Trecem zilnic pe lângă clădirile din oraş, le observăm sau le studiem şi le admirăm pe cele frumoase ori ne necăjim pentru cele neîngrijite. Nevăzătorii nu au de unde să ştie cum arată clădirile decât cel mult din poveştile altora. Începând din 25 septembrie, însă, lucrurile sunt uşor schimbate. Spunem „uşor” pentru că deocamdată e vorba de doar cinci clădiri (ce-i drept, unele din cele mai frumoase din Arad): Palatul Administrativ, Palatul Cultural (Filarmonica), Catedrala Ortodoxă de la Podgoria, Gara Centrală și Colegiul Național „Moise Nicoară”. Imagini foto-tactile cu aceste clădiri au fost prezentate vineri, în cadrul unui eveniment organizat de Primărie. În fapt, am asistat la o mostră de promovare a patrimoniului cultural prin accesibilizarea unor clădiri de patrimoniu folosind imagini foto-tactile, destinate persoanelor cu deficiențe de vedere.

La eveniment au participat reprezentanți ai Asociației Nevăzătorilor din România, ai Școlii Speciale pentru nevăzători – Liceul Special „Sfânta Maria”, reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile.

Un prim pas…

Un astfel de proiect este poate un pas mic pentru noi, dar unul mare pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Toți facem parte din această comunitate, toți trebuie să ne bucurăm de patrimoniul pe care-l avem, iar datoria noastră, a celor din administrația locală, este să încercăm să promovăm această moștenire culturală și să o prezentăm în diferite forme. Mă bucur că am reușit să facem acest proiect și le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea lui. Planșele vor fi amplasate la intrarea în fiecare din cele cinci clădiri. În funcție de impactul pe care îl va avea acest proiect pilot, nu este exclus să-l continuăm, iar pe viitor vom încerca să realizăm și machete 3D ale principalelor obiective din Arad”, a declarat primarul Călin Bibarț.

Suntem bucuroși că administrația Aradului manifestă deschidere si preocupare pentru problemele cu care se confruntă comunitatea noastră, comunitatea nevăzătorilor. Azi, cu ajutorul acestor planșe avem posibilitatea să ne facem o idee despre arhitectura orașului care este foarte frumoasă. Mulțumesc pentru această inițiativă, în speță domnului primar care a dat dovadă de fiecare dată de o receptivitate maximă față de problemele noastre. Aș vrea să vă spun că inclusiv pentru copii astfel de materiale sunt extrem de necesare pentru a-și crea educația de mâine”, a declarat Florin Atimuț, președintele filialei arădene a Asociației Nevăzătorilor din România.

Tehnici specifice

La baza realizării imaginilor tactile stau tehnici specifice de interpretare a fotografiilor, prin suprapunerea peste imaginea fotografică a contururilor tactile și a texturilor elementelor arhitectonice, reliefate apoi pentru a fi „citite” de persoanele nevăzătoare, acestea fiind însoțite de numele clădirii scris în alfabetul Braille.

Imaginile foto-tactile au fost fixate pe suporturi speciale pentru persoanele cu deficiențe de vedere și urmează să fie montate la intrarea în aceste clădiri, însoțite de marcaje tactilo-vizuale de avertizare amplasate la o distanță adecvată de acestea.

EASY TOWNS II

Realizarea imaginilor foto-tactile şi evenimentul de prezentare a acestora sunt parte a Proiectului „Orașe Europene Tinere, Accesibile și Sustenabile II” (European Accessible Sustainable Young TOWNS II) – acronim EASY II, co-finanțat de Comisia Europeană prin Programul „Europa pentru Cetățeni 2014 – 2020”, Acțiunea 2.2 Rețele de orașe.

Obiectivul principal al proiectului îl constituie sporirea capacității administrațiilor locale în abordarea unor probleme specifice ale comunităților europene legate de multiculturalism, diversitate și integrare, cu accent pe patrimoniu, printr-o mai bună înțelegere a nevoilor cetățenilor, în special ale tinerilor și o implicare mai activă a societății civile în implementarea soluțiilor propuse.

Municipiul Arad participă la proiect, în perioada 1 octombrie 2018 – 30 septembrie 2020, alături de orașele Heist-op-den-berg (Belgia), Vicenza (Italia), Knezha (Bulgaria), Niepolomice (Polonia), Alfas del Pi (Spania), Pola (Croația), Pforzheim (Germania), Rijeka (Croația), Sentjur (Slovenia), Colegiul Național Mikiel Anton Vassalli (Malta) și Universitatea Matej Bel (Slovacia).

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  ARADON Sport local

  Debut ezitant pentru Crișul în Liga Florilor
  Crișul Chișineu Criș a pierdut cu SCM Craiova la debutul în Liga Florilor, scor 30-19 (13-5).

  Local

  Patru tramvaie produse la Arad circulă prin Cluj
  ARAD. Municipiului Arad, unde îşi are sediul Astra Vagoane Călători, i se alătură Oradea, Timişoara, Galaţi, Cluj-Napoca. Aici pot fi văzute modernele şi silenţioasele tramvaie fabricate de producătorul arădean de material rulant. 1

  Local

  Se judecă mai puțin la Tribunal
  Scădere a volumului activității Tribunalului Arad cu peste 9 procente de la începutul acestui an.

  ARADON Sport local

  AMEFA a strâns un lot tânăr pentru turneul doi
  AMEFA Arad a marcat câte șase goluri în primele două meciuri de Superligă. 1

  Local

  Amendă dată de polițiștii arădeni pentru organizarea de activități în spațiu închis
  Polițiștii au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 500 de lei unui operator economic pentru organizarea de activități în spațiu public/privat/închis pentru care au fost instituite restricții, în timp ce alte amenzi au fost date pentru nepurtarea măștii de siguranță, totul în urma unor controale efectuate în vederea prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2. 1

  Local

  Municipiul Arad a depășit pragul de 4 cazuri la mia de locuitori
  245 de cazuri noi și 6 decese s-au înregistrat în ultimele 24 de ore la nivelul județului.

  Local

  Mii de locuri din cimitire, neplătite
  Gospodărirea Comunală Arad anunţă că a expirat concesiunea pentru aproape 5.000 de locuri de veci. 11

  Local

  Acțiune în trenurile și în stațiile CFR din județul Arad
  Polițiștii din cadrul Serviciului Județean de Poliție Transporturi Arad, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Arad și reprezentanți C.F.R. au desfășurat, miercuri, 28 octombrie, o acțiune în trenurile de călători și stațiile CFR, din județul Arad, pentru limitarea efectelor pandemiei și creșterea siguranței călătorilor. 5

  UT Arad

  UTA e "pe val"! Cum va fi la Botoșani?
  Neînvinsă de patru runde, trupa lui Laszlo Balint merge încrezătoare în Moldova. "Respectăm adversarul, dar avem încredere în potențialul nostru, nu ne este frică de nicio echipă din prima ligă". 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.