aradon.ro Web analyticsPeste 2.500 de bilete de tratament pentru pensionarii arădeni

De Sorina Ambrus

Peste 2.500 de bilete de tratament pentru pensionarii arădeni

Cele mai multe locuri sunt disponibile în stațiunea Moneasa, iar cele mai tratate afecțiuni sunt cele reumatismale.
Scris de Sorina Ambrus - Cele mai multe locuri sunt disponibile în stațiunea Moneasa, iar cele mai tratate afecțiuni sunt cele reumatismale.

ARAD. Pentru anul 2022, Casei Județene de Pensii Arad (CJPA) i-au fost repartizate un număr de 2.574 de bilete de tratament, din care 1.602 în stațiunile în care Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) are baze proprii de tratament. Biletele sunt împărțite în 18 serii, în perioada 9 martie -30 noiembrie (ultima serie începând pe data de 30 noiembrie). Durata unui sejur este de 16 zile, iar tratamentul balnear este de 12 zile.

Pentru județul Arad, cele mai multe bilete de tratament sunt în stațiunile care tratează afecțiuni reumatice și ale căilor respiratorii – 1.120 de bilete. Alte 36 de bilete sunt la categoria reumatismal ginecologie, 122 de bilete pentru reumatismal locomotor, 976 de bilete pentru tratament reumatismal, 101 bilete pentru tratamentul afecțiunilor digestive și 219 bilete pentru tratament cardio-vascular.

Cele mai multe bilete, la Moneasa

Cele mai multe bilete s-au primit pentru stațiunile din județul Arad și împrejurimi, precum și în stațiunile unde Casa Națională de Pensii are propriile baze de tratament. Astfel, la Moneasa sunt 1.470 de locuri, la 1 Mai – 249 de locuri, la Buziaș -149 de locuri, la Geoagiu – 174, la Felix – 141, la Herculane – 110 locuri. Sub 100 de locuri au fost repartizate pensionarilor arădeni în stațiunile Olănești – 59 de locuri, Bala – 32 de locuri, Covasna – 42 de locuri, Căciulata – 14 locuri, Calacea – 29 de locuri, Vatra Dornei – 35 de locuri, Slănic Moldova și Govora – câte 10 locuri, 23 de locuri pe litoral, în extrasezon, 24 de locuri la Sovata, câte 2 locuri la Turda și Ocna Șugatag și 6 locuri la Sângeorz.

80% pentru pensionari

Pentru anul 2022, biletele vor fi repartizate în conformitate cu criteriile stabilite de Casa Națională de Pensii, prin ordinul președintelui CNPP 72/10.02.2022. Astfel, Casa de Pensii Arad va repartiza bilete de tratament pensionarilor și asiguraților sistemului public de pensii, precum și beneficiarilor unor legi speciale care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear gratuit și care au reședința sau domiciliul pe raza județului Arad. 80 la sută din numărul total de bilete vor fi repartizate pensionarilor, iar 20% vor merge către salariați.

Fără cupon de pensie

Obținerea biletelor de tratament se face pe bază de cerere, care poate fi transmisă prin poștă, fax, email sau se poate depune la sediul Casei Județene de Pensii Arad. La depunerea cererii, pensionarii nu mai sunt obligați să anexeze copia actului de identitate și cuponul de pensie, urmând ca depunerea tuturor documentelor să se facă în momentul eliberării biletului. Cererea se poate depune cu cel puțin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită biletul, în cerere solicitantul putând opta pentru cel mult trei stațiuni. Biletele pe serii vor fi repartizate prin aplicația pusă la dispoziție de CNPP București, în ordinea descrescătoare a punctajului obținut de fiecare solicitant, în baza criteriilor specifice stabilite pentru fiecare tip de asigurat.

Criterii de repartizare

Biletele de tratament vor fi repartizate în baza următoarelor criterii: dacă solicitantul a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii doi ani, în sezon (15 mai-31 august) sau în extrasezon; categoria de pensie – de invaliditate, de limită de vârstă, pensie de urmaș; cuantumul total brut al pensiei; nivelul câștigului brut de natură salarială, în cazul angajaților; cuantumul pensiei, prestației, indemnizației pentru beneficiarii de bilete gratuite în baza unor legi speciale; gradul de handicap, etc. Listele cu cererile aprobate vor fi afișate la sediul CJPA Arad și pe pagina de internet a instituției, cu cel puțin 14 zile înaintea primei zile de începere a fiecărei serii. De asemenea, înștiințarea beneficiarilor cu privire la biletul de tratament se va face și prin email, fax, telefonic, în funcție de opțiunea trecută pe cerere.

În funcție de confort

Biletele de tratament se eliberează gratuit sau cu suportarea unei contribuții individuale. Valoarea integrală a unui bilet de tratament variază în funcție de gradul de confort, fiind cuprinsă între 1.933,88 și 2.027 de lei.

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. părerea mea says:

  da , nu e rau doar ca nu toti batranii isi pot permite sa mearga la bai Sunt batrani ce se deplaseaza mai greu altii care abia au bani sa isi cumpere medicamente si hrana zilnica si sa isi plateasca intretinera locuintei.
  Cred ca .aici trebuie luate masuri in primul rand.

 2. tombola lunii

  ARADON Sport local

  Salbă de medalii pentru atleții arădeni la „Naționale”
  Luchianov, Coman, Both, Vidrea, Severin și Oriaku au fost pe podium la CN de seniori și U23 pentru cluburile arădene.

  România

  Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutoare de 60 milioane de euro pentru transportatorii rutieri români
  Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României cu o valoare de 60,7 milioane euro (300 milioane lei) pentru sprijinirea întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul transportului rutier de mărfuri şi persoane în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. 1

  Mapamond

  Guvernul scoţian vrea să organizeze un vot pentru independenţă în octombrie 2023
  Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat marţi planurile pentru organizarea unui al doilea referendum privind independenţa Scoţiei în octombrie anul viitor, promiţând că va lua măsuri legale pentru a asigura desfăşurarea votului dacă guvernul britanic va încerca să îl blocheze, scrie Reuters.

  România

  Încă trei cazuri de variola maimuței în România
  Ministerul Sănătății a anunțat că pe teritoriul României au fost confirmate încă trei cazuri de variola maimuței. Toți pacienții sunt din București. 1

  România

  Premierul anunţă că depozitele de gaz ale României sunt la 41% din capacitate
  Premierul Nicolae Ciucă a anunţat marţi că depozitele de gaz ale României sunt în prezent la 41% din capacitate, dar că procentul va ajunge la 80% până la 1 noiembrie.

  Local

  Încă o investiție ratată de Arad: STIHL investește 125 de milioane de euro la Oradea
  Managementul bun al orașului Oradea și județului Bihor dă, din nou, roade. Dar și o lecție Aradului, despre cum ar trebui tratați potențialii invetitori. 4

  Local

  18 noi cazuri de Covid, în ultimele 24 de ore, la Arad
  Cazurile de Covid-19 sunt din nou în creștere, atât la nivel național, cât și european.

  Local

  Nu le pasă de nimic
  O lună, două sesizări, o amendă, o promisiunea ratată şi bălăriile cresc pe mai departe în Micălaca 300, în vecinătatea supermarketului Supeco. 1

  Advertorial

  Tipuri de salam mai puțin cunoscute, dar care merită atenția ta

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.