aradon.ro Web analyticsPeste jumatate din studentii din Romania au plagiat, concluzioneaza un studiu

Mai mult de jumătate dintre studenții din România consideră că au lucrări plagiate, s-a constatat în urma unui studiu la nivel european.
Scris de Vasile Filip - Mai mult de jumătate dintre studenții din România consideră că au lucrări plagiate, s-a constatat în urma unui studiu la nivel european.

Peste 400 de studenți au participat la studiu, iar 52% dintre ei au declarat că au plagiat fie în mod deliberat, fie neintenționat.

Studiul face parte din proiectul Impactul politicilor legate de plagiat asupra învățământului superior din Europa (IPPHEAE), desfășurat în toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene.

Studenți, membri ai personalului didactic academic și ai conducerii universităților și facultăților din România au fost cu toții întrebați despre modul în care înțeleg plagiatul și experiențele avute în legătură cu acesta.

Constatările vor fi prezentate saptamana viitoare, în cadrul unei conferințe de două zile, sponsorizate de Turnitin, liderul în domeniul plagiatului și verificării originalității pentru instituțiile de învățământ din întreaga lume.

Gill Rowell, consilier academic pentru Turnitin și în domeniul plagiatului, va vorbi despre plagiat și integritatea academică în Marea Britanie, cu ocazia conferinței care va fi găzduită de Universitatea Mendel din Brno, Republica Cehă, la data de 12 și13 iunie.

Ea a afirmat: „Suntem mândri să sponsorizăm această conferință și să susținem proiectul IPPHEAE cu o durată de trei ani, pentru cercetarea politicilor, procedurilor și instrumentelor de gestionare a plagiatului. Este vorba despre înțelegerea nivelului de conștientizare și a atitudinilor pentru a putea crea o perspectivă amplă la nivel european. Studiile anterioare arată că plagiatul este o problemă globală gravă și că unele țări sunt mai active decât altele în combaterea acestei probleme. Rezultatele vor fi puse la dispoziția universităților și facultăților din întreaga lume și ar putea influența strategia educațională internațională.”

Anul trecut, revista științifică Nature l-a acuzat pe prim-ministrul României, Victor Ponta, că a copiat mai mult de jumătate din teza sa de doctorat.

Evenimentul central al conferinței care se va desfășura în limba engleză va fi o dezbatere ai cărei protagoniști vor fi Jude Carroll și Debora Weber-Wulff, ambii cu notorietate în domeniul studierii plagiatului.

Dr. Weber-Wulff colaborează regulat cu VroniPlag Wiki unde au fost expuse cazuri de plagiat ce implicau persoane de rang înalt, printre care și ministrul educației din Germania, Annette Schavan, care plagiase părți din propria teză de doctorat.

Jude Carroll are o experiență de lucru de peste zece ani în întreaga lume, studiind și susținând inițiativele de combatere a cauzelor care stau la baza plagiatului.

Irene Glendinning, investigatorul principal din proiect, a afirmat: „Nu există niciun dubiu că susținerea acordată de Debora în vederea denunțării plagiatului a fost foarte eficientă în punerea în lumină a acestuia în fața comunității internaționale. Eforturile lui Jude au influențat puternic felul în care multe dintre universitățile din Marea Britanie tratează cazurile de încălcare a integrității academice. Abordările lor foarte diferite vor produce o dezbatere animată dar prietenoasă!”

Pentru mai multe detalii și pentru înregistrarea în vederea participării la eveniment, vizitați: http://ippheae.pefka.mendelu.cz/

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  S-a decis: 30 de zile de restricții! Masca e obligatorie, evenimentele sunt interzise și certificatul verde, impus
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 91 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2. 1

  ARADON Sport local

  Ovidiu Haţegan, în TOP 5 al arbitrajului european!

  Local

  Incredibila și trista poveste a Teatrului Vechi și a nesăbuitei sale administrații
  O dezbatere publică pe tema Teatrul Vechi, care ar trebui cumpărat acum, în al 12-lea ceas, numai că Primăria... nu prea îi face loc pe lista de priorități.

  Local

  Activitate suspendată la ghişeele DGASPC
  Pentru a preveni și limita cazurile de îmbolnăvire cu coronavirus DGASPC Arad suspendă preluarea la ghișeu a dosarelor de încadrare în grad de handicap.

  Local

  Centrele de vaccinare din municipiul Arad, deschise zilnic, între orele 8-20
  Între 29 şi 31 octombrie, Primăria şi DSP organizează Maratonul Vaccinării, pe holul Palatului Administrativ. 4

  Local

  COVID în Arad: 4.108 cazuri active, 395 sunt internați în spital
  Numărul infectărilor este în continuă creștere în Arad. De joi până vineri au fost depistate 407 noi cazuri de infectare cu SARS-CoV2, numărul total al infectărilor de la începutul pandemiei ajungând la 33.236 de cazuri. 1

  Local

  Restricții actualizate în județ: unde rămâne carantina de noapte și cine scapă de unele măsuri?
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad s-a reunit vineri, 22 octombrie, pentru a actualiza restricțiile din localitățile arădene în funcție de ultimele incidențe calculate.

  ARADON Sport local

  Enterocolita face ravagii la „VI-FE”!
  ARAD. În plin „val 4” al pandemiei de COVID, gruparea fotbalistică de Liga 4, Victoria Felnac, se confruntă cu altfel de probleme de ordin medical. 1

  ARADON Sport local

  Saladea arbitrează Zăbrani – Socodor!
  ARAD. Prima etapă a returului Ligii 4 la fotbal programează câteva confruntări interesante. Iată programul jocurilor şi arbitrii delegaţi de Comisia Judeţeană a Arbitrilor din cadrul AJF Arad: 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.