aradon.ro Web analytics

Piața imobiliară din Arad oferă randamente mai bune decât cea din Timișoara

Reactualizat la:

Piața imobiliară din Arad oferă randamente mai bune decât cea din Timișoara

Reactualizat la:
ADVERTORIAL. În România, numărul persoanelor care dispun de lichidități a crescut considerabil, iar orașele din vestul țării se situează pe poziții fruntașe într-un clasament la nivel național. În acest context, întrebarea care se pune este cea legată de potențialul, rentabilitatea sau, mai exact, randamentul unei investiții.
Scris de Butaru - ADVERTORIAL. În România, numărul persoanelor care dispun de lichidități a crescut considerabil, iar orașele din vestul țării se situează pe poziții fruntașe într-un clasament la nivel național. În acest context, întrebarea care se pune este cea legată de potențialul, rentabilitatea sau, mai exact, randamentul unei investiții.

Depozitul bancar, considerat a fi, probabil, cel mai sigur plasament investițional, nu mai e o soluție, dobânzile fiind mult sub nivelul inflației. Piața imobiliară însă, în special în orașele mari și medii, este din ce în ce mai stabile și atractivă. Pe de-o parte prețurile de achiziție cresc într-un ritm acceptabil (5-6% pe an), pe de altă parte piața chiriilor se consolidează, iar valoarea chiriilor crește într-un ritm cel puțin dublu. La toate acestea se adaugă existența unor proiecte de generație nouă, cu un amplasament premium, care devin foarte atractive.

Astfel, segmentul cumpărătorilor care achiziționează o proprietate rezidențială pentru a o da spre închiriere – Buy-to-Let – a înregistrat o accelerare în ultima perioadă. Aproximativ 20% din totalul achizițiilor au acest obiectiv, procentul crește însă considerabil când vorbim de achiziții pe segmentul nou, care se pretează mai bine pentru această activitate.

Achizițiile imobiliare ce au ca scop închirierea sunt cel mai bine reprezentate în Capitală unde este cea mai mare putere de cumpărare, dar și în orașele cu potențial de creștere precum Constanța, Cluj, Timișoara, care atrag capital investițional și interesul cumpărătorilor și din orașele vecine. Chiar și Aradul are un segment de investitori bine definit care, de multe ori, însă, aleg Timișoara.

Ce este randamentul?

Prin randament se măsoară venitul adus de o proprietate. El este exprimat procentual și calculate ca raport între venitul anual obținut din închirierea unei proprietăți și costul de achiziție. Calculul randamentului nu ia în considerare creșterea valorii proprietății în timp.

Paradoxal, Aradul poate oferi randamente mai bune decât Timișoara sau Constanța

Să luăm un exemplu. Un apartament nou cu două camere situat în centrul Aradului, în Arad Plaza – pentru a lua în calcul cel mai reprezentativ proiect imobiliar pe piața premium din Arad, are o valoare de achiziție de 65.000 de euro, iar chiria medie cerută pe acest tip de proprietate este de 500 de euro/lună. Randamentul se calcueaza împărțind venitul anual obținut, 500 euro x 12 luni = 6.000 euro la valoarea proprietății, adică 65.000 de euro x 100. Rezultă un randament de 9.2%, extrem de favorabil pentru o investiție. Acesta este cu atât mai atrăgător cu cât necesită investiții considerabil mai mici decât în Timișoara. Cu alte cuvinte, cu o sumă mai mică de bani poate fi achiziționat un apartament premium de o calitate net superioară și situat ultracentral față de unul de aceleași dimensiuni în orașul vecin.

Spre comparație, în Timișoara, un apartament nou cu două camere într-o zonă bună, semicentrală – Timișoara neavând ansambluri rezidențiale situate ultracentral – costă 80.000 – 82.000 euro. Chiria obținută în zonele semicentrale este cuprinsă între 450 și 500 de euro. Aplicând aceeași formulă de calcul, obținem un randament cuprins între 6,5% și 7,5%, randamente considerate acceptabile.

Un caz aparte îl reprezintă proprietățile de pe litoral, unde randamentele sunt ridicate. Astfel, un apartament nou cu două camere situat într-un ansamblu rezidențial cu un amplasament bun în Mamaia poate fi achiziționat cu 90.000 euro plus TVA, iar închirierea în regim hotelier poate asigura un venit mediu lunar de 600 euro având în vedere un grad mediu de ocupare de 0% în timpul săptămânii și 20% în weekend pentru lunile de iarnă, respectiv de 95% în cursul săptămânii și 100% în weekend în lunile de vară și tariful hotelier mediu. Chiar și așa, randamentul obținut ajunge la 8%.

Randamentul este influențat de tipul proprietății, localizare, condițiile de piață și cererea pe piața chiriilor. De aceea, amplasamentul central este considerat întotdeauna câștigător, atât amplasamentul cât și cererea sunt la un nivel excelent, pentru a nu mai aduce în discuție creșterea valorii în timp.

Venitul constant și riscul scăzut

Principalul avantaj al unei investiții imobiliare este existența unui venit constant la care se adaugă potențialul de creștere a valorii de piață a proprietății, dar și dezvoltarea pieței chiriilor. În multe zone din țară cererea depășește oferta Aradul se află în topul orașelor cu cele mai multe locuri de muncă disponibile, deci este susceptibil să atragă în continuare populație din afara orașului cu nevoie de locuire, iar existența unor proiecte cu adevărat de top la prețuri extrem de interesante, precum Arad Plaza situat ultracentral, oferă oportunități extraordinare pentru investitorii privați arădeni. Nu în ultimul rând, investiția imobiliară este considerată ca fiind sigură, cu un risc redus.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Vrea tren gratuit până în Odessa
  Europarlamentarul Gheorghe Falcă susţine extinderea programului Discover EU pe relaţia Iaşi-Chişinău-Odessa. 6

  Local

  O scrisoare spre fericirea copiilor din centrele de plasament din Arad!
  Două tinere și-au propus să transforme în daruri cererile din scrisorile adresate lui Moș Cărciun de către 40 de copii din centrele de plasament din Arad.

  Local

  FALCĂ: „Europa are în față cea mai mare provocare: redresarea între o criză sanitară și cea energetică”
  Europarlamentarul Gheorghe Falcă detaliază, într-un interviu, direcțiile care vor fi susținute prin bugetul Uniunii Europene și în ce vor consta planurile de reziliență și redresare. 12

  Local

  „Priveghi” pentru stațiunea Moneasa
  Perla Munților Apuseni, stațiunea balneoclimaterică Moneasa, pare să-și trăiască de ani întregi, în lipsa oricărei oferte, ultimele zile de viață.   12

  Mapamond

  Slovenia supendă temporar vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, în urma decesului unei tinere
  Tânăra de 20 de ani a decedat din cauza unei complicaţii rare. Slovenia vrea să oprească permanent vaccinarea cu Johnson & Johnson şi AstraZeneca. 13

  Mapamond

  Germania a înregistrat miercuri cel mai mare număr zilnic de decese cauzate de COVID-19 din ultimele 9 luni
  Germania a raportat miercuri cel mai mare număr de decese cauzate de coronavirus de la jumătatea lunii februarie, în timp ce spitalele au avertizat că ţara ar putea avea 6.000 de persoane la terapie intensivă până la Crăciun, peste vârful înregistrat iarna trecută, anunţă Reuters. 31

  ARADON Sport local

  Bronz pe tatami la Cupa Spartan din Serbia
  SUBOTICA. Ultima competiţie a anului la care au luat startul judoka de la CS Municipal Arad (sensei Dorin Drimbe) a fost Cupa Spartan, competiţie cu caracter internaţional rezervată categoriilor U11,13 şi 15.

  România

  Bancnota de 20 de lei a intrat în circulație de astăzi
  Bancnota de 20 lei a intrat oficial în circulaţie. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Noua bancnotă intră în circulaţie de astăzi prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului. 8

  Local

  Covid Arad: 64 de cazuri, în 24 de ore
  Datele Direcției de Sănătate Publică Arad arată că în 24 de ore, de marți până miercuri, au fost înregistrate în județ 64 de cazuri noi de Covid-19.  33

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.