aradon.ro Web analyticsPiaţa muncii din Arad şi-a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei

De Marian Buga

Piaţa muncii din Arad şi-a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei

Peste 1.800 de locuri de muncă sunt disponibile în Arad, dublu faţă de luna aprilie, însă companiile găsesc cu greu muncitori disponibili.
Scris de Marian Buga - Peste 1.800 de locuri de muncă sunt disponibile în Arad, dublu faţă de luna aprilie, însă companiile găsesc cu greu muncitori disponibili.

Arad. Revenirea economiei se simte pe piaţa muncii din Arad, unde se constată că agenţii economici se confruntă cu un deficit de forţă de muncă. Conform reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad, am revenit la nivelul anului 2019 în privinţa ofertelor de posturi. În prezent, instituţia are listate 1.830 de locuri de muncă vacante, oferite de 316 agenţi economici.

Cifrele momentului

În urmă cu câteva luni, în aprilie, judeţul Arad avea disponibile doar 900 de locuri de muncă, iar rata şomajului era de 2%. Acum, este de 1,84%, fiind în plată 1.400 de şomeri.

“Tendinţa este de scădere a şomajului, dar asta nu este neapărat un lucru bun. Ştim că acolo unde şomajul este foarte mic, forţa de muncă este greu de găsit. Adică agenţii economici nu au de unde alege personal calificat pentru posturile pe care le au vacante. Cred că ideal ar fi ca în judeţ să avem o rată a şomajului de 2 – 3%, dar nici 4% nu ar fi rău”, consideră directorul AJOFM, Marinel Henteş.

Anul trecut, în plină pandemie, şomajul sărea prima dată de 2% după mulţi ani, iar la finalul lunii august ajungea la 2,25%, adică aveam 5.000 de şomeri. Anul s-a încheiat cu o rată a şomajului de 2,13%.

Şi alte cifre arată că economia îşi revine. Dacă anul trecut solicitaseră sprijin de la Guvern – prin programele de susţinere lansate după declararea pandemiei – 1.900 de firme în fiecare lună, iar în aprilie 2021 aveam în jur de 400 de agenţi economici care au depus cereri pe toate măsurile de sprijin acordate de stat, acum sunt mai puţin de 200 de firme care cer ajutor. La numărul de angajaţi beneficiari ai programelor de sprijin se vede şi mai bine tendinţa: de la aproape 50.000 pe lună anul trecut, la circa 7.000 în aprilie 2021 şi în jur de 3.000 acum.

Mai multe posturi decât declarate

Angajatorii au obligaţia să anunţe la AJOFM toate posturile libere, dar unii nu o fac şi recrutează singuri de pe piaţă muncitori, astfel că în momentul de faţă există mai multe posturi libere decât cele listate.

“În ultima vreme, numărul posturilor anunţate la AJOFM sunt mai multe şi pentru că este interesul angajatorilor de a beneficia de programele guvernamentale de finanţare prin bugetul asigurărilor sociale, care sunt foarte importante pentru agenţii economici deoarece le susţin activitatea, le dă posibilitatea să acopere o parte din costul tot mai mare al manoperelor. Doar prin AJOFM pot accesa măsurile active”, a spus Henteş. JA-M.B.

Caseta

Oferte de muncă

Dacă analizăm oferta de locuri de muncă, observăm că industria auto se menţine campioană la angajări. Se caută oameni în domeniul confecţionărilor de cablaje auto, muncitori necalificaţi pentru asamblare şi montare piese, montatori subansamble etc. Posturi există şi în alte domenii, de pildă lucrători-sortatori de deşeuri reciclabile, confecţioner-asamblor articole textile, sudori. Zeci de posturi sunt libere şi în domeniul HoReCa – unde se caută bucătari, patiseri, spălători de vase, ospătari sau barmani.

Foto: Piața muncii, ca înainte de pandemie

Foto: M.B.

11 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. cartonasul rosu says:

  Faceți o ,,incursiune” prin dosarele persoanelor asistate social și veți găsi chiar și dublul persoanelor necesare

 2. Dorian says:

  Să spunem că 2400 RON înseamnă cat hai să ne spună
  patronu care nu reușește sa ne scoată măcar cheltuielile de întreținere care ajung la peste 1000 RON sa nu spun asta e datoria la trei luni vine banca care ne subordonează activitățile și tre sa murim de mila copiilor din ce trăim ,din ce trăim din ,din Mila cui trăim că mai nou băncile astea subvenționează sărăcia din activitatea fututului și vorbibitului care e ajutorul de la stat care e că vedeam asfalt și lumina pana s-or gândi sa nu lumineze toata noaptea ca murim de foame in casele pline de mușegaiiii nimica nu nu mai știm cum să ne retragem dim Câmpu munci durerile astea de spate ,s-a aprobat o lege aceea că se pot face trei consultații gratuite păi dacă te duci la medicul de familie păi le faci degeaba păi cum să le faci degeaba bă că atâta îți dă gratis lBă murim cu zile la locurile astea de muncă deci e ceva e infernal umilință la care suntem supuși și care nu ne permite pur și simplu .
  atâtea alte ,,,case de copii care pur și simplu au ajuns la limita nu suprasaturație , famili distruse ca sa crească fgundatiile copiii săraci cică ai. Statului sărac care le asigura revenirea tot la sărăcie copii săraci sunt vai și amar de capul lor haideți să facem ceva haideți să facem ceva cu ajutorul statului da prin prin primăriile care sunt ingropate in datori și salarii de foame deci nu mai știm ce să facem la cine să ne milogim așteptăm să vină românii Neamțiînapoi ce să facem să le furăm casele ce să le facem copilului meu îl creste fundația cur cu beu de pe strada Cozia in zona acea famată de țigani și hotel și ceva liniște dar tot noi ii spălam și ne mai da un pachet de muncare ce rămâne de la cineva cică copii așa vin precum mor cu zileee

 3. 2007 says:

  Dragi directorasi second-hand, plătiți european și o sa aveți 5000 la poarta. Nu firma voastră sau tara atrage forta de munca ci salariul. Asadar, plătiți european sau puteți închide și direcția China.

  • 2021 says:

   daca tie iti dau 1000 lei trebuie sa dau si impozite 500 lei.stii asta? si ca sa cresc salariile astfel o sa cresc i preturile la produsele mele. crezi ca mai cumpara cineva? si atunci inchid firma ca nu am vanzari.
   asta nu se poate. spune la guvernanti sa nu mai ia atatea impozite. si apoi te-oi plati.altfel ramai sclav ca-n china.

   • Charlie says:

    Si nu-ti mai ramane de Mertan nou si vila?

    • 2021 says:

     nu am nici vila nici mertan.
     stau la bloc si merg cu un golf. si nu din 2021. asta este sistemul romanesc. nu mai dati vina pe patroni.
     cine nu crede, poate sa deschida o firma si sa incerce.
     face credit la banca, pune gaj casa, cumpara utilaje, face angajari.
     pune plan de bataie e ani de zile.
     si ce sa vezi? te jupoaie statul.
     vila? mertan? poate in alta viata.
     crede-ma. chiar stiu ce vorbesc.

 4. Poxypoll says:

  Sa moara Cibilan….o vrăjeală mai mare că asta nu am mai auzit

 5. L says:

  Draga 2021,altii pot și sunt și puternici. Fă-i o plimbărica de 1500 km pana în Germania sa vezi ce înseamnă nemunca: oameni plimband cafeluta prin fabrica (muncitori, nu directori) pe 2000 euro pe luna. Și în cazul în care, tu, ca directorasi, ai avea curajul sa le spui ceva, poate te-ai trezi și cu un șut în fund. Știi de ce: pentru ca oamenii au drepturi, au contracte puternice și sunt protejați de stat. Asa ca, scuti-ne cu gargara românească, gen, taxe, bla-bla-uri. Alții fac profit oferind salarii de 2000 euro, unor persoane care nu fac nici 20% din productivitatea romanilor și voi nu puteți oferi 1000 euro unor romani care muncesc și câte 12 ore pe zi. O sa aveți soarta fabricilor textile, ei au fost primii care au plecat. Și încă ceva. Sunt atâția romani în străinătate, care își pot aduce rudele sau neamurile, sa le lucreze pe salarii decente, încât celor din tara, nu le mai este frica dacă își pierd locurile de munca, în schimb cei din tara, dacă nu o sa le oferiți salarii decente, va vor taxa, plecând în masa. Asadar, nu noi avem nevoie de voi, voi de noi. Plătești sau închizi!

  • 2021 says:

   ce ar fi sa deschizi o firma?
   si sa incerci.
   tare as vrea sa vad cum pe banii tai, o sa accepti ca angajatii tai, in loc sa serveasca clientii sa stea sa bea cafele.
   sper ca vorbesc cu elon musk, bill gates sau altcineva.
   sper ca vorbesc cu cineva care pune casa la bataie pentru o mica afacere. asa cum suntem 99% dintre patroni.

  • 2021 says:

   chiar crezi ca e o conspiratie nationala?
   nici un patron sa nu dea salarii?
   si eu vreau, cum vrei si tu. sa traim toti decent as vrea.
   politicienii, legile si birocratia fac imposibile acestea.
   suntem in acceasi oala din pacate. si eu si tu.
   si noi patronii mici si voi angajatii suntem sclavii aceluiasi regim.

 6. Mocofan-club says:

  Concluzia care s-ar desprinde ar fi următoarea și-anume că, locuri de muncă ar fi căcălău, dar lipsesc “oamenii muncii”, toași!

 7. Local

  Mașini furate, oprite la vamă: BMW și Audi găsite la Borș, Alfa Romeo depistat la Arad. Valoarea autoturismelor depășește 45.000 euro
  Două mașini furate din străinătate au fost găsite miercuri, la doar câteva ore distanță, la frontiera de la Borș II. Un Alfa Romeo a fost depista la Vama Turnu din Arad.

  ARADON Sport local

  Se ştiu optimile Cupei României
  ARAD. 18 echipe din fotbalul județean au rămas în cursa pentru calificarea în sferturile de finală ale Cupei României, faza judeţeană, ediţia 2022-2023.

  ARADON Sport local

  Condițiile pentru fani la jocurile „galben-albastrelor”
  Suporterii nu vor mai putea să interacționeze cu jucătoarele pentru poze și autografe pe teren.

  Local

  150 de cazuri noi și 1.154 active în județul Arad
  De miercuri până joi s-au înregistrat în județ 150 de cazuri noi de infecție cu virusul SARS-CoV-2.

  România

  Vaccinații vor putea circula liber indiferent de gradul de infectare din localitate
  ARAD. Guvernul a aprobat la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență o serie de măsuri menite să reglementeze inadvertențele apărute la depășirea pragului de patru cazuri la mia de locuitori și introducerea activităților în baza certificatului verde între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. 16

  Local

  Podurile de pe Arad-Oradea, la reparat
  ARAD. Va urma cel puţin o lună de zile de lucrări şi trafic aglomerat pe DN 79 Arad-Oradea. Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara anunţă faptul că pe această şosea vor începe lucrările de reparaţii ale podurilor, respectiv la dispozitivele de acoperire a rosturilor de dilataţie.

  Local

  Afgani ascunși printre anvelope, descoperiți la frontiera Nădlac II
  Zece cetățeni afgani, cu vârste cuprinse între 14 și 41 de ani, au fost găsiți de polițiștii de frontieră de la Nădlac II, ascunși în remorca unui camion care transporta anvelope în Germania. 1

  Local

  Fostul primar din Zăbrani îşi caută libertatea
  Dosarul în care Marian Toader a fost condamnat pentru fapte de corupţie se reia la Înalta Curte. 3

  Local

  Două pistoale și zeci de cartușe letale deținute ilegal de un bărbat, la Pecica
  Un bărbat din Pecica a fost reținut pentru 24 de ore de către polițiști, după ce aceștia au găsit la domiciliul pecicanului două arme și zeci de cartușe letale. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.