aradon.ro Web analytics
Piaţă ţărănească volantă în Piaţa Avram Iancu

De Diana Duțu

Piaţă ţărănească volantă în Piaţa Avram Iancu

Propunerea îi aparţine consilierului local municipal Dorian Curcanu, urmând a fi votată în şedinţa CLM de luni.
Scris de Diana Duțu - Propunerea îi aparţine consilierului local municipal Dorian Curcanu, urmând a fi votată în şedinţa CLM de luni.

ARAD. Despre crearea unei pieţe volante în Arad se vorbeşte încă de acum câţiva ani, când a fost lansată ideea desfiinţării pieţei agroalimentare din Piaţa Catedralei. De data aceasta, piaţa volantă e adusă în discuţie într-un cu totul alt context, legat de pandemia de coronavirus. Alesul USR PLUS Dorian Curcanu a iniţiat un proiect de hotărâre privind aprobarea înfiinţării şi funcţionării Pieţei ţărăneşti de tip piaţă volantă în Municipiul Arad. Proiectul va fi supus votului CLM în şedinţa ordinară de luni, 22 februarie 2021.

Potrivit documentului, scopul înfiinţării pieței țărăneşti volante este valorificarea și desfacerea produselor agricole și agroalimentare locale/ tradiționale, la preț de producător și stimularea producătorilor în comercializarea produselor obținute în gospodăria proprie. Piața se va organiza și va funcționa în Piața Avram Iancu din Arad, administratorul pieței urmând a fi SC Târguri, Oboare, Piețe SA Arad.

Justificare

În expunerea de motive ataşată proiectului de hotărâre, Dorian Curcanu invocă Hotărârea 52/05.11.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin care se propune suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor şi se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară. De asemenea, alesul USR PLUS face referire şi la Regulamentul de desfăşurare a activităţilor comerciale şi al pieţelor în municipiul Arad, prin care este permisă înființarea și funcționarea unor piețe volante în oraş. Nu în ultimul rând, iniţiatorul proiectului vorbeşte despre „necesitatea de a asigura spații de desfacere a produselor agricole obținute de producătorii agricoli în ferma/ gospodăria proprie, pentru a permite locuitorilor din municipiul Arad să se aprovizioneze facil cu astfel de produse și totodată pentru a stimula micii producători agricoli din județul Arad”.

Comerţul

Potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare a pieţei ţărăneşti volante, aceasta va cuprinde patru sectoare semnalizate corespunzător şi anume: „Carne, Lactate, Ouă”, „Legume, Fructe, Miere, Altele”, „Panificaţie, Băuturi”, ,,Altele”. Se vor comercializa următoarele categorii de produse: fructe – cultivate, legume – cultivate, produse din carne, pește proaspăt, sărat și/ sau afumat, cidru de mere și suc de fructe, fructe și legume uscate, miere și produse apicole, gemuri și conserve, lapte, brânză și alte produse lactate, ouă, păsări de curte, pâine și produse de panificație, plăcinte/ produse coapte, flori și plante aromatice, produse de origine animală, alimente gata preparate (ready meal), ceaiuri, ierburi, condimente și oțeturi pe bază de plante amestecate/ preparate. Este interzisă vânzarea de produse alcoolice. Este interzisă comercializarea în piața țărănească a produselor provenite din import sau a produselor care nu sunt cuprinse în obiectul de activitate al pieței.

„În cadrul pieței volante își pot desfășura activitatea toate persoanele din țară, care au calitatea de producător. (…) Producătorii din județul Arad și cumpărătorii vor avea accesul gratuit în piață. Producătorii din alte județe vor achita administratorului o taxă de 30 de lei pe zi” – se arată în Regulament.

Dotări

Mobilierul utilizat pentru locurile pentru vânzare oferite în platoul pieței volante este compus din mese cu blat solid și picioare pliante, ușor de curățat, vitrine frigorifice și/sau umbrele. Administratorul pieţei pune la dispoziţia utilizatorilor pieţei şi a clienţilor suficiente pubele/ tomberoane speciale şi coşuri de gunoi pentru colectarea selectivă a deşeurilor rezultate din activitatea desfăşurată în cadrul pieţei. Grupurile sanitare disponibile publicului vor fi de tip Euro WC, puse la dispoziție de administrator, iar utilizarea acestora se face cu menținerea permanentă a curățeniei, având în vedere destinația socială cu care acesta este învestit.

Tarabele ar urma să fie amplasate, temporar, în zona pietonală a Pieței Avram Iancu.

44 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. ionesc says:

  Din pacate in Arad suntem tot cu mentalitatea de pe vremea lu Ceausescu. Auzi ca piata

  • sattan 666 says:

   da prostule care ai venit de peste munti ! da piata! e un loc in care nu ai ce cauta cu prostia din tine! piazza!
   e un loc fabulos in care se vand chestii faine si bune!
   tu nu poti cu creierul tau micut sa apreciezi asa ceva!

 2. Ghiocel de toamnă says:

  Baaaa dobitocule ….voi,ăștia de usr…chiar credeți ce spuneți??faceti va in fata casei voastre talcioc cu putoare și varza și boschetari ,câini vagabonzi și tot ce poate sa adune o piata!!!
  Cum.sa din de acord,proprietarii din P.ta Avram Iancu cu așa aberații ???
  Vezi că…..3-4 ani trec rapid,și mai vine un vot!
  Faceți voibtteburi importante acolo nu căcaturi scărpinate prin stânga,Numa ce ne am chinuit sa scăpăm de boschetari,acuma vreți să ne băgați pe gat “volanta boastta’?cu picioare pliante …sa fie ușor de curățat…asta lipsește în Avram Iancu,nu locuri de parcare…
  Idioților!!!

 3. Radu says:

  O idee complet aiurea 🙂
  Cu siguranță acest proiect nu se va aproba!
  Înțeleg că Aradul a ajuns la nivel de sat dar încă mai sunt speranțe, vă rugăm nu vă urcați cu picioarele pe orașul căzut la pământ!
  Orașul e în ”mizeria” asta economică din cauza veniturilor mici ale populației, majoritatea oamenilor lucrează la ”bandă” pentru că avem universități slabe, nu generează creiere și pentru că administrația atrage doar investiții pentru joburi slabe, plătite prost… pare un cerc vicios!

 4. Dan says:

  Uauuu…, pe bune…., cât naiba i-o luat consilierului asta, să scoată așa o inepție ?!

  Păi bine, “frate” te-ai uitat și tu la niste poze vechi, de un secol, al Pieței Avram Iancu (când chiar era o piață volantă pt producători) și ce te-ai gandit tu: să readuci secolul 21 înapoi în secolul 19 – începutul sec. 20 ?!

  Oricăt de dragi îmi sunt și mie, aceste poze vechi, HAI SĂ GÂNDIM REALIST…
  Wake-up, man….!!!

 5. Bo says:

  Cand am citit titlul aveam impresia ca e un ziar din anul 1991 – parca vedeam tot felul de paturi intinse pe jos, oameni cotrobaind printre vechituri, in celebrul fis, totate la umbra statuii in fundal cu frumoasa cladire a teatrului. De ce naiba nu le ingrijiti / modernizati pe alea care le avem? Chiar ajungem cu Aradul nostru la nivel de sat.

 6. Amazing says:

  Propunerea de organizare piata volanta este doar pt. 1 zi din saptamana.

 7. Taraneasca says:

  De acord dar sa fie din gospodăria țăranului altfel confiscat.Produse de import sunt la supermarket.

 8. preot escroc says:

  1. – Piața CATEDRALEI de când are această denumire. ? Cum s-a numit pe timpul lui Ceaușescu ? În sec.XX. , în sec XIX. ?
  2. – Dacă este piața ” catedralei” să se atribuie celor credincioși. Doar românul este un popor creștin .
  3. – Să se desființeze PIAȚA AGRO-ALIMENTARĂ. Credincioșii să se hrănescă / mănânce sfântul duh.
  Ce p.la mea !

 9. ioanioani says:

  Da o piata pietenoala ca in restul oraselor civilizate pe cand, fara zarzavaturi, boschetari si bisnitari care cumpara de la lidl si vand la pret dublu????

 10. Jiji says:

  Se înțelege ca prostul e haiduc, el nu iasă ca noi oamenii simpli fara idei cu copilul ca să alerge cu alți copii sau sa se bucure de porumbei, ca răspunsul ar fi, dar avem parc destinat locului de joaca. Asta înseamnă să nu știi cepriecte de rahat sa inițiezi si sa fii bovin. Dacă totuși se va întâmpla cumva de pe acum va rog pe toți sa fiți alături de mine acolo în piață la protest.
  PS. Lăsați piața acolo unde este acum, nu va mai bateți joc de noi!!

 11. Dan says:

  Vad discutii si pro si contra. De aceea imi apun ai eu puncrul de vedere. Existenta si devoltarea acestei piete, va stimula micii producatori care altfel nu prea au solutii! Imi doresc sa regasesc in piata rosii si fructe cu gustul ce il stiu!

  • Ghiocel de toamnă says:

   O sa stimuleze fix o pula ….cu gustul tău pe care l ști…de ce să facă în centru așa țigănie?nu răd restul orașelor destul de noi????idioților venit de pe la țară..auzi…gustul pe care l știu
   .de ce nu s a păstrat gustulmpe care l ști,prin piata rusilor ??sau pe la turnul de apa?aaaa sunt niste s.r.i. ști pe acolo prin zona și nu vor sa fie deranjați?

 12. lookaround says:

  Popularitate de dragul popularității. Așteptam mai mult de la usr; un suflu nou, gândire europeană și contribuție la dezvoltarea reală a orașului. Dar cu asemenea idei, chiar vom deveni o comună între două orașe.

 13. Lucaci Andrea says:

  Bravo Dorian Curcanu pentru inițiativa. O astfel de piața volanta este necesară pentru Arad. 😊👍

 14. Giuliano says:

  Piețele tradiționale sunt apreciate în orașele moderne.

  Îmi aduc aminte de când am locuit la Padova, unde există a doua piață (square) din Europa (după Piața Roșie din Moscova), un simbol turistic nu doar pentru oraș, ci pentru întreaga regiune. Locuitorii (localnici sau studenții din toate colțurile lumii) așteptau ziua când se organiza mega-piața tradițională și chiar erau tot felul de sortimente de la fructe artistic așezate pe tarabe până la cele mai fine specialități tradiționale ale zonei. Până și Coca Cola comercializată acolo era doar cea fabricată în Italia de Nord.

  Era ca o zi de sărbătoare și există o cultură pentru a cumpăra produsele tradiționale ale regiunii în defavoarea produselor din supermarketuri. Și nu e caz unicat, există astfel de piețe în multe metropole europene. Și de asta are nevoie și Aradul și orice oraș cu personalitate.

 15. aradean says:

  O idee bună, piață volantă de legume și fructe direct de la producători.

 16. Petru says:

  Numele îl recomandă pe domnul consilier pt această propunere. Ar putea muta și Piața Obor acolo, ca să fie “pe centru”, să nu se mai deplaseze lumea spre periferie. Sau s-o facă pe platoul din fața Primăriei, alături de marele kitsch de ziua foștilor îndrăgostiți… Nu-l acuz de rele intenții pe primar, dar cred că i-ar trebui un consilier de imagine a orașului sau un City manager adevărat, maibales după unele decizii, cum ar fi: festivalul berii pe terenul de la fostul Tricou Roșu, un fel de bâlci de Teleorman din anul1992, structurile metalice ale podului Decebal vopsite cu albastru, când toate in oraș sunt cu verde, vrea tramvaie în alb-roșu, cand toate celelalte sunt verzi, aparate AC mascate cu placaje în zona centrală, skate parc în Parcul Copiilor lângă locul de joacă pt cei mici etc. Fiecare om vrea să-și lase amprenta asupra lucrurilor la care a contribuit, dar eu cred că în acest mod, e greșit…

  • Inna says:

   Chiar ! De ce cul verde a tramvaielor nu e buna? Trebuie sa se asorteze tramvaiul cu statia vopsita de la Libelula??Sau cuiva i sa pus pata pe culoarea verde!! Verdele e și în natură!! Nu numai unde se gindesc altii

 17. K'melia says:

  În contextul desființării pieței catedralei și mutații acesteia pe strada Ioan Rusu Șirian, o stradă îngustă, într-o locație accesibilă doar de pe strada cu pricina, fără posibilitatea de a intra cu mașina nici pentru aprobizionare nici pentru cumpărători cred că o piață volantă ar fi bine venită. Am văzut că unii propuneau că locație platoul din fața gării CFR Aradul Nou, eu cred că ar fi mai bine organizarea unei asemenea piețe volante și în P-ța Avram Iancu de exemplu joia și în Aradul Nou marțea. Așa țăranii producători vor putea să își vândă produsele știut fiind că acestea nu pot fi păstrate foarte mult timp.
  Am observat în ultimele săptămâni că piața din cartierul Alfa este închisă, de ce?! Piețe mici în care să aibă acces micii producători sunt necesare în fiecare cartier pentru bătrânii pensionari singuri care nu pot să se deplaseze pe distanțe mari că să își cumpere cele necesare.

 18. Teofil Budurean says:

  Foarte buna idea cu piata volanta.
  O data pe saptamana s-ar putea organiza asa ceva atat in Piata Avram Iancu, cat si in alte cartiere.

 19. andrei says:

  in toate marile orase ale europei se organizeaza astfel de piete temporare.

  Respekt USR!

 20. Lili says:

  s-ar mai umple si centrul aradului de oameni normali cu piata asta volanta ca siasa e plin de boschetari.

  ar fi fain sa treaca proiectul.

 21. G O says:

  În orașele care tind a fi occidentale se practică aceste tipuri de piețe volante, unde producătorii locali au ocazia să își prezinte și să vândă produsele. Suntem obișnuiți cu kitsch-uri, de aici și reticența. Cred că ar trebui să fim mai optimiști.

 22. Liberaradean says:

  Un lucru bun. Sustin ideea. Ar ajuta micii producatori ca oricum in pietele vechi sunt tot felul de pietari bisnitari si intermediari din cauza carora producatorii adevarati nu au loc sa isi plateasca taraba sa vanda. Prefer sa cumpar de la producator nu de la intermediari.
  Sustin acest proiect. Doamne ajuta.

 23. Garu says:

  Nu o să încerc să conving pe nimeni despre faptul că este o inițiativă binevenită. Că, o asemenea ” Piață țărănească volantă” te pune în rândul orașelor civilizate atât din România, cât și din Europa. În Tmișoara, de ex. prin HCLM nr. 129/11.03.2014 s-a aprobat funcționarea ”Pieței țărănești în Municipiul Timișoara” deschisă două zile pe săptămână…

  https://www.timisoreni.ro/despre/piata-volanta-dan-paltinisanu/
  https://www.facebook.com/piatavolantatimisoara
  https://www.economica.net/cgmb-piete-taranesti-vor-fi-infiintate-in-capitala_81014.html
  https://agrointel.ro/38951/piata-taraneasca-unde-vand-doar-producatorii/

  Pentru că, cred în putere exemplului, vă las câteva linku-ri aici, să vă convingeți singuri despre ce este vorba.

 24. Gerula says:

  O idee buna…,ar fi foarte interesant ca in aceasta piata volanta sa-si etaleze produsele numai producatorii de pe raza judetului, un bun prilej pentru a se face cunoscuti ,ei si produsele lor ! Acest fel de piete se practica in multe orase din Europa tocmai pentru a veni in sprijinul producatorilor locali si ,de ce nu ,pe acesta cale sa-si faca si un fel de reclama !!!!

 25. Loredana says:

  Felicitări pentru aceasta inițiativă! Cei care am fost plecați prin Europa, am văzut în diferite orașe cum sunt organizate astfel de piețe, produse locale direct de la producători.
  Salut această inițiativă! Bravo, USR PLUS!

  • Ghiocel de toamnă says:

   Și eu salut!!!voi ocupa prima masa,pe platoul din fața primăriei..să vadă lumea ce idee faina au edilii urbei,U.S.R. cum pula va trecut prin scăfârlie așa idee geniala?face ți va la voi in fata casei!la fiecare…pe capota la mașini daca vreți. ..dar NU ÎN PIATA AVRAM IANCU!Lăsați o așa cum este ,daca tot nu aveți de gând să o modernizați..nu o distrugeți mă tare?cretinilor!!!

 26. Galatus says:

  Platoul primariei adunarea toti speculanti de zarzavat. Incap usor 60 de mese. Venim la primarie facem si piata, ai treaba la tribunal 😜treci pe la piata cumperi un sac de cartofi de 5kg sa ai cu ce sa arunci dupa judecator sau de ce nu si dupa procuror😂.

 27. teddy-eddy says:

  Ca idee este foarte bună. De exemplu, într-un mic orășel francez, STRASBOURG, nu există piețe ca și la noi. Dar, 2 zile pe săptămână, anumite locuri adecvate, parcări, locuri de promenadă … se transformă în piețe agro-alimentare plus ceva gen Piața Mihai Viteazul, de acum vreo 20 de ani . Dar funcșionează doar între 07-14. Și una dintre locații este o locație ultracentrală, cu Primăria pe o parte și Opera pe altă, la 200 m de Dom.
  Acum, de ce e neaplicabilă la noi. VÂnzătorii vin cu mijloace auto dotate cu vitrine frigorifice, grătare electrice …
  Iar la ora 14 locul este complet liber, fără mizeii, resturi … și intră cei cu curățenia, mătură, spală, , golesc containerele cu gunoi. Și la ora 15 nici nu mai ști că acolo a fost o piață.
  Dar legumele, fructele, carnea, ouăle, sunt vândute de fermierii din zonă.
  Și e vorba de educație., de spirit civic de …
  Credeți că la noi se poate adopta așa ceva ????

  • Patrascu says:

   Nai sa vezu filmul asta in Romania niciodata cu atat mai putin in catunul Arad. La cite accidente sau produs in Arad nu sa curatat locul doar dupa zeci de telefoane si atunci despre ce vorbim😂

 28. Stefan51 says:

  foarte bine o ideie excelenta,insa lipseste un lucru,producatorul,dupa ce l-ati alungat din pietele aradului cu asa zisa modernizare, unde nu mai are loc,ghinion productiile agricole sint sezoniere nu pot inchiria masa pe tot anul,l-ati alungat zic si acum il gasiti prin pietele din timisoara,deva,oradea chiar,cum veti reusi sa-l aduceti intr-o amarita de zi in acesta mirifica piata volanta?ma gindesc ca ii veti aduce cu arcanul pa acei putini producatori care vin in piata mihai viteazul,-singura care a scapat-altfel nu vad cum,dupa 20 de ani de razboi cu producatorul aradean e greu

 29. Mapamond

  NATO respinge cerea Rusiei privind o retragere a trupelor Alianței Nord-Atlantice prezente în România și Bulgaria
  NATO a respins vineri cererile Rusiei de a retrage forţele din România şi Bulgaria, în timp ce eforturile diplomatice au continuat pentru a preveni un război în Europa, după ce Rusia a adunat zeci de mii de trupe în apropierea graniţelor Ucrainei.

  Local

  Ministrul Vasile Dîncu, despre militarii arădeni: „oameni care ne-au făcut cinste pe toate fronturile internaţionale”
  Prezent la Arad, ministrul Apărării Naţionale i-a încurajat pe tineri să aleagă cariera militară pentru că „e din ce în ce mai ofertantă”. 3

  Oameni

  A murit Louie Anderson, îndrăgitul actor din ”Viaţa cu Louie”
  Louie Anderson a murit la un spital din Las Vegas din cauza complicaţiilor cauzate de cancer, a spus Glenn Schwartz, publicistul său. Actorul avea 68 de ani. Anderson s-a interpretat pe el însuşi în serialul de animaţie ”Viaţa cu Louie” despre copilăria sa.

  ARADON Sport local

  Deplasare incomodă sub panou
  FCC Baschet UAV Arad joacă pe terenul lui Sirius în etapa a 16-a din Liga Națională.

  România

  Polițistul care a ucis o fetiță de 11 ani pe trecerea de pietoni, scrisoare către părinți. Vezi conținutul
  Polițistul care a ucis-o pe trecerea de pietoni pe Raisa, fata de 11 ani, le-a scris părinților fetei și le cere iertare. Scrisoarea a fost pusă la dispoziția presei de familia îndoliată. 14

  România

  Ministrului Apărării, Vasile Dîncu: „Nu este momentul ca România să intre în război, dar trebuie să ne pregătim dacă avem un conflict la graniţă"
  Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a făcut azi declaraţii la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă "Dr. Victor Popescu" din Timişoara. Ministrul declară că nu este momentul ca România să intre în război. 4

  UT Arad

  Bănci de rezervă noi, la Arena „Francisc Neuman”
  ARAD. Chiar în aceste momente, la Arena „Francisc Neuman”, angajații de la Recons instalează scaune noi la băncile de rezervă. Copertinele au fost montate de câteva zile, mai rămâneau scaunele. Acum, a sosit momentul ca și ele să fie puse la locul lor. 2

  Local

  Pas uriaș pentru Centura de Sud-Est
  Guvernul a aprobat indicatorii tehnici și economici ai viitoarei Centuri de Est a municipiului. 8

  România

  Rusia cere retragerea NATO din România și Bulgaria
  Administraţia Vladimir Putin argumentează, în solicitările privind garanţiile de securitate, că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. 21

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.