aradon.ro Web analyticsPodul, blestem pentru drum

De Alin Gherasim

Podul, blestem pentru drum

Podul, o piedică pentru modernizarea drumului/Foto: Google
Podul de la Şicula, care are doar o bandă de circulaţie, împiedică modernizarea drumului Seleuş-Şicula cu fonduri nerambursabile.
Scris de Alin Gherasim - Podul de la Şicula, care are doar o bandă de circulaţie, împiedică modernizarea drumului Seleuş-Şicula cu fonduri nerambursabile.
ARAD. Un drum judeţean care era vizat de o modernizare realizată pe fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional 2021-2027, se opreşte într-un… cap de pod. Este vorba despre şoseaua care leagă localităţile Seleuş şi Şicula, care era cuprinsă în cadrul proiectului uriaş de modernizare a drumurilor din nordul judeţului. Din păcate, podul peste Crişul Alb, aflat chiar la intrarea în Şicula dinspre Seleuş, reprezintă „crucea” acestui drum.

Un lucru este clar: şoseaua nu poate fi modernizată din fonduri europene nerambursabile.

„Podul este construit în 1906 din albie minoră în albie minoră, cu o singură bandă de circulaţie. În anul 2000 a trecut printr-o modernizare totală, complexă, există şi expertiză în acest sens. Noi am propus să refacem calea de rulare şi să montăm un semafor pentru dirijarea circulaţiei. Din păcate, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest solicită neapărat modernizarea podului şi realizarea unei benzi de circulaţie pe fiecare sens. Aşadar, avem varianta fie să construim alt pod cu două benzi pe sens, fie să construim un pod nou cu un singur sens. Am luat legătura cu Administraţia Bazinală de Ape Criş, iar cei de aici ne-au transmis faptul că, potrivit noilor reglementări, nu mai pot fi construite poduri din albie minoră în albie minoră, ci numai de la dig la dig. Construirea unui pod nou ar însemna o cheltuială foarte, foarte mare. Chiar dacă nu există probleme de siguranţă, chiar dacă nu există probleme de trafic, chiar dacă nu au fost accidente acolo, se cere neapărat pod nou”, a spus Gabriela Chiricheu, directorul Direcţiei Programe de Dezvoltare din cadrul Consiliului Judeţean Arad.

„Un pod nou ar duce la depăşirea valorii maxime a proiectului, ar fi o investiţie uriaşă. Drept urmare, am decis să scoatem acest drum din pachetul de drumuri din nordul judeţului şi să reabilităm drumul din fondurile Consiliului Judeţean, iar podul să rămână aşa cum este. Mai ales că nu are absolut nicio problemă”, a explicat Gabriela Chiricheu, directorul Direcţiei Programe de Dezvoltare din cadrul Consiliului Judeţean Arad.

„În urma discuţiilor pe care le-am avut cu cei de la ADR Vest, am hotărât să nu punem întreg proiectul în pericol şi să scoatem drumul Seleuş-Şicula de pe lista modernizărilor cu fonduri europene pe care le vizăm. Urmează ca acest sector de drum să fie modernizat din bugetul propriu. Nu avem bugetată suma, dar vom identifica resursele necesare”, a precizat şi Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean.

Pachetul de drumuri
Drumul Seleuş-Şicula face parte dintr-un pachet de şosele care vor intra în modernizare în cadrul POR 2021-2027. Din lista drumurilor care ar fi trebuit refăcute pe fonduri europene făceau parte Mişca-Apateu-Berechiu, Seleuş-Şicula-Cermei-Berechiu-limită de judeţ Bihor şi Şepreuş-Cermei-Beliu. Acum, ţinând cont de problema podului de la Şicula, proiectul va fi schimbat, iar sectorul de drum care va intra în modernizare va fi Şicula-Cermei-Berechiu-limită de judeţ Bihor. Consiliul Judeţean vizează suma de 40 de milioane de euro pentru cei aproximativ 70 de kilometri de drumuri care vor fi modernizate în cadrul viitorului POR.
5 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anonim says:

  Nu podul e,,blestem,, cum va place sa spuneti pompos, ci administratorii drumurilor si cei locali si judeteni, cei ce trebuie sa faca proiecte dar cheltuie bani grei pe studii facute de amicii casei si care nici nu stiu ca combine atragerea de fonduri europene si cele de la bugetele local si de stat dar nu apeleaza la cineva care sa stie dar sa nu ia sapte piei .
  Oamenii sunt niste blestemati, nu drumurile, arborii de pa margini, podurile, santurile…

 2. Mocofan-club says:

  Ca, de podul din Sicula, lor li se cam rupe lupa.

 3. Din Bihor cu drag says:

  Podul ziceți ca e construit în 1906, deci cu vreo sută de ani inaintea proiectului. Când au făcut proiectul, ne-o ziceți azi de 1 aprilie, că nu știau mai marii județului. Din articolul vostru se înțelege clar, că nu se vrea, dar e 1 aprilie si oricum de câteva decenii cei din nordul județului Arad, la graniță cu Bihorul sunt tinuti de proști, deci la ce ar avea nevoie de drum, oricum au votat aiurea mai an, și pana la grătare la pădure oricum este șosea, deci dupa ce si altele. Dar asta e oricum în altă parte de județ. Așa că articolul este cadoul de 1 aprilie pentru nordul județului Arad. Oricum Aradon, nu ai pomenit de DJ 709 in decembrie 2021. Era cazul macar azi de 1 aprilie. La mulți ani!

 4. xsulescu says:

  Sa o luam așa : aveți un pod din 1906 ( adică pest e100 de ani) UE vă dă fonduri dar voi nu vreți să facețși unul mai mare că vezi doamen nu sunt banii, păi zic să-l lăsați așa cum e până pică ți apoi cu barca…

 5. paduraru says:

  cu banii furati de pe arad siria ati fi furat pardon facut inca 10 poduri….daca realizati podul la pret corect atunci se va vedea cat furati la alt pod..astia sunteti cja o adunatura de hoti si corupti

 6. tombola lunii

  UT Arad

  Greșelile au costat-o pe UTA cu Vojvodina
  „Bătrâna Doamnă” a pierdut cu 1-2 amicalul cu Vojvodina Novi Sad, primind ambele goluri după greșeli individuale. 1

  Advertorial

  PNL se opune suprataxării
  3

  Local

  Incendiu la un lan de grâu între Horia și Arad. Focul a pornit de la un utilaj agricol
  10 hectare de grâu și 5 hectare de miriște au ars în urma incendiului. Focul a pornit de la un utilaj agricol, spun reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad. 1

  UT Arad

  Atacantul Postolachi a semnat cu UTA pe trei ani!
  1

  UT Arad

  Fidelitate răsplătită cu autografe de la utişti!

  Local

  12 intoxicați cu alcool și trei consumatori de substanțe interzise, în weekend, la Urgențe

  ARADON Sport local

  Felnacul începe acasă aventura din Cupa României

  Local

  E-mailuri false în numele Fiscului. Nu le deschideți!
  2

  Local

  Fără apă caldă, pe mai multe străzi din centrul Aradului
  1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.