aradon.ro Web analytics
Poliția locală pregătește amenzi pentru trotuarele necurățate de zăpadă și gheață

De Sorina Ambrus

Poliția locală pregătește amenzi pentru trotuarele necurățate de zăpadă și gheață

Deocamdată, însă, agenții au notificat asociațiile de proprietari și cetățenii cu privire la obligațiile ce le revin.
Scris de Sorina Ambrus - Deocamdată, însă, agenții au notificat asociațiile de proprietari și cetățenii cu privire la obligațiile ce le revin.

Arad. În contextul ninsorii și a înghețului din ultimele zile, Direcția Generală Poliția Locală informează că agențiiau notificat asociațiile de proprietari și cetățenii în ceea ce privește obligația îndeplinirii reglementărilor legale prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale (art.9), mai exact curățarea trotuarelor.

De asemenea, situațiile în care au rămas necurățate căile de acces și trotuarele adiacente unor imobile deținute de administrație, au fost comunicate Serviciului Edilitar din Primăria Municipiului Arad, care alocă resursele necesare eliberării traseelor pietonale. Mesaje similare au fost transmise altor autorități publice și instituții de interes public ce administrează proprietăți limitrofe trotuarelor din municipiul Arad”, informează poliția locală.

Atribuții și îndatoriri

Poliția locală mai amintește în comunicat care sunt reglementările la nivel central și local, și ce atribuții au cetățenii, asociațiile de proprietari, dar și instituțiile publice.

Potrivit OG 21/2002, persoanele fizice și juridice au obligația de a îndepărta zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au în proprietate și de pe locurile de parcare pe care le folosesc. Totodată, ordonanța prevede că asociațiile de proprietari vor prelua, potrivit prevederilor legale, unele dintre obligațiile ce revin proprietarilor, și vor răspunde pentru realizarea acestora în fața autorităților administrației publice locale. În acest sens, prin adoptarea Hotărârii nr. 162/2006 privind gospodărirea municipiului Arad s-au stabilit obligații atât în sarcina cetățenilor, cât și în sarcina persoanelor juridice. Astfel, se prevede ca obligație a agenților economici și a celorlalte persoane juridice (respectiv asociațiilor de proprietari)să efectueze și să mențină curățenia trotuarelor pe aliniamentul aferent imobilelor deținute, prin îndepărtarea zăpezii și a gheții, ori de câte ori este necesar. Strângerea zăpezii se face în locuri în care nu stânjenește circulația pietonală, auto sau parcarea. În cazul pericolului iminent de cădere a zăpezii sau gheții de pe clădirile înalte, deținătorii au obligația să ia măsuri de marcare a perimetrului expus, de avertizare și de îndepărtare a acestora cu mijloace proprii sau prin intermediul firmelor care au dotări specifice. Se prevede în sarcina cetățenilor obligația de a menține curățenia pe trotuare (ori pe drumuri, acolo unde nu există trotuare), pe porțiunea din dreptul imobilului, respectiv a locurilor de parcare folosite, prin îndepărtarea zăpezii și a gheții ori de câte ori este necesar.”

Urmează amenzi

Poliția locală mai subliniază că nerespectarea obligațiilor și a responsabilităților stabilite prin acte normative atrage răspunderea persoanelor vinovate și se sancționează. „Astfel, după notificarea asociațiilor de proprietari și a cetățenilor, polițiștii locali vor aplica măsurile sancționatorii care se impun, în cazul constatării neîndeplinirii reglementărilor legale”, se mai arată în comunicatul de presă.

 

29 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. gheo says:

  pot sa inceapa cu primaria …

 2. aradean says:

  ce sa pregateasca? sa le dea amenzi ca act normativ exista
  uitati-va pe Romanilor unde-s multe vile ale unor persoane plecate la ….munca in JERMANIA si unde trotuarele sunt adevarate patinoare Nu or fi avand .. saracii , rubedenii pe care sa le trimita sa le curete trotuarele? La fel si pe Tr Dobra trotuarele pline de ghiață Ce sa mai zic de cartiere…….

  • Mai ales in fața blocurilor, trotuarele necurățate. Dacă zilnic ar ieși numai câte un membru al unei familii ar curăța totul din fața blocului, dar ei se așteaptă unul pe altul…

   • Anonimescu says:

    Legea e pur rezultatul unor minți ancorate in comunism.
    E domeniul public, deci e treaba primăriei.
    Întrebați-vă rudele si cunostintele plwcate prin Europa, daca au ele obligația de a dezapezi trotuarele de pe langa imobilele in care locuiesc.Cel ptin in Germania, autoritățile isi fac treaba, adiça, isi fac treaba pt. banii din taxele si impozitele cetatenilor, dezapezirea e treaba autoritatilor.

 3. pensionarcadrumilitar says:

  IAUZI NESIMTIRE PE EI MAGARII

  DA DE CE PLATIM IMPOZITE MARI????

  SA CURETE PRIMARIA CU ASISTATII SOCIALI !!!

 4. Prostia ucide says:

  Oare politia asta de cacat stie sa faca alceva ?
  Primaria e amendata, ca nu curata pe zona ei de interes .
  Acesti puturosi analfabeti ajunsi militieni publici .
  E la fel ca si in politica ,ajungi politician doar daca esti prost ,si sti sa fi marioneta .

  • Dann says:

   Primăria dispune… Ca și azi noapte când muncitori de la salubritate Deva sa curețe trotuarul/trotuarele despre care s-a scris într-un articol recent de pe aradon lângă spital. Ăștia au bani bani nene

  • Nicu says:

   Si daca e amendata primaria sau orice alta institutie, crezi ca platesc din salarul lor amenda? Nu. Asa ca ii doare in cur, ca oricum la sfarsit de luna aceleasi drepturi le primesc fie ca isi fac treaba, fie ca nu.

 5. Dd says:

  Cu această actiune a Politiei Locale, chiar n-am nimic de obiectat.
  Ba, chiar, o consider binevenită !👍

  Prea suntem țara lui “să se facă…!” , dar să facă ALȚII, nu noi…

  Sunt de acord ca treburile Primăriei sau a Administratiilor Locale să fie făcute doar de acestea, dar TREBURILE GOSPODĂRESTI, din imediata vecinătate a locunței/casei/blocului sunt DOAR TREABA NOASTRA (lopatat zapada de pe trotuar, adunat frunzele si vegetația, toaletat si întreținut Spatiul Verde al blocului/casei, etc.).

  Din pacate, mulți din noile generații, obisnuiți să fie în permanența “șterși la fund de mama si de tata”, HABAR N-AU CĂ AU SI OBLIGAȚII, nu doar drepturi !!! 🤔

  Mulți, “după care pute și urma”, le place sa folosească zonele curate (împreună, uneori, și cu plozii lor ), ÎNTREȚINUTE DE ALȚII, unde “să se balege ca vitele” șu să-si arunce tot felul de gunoaie (ambalaje de junk-food, șervețele unifolosibile, etc.) și SĂ VINĂ ALȚII (cum i-a obisnuit mama și tata) și să le șteargă “rahatul de după ei”… 😡

  Așa, că de data asta, Poliția Locală… 👏👍

  PS: o cunoștintă din alt cartier, o bătrănică cu o pensie amărâta, a cumparat si aruncat 10kg de sare dura, pe aleille de la bloc, ca sa poată ajunge teafără la gunoi sau la magazin, că “vajnicii” bărbati din bloc, preferă să râgâie o bere și sa faca burta mare în fată TVului sau Smart-Phoneului.
  Din păcate, ăștia suntem….

  • Spune asta si apevistului cadrumilitar de mai sus!pensionari apevisti obisnuitzi doar sa dea ordine!putori ordinare,sa faca altii,ei doar sa bata din gura pe pensii nesimtzite!

   • Sobranie says:

    Bowlene sclav la jug! Aici nu e vorba de “putori” , ci de autoritati locale care nu-si fac treaba ,ci se prevaleaza de un OG dat de guvernul fostului puscarias bombonel si care contrazice prevederile Constitutiei..Atata timp, cat domeniul in cauza este proprietate publica sau privata a consiliului Local,pai acestia trebuie sa-si faca si curat pe proprietate!

    Dupa cum bine remarca un alt utilizator, nu poti sa te prevalezi de acest domeniu doar atunci cand e vorba sa obtii foloase prin aplicarea de amenzi, dar cand sa-ti executi obligatiile, astepti sa o faca cei carora nu le apartine acest domeniu public!

    Dupa aberaratiile scrise din acest OG, cetatenii ar trebui ,inclusiv drumul public din vecinatatea casei sa si-l curete,desi ,la fel si acestea sunt tot proprietate publica si sunt in ADMINISTRAREA unui interpus al titularului de proprietate publica,pentru care acesta e si platit ,cu bani multi,tot de la buget, adica din banii cetatenilor pe care ii obligi sa-ti faca treaba!

    Asa ca si utilizatorul “Dd” ar trebui sa stie,inainte de a se da el,mare educator al societatii, si a se revolta precul prostul la pacanele, cine trebuie sa-si faca “TREBURILE GOSPODARESTI”, tu, proprietarul care obtii si foloasele bunului respectiv sau sa-l obligi pe altul sa-ti faca treaba la tine pe proprietate,doar fiindca tu ai putere si poti sa te erijezi in despot !

    Asa ca , inainte de a sari pe lopata si sa salahoresti, ar trebui mai intai, sa gandesti, sa vezi daca e obligatia ta sau a celui pe a carui mosie vrei sa slugarnicesti! Acest OG,de factura dicatoriala, este oricum cazuta in desuetudine ca urmare a intervenirii unor acte normative ulterioare(Legi) , cu o putere juridica mai mare decat OG-ul puscariasului bombonel!

  • Ceaușescu no murit, doar un pic o hodinit says:

   Ho, tovarășe! Domeniul public, este treaba primariei.Sau vremurile CCCP și munca voluntară, ați rămas cu sechele. Og 21/2002, e data de mințile educate in comunism, trebuie abrogată.

 6. D.C. says:

  ”Se prevede în sarcina cetățenilor obligația de a menține curățenia pe trotuare (ori pe drumuri, acolo unde nu există trotuare), pe porțiunea din dreptul imobilului, respectiv a locurilor de parcare folosite, prin îndepărtarea zăpezii și a gheții ori de câte ori este necesar.”
  Serios? Trotuarul și drumul nu mai reprezintă domeniul public, pentru a căror administrare plătim impozite și taxe?? Eu să curăț zăpada din fața blocului ca să poată parca ‘nea Caisă, care stă trei blocuri mai încolo? Dacă îmi descarc o mașină de nisip în fața porții, hop locala! Aveți autorizație, nu? Atunci e domeniul public, când nu e acoperit de zăpadă sau gheață!
  Niște ordinari cu O mare.

 7. anonim says:

  E ridicol ca pe dig, unde in mod ttraditional copiii mergeau la sanius, au trecut cu plugul si au luat constiincios zapada, de se vede asfaltul, dar pe Bd Revolutiei te poti da cu saniuta, ca e curatat doar pe alocuri

 8. Pitagora de la Intim says:

  Sa vina în gauoaza mami lor pe str Remus asta daca știu retarzi unde este, dacă nu o găsește pe 😂goagal.

 9. NAEVLAICU says:

  SA CURETE PRIMARIA CA DE AIA LE PLATIM ATATIA BANI
  SINTEM BATRANI CUM SA DAM LA LOPATA LANGA BLOC???/

 10. Emil says:

  Eu am înțeles asta: ca fiecare om trebuie sa își bage zăpada in locuința , deoarece : pe trotuar nu ii voie, pe locurile de parcare nu, pe strada nu. Întrebarea unde dracu pui zăpada ?
  Sa ii dea amenda la Dumnezeu ca a nins …

 11. Hh says:

  Este o polițistă comunitară la blocul de lângă mal în alfa,mereu e cu un coleg și mașina de serviciu și mereu vine acs din timpul programului ,mai bea o cafea afara 30 de minute !!! Pe banii noștrii stau mizeriile astea care nu fac nimic ,și la paiață mare se bat care beau mai multa cafea ! Când pe Metianu e un fel de Afganistan :)) fain,dau amenzi pt un muc de țigară ! Rușine inculților !!!

 12. Ghiocel de toamnă says:

  Asta i maxima problema de care se poate ocupa”poliția locala”,nu de protectia localnicilor impotriva boschetarilor care fura prin P.Avram Iancu…..
  Ce altceva va sa dai de lucru la niste…oameni care se plictisesc acasa si vin sa imbrace haine “faine”pe gratis?..

 13. Brav says:

  Auzi, pregătește amenzi, a nins de cinci zile și ei zic ca pregătesc amenzi, în aceste zile nici nu au ieșit din birou, dacă ar fi făcut un tur de ex de la Lebădă pana la Fortuna vedeau unde nu s-a curățat zăpadă. Ăștia chiar iau banii pe degeaba! E frig și stau prin birouri, nu mai vezi cu zile o mașină de a lor prin oraș. Mașini parcate aiurea în zona Fortuna în special la platinium și în stația de autobuz. La B23 în parculeti mașini parcate permanent. Pista de bicicleta ocupata de mașini. În oraș aceasi problema peste tot. O fi iarna dar e alta lege cumva în perioada asta? Tot insist ca de ce nu se monitorizează prin camere și pt nereguli, abateri sancțiunile trimise acasă fiindcă la noi nu se respecta nicio lege! Poate nu vor ei, politia locala, primăria ca să nu piardă pilele niște locuri de munca!

 14. coco says:

  Au venit si-au modificat trotuarul, aranjat de mine, cum au vrut ei. Cand i-am intrebat de ce, au spus ca e domeniu public si fac cum vor ei. Pai acum nu mai e domeniu public? Sa vina in poola mea sa curete zapada,, aia e tot a lor.

  • Gargantua says:

   Corect !Subscriu! Aristocratia locala a lui Biba vrea sa traga doar foloasele, ponoasele si munca le plaseaza cetatenilor, obligandu-i astfel sa presteze, precum sclavii, pe mosia lor!

   Intrebari pentru Biba, seful aristocratiei locale: 1.Cine are obligatia morala sa-si faca curatenie pe proprietate, proprietarul care culege si foloasele bunului sau cel care nu are nici un drept pe acel bun si mai plateste si taxe locale?

   2.Proprietarii care locuiesc in alta localitate ,judet sau in alta tara, trebuie sa vina special in Ro, ca sa presteze pe mosia aristocratiei locale a lui Biba?

   3. Proprietarii bolnavi,care nu pot sa-si faca curat nici in casa proprie, ce trebuie sa faca, sa primeasca amenzile abuzive,prevazute intr-un OG emis de guvernul unui infractor,fost puscarias si aplicate de administratia satrapului local,Biba??

   Un sfat pentru administratia Biba: Fiti oameni, nu porci !!

   • raspuns Gargantua says:

    ce sa faca ? sa roage primaria sau pe cei de la drumuri sa curete trotuarele si sa plateasca serviciul facut PUNCT.

    • #raspunsGargantua says:

     E DOMENIUL PUBLIC, E TREABA CONSILIULUI LOCAL . alooo, esti beat sau doar din nastere?Auzi,la sclavul:”sa roage”..mentalitate de sclav,ce mai, cu asemenea rame niciodata nu vom ridica tara!

 15. controale si amenzi says:

  As vrea sa vad ca dupa cateva ore dupa ce trece politia locala pe acolo , ca trotuarele-s curatate .. Atunci cred in eficacitatea politiei locale !

 16. Aradean says:

  Poliția locală sa dea amenzi celor de la CFR, care in dreptul caii ferate din Calea Aurel Vlaicu nu au avut bunul simt sa curete zapada nici macar in fata cantonului, Denivelarile din dreptul liniilor de tren. care impreuna cu gheata si zapada inghetata au fost un real perico; pentru pietoni (trotuarul este brusc intrerupt intre liniile de tren).

 17. Mapamond

  Marea Britanie se teme de război: o invazie a Rusiei în Ucraina ar fi un dezastru pentru lume
  Premierul britanic Boris Johnson a atenţionat joi Rusia că orice fel de incursiune în Ucraina ar fi un dezastru pentru lume şi a repetat că Londra susţine cu hotărâre suveranitatea şi integritatea Ucrainei.

  Local

  Bărbatul care nu a oprit la semnalele polițiștilor, intrând în coliziune cu un tren a fost arestat. Avea o alcoolemie de 2,31 g/l alcool pur în sânge
  Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad anunță că bărbatul de 34 de ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor în urmă cu trei zile, la Vinga, a fost reținut, iar ulterior a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă. Instanța a admis propunerea de arestare preventivă. În urma analizelor s-a stabilit că bărbatul avea o alcoolemie de 2,31 g/l alcool pur în sânge, în momentul producerii incidentului. 4

  ARADON Sport local

  Andreea Popescu se pregătește cu o nouă antrenoare
  Talentata înotătoare de la CSM Arad se recuperează, cu gândul la Campionatul Național din martie. 1

  Local

  Opt persoane din 21, prezentate la arestare
  Opt persoane au fost prezentate la arestare în urma perchezițiilor de miercuri dimineața, judecătorul de drepturi și libertăți admițând cererea de arestare preventivă în cazul a patru dintre ele.

  România

  Revoltător: angajaţii parlamentarilor, salarii de lux!
  Salariile angajaților la cabinetele aleșilor din România cresc cu sume de la 250 de lei până la 760 de lei. Măsura a fost luată deja de conducerea Parlamentului. 6

  Local

  Ministrul Apărării Naționale, la Arad
  Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, va efectua vineri, 21 ianuarie, vizite de informare în garnizoanele Arad și Timişoara. 3

  Local

  Spațiu Privat Virtual devine obligatoriu!
  Începând cu 1 martie, pentru transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a oricăror altor documente către organele fiscale, înrolarea în SPV devine obligatorie.

  Local

  Realitatea de la frontiera Nădlac II
  ARAD. S-a stat aproape două ore în coadă la ieșirea din țară la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, joi, chiar și când aplicația care ar trebui să-ți spună, în timp real, timpul mediu de așteptarea din vămile țării indica o ședere de 30 de minute aici. 2

  România

  Ce spun Arafat și Gheorghiță despre o eventuală relaxare a restricțiilor în România
  Putem discuta despre ridicarea restricţiilor în România, dar nu în acest moment, declară şeful DSU, Raed Arafat. „Riscul ar fi mult prea mare şi nu cred că cineva îşi asumă un astfel de impact”, îl completează Valeriu Gheorghiţă. 14

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.