aradon.ro Web analyticsPremieră în Arad: Coaliţie locală împotriva cerşetorilor

Premieră în Arad: Coaliţie locală împotriva cerşetorilor

<p>FOTO: V.G.</p>
Reactualizat la:
<b>Oamenii străzii și cerșetorii din oraş vor fi ridicați de acum de pe stradă și duși la sediul Poliției Locale din cartierul Micălaca.</b>
Scris de Valentin Goran - <b>Oamenii străzii și cerșetorii din oraş vor fi ridicați de acum de pe stradă și duși la sediul Poliției Locale din cartierul Micălaca.</b>

Lucrurile încep să se miște în bine pentru municipiul Arad, care se află în acest moment sub asaltul oamenilor străzii și al cerșetorilor. Am scris de nenumărate ori, ani la rând, despre acest aspect, dar mai ales despre faptul că instituțiile locale ar trebui să se coalizeze pentru a lupta împotriva acestui flagel. Ei bine, în cele din urmă am fost, se pare, ascultaţi iar unirea forțelor se întâmplă în acest moment spre beneficiul și siguranța arădenilor.

Primăria Municipiului Arad prin Poliția Locală Arad, Direcția de Asistență Socială Arad și, atenție, Biserica Ortodoxă își unesc forțele pentru a face în sfârșit ceva notabil în acest domeniu extrem de sensibil și greu de gestionat. Această coalizare ar putea fi o premieră națională deoarece noi nu am mai auzit despre o astfel de acțiune care să vizează toți cerșetorii, în cazul Aradului pe cei aproximativ 100 de oameni ai străzii și cerșetori din orașul nostru.

Ce se va schimba de acum?

Pe scurt, oamenii străzii și cerșetorii vor fi luați de pe stradă și vor fi transportați la sediul Poliției Locale Arad de pe Calea Radnei, bl. 108, din cartierul Micălaca. Aici, vor fi identificați în baza Legii 61/1991, vor primi asistență socială, mâncare și vor fi sfătuiți de specialiștii din cadrul DAS Arad. Tot aici vor fi prezente și persoane care sunt pregătite să acorde primul ajutor în cazul unei necesități, intervenție rapidă de ordin medical.

Pentru siguranța arădenilor

Este o inițiativă care sperăm să aducă efecte pozitive”, ne spune Adrian Toma, directorul Direcției Generale Poliția Locală Arad. Persoanele care vor fi aduse aici, completează Toma, vor intra prin spatele blocului. Vor avea la dispoziție o sală cu mese și bănci unde vor putea să stea, unde vor primi mâncare și primul ajutor dacă este cazul. Pentru persoanele care prezintă agitație, sau o stare psihică care face improprie prezența alături de ceilalți, vom utiliza o altă cameră. Nu vor fi închiși, ci doar separați de celelalte persoane. Pentru activitatea cât mai bună a acestei secții vom mobiliza între șase și opt polițiști locali. Ne dorim ca niciun cetățean ce ajunge aici să nu fie expus unui pericol fizic sau a unei agresiuni emoționale din partea celorlalți indivizi.

Directorul Poliției Locale Arad mai are un mesaj, de această dată pentru toți arădenii: „Vă rugăm să fiți alături de noi în acest demers pentru că noi vom depune tot efortul pentru a stopa acest fenomen. De fiecare dată când observați nereguli ce cad în competența noastră apelați cu încredere numărul 0257 – 939. Împreună vom reuși să aducem mai multă siguranță pe străzile municipiului Arad”.

Biserica, alături de arădeni

Și iată că și biserica, până la urmă, a plecat urechea la această problemă stringentă a orașului. Pe lângă ajutorul spiritual și cel material care constă în mâncare, preoții vor încerca să ia legătura cu preoții din satele, comunele și orașele din țară, de unde provin oamenii străzii ce s-au oprit în orașul nostru, pentru a încerca ca împreună cu familiile lor să îi trimită la casa lor. „Această activitate este una necesară pentru că ne dorim să oferim sprijinul oamenilor care au nevoie de noi. Vorbim de semenii noștri care se află în dificultate din diferite motive și atunci trebuie ajutați în spiritul creștin. Plecând de la premisa«a-ți iubi aproapele», este necesară implicarea noastră alături de celelalte instituții. Noi, pe lângă asistența spirituală vom oferi și asistență materială, mai exact vom asigura masa pentru persoanele care vor ajunge aici. Ne dorim să identificăm persoanele care cerșesc, care stau pe stradă și să îi ajutăm împreună, să îi recuperăm pe cei care pot fi recuperați și să îi reintegrăm în societate. Preoții parohi vor urmări aceste cazuri și vor încerca să dea o mână de ajutor. Ne dorim ca și ei să fie niște oameni normali, într-o societate normală”, a declarat Episcopul vicar Emilian Crișan.

Consiliere psihologică și socială

Nici asistența medicală nu a fost uitată în această coaliție. Iată ce declară Oana Pârvulescu – directorul Direcției de Asistență Socială Arad, pe acest subiect: „Vorbim de o acțiune majoră a autorităților publice locale. Vom avea o componentă socială de a veni în sprijinul oamenilor aflați în nevoie, implicit celor preluați de Poliția Locală Arad, dar și o componentă de asistență medicală primară. Încercăm să sprijinim persoanele prin Adăpostul de Noapte, unde primesc condiții minimale pentru a subzista în condiții decente. Au la dispoziție un acoperiș deasupra capului, pot să se spele și să mănânce. Mai mult, specialiștii noștri, asistenți sociali, consilieri juridici și psihologi, vor veni în întâmpinarea lor pentru a îi ajuta din toate punctele de vedere, precum consiliere psihologică și socială, întocmire de acte, dar și pentru a le găsi un loc de muncă și astfel să se integreze în societate”.

33 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. calimero says:

  dar cu cersetorii de voturi ce facem?

 2. Alexa says:

  Faceti ceva!
  ORICE, dar FACETI CEVA!
  Asa nu se mai poate trai in Arad!
  Incepe scoala!!!! Ce ne facem cu copii???

 3. Bobo says:

  BRAVO Bisericilor de oricare denominatie care se implica in ameliorarea acestei tragice situati sociale cu care se confrunta Romania in mod general si Aradul, in mod special, la ora actuala. Sa speram ca se si tin de cuvint/promisiune, NU doar vorbe goale.
  DOAMNE AJUTA!!

 4. sebastian says:

  iata o initiativa foarte buna,ce trebuie remarcata,ba mai mult,popularizata si sprijinita de toata lumea;deci si in Arad se misca lucrurile,e drept mai incet,dar se misca.

 5. Flavi says:

  100 de oameni ai străzii? Înseamnă că toți sunt la Gară? Pai 100 sunt numai în zona Gării. Oameni ai străzi sau e vorba și boschetari?

 6. Zoli says:

  F.bine,dar cu cei ce fac gălăgie după ora 23,cu turație de motoare, în Zona Vlaicu,prin fața poliției, pe ăștia cum îi stârpim, cum se opresc semafoarele incepe nebunia,mai sunt și oameni care merg la lucru

 7. Meme says:

  Dar v-ați gândit mult până să hotărâți să îi duceți în centrul Micălăcii, toți boschetarii aradului lângă școala generală?!
  Ce-ar fi să le faceți centru lipit de casa dumneavoastră, și să ne lăsați pe noi în liniște și pace?!

 8. 123456 says:

  SIGUR VA FI GROZAV DE BINE !! Imediat dupa revolutie primaria care este proprietarul spatiilor de la parter ne-a oferit un birt , inchis urmare a scandalurilor de noapte .Acum ne ofera boschetari asa ca zi si noapte vor fi prin zona .vor invada blocurile si-i vom gasi dormind ,drogati ,va fi mizerie cat vreti, copiii nostrii si,nepotii vor avea ce sa vada ,fara a mai vorbi de eventualele conflicte gen femei si fete acostate ,conflicte intre ei asta pe o artera principala din cartier ! MULTUMIM PRIMARIA ARAD !! E tot mai bine pe zi ce trece !!

 9. chestiuni says:

  Doua chestiuni importante: 1) din poze lipseste Balcea,si nu exista explicatii privind aceasta lipsa mare; 2) primarul inerimar spunea ca legea nu permite retinerea cersetorilor si altora asemeni;insa ei trebuie identificati,si asta cere timp;prin urmare,se poate folosi expresia tinerii si identificarii,care pot dura citeva zile,chiar o saptamina,inainte de a-I urca in tren si a-I expedia in Oltenia,Moldova sau Teleorman.

 10. Tudy says:

  Dar cu locatarii blocului respectiv , ce faceti ??????

 11. Succes ! says:

  E gol bulevardul !!!! Nu mai avem curajul sa ne plimbam nici pe centru si nici pe strazi adiacente ! Avem cladiri cu arhitectura frumoasa ( drept e ca neîntretinută) dar daca vrem sa mergem cu un vizitator al Aradului prin zone limitrofe ne este si frica sa luam la pas strazile ! Oradea , Clujul , Timisoara au restaurante , cofetarii , pub-uri si in alte zone nu numai pe strada principala a urbei ! Succes in ce ati inceput sa faceti !

 12. mama says:

  Faceti ferme de animale ale statului si duceti-i la munca acolo, nu-i lasati sa ne de-a in cap pe strada, ca s-au obisnuit cu cersitul nu cu munca.

 13. Rusine says:

  Daca citesc textul, nu gasesc nimic “impotriva”, ci “pentru” acesti indivizi. Cu siguranta nu trebuie mers pana la extrem cand vine vorba despre acestia, dar sub nicio o forma nu trebuie tolerata starea de teroare indusa de catre asemenea fapturi, si cu siguranta trebuie depus minimul de efort (cel care se poate observa de cateva zile) de catre autoritatile competente pentru eliminarea situatiilor de acest fel. Nu exista explicatii, justificari sau scuze pentru oamenii care ii agreseaza fizic sau verbal pe altii. Cu scepticism privesc incercarea autoritatilor de a-i reabilita, pentru ca ei nu vor de fapt sa fie reabilitati… Singura solutie este ca Politia sa faca astfel de razii ca si cele din zilele anterioare, frecvent, astfel incat prezenta lor sa fie mai mai vizibila decat cea a cersetorilor. E rusinos totusi, ca teoretic oameni care prin natura meseriei trebuie sa protejeze cetatenii, au inceput sa isi faca meseria doar dupa ce aradenii au lasat “n” comentarii legat de acest subiect. Ma intreb retoric, oare au umblat pe strazile Aradului pana acum cu ochii inchisi?

 14. Anonim says:

  Sunt adunati, li se da hrana si loc de odihna, dar nu vad sa se spuna ca cei apti vor fi indrumati si pusi sa munceasca nici nu sunt trimisi la domiciliu cei din alte judete. De ce ? E nevoie acuta si de necalificati iar tinerele si baietii ce te sufoca la iesirea din biserici cu cersitul ar putea sa fie pusi sa invete la locul de munca o meserie . Ei au convingerea ca nu au nici o datorie fata de tara asta si ca poporul asta e menit sa fie parazitat de ei. Iar daca ii umpleti in continuare cu pomeni fara sa ii faceti sa constientizeze ca au si obligatii, actiunea dumneavoastra e chiar periculoasa pentru societate. Acestin indivizi, au ca toti ceilati romani DREPTUL LA MUNCA dar nu fac uz de el ca ,,nu au chef,, cum mi-a spus intr-o zi o tiganca zdravana, sanatoasa, ce cersea langa Ziridava.

 15. DoarUnCetatean says:

  Eu zic in loc de motojoi sa facem hobojoi si sa ne plimbam pe centru pe la gara prin boul rosu si sa ii tragem de perciuni …si sa mergel la ei asa pe gustul lor…in loc sa zicem “n-ai un leu?” sa zicem ..”da-mi un dinte”

  Sa fim mai uniti si sa dam dovada si de spirit civic…!!

  Astept propuneri pentru ora si data

  Putem incepem de maine daca sunt doritori…
  si putem face un grup secret pe facebook si sa ne incepem chiar de la Teatru de ei 🙂

 16. Gheorghe says:

  Va invit in Alfa stimate domn director al POLITIEI LOCALE:tiganii fac legea nestingheriti,nimeni dar absolut NIMENI nu-i intreaba ce cauta acolo,daca au forme legale pentru casele in care stau,de ce nu-si duc copii la scoala si-i duc la cersit in fata Catedralei ortodoxe vechi…daca nu e obligatoriu sa platim impozitele va rog sa ne spuneti domnule primar:DE CE TIGANII DE PE STR BARBU LAUTARU nu platesc nimic?De ce suntem terorizati de galagia infernala si de caii care se plimba printre masinile parcate in fata blocurilor?NOI PLATIM IMPOZITE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  De ce nu se toaleteaza vegetatia uscata de pe strada sus amintita?

 17. Florin says:

  Doamna Oana Pirvulescu e foarte fotogenica si foarte amabila atunci cand e vorba sa dea interviuri…oare de cand e la conducerea DAS Arad a facut ceva concret in aceasta directie?Oare ce face cu copii tiganilor din Alfa care cersesc,injura,scuipa si nu frecventeaza scoala?Nu trebuiesc luati din familiiile care se inmultesc pentru a avea asigurat un venit,nicidecum pentru a-i ingriji pe acesti mici nesimtiti?Cine crede ca nu am dreptate sa-i ia de acolo si sa-i duca acasa la ei;ne fac un bine !!

 18. Un cetatean says:

  Deși este lăudabilă aceasta inițiativa consider ca nu s-a ținut cont ca în zona locației menționată în articol funcționează o școală și mai multe grădinițe. Trebuia aleasa o alta locație care sa nu reprezinte un risc pentru locuitorii din zona.

 19. de-ce says:

  pe cei ce nu sunt din Arad de ce nu ii expediati in localitatile de unde au venit?

 20. Alina says:

  Nu cred in aceasta “coalitie”…pana acum ce au facut?
  Ne-au lasat vulnerabili in fata hotilor si a cersetorilor?
  Salariile le-au incasat?Prin presa s-au perindat?
  Munca pute?Pana acum a-ti fost in vacanta?Scapati-ne odata de nenorocitii astia;merg copii la scoala iar ei sunt pe strazi!
  POLITIA,se aude?

 21. marin says:

  ))))))))))))) ce tare ! si va intreb ca Tanase : ,,Si cu asta,ce-am facut?” Este o frectie la un picior de lemn ! Domnisoara care era sa moara de ziua dinsei se simte acum in siguranta?Se poate gindi in liniste cu cine va vota? O actiune fara rezultat,ci numai un exercitiu de imagine,pentru ca nu exista o solutie legala .Cei care ma veti injura sper sa va cereti scuze cind ii veti vedea inapoi pe strada …)))

 22. TARAFULUI e pt ei, NU micalaca ! says:

  Pe Tarafului era cel mai bine de dus , identificat , si trimisi fiecare de unde sunt !

 23. anonim says:

  Felicitari politiei locale , se pare ca in Arad in afara politistilor locali nimeni nu misca un deget pe aceasta problema , militienii de la IJP freaca menta cat ii ziua de lunga , si datorita acestui ,, surmenaj si stres ,, continu de a freca menta , la 55 de ani sunt pensionati ca frecatori profesionisti

 24. paznicul says:

  ATENTIE!!! Langa locatia unde vor fi aduse persoanele in cauza functioneaza o SCOALA si 3 GRADINITE. Cine raspunde de siguranta copiilor nostrii, avand in vedere faptul ca multi dintre elevi dupa terminarea orelor pleaca singuri acasa? Ce se intampla cu aceste persoane dupa ce pleaca din aceasta locatie si cine raspunde de actiunile lor???? Chiar nu exista in mun. Arad o locatie mai retrasa unde sa se gestioneze aceasta activitate?

 25. Mapamond

  Mii de israelieni au sărbătorit în stradă plecarea de la putere a lui Benjamin Netanyahu. Israelul are un nou premier
  Parlamentul Israelului a aprobat, duminică seară, învestirea noului Guvern, care va fi condus prin rotaţie, de Naftali Bennett şi Yair Lapid, punând capăt celor 12 ani în care Benjamin Netanyahu a fost permament prim-ministru.

  Mapamond

  Danemarca elimină masca de protecție, de luni. Măsura a fost cerută și în Germania
  Danemarca elimină masca de protecție, de luni. Ministrul german al Justiției, Christine Lambrecht, a cerut statelor federale să revizuiască obligativitatea de a purta mască. Și în Germania se cere ridicarea obligativității de a purta mască, având în vedere cifrele raportate.

  Local

  Persoanele cu dizabilităţi, „interzise” la bazinul din Subcetate
  O arădeancă în scaun cu rotile se luptă mai degrabă cu autorităţile din Arad decât cu propria dizabilitate. 10

  România

  Motociclist rănit grav într-un accident pe DN 76, lângă Beiuș. A fost solicitat elicopterul SMURD
  Accidentul a avut loc duminică, 13 iunie, pe DN 76, la ieșirea din localitatea Beiuș spre Pocola. 6

  UT Arad

  Juniorii utişti cu gândul la trofeu
  BUCUREŞTI. DigiSport transmite luni, ora 14, în direct, de la Mogoşoaia, confruntarea dintre UTA şi Viitorul Constanţa, finala Ligii Elitelor Under 17 la fotbal.

  Local

  Covid Arad: Niciun caz nou de infectare, în ultimele 24 de ore
  În acest moment, în județul Arad mai sunt 53 de cazuri active, dintre care 28 la persoane internate în spital. 4

  România

  Recomandări de la ministrul Educației: fără triaj epidemiologic și plexiglas la examenele naționale, rămâne obligatorie masca
  Noi recomandări către inspectoratele școlare județene în preajma Evaluărilor Naționale. Ministrul Educației dorește să „elimine rigiditatea excesivă”, așa că propune eliminarea triajului epidemiologic și a panourilor plexiglas la examenele naționale care urmează. 2

  Ştiri sportive

  Prima declaraţie a medicului care l-a salvat pe Christian Eriksen, fotbalistul danez care s-a prăbuşit pe teren: „S-a agăţat de viaţă”
  Presa internaţională scrie că, cel mai probabil, Christian Eriksen a suferit un stop cardio-respirator. Fotbalistul din selecţionata Danemarcei a căzut brusc pe teren fără ca cineva să-l lovească. Fotbalistul danez Christian Eriksen s-a prăbuşit la jumătatea meciului de deschidere al echipei sale la Euro 2020. 1

  Ştiri sportive

  EURO 2020: Sunt puţine şanse ca Eriksen să mai joace vreodată fotbal, afirmă un specialist britanic
  Sanjay Sharma, profesor de cardiologie sportivă la St George's University din Londra, consideră că internaţionalul danez Christian Eriksen are puţine şanse să mai joace vreodată fotbal, după criza cardiacă pe care a suferit-o în cursul meciului dintre selecţionata ţării sale şi cea a Finlandei, disputată sâmbătă la Copenhaga, în cadrul EURO 2020, informează cotidianul The Independent.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.