aradon.ro Web analyticsPreviziuni sumbre pe 2022 pentru Arad şi Primărie

De Diana Duțu

Previziuni sumbre pe 2022 pentru Arad şi Primărie

Călin Bibarţ/Foto: FAN
Au legătură cu preţurile inimaginabil de mari ale gazelor naturale şi energiei electrice.
Scris de Diana Duțu - Au legătură cu preţurile inimaginabil de mari ale gazelor naturale şi energiei electrice.

ARAD. Lucrurile par să se complice tot mai mult în privinţa preţului gazelor naturale şi energiei electrice. Iar acest lucru e devastator nu doar pentru bugetul fiecărei familii în parte, ci şi pentru bugetul oraşului. S-a referit la acest aspect (şi) primarul Călin Bibarţ, în cadrul primei conferinţe de presă din acest an (chiar dacă subiectul principal al conferinţei a fost altul).

Vrea 100 de milioane de la guvern

Edilul municipiului Arad s-a declarat „în continuare foarte îngrijorat de preţurile la gaz şi energie electrică”. Călin Bibarţ a spus că, la începutul săptămânii, a făcut o analiză cu producătorul de energie termică, apoi a discutat şi cu prefectul şi, în cele din urmă, a solicitat guvernului 100 de milioane de lei pentru susţinerea sistemului de termoficare a oraşului.

De unde această sumă?

„În noiembrie şi decembrie, când nu a fost foarte frig, plăteam din bugetul local în jur de 500-700 de mii de lei pe zi. Dacă se mai răceşte şi ajungem la un milion pe zi, la o socoteală simplă, pe ianuarie-februarie… să nu fie 60 de milioane, să fie 50 şi tot e foarte, foarte mult pentru bugetul unei primării. (…) Dacă punem şi luna martie şi parte din aprilie, mergem spre suta de milioane” – a explicat primarul.

Călin Bibarţ a precizat că, anul trecut s-au primit de la guvern 11,6 milioane de lei, în timp ce de la bugetul local, din eforturile arădenilor, s-au plătit însumat peste 45 de milioane.

„Ne-am străduit şi avem acoperită de la buget aproape în întregime luna ianuarie. Sperăm să nu vină frigul atât de mare şi preţurile să o ia razna aiurea” – a mai spus edilul.

Semnale de alarmă repetate

„Am avut nişte discuţii încă de la început de an, ca o continuare a semnalelor de alarmă pe care le-am tras la sfârşit de an. Am verificat cu domnul prefect: încă la începutul lunii august au fost primele semnalări că s-ar putea să o ia preţurile razna şi să avem probleme. De aceea mi s-a părut normal să tragem un semnal de alarmă încă de acum către guvern, pentru că există riscul ca temperaturile să scadă şi bugetul local să nu mai aibă de unde să suporte astfel de cheltuieli. Şi nu vrem să ne trezim cu locuinţele oamenilor în frig” – a subliniat primarul Aradului.

Şi energia electrică!

Dar nu doar preţul gazului e problema, ci şi preţul energiei electrice, care a crescut exponenţial.

„De exemplu, pentru transportul în comun, compania – având încă în vigoare contractul vechi – în lunile noiembrie-decembrie a plătit 312 mii – 350 de mii pe lună, iar pe ianuarie – cu contract nou – furnizorul de energie solicită 2,4 milioane!” – a exemplificat Călin Bibarţ.

 

Atac la investiţii

Toate aceste creşteri se reflectă „într-un buget pe care ar trebui să îl plătim noi, cu toţii. Şi nu depinde de noi nimic: nici preţul, nici furnizorii. (…) Dar nu e corect să dăm toţi banii arădenilor pe căldură şi, după aceea… din ce mai facem investiţii şi dezvoltarea oraşului? Că n-o să fim aici doar ca să funcţionăm!” – a conchis Călin Bibarţ.

32 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. jack says:

  Se investesc bani pt subventionarea caldurii doar pt unii nu e normal sa platim totitaxe si sa beneficieze doar unii

  • buyaka says:

   serios? “unii” aia sunt parintii si bunicii multora care poate nu isi permit sa isi puna centrala. Cu ei ce faci? Si sunt FOARTE multi. Gicacalorie fara subventie nu se poate, ar fi dublu cat o pensie mica. E datoria guvernului sa subventioneze si sa protejeze populatia, mai ales pe cea fara posibilitati.

   • Budos olay says:

    Adika pe kulduschi!

   • mig29 says:

    Tovarase ‘buyaka” esti complet dezinformat, probabil ca nu ai citit ce am scris pe aici de miliarde de ori si am explicat! Deci tovarase buyaka, tovarase Bibart, tovarasi guvernanti socialisti spre comunisti din Bucale: eliminati complet subventiile la gigacalorie! Se face o imensa risipa din banii nostrii pe un sistem depasit complet tehnologic: sistemul mamut centralizat de distributie a energiei termice cu pierderi imense! Deci tovarase Buyaka iti mai explic a miliarda oara tie, comunistilor, tovarasului Bibart, etc.: nu este normal sa se dea otova , la toata lumea subventie la gigacalorie! Adica tovarase buyaka, Bibart, etc. si cel care castiga 3000 de euroi si cel care are o pensie mimima sa beneficieze de subventie la gigacalorie? Voi sunteti sanatosi? Adica sa se dea subventie nediferentiat, otova, la gramada? Adica toti suntem o populatie de asistati social ca miticii? Deci liberalizare totala la pretul de distributie a energiei termice , tovarase Bibart. Si nu te mai plange atata tovarase Bibart, ca atunci vei avea bani pentru investitii in Arad ca……lau!!! Iar ca sa-ti raspund si tie si tovarasului Bibart, stimate tovaras buyaka: ce facem cu populatia vulnerabila, care are intr-adevar nevoie de ajutior? Simplu tovarasi! Exista deja promulgata legea consumatorului vulnerabil! Si doar categoriile (cu pragurile de venit stabilite clar) respective de populatie sa beneficieze de subventie-ajutor de incalzire!!! Nu toata lumea printre care sunt si din cei care au venituri si de 3000-2500-2000-1500-1000 euroi! Pricepit stimate buyaka si stimate tovaras Bibi???? Dar stii tovarase Buyaka de ce nu se acorda de catre guvern si de catre autoritatile locale subventia la gigacalorie doar pentru persoanele vulnerabile (cele pe care le-ai precizat si tu)? Pentru ca in secunda doi ar crapa toate sistemele centralizate socialiste de distributie!!!!! SI AM O RUGAMINTE LA REDACTIA ARADON: transmiteti acest mesaj si la primarele Bibart! Sa termine (Bibart) odata cu milogelile la mitici! Sa liberaslizeze complet pretul la gigacalorie si sa subventioneze pretul doar la categoriile vulnerabile! Si stimate buyaka habar nu ai cati “parinti” si “bunici’ cu venituri modeste si-au montat deja centrala!

  • Boby solo says:

   Modelu swedez a lui iliesku,adica comunism cu fatza umana!

   • Mocofan-club says:

    Boby, vezi că-n Suedia, frateme-leu, căldura, buleftrica, parcarea pt. iahtul personal, îs gratis! Caută pe youtube!

 2. Prostie says:

  Sincer, la cati bani se baga in fieare an, s-ar putea oferi centrale gratuite + montare la toate blocurile + jumatate din consum platit iarna. Dar asa nu mai sunt locuri de sefi si sefuti, nu mai castiga cine trebuie si cetateanul chiar ar avea beneficii…

  • Boby solo says:

   Si medikament e pe gratis pt cretini!

  • Ovidiu says:

   Dar in tot Aradul asta nu nu este un specialist? Avem apa termală in subsol? Bine ca in Beiuș se poate valorifica aceasta resursa. In Arad trebuie să băgăm bani in aceasta gaura neagră numita Cet. Suntem conduși de niște neisprăviți

  • anonim says:

   Musiu primare, desigur nu vedeti dv noptile si in zori pana nu se lumineaza, ce fuior gros de fum varsa CET-ul vechi pe cele doua cosuri fara filtrele ce ar fi obligaotorii. Dee ati simti si dv dom primare mirosul inecacios de pacura arsa si de v-ar intra in ochi,purtate de vant,aschii taioase de la cenusa pacurii ce arde si peste cartierele invecinate pluteste un smog gros, de nu se vede cerul! Si clamati ca centralele de apartament polueaza. Polueaza ele toate o luna cat polueaza o noapte CET-ul vechi?… nesimtire crasa !

   • mig29 says:

    Vezi tovarase anonim ca CET-ul vechi merge cu gaz de 4 ani? Unde vezi tu”cenusa” si pacura peste cartiere????

 3. Grivei says:

  Impozite si taxe mai mari si sa rezolvat .
  Ce e asa complicat?

 4. Peghi says:

  Minte luminată!!!
  Lăsați să mai treacă câțiva ani sa nu mai rămână nici un petec de izolație termică pe conductele de distribuție și tot Aradul are climă tropicală, nu mai e nevoie de alta încălzire. Deceniile de lucruri lăsate în paragină, bani investiți aiurea, petreceri și nepotism peste măsură, vă ajung din urmă guvernanților.
  Dar nu ne e de voi, voi vă mutați în sus că vă trage falcă în sus după el dar poporănii rămîne acu să înghețe de frig și să plătească datoriile făcute sub supravegherea dumitale domnule primar.

 5. Sorin says:

  Se vede sclipirea in ochii sai
  Suntem pe maini bune!

 6. Management dubios says:

  Schema e simpla :îi aduci la sărăcie lucie prin salarii minime și pensii minime apoi îi ții dependenti cu mana întinsă,și faci selecția la cine mai dai ceva.în ultima instanță aplici metoda scăpa cine poare.

 7. Alin says:

  Tu trebuia sa ramai in padure , acolo era locul tau !

 8. Tot inainte says:

  Se merge inainte pana la executarea silita și a cet hidrocarburi sau vânzarea pe mai nimica.Ar trebui gândite variante chiar apa termala pt cartierele ce stau pe rezerve subterane sau alte variante viabile.

 9. Hara says:

  Cand a-ți,, pierdut” voit ca nu a-ți inregistrat la cadastru cele 69 de hectare de la CET pt parcul fotovoltaic nu v-ați gandit la cat va costa orasul energia electrica acum va face investitorul parcul fotovoltaic pe terenul ce trebuia sa fie al primariei si tot primăria va cumpara cu bani din buzunarul tuturor energia elwctrica de pe terenul ce l-ați instrainat fraudulos cu bună știință.

 10. Am fost furat says:

  Da reclama adora parc vinde apartamente și ce prețuri nu e nu e ceva foarte normal dar să stai în frig ani de zile și să mor de de de boli e normal despre ce vorbim aicea unde investiția care trebuia să fie făcută de mult ce economie asta

 11. Abuzați phisic și social says:

  Ani la rând să investit despre ce exponent vorbim haide să plătească fiecare câte 800 RON impozit pe apartament nu numai așa ar putea fi nu contează 800 de să fie pe an la apartament atunci sigur se rezolvă o problemă eu demult am văzut această soluție

 12. Emil says:

  Asta-i rezultatul economiei de piata (atat de draga partidului lui Bibart). Acuma toti vand energie (gaze, electricitate, caldura) cu taraita, ca sa fie pret maxim. Si cel care plateste este la mana tuturor. Dintr-odata nu mai ajunge energia electrica si se mareste pretul, dar Mintia, Arad si multe alte CET-uri stau nefolosite (si mai si fac datorii, ca impozitele se duc in continuare). Bai padurare, primaria ta (ca a noastra nu mai e demult, ca ati facut-o SRL) ar trebui sa cumpere curent de la CET, chiar mai scump decat din alta parte, dar atunci produce si caldura (reziduala) pt. incalzirea orasului. La fel suna si pt. Marinel. Dar tineti mai bine CET ca si boiler si pompati bani. Dar ar trebui sa-i platiti voi.

  • stefan51 says:

   corect ai dreptate,lumea a uitat ca acest CET inseamna centrala ELECTRICA si de termoficare,daca era ajutat sa vinda curent aveam si apa calda si caldura la un pret decent,da cine sa gindeasca in aradul asta incaput pe mina habarnistilor?

 13. anamaria says:

  Sincer totul e sumbru in Arad.De cind il avem pe acest om sters ca primar totul este si mai sumbru.Nimic,dar nimic nu a miscat acest om.Numai a consumat carburantul primariei in stinga si in dreapta.E o alta rusine a acestui oras care demonstreaza ca putem avea numai incompetenti.Din punctum meu de vedere acest oras ar trebui sa fie polul comercial al vestului,dar cei valorosi au plecat in Timisoara sau lucreaza acolo,multi afara si au mai ramas putinii tineri in acest orasel.Nu cred ca vom avea parte de modernizari a orasului.Sincer acest primar nici nu stie ce sa faca.Insasi pozitia lui din poza pare a unui om total llipsit de autoritate,initiativa si….viziune.Stai acest cuvint e SF pentru astia….

  • anonim says:

   Anamaria,ei fac targuri si petreceri la care sunt aduse formatii platite gras, ce mai conteaza pentru ei altceva! Paine si circ sa fie pt cocalarii, bisnitari, bombardieri si alti intunecati ca ăstia ce se vantura fara sa munceasca prin oras dupa invarteli!

 14. Anton says:

  Recomand centralele pe . Pellet cu 1500 lei ai 23 grade și apancalda timp de 4-5 luni.
  Personal am consumat aprox Pellet de 500 lei din din noiembrie la o casa de 115 mp….. Iar gazul la o casa de peste 100 mp. Vine cam 4-500 lei pe luna!!!!

 15. helmut says:

  desfiintati odata acest CET, aceasta gaura neagra care inchite an de an milioane de euro.
  si dati afara toate pilele politice si lipitorii de afise falkonistoizi, dar maresc Gigacaloria si noi platim pierderile de pe retea.
  nu va este rusine??

  • Nicu says:

   Chiar ai impresia ca vor fi dati afara pilele? Se muta in alta institutie, la fel cum o fac si acum. Se inchide ceva sau e “dat afara” din cauza incompetentei? Nu conteaza, mai are 20 de locuri asigurate la buget. Asa e cu pilele. Tot aceasi oameni ii vei vedea si peste 30 de ani. De aceea nu se va schimba nimic, ca ei doar fac schimb de joburi, dar tot incompetentii raman.

 16. coman sava says:

  Nu se poate rezolva problema atâta timp cât comuna arad nu are primar.

 17. UT Arad

  Meszar anunță că nu va fi nimic spectaculos în noul sezon, chiar dacă vin noii investitori la UTA
  „Va fi continuitate și stabilitate, nicidecum performanțe sportive spectaculoase. Vom avea același buget salarial și pentru anul viitor, precum în acesta! Nu avem petro-dolari, ci bani munciți de parteneri”.

  Local

  Ultimele somaţii pe Mărului
  Au mai rămas de demolat 24 de construcții ilegale pe strada Mărului. Familiile care locuiesc aici și care sunt privite ca ultima piedică în calea modernizării nu vor primi însă alte locuințe.

  Mapamond

  Ryanair avertizează că preţurile zborurilor către Europa vor creşte în această vară
  Preţurile biletelor de avion vor creşte în această vară din cauza cererii mari pentru vacanţele pe plajă în Europa, a anunţat Ryanair.

  Local

  A murit fostul senator arădean Ioan Crețu
  3

  Local

  Zeci de baxuri cu țigări de contrabandă ascunse după lăzi cu mere, la Timișoara
  Captură însemnată a polițiștilor, la Timișoara. Oamenii legii au găsit 75 de baxuri cu țigări de contrabandă într-un autovehicul încărcat cu mere. Marfa ilegală era ascunsă în spatele lăzilor cu fructe. 1

  Local

  Mai bine de jumătate din populația județului s-a autorecenzat
  Direcția de Statistică îi sfătuiește pe arădeni să verifice în platformă, după șapte zile, dacă autorecenzarea a fost validată sau trebuie reluată.

  ARADON Sport local

  Atletico Arad are potențial juvenil
  Două finale jucate și un trofeu câștigat arată că există o rețetă a succesului.

  ARADON Sport local

  Se conturează campioanele din Liga 5

  Local

  Direcția Regională de Drumuri avertizează: se lucrează inclusiv pe autostrada Arad - Nădlac!

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.