aradon.ro Web analyticsPrimăria Arad vrea credit de 130 de milioane de lei! Liderul de grup USR acuză: superficialitate!

De Adriana Barbu

Primăria Arad vrea credit de 130 de milioane de lei! Liderul de grup USR acuză: superficialitate!

Florin Stana crede că administrația ar trebui să apeleze la împrumuturi doar în chestiuni urgente; pentru toate celelalte obiective ar trebui accesate fonduri europene și naționale, mai ales în condițiile în care partidele celor care condus Aradul (PNL și PSD) sunt la guvernare.
Scris de Adriana Barbu - Florin Stana crede că administrația ar trebui să apeleze la împrumuturi doar în chestiuni urgente; pentru toate celelalte obiective ar trebui accesate fonduri europene și naționale, mai ales în condițiile în care partidele celor care condus Aradul (PNL și PSD) sunt la guvernare.

130 de milioane de lei. Acesta este creditul pe care Primăria Arad ar vrea să-l acceseze pentru patru obiective din oraș, împrumut pe care ar urma să-l supună votului aleșilor locali. Un credit despre care opinia publică nu a auzit mare lucru până acum și care, în viziunea alesului USR, Florin Stana, primul care comentează pe temă, are lacune de fundamentare și e deconectat de la realitate.

Ce spune liderul de grup USR Arad? Într-o postare publică, Florin Stana indică mai întâi faptul că „Administrația locală (PSD-PNL) propune Consiliului Local contractarea unui împrumut bancar în sumă de 130 de milioane de lei, cu o durată de 12 ani, pentru finanțarea următoarelor obiective:

Reabilitare interioară Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad (65 de milioane de lei); Înlocuire cazane pe gaz la CET Hidrocarburi (34 de milioane de lei); Amenajare pod pietonal insula Mureș (10 milioane de lei);

Reabilitare Unitate Militară Gai (21 de milioane de lei)”.

De ce nu cele patru obiective

Apoi, Florin Stana detaliază viziunea sa: „Despre aceste obiective trebuie menționat că: 1. Reabilitarea interioară a clădirii teatrului nu este, evident, o urgență care să justifice finanțarea sa din bugetul local actual, cu atât mai puțin printr-un împrumut generator de costuri (voi reveni mai încolo asupra lor). Așa cum exteriorul a primit bani europeni, putem continua să facem eforturi pentru a beneficia de o astfel de finanțare și pentru interior, deoarece, repet, nimic nu ne presează.

2. Înlocuirea cazanelor la CET H este oarecum o urgență, în contextul orelor de funcționare puține pe care le mai are vechea instalație. Totuși, depășirea acestor ore nu va conduce automat la închiderea centralei, pentru că la momentul respectiv se vor acorda derogări (așa cum s-a mai întâmplat). În schimb, modernizarea cazanelor ar ajuta la reducerea costurilor, e drept că nu la fel de mult precum modernizarea rețelelor (acestea generează pierderi de peste 80 de milioane de lei anual).

Mai trebuie menționat și că proiectul administrației locale este prost ales, el nu prevede producția de energie electrică în cogenerare. Astfel, se pierd venituri substanțiale din vânzarea de energie electrică (știm cu toții cât este de scumpă), certificate de emisii obținute gratuit (costul lor este foarte mare în prezent), bonusul de cogenerare (tocmai a fost prelungită acordarea sa până în 2033).

3. Locuitorii Insulei Mureș au solicitat, cu mulți ani în urmă, înlocuirea podului actual (vechi și nesigur, mai ales în perioada viiturilor) cu un alt pod de pontoane, fiindu-le promisă relocarea fostului pod care deservea ștrandul. Aceasta era o variantă mult mai ieftină, în condițiile în care bugetul local nu dispune de fondurile necesare și e nevoie de un împrumut.

4. În urmă cu 10 ani, au existat 10 milioane de lei în bugetul local pentru modernizarea unității militare din Gai. Între timp, banii respectivi au fost „înghițiți” de CET, iar Primăria dorește acum să ia un împrumut dublu, pentru a-i înlocui. Pe fondul problemei însă, oare de ce este responsabilitatea orașului nostru să amenajeze o cazarmă a ministerului apărării? Este sarcina guvernului să asigure relocarea garnizoanei într-o bază modernă, adecvată standardelor actuale. Intrarea Cetății în circuitul civil nu trebuie condiționată de eforturi ale comunității locale, așa cum preluarea sa de către minister (în anii 50) nu a adus vreun beneficiu orașului”.

Dobânzi de 60 de milioane de lei

După detalierea obiectivelor și a greșelilor executivului în viziunea sa, alesul USR punctează: „Împrumutul propus implică și o serie de cheltuieli. Un calcul simplu arată că numai dobânzile vor fi de aproximativ 60 de milioane de lei. Suma este substanțială, depășind costul construcției noului stadion UTA. Ca remarcă suplimentară, Aradul a mai contactat un credit anul trecut (100 de milioane de lei), pentru podul de pe strada Andrei Șaguna. Acesta va costa și el comunitatea locală în jur de 50 de milioane de lei, în condițiile actuale ale dobânzilor. Astfel, soluția finanțării prin credit este cea mai costisitoare și mai puțin dezirabilă, după cea a fondurilor nerambursabile și chiar a banilor proprii (din bugetul local). Ea trebuie folosită numai acolo unde sunt probleme urgente, care ne costă mult dacă rămân nerezolvate și pentru care nu avem altă soluție (tehnică și financiară). Mai merită a fi folosită pentru investiții care pot fi recuperate ulterior (vezi puțin mai jos). Cel mai probabil, soluția creditării va obliga Primăria să crească taxele pentru a acoperi aceste costuri”.

Țintele importante

Pentru ce merită se ne împrumutăm? Potrivit liderului USR în CLM Arad: „În contextul actual, o primă destinație ar fi reabilitarea termică a clădirilor publice și a blocurilor din Arad. Prea puțin s-a făcut în acest sens. Prețurile mari și în creștere ale energie fac anveloparea foarte eficientă pentru proprietari. Banii investiți (credit și dobânzi) se pot recupera din economiile la încălzire. Ca observație, de aceste investiții vor beneficia nu doar abonații la termoficare (precum în cazul subvenției date acum din bugetul local) ci și cei care au centrale de apartament. Totodată, avantajul obținut se manifestă și vara, nu numai iarna. Mai apoi, pierderile din rețeaua de termoficare ne costă anual peste 80 de milioane de lei. Modernizarea acestora ar putea să justifice un împrumut, prin prisma economiilor realizate. Starea precară a majorității clădirilor istorice ne costă într-un mod mai puțin vizibil: Aradul ar putea beneficia de venituri de pe urma turiștilor, dacă aceste clădiri ar fi renovate, constituind o atracție (precum cele din Oradea). În același timp, degradarea lor continuă face ca o reparație ulterioară să coste mai mult decât una făcută acum. În același timp, o eventuală intervenție a administrației poate fi recuperată apoi de le proprietari (al căror bun este renovat și capătă o valoare mai mare), astfel că un eventual credit să fie justificat”.

Doar din Buzunarul arădenilor?

Care este concluzia alesului USR? „În concluzie, propunerea Primăriei este una superficial fundamentată, deconectată de la realitate. Situația critică a finanțelor locale nu ne permite să ne jucăm cu puținii bani pe care îi avem, fără un beneficiu substanțial. Dacă ne angajăm să plătim sute de milioane pe dobânzi, măcar să merite. Până atunci, PSD-PNL trebuie să urmărească atragerea de fonduri nerambursabile și totodată sprijin național (să nu uităm că sunt în echipa aflată la guvernare), înainte de a băga mâna în buzunarul arădenilor, pentru mai nimic”.

5 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Mike says:

  Turismul in arad nu are viitor e o utopie ce putem face e sa ne gandim cum putem sa taxam pe cei care ne tranziteaza judetul si orasul e singura sansa realista putem reduce traficul prin taxe dar sa taxam agresiv mai ales traficul greu care genereaz profit!alta sansa realista eu nu vad nici nu avem cum!

 2. Leu says:

  Bani trebuie pentru chefurile mari cu lăutari și băutura, organizate in principal de PNL sti și foști PD-L sti

 3. un nimeni says:

  Fara credit extern ! Romania intră în faliment .
  Dacă greșesc va rog să comentați !!!

 4. Arădean says:

  Renovarea interiorului teatrului costă 65 milioane lei, refacerea unității militare Gai costă 21 milioane lei, adică de 3 ori mai puțin!
  Unitatea din Gai e praf și pulbere și costă 21 de milioane! Teatrul e un picioare, interiorul nu e prăbușit și costă 65 de milioane? De unde această diferență?

 5. Oleg says:

  Ei iau credit iar noi platim? iarasi?

 6. tombola lunii

  UT Arad

  Virgiliu Postolachi a impresionat la UTA în primul amical
  Clubul lucrează la transferul atacantului care a fost crescut de Paris Saint Germain.

  Local

  Un bărbat din Timiș, care își ținea tatăl mort în casă, a încercat să se sinucidă când a intrat poliția peste el
  Un incident deosebit de grav s-a petrecut, vineri, în comuna timișeană Banloc. Un bărbat a încercat să se sinucidă de față cu oamenii legii, după ce a fost prins că își ținea tatăl mort în casă. A refuzat să permită accesul altor persoane, atât în curtea imobilului, cât și în casă.

  Local

  Polițiștii arădeni au discutat cu copiii instituționalizați despre alcool și droguri
  Pe parcursul acestei săptămâni, au avut loc mai multe întâlniri cu copiii din casele de tip social, ocazie cu care le-au fost prezentate riscurile la care se expun în cazul consumului de alcool și droguri.

  Local

  Cod galben de furtună, emis pentru județul Arad
  ANM a emis o avertizare cod galben pentru perioada 25-26 iunie. Sunt posibile intensificări ale vântului, vijelii și ploi torențiale.

  Local

  Ioan Tamaș a solicitat eliberarea din funcția de inspector șef al IPJ Arad
  Chiar dacă îndeplinește condițiile de pensionare, acesta a solicitat prelungirea rămânerii sale în sistem. Râmâne de văzut unde își va continua activitatea, dar mai ales cine îl va înlocui la cârma IPJ Arad. 2

  Local

  „Moise” domină topul primelor 20 de medii de la Evaluarea Națională
  9 din primii 20 de elevi din Arad, în funcție de mediile obținute la Evaluarea Națională, sunt de la Colegiul Național „Moise Nicoară”.

  ARADON Sport local

  Shereen Sutherland va juca în Grecia
  Extrema pleacă după jumătate de sezon de la FCC Baschet UAV Arad, unde nu a impresionat.

  UT Arad

  Șteau și Maxim vor să ajute cât mai mult la UTA
  Tinerii veniți de la Gaz Metan Mediaș au jucat o repriză în amicalul cu Maritsa, Șteau marcând primul gol arădean.

  Mapamond

  Focuri de armă într-un club pentru homosexuali din capitala Norvegiei. Două persoane au fost ucise şi cel puţin 14 sunt rănite
  Două persoane au fost ucise şi 14 rănite sâmbătă într-un schimb de focuri de armă într-un club de noapte şi pe străzile din apropiere din capitala Norvegiei, Oslo, a anunţat poliţia norvegiană. 4

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.