aradon.ro Web analytics


Prinţul Charles, despre Biserica Monument de la Luncşoara, judeţul Arad

De Diana Dutu

Prinţul Charles, despre Biserica Monument de la Luncşoara, judeţul Arad

Reactualizat la:
În contextul premierii proiectului „Ambulanţa pentru monumente”, pe care îl sprijină, Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales a vorbit despre Biserica de la Luncşoara şi salvarea teiului de lângă sfântul lăcaş.
Scris de Diana Dutu - În contextul premierii proiectului „Ambulanţa pentru monumente”, pe care îl sprijină, Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales a vorbit despre Biserica de la Luncşoara şi salvarea teiului de lângă sfântul lăcaş.

 

ARAD. „Ambulanţa pentru monumente” – un proiect sprijinit de Prinţul de Wales prin The Prince’s Foundation şi Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture – a obţinut premiul „Europa Nostra 2020”, cea mai importantă competiţie în ceea ce priveşte patrimoniul la nivel european, la categoria Educaţie, Formare şi Conştientizare. Cu această ocazie, Prinţul Charles a transmis un mesaj video prin care a felicitat voluntarii proiectului de salvare a clădirilor din Transilvania, adăugând că premiul pe care l-au obţinut este „o realizare remarcabilă”.

Biserica şi teiul din Luncşoara

În 2019, „Ambulanţa pentru monumente” a „poposit” în satul Luncşoara, comuna Hălmăgel, unde s-a înlocuit învelitoarea din șindrilă a Bisericii Monument Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Biserica de lemn de la Luncşoara a fost construită în anul 1825 şi se află în categoria A a monumentelor istorice de interes naţional. Odată cu punerea în siguranţă a monumentului prin schimbarea şindrilei, cei de la „Ambulanţa pentru monumente” au salvat şi teiul de lângă biserică. Iar acest mic amănunt l-a impresionat pe moştenitorul Coroanei Britanice într-atât de mult încât a făcut referire la el în mesajul de felicitare adresat voluntarilor proiectului.

Iată ce a spus Prinţul Charles: „A fost un privilegiu pentru mine să întâlnesc specialiştii implicaţi care, folosindu-şi cunoştinţele extraordinare acumulate de-a lungul anilor, au venit să ajute, să încurajeze şi să-i înveţe pe alţii. Transmiterea acestor cunoştinţe din generaţie în generaţie este esenţială. De pildă, eu am fost extrem de impresionat de felul în care copacii de lângă clădirile istorice au primit un tratament special şi au fost păstraţi şi ei – de exemplu, la Biserica din Luncşoara. Acesta poate părea un detaliu minor, dar detaliile sunt cruciale – şi în acest caz copacii au un rol important fiindcă ajută la reducerea umidităţii solului, iar în vremurile de demult atrăgeau fulgerele, ca să nu lovească turla bisericii” – a subliniat Prinţul de Wales.

Armonie cu natura

Voi continua să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru a vă ajuta să conservaţi comorile extraordinare care încă mai există în ţara voastră şi care reprezintă o parte unică a patrimoniului cultural, al vostru şi al Europei. Nu pot decât să sper că tot mai mulţi români se vor uni pentru a salva această moştenire excepţională, astfel încât ea să poată fi admirată şi de generaţiile viitoare, care să înveţe lecţii valoroase despre durabilitatea şi eternitatea tradiţiilor vii. Mă rog din tot sufletul ca voi şi toţi românii să reuşiţi cumva să supravieţuiţi acestor vremuri dificile şi acestui virus teribil şi ca, odată ce norul de acum va fi trecut, să putem cu toţii să ne întoarcem la vremuri mai fericite şi mai însorite – poate, nu se ştie niciodată -, înţelegând mai bine importanţa de a lucra în armonie cu natura şi de a redescoperi înţelepciunea şi cunoştinţele străvechi pe care voi le folosiţi cu atâta eficienţă în toate eforturile voastre de a contribui la conservarea frumuseţii unice a satelor şi a pădurilor României”, a conchis Prinţul de Wales.

Mulţumiri

Parohia Luncșoara mulțumește din suflet Alteței sale Regale și <Ambulanței pentru Monumente> și tuturor celor care au făcut posibil acest proiect pentru salvarea bisericuței parohiale” – spune preotul Cătălin Tulcan. El păstoreşte în Luncşoara din 2015, având în grijă 49 de familii cu 142 de credincioşi.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Revine filmul francez la Arad, între 1 și 4 octombrie
  „Filmul francez la feminin” este motto-ul ediției de anul acesta a Festivalului Filmului Francez, care se va desfășura în opt orașe din țară, printre care și Aradul.

  Local

  Ioan Radu Mărginean a câştigat la 10 voturi Primăria Nădlac
  Primarul în funcţie, care a candidat ca independent, a obţinut 1.222 de voturi, în timp ce un alt independent, Mircea Onea, a obţinut 1.212 voturi.

  Local

  Samuel Caba: „Se pare că nu am fost destul de convingători”
  Arad. Candidatul Partidului Republican la fotoliul de primar al Aradului crede că nu a fost destul de convingător în aceste alegeri dar pune scorul de doar 1,2% obținut la alegerile locale și pe seama celor doar 8 săptămâni pe care le-a avut la dispoziție de când a intrat în jocul politic al toamnei. 3

  Local

  Sântana continuă cu Daniel Tomuța, care a obținut al treilea mandat de primar
  Conform rezultatelor parțiale publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente, liberalul Daniel Tomuța a obținut cel de-al treilea mandat de primar al orașului Sântana fără mari emoții.

  Local

  14.329 voturi pentru mandatul de primar al Aradului
  Biroul Electoral Central vine cu primele date parțiale în urma scrutinului din 27 septembrie. Cu o prezență la urne de puțin sub 30% și un număr total de voturi de aproximativ 44 de mii, Primăria Municipiului Arad a fost câștigată cu 14.329 de voturi. 20

  Local

  Valentin Bot, primar pentru al cincilea mandat la Șiria
  ȘIRIA. Valentin Bot s-a impus fără emoții la Șiria și a ajuns astfel la cel de al cincilea mandat în funcția de primar al comunei arădene. 6

  Local

  Dan Pocrișer, un nou mandat la Primăria Pâncota
  Primarul orașului Pâncota și-a anunțat victoria pe rețeaua de socializare. Dan Pocrișer a fost ales, din nou, primar, cu un procent de aproximativ 84 la sută. 6

  Local

  Wiener și Fifor se pregătesc de opoziție în CLM?
  ARAD. Adrian Wiener – candidatul USR PLUS la Primăria Municipiului Arad a recunoscut încă de aseară că a pierdut lupta pentru primărie, dar a transmis că „schimbarea a început”. Mesajul transmis de Wiener luni dimineața a fost unul prin care Wiener dă de înțeles că USR PLUS va intra în opoziție în Consiliul Local Municipal. 3

  Local

  UPDATE. Rezultate parțiale: Bibarț – 32,27%, Wiener – 26,22%, Fifor - 15,69%
  ARAD. Călin Bibarț a câștigat Primăria Municipiului Arad, atât Adrian Wiener cât și Mihai Fifor recunoscându-și încă de azi noapte înfrângerea. 45

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.