aradon.ro Web analyticsProfesională pe model german

ARAD. Colaborare între Asociaţia Economică Germano-Romană DRW Arad, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”şi Astra Rail Industries.
Scris de Vasile Filip - ARAD. Colaborare între Asociaţia Economică Germano-Romană DRW Arad, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”şi Astra Rail Industries.

Asociaţia Economică Germano-Română DRW Arad iniţiază, susţine şi promovează înfiinţarea de clase de meserii în sistemul dual de pregătire teoretică şi profesională după model german. Începând cu anul şcolar 2015-2016, la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu“ din Arad vor funcţiona două astfel de clase cu specializările sudor şi operator maşini cu comandă numerică (noile strunguri cu comandă computerizată). În acest proiect sunt implicate, pe lângă cele două părţi din învăţământ: elevii şi şcoala, şi firmele din industria locală care asigură locuri de practică şi care îi vor angaja pe tineri la absolvire.

Prezentarea proiectului

O prexentare a proiectului a avut loc ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc la Expo Arad şi la careau participat: Manfred Engelmann – președinte DRW Arad, Bernd Bose – vicepreședinte DRW Arad și director executiv la ASTRA RAIL Industries din Arad, Emil Vancu – vicepreședinte DRW Arad, Waldemar Steimer şi Lolita Mallinger – membri în Consiliul director al DRW Arad, şi prof. Ing. Michaela Borza, directorul Colegiului. Tehnic „Aurel Vlaicu“.
Cu acerst prilej am aflat că elevii acestei forme duale de pregătire beneficiază, pe întreaga durată a studiilor, de o bursă de stat în valoare de 200 de lei pe lună. Firma care este interesată de forţa calificată de muncă şi care îi acceptă pe elevi ca ucenici adaugă acestei sume câte 200 de lei pe lună în primul an, 250 de lei pe lună în al doilea şi 300 de lei pe lună în al treilea an. Astfel, tinerii ajung să câştige, în al treilea an, câte 500 de lei pe lună.

Oferta educaţională

Oferta educaţională se adresează absolvenţilor de clasa a VIII-a şi reprezintă o alternativă avantajoasă la învăţământul teoretic liceal. Termenul de pregătire duală provine de la programa de învăţământ care cuprinde atât însuşirea de cunoştinţe teoretice generale şi de specialitate, cât şi ore de practică în laboratoarele şcolii şi în atelierele fabricilor. Ponderea orelor de teorie şi practică variază pe durata celor trei ani, pe cât se întinde un ciclu de pregătire, şi ajunge, în ultimul an, la 72% practică.

După cei trei ani de studiu, absolvenţii au asigurat locul de muncă pentru care au fost pregătiţi. Ei au însă totodată şi posibilitatea de a-şi continua studiile la formele de învăţământ zi sau frecvenţă redusă, intrând în clasa a XI-a. După absolvirea liceului, ei se pot înscrie la bacalaureat şi după promovarea examenelor îşi pot continua studiile la o facultate. Astfel, ei pot deveni, spre exemplu, ingineri în sudură.

Proiectul claselor de meserii în sistemul dual de pregătire teoretică şi profesională după model german a fost iniţiat de Asociaţia Economică Germană DRW Arad, după ce asociaţiile surori din Timişoara, Sibiu şi Braşov au implementat cu succes proiecte similare şi se pot lăuda deja cu prima generaţie de absolvenţi.

Firme în proiect

La Arad, prima firmă care s-a arătat dispusă să susţină proiectul este producătorul german de vagoane de marfă Astra Rail Industries. În urma sesiunii de informare de luni, 20 aprilie, opt alte firme din judeţ s-au arătat interesate de proiect, iar trei dintre ele vor pune la dispoziţie, alături de Astra Rail Industries locuri de practică, din primul an: Takata, Man Corporation şi Aro-Stahl Product. În plus, toţi cei înscrişi pe cele aproape 60 de locuri în cele două noi clase de meserii beneficiază gratuit de o asigurare de viaţă în caz de accidente pe toată durata studiilor din partea firmei germane Signal Iduna.
Acest proiect care demarează la Arad va revoluţiona întreaga economie a judeţului Arad, axată în prezent pe producţia de automotive cu forţă necalificată de muncă, sunt de părere membrii Asociaţiei economice germano-române DRW Arad. În opinia lor, un muncitor calificat şi bine pregătit este cel puţin la fel de valoros ca un absolvent de studii superioare. La acest proiect sunt aşteptate să se alăture toate firmele interesate din judeţ, indiferent de ţara de origine a capitalului.

Întâlniri următoare

Următoarea întâlnire cu reprezentanţii firmelor intereate este programată pentru marţi, 5 mai, de la ora 17.00, la Hotel Continental. În perioada 7-8 mai, se desfăşoară la Expo Arad targul EDU2JOB în cadrul căruia DRW Arad va avea un stand comun cu Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu“ şi cu firmele partenere. După târg, profesori de la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu“ împreună cu reprezentanţi ai DRW Arad şi ai firmelor partenere se vor deplasa la şcolile din judeţ pentru a face cunoscută noua ofertă educaţională. Perioada de înscriere pentru cele două clase de meserii în sistemul dual de pregătire cu specializările sudură şi operator maşini cu comandă numerică este 15-18 iunie.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Bătaie între fete, după ore: Zeci de colegi le-au încurajat și nu au încercat să le oprească
  Întâmplare șocantă la Buzău! Două eleve s-au luat la bătaie sub privirile a zeci de colegi, care în loc să le despartă le-au încurajat. 1

  România

  Transportatorii vor primi 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziţionat
  Aproximativ 3.000 de transportatori rutieri de marfă şi de persoane vor beneficia de o schemă de ajutor de stat de 300 milioane de lei, respectiv 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziţionat în limita sumei de 400.000 de euro, anunță purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

  România

  Un pompier și-a pierdut viața într-un incendiu de vegetație. A fost lovit de autospeciala de pompieri
  Un pompier și-a pierdut viața în timpul unei intervenții de stingere a unui incendiu de vegetație, pe A1. 1

  România

  Polițiștii au descins la Primăria Timișoara
  Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș se află la această oră la sediul Primăriei Timișoara. UPDATE. Poliția cercetează concursuri de angajare aranjate.

  Local

  Dublă lansare a antologiei „Neterminatele iubiri”, la Arad și Șiria
  Una dintre povestirile incluse în acest volum este semnată de arădeanca Eugenia Crainic.

  Local

  MediCamp 2022, pledoarie pentru voluntariat
  Acţiunea Ligii Studenţilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad s-a bucurat de un real succes.

  Local

  Vestul, prima regiune cu Program Regional aprobat
  Guvernul a avizat Programul Operațional Regional propus de către Regiunea Vest.

  România

  Firmele de curierat vor raporta la ANAF detalii despre persoanele care plătesc ramburs la livrare
  Miercuri, 18 mai, Guvernul a adoptat proiectul de OUG prin care firmele de curierat vor raporta la ANAF detalii privind persoanele care plătesc ramburs la livrare pentru produsele comandate online. 1

  Local

  Accident pe Arad - Timișoara, cu trei victime încarcerate
  Un microbuz a intrat în coliziune cu un autoturism pe DN69. Două ambulanţe, un SMURD şi descarcerarea sunt la faţa locului. 10

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.