aradon.ro Web analyticsProfesională pe model german

Reactualizat la:
ARAD. Colaborare între Asociaţia Economică Germano-Romană DRW Arad, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”şi Astra Rail Industries.
Scris de Vasile Filip - ARAD. Colaborare între Asociaţia Economică Germano-Romană DRW Arad, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”şi Astra Rail Industries.

Asociaţia Economică Germano-Română DRW Arad iniţiază, susţine şi promovează înfiinţarea de clase de meserii în sistemul dual de pregătire teoretică şi profesională după model german. Începând cu anul şcolar 2015-2016, la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu“ din Arad vor funcţiona două astfel de clase cu specializările sudor şi operator maşini cu comandă numerică (noile strunguri cu comandă computerizată). În acest proiect sunt implicate, pe lângă cele două părţi din învăţământ: elevii şi şcoala, şi firmele din industria locală care asigură locuri de practică şi care îi vor angaja pe tineri la absolvire.

Prezentarea proiectului

O prexentare a proiectului a avut loc ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc la Expo Arad şi la careau participat: Manfred Engelmann – președinte DRW Arad, Bernd Bose – vicepreședinte DRW Arad și director executiv la ASTRA RAIL Industries din Arad, Emil Vancu – vicepreședinte DRW Arad, Waldemar Steimer şi Lolita Mallinger – membri în Consiliul director al DRW Arad, şi prof. Ing. Michaela Borza, directorul Colegiului. Tehnic „Aurel Vlaicu“.
Cu acerst prilej am aflat că elevii acestei forme duale de pregătire beneficiază, pe întreaga durată a studiilor, de o bursă de stat în valoare de 200 de lei pe lună. Firma care este interesată de forţa calificată de muncă şi care îi acceptă pe elevi ca ucenici adaugă acestei sume câte 200 de lei pe lună în primul an, 250 de lei pe lună în al doilea şi 300 de lei pe lună în al treilea an. Astfel, tinerii ajung să câştige, în al treilea an, câte 500 de lei pe lună.

Oferta educaţională

Oferta educaţională se adresează absolvenţilor de clasa a VIII-a şi reprezintă o alternativă avantajoasă la învăţământul teoretic liceal. Termenul de pregătire duală provine de la programa de învăţământ care cuprinde atât însuşirea de cunoştinţe teoretice generale şi de specialitate, cât şi ore de practică în laboratoarele şcolii şi în atelierele fabricilor. Ponderea orelor de teorie şi practică variază pe durata celor trei ani, pe cât se întinde un ciclu de pregătire, şi ajunge, în ultimul an, la 72% practică.

După cei trei ani de studiu, absolvenţii au asigurat locul de muncă pentru care au fost pregătiţi. Ei au însă totodată şi posibilitatea de a-şi continua studiile la formele de învăţământ zi sau frecvenţă redusă, intrând în clasa a XI-a. După absolvirea liceului, ei se pot înscrie la bacalaureat şi după promovarea examenelor îşi pot continua studiile la o facultate. Astfel, ei pot deveni, spre exemplu, ingineri în sudură.

Proiectul claselor de meserii în sistemul dual de pregătire teoretică şi profesională după model german a fost iniţiat de Asociaţia Economică Germană DRW Arad, după ce asociaţiile surori din Timişoara, Sibiu şi Braşov au implementat cu succes proiecte similare şi se pot lăuda deja cu prima generaţie de absolvenţi.

Firme în proiect

La Arad, prima firmă care s-a arătat dispusă să susţină proiectul este producătorul german de vagoane de marfă Astra Rail Industries. În urma sesiunii de informare de luni, 20 aprilie, opt alte firme din judeţ s-au arătat interesate de proiect, iar trei dintre ele vor pune la dispoziţie, alături de Astra Rail Industries locuri de practică, din primul an: Takata, Man Corporation şi Aro-Stahl Product. În plus, toţi cei înscrişi pe cele aproape 60 de locuri în cele două noi clase de meserii beneficiază gratuit de o asigurare de viaţă în caz de accidente pe toată durata studiilor din partea firmei germane Signal Iduna.
Acest proiect care demarează la Arad va revoluţiona întreaga economie a judeţului Arad, axată în prezent pe producţia de automotive cu forţă necalificată de muncă, sunt de părere membrii Asociaţiei economice germano-române DRW Arad. În opinia lor, un muncitor calificat şi bine pregătit este cel puţin la fel de valoros ca un absolvent de studii superioare. La acest proiect sunt aşteptate să se alăture toate firmele interesate din judeţ, indiferent de ţara de origine a capitalului.

Întâlniri următoare

Următoarea întâlnire cu reprezentanţii firmelor intereate este programată pentru marţi, 5 mai, de la ora 17.00, la Hotel Continental. În perioada 7-8 mai, se desfăşoară la Expo Arad targul EDU2JOB în cadrul căruia DRW Arad va avea un stand comun cu Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu“ şi cu firmele partenere. După târg, profesori de la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu“ împreună cu reprezentanţi ai DRW Arad şi ai firmelor partenere se vor deplasa la şcolile din judeţ pentru a face cunoscută noua ofertă educaţională. Perioada de înscriere pentru cele două clase de meserii în sistemul dual de pregătire cu specializările sudură şi operator maşini cu comandă numerică este 15-18 iunie.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Tragedie în București: Defecțiune la instalația de oxigen a unui TIR de Terapie Intensivă Mobilă. Trei pacienți au decedat
  O defecțiune la instalația de oxigen a TIR-ului de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeș a dus la decesul a trei pacienți. 2

  ARADON Sport local

  Irina Rus a luat bronzul la CN de juniori 1, la dublu feminin
  CSM Arad a avut patru jucătoare la Campionatul Național individual de juniori 1 de tenis de masă.

  ARADON Sport local

  Liliana Dragomir, locul doi la prima etapă de alergare montană
  Alergătoarea de la CSU Arad și-a continuat forma bună de la CN de alergare pe șosea.

  Mapamond

  COVID-19: Pandemia este departe de a se încheia, avertizează directorul general al OMS
  Confuzia, automulţumirea şi inconsecvenţa în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deşi ea ar putea fi pusă sub control în câteva luni dacă s-ar lua măsurile sanitare adecvate, a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează agenţia Reuters. 9

  Local

  Bărbat cu arsuri pe 30 la sută din suprafața corpului în urma unei explozii, la Pâncota
  Bărbatul a schimbat, luni după masa, butelia de gaz și a verificat etanșeitatea cu un chibrit aprins. Victima a fost preluată de un echipaj medical din cadrul SMURD și transportată la spital. 5

  Local

  Mureşelul, prins în Planul de Rezilienţă
  ARAD. Deputatul PNL Sergiu Bîlcea anunţă că Ministerul Agriculturii a inclus decolmatarea Mureşelului în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Bîlcea a adresat o întrebare ministrului agriculturii, în care a expus problema Mureșelului și dorința comunității arădene de a ajunge la o situație de normalitate. 5

  Local

  Nici măcar un amendament la bugetul Județului
  Pentru prima oară în ultimii ani, nici măcar un amendament nu a fost propus la bugetul Consiliului Judeţean Arad. 2

  Local

  USR critică alocările din bugetul Aradului
  „Primăria alocă de trei ori mai mulți bani Poliției Locale decât pentru Învățământ”, transmite USR Arad într-un comunicat de presă. 5

  UT Arad

  Începe greul pentru UTA
  Sezonul regulat s-a încheiat pentru arădeni, care au terminat pe locul 10. În weekend, se dă drumul la play-out. 3

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.