aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
România Sălbatică și-a spus povestea și în Pădurea Ceala

România Sălbatică și-a spus povestea și în Pădurea Ceala

De Adriana Barbu
la 13 September 2021 16:21
2 Comentarii

România Sălbatică și-a spus povestea și în Pădurea Ceala

Imagine surprinsă la Centrul De Vizitare Ceala înainte proiecției documentarului România Sălbatică/Foto: A.B.
13 September 2021 16:21
O poveste despre România care a scăpat intervențiilor omului, despre România inaccesibilă, despre sălbăticia unei țări care se poate mândri cu o serie întreagă de unicități, a fost spusă pentru arădeni la adăpostul Parcului Natural Lunca Mureșului.
Scris de Adriana Barbu - O poveste despre România care a scăpat intervențiilor omului, despre România inaccesibilă, despre sălbăticia unei țări care se poate mândri cu o serie întreagă de unicități, a fost spusă pentru arădeni la adăpostul Parcului Natural Lunca Mureșului.

Trimite articolul

X

ARAD. Sute de arădeni, mai mulți decât sperau chiar şi organizatorii, au poposit duminică seara la Centrul de Vizitare Ceala al Parcului Natural Lunca Mureșului, pentru a urmări documentarul „România Sălbatică”, cel mai spectaculos film despre natura din țara noastră (după cum a fost prezentat de cei care au făcut posibil acest eveniment). A fost nevoie de mai multe scaune decât cele 200 puse de organizatori în pădure, pentru că arădenii s-au arătat interesați de documentarul despre fauna și flora din România care nu e la îndemâna oricui. Și au avut parte probabil de exact ce s-au așteptat: imagini și povești din România aproape imposibil de văzut ca simplu cetățean, cu păsări, popândăi, urși bruni, vulpi și desigur râși, sau mai exact cu acel râs care s-a apropiat atât de mult de camera de filmat încât a devenit emblema filmului celor doi documentariști: Dan Dinu și Cosmin Dumitrache.

Cu Dan Dinu despre film

La proiecția specială din Arad, singura realizată până acum în pădure, adică exact în natura despre care vorbeau cei doi autori ai lung-metrajului, a fost prezent unul dintre regizori – Dan Dinu, care a vorbit despre documentar înainte de proiecție, pe scurt, nu însă înaintea primarului Călin Bibarț, invitat în calitatea sa oficială și ca susținător al evenimentului, dar care a preferat să vorbească despre silvicultorul din el. În scurta sa intervenție, edilul a amintit și de țânțarii care au fost prezenți în număr chiar mai mare decât cinefilii, explicând că această prezență e garanția că încă suntem protectori cu natura și că nu am corupt-o definitiv.

Importanța sălbăticiei

În fapt, aceasta a fost și firul roșul al documentarului „România Sălbatică”, încercarea de a deschide ochii tuturor românilor și nu numai în privința importanței naturii sălbatice în care țara noastră e încă foarte bogată și importanța efortului pe care ar trebui să-l facem cu toții pentru a o păstra așa. Exemplul dureros din film, cel al zimbrului, readus cu greu din rezervație să populeze pădurile din România, după momentul la care acest animal fusese pe cale de extincție, a fost concludent în acest sens.

Imediat după finalul filmului, regizorul Dan Dinu a evocat momente și întâmplări petrecute de-a lungul celor 10 ani de muncă din spatele producției, a răspuns zecilor de întrebări interesante venite de la publicul tânăr prezent la Ceala și a continuat mai apoi dialogul cu împătimiții filmului și ai naturii timp de o oră, la adăpostul serii și al pădurii, până când ecranul gonflabil pe care a fost proiectat documentarul a dispărut din peisaj cu tot cu râsul emblematic, iar natura a pus definitiv stăpânire pe locul de desfășurare al evenimentului.

Uluitoarea poveste din spatele filmului

Istoria din spatele filmului s-a dovedit a fi aproape la fel de spectaculoasă ca și filmul în sine: un documentar care a pornit de la buget zero, care și-a scris istoria în zeci de ore petrecute în pădure, pe munți, în corturi în sălbăticie, încercând să surprindă viața animalelor de aici, dar a ajuns în ultimele șase luni să fie pe buzele tuturor. A fost proiectat la TIFF, a reînviat orchestra de film din România (Bucharest Film Orchestra), a devenit probabil filmul care a acordat cel mai mare spațiu muzicii de film, va avea cel mai probabil „urmări” (se dorește a se realiza și un film despre cum s-a făcut documentarul România Sălbatică), a venit cu o serie de premiere, se vrea să străbată lumea pentru a prezenta sălbăticia din România și le-a permis celor doi autori să viseze deja la un documentar, tot atât de lung, despre Delta Dunării.

Până în acest moment, „România Sălbatică” a fost cel mai urmărit film anul acesta la Transilvania International Film Festival (TIFF), unde a obținut premiul publicului, a ajuns să fie proiectat în cele mai importante orașe din România și va intra în cinematografele de aici.

Despre Luncă și CitiZenit

Prezent și el la eveniment, Fulviu Moga, directorul R.N.P. Romsilva – Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului R.A., a precizat faptul că se bucură „că am reușit, alături de Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură și Asociația CitiZenit, să le oferim arădenilor interesați acest spectaculos documentar, proiectat în premieră într-un parc național” și a încercat să atragă atenția celor prezenți spre frumusețile din Lunca Mureșului.

Tinerii de la CitiZenit au fost cei care au coordonat întreaga proiecție, imprimând – așa cum numai ei par să știe – aerul boem-relaxant care a făcut din proiecția documentarului una cu totul specială.

În cinematografe

Cei care au ratat șansa de a vedea cum arată în fapt România care nu e accesibilă tuturor, cea adevărată, cea spectaculoasă, scăpată de intervenția haotică a oamenilor și populată doar de superbe animale în căutare de hrană și împerechere, o vor putea face mergând la cinematografe, filmul prinzând de când a devenit „vedetă” distribuție în cinematografele naționale și internaționale.

Foarte pe scurt despre film

Naratorul documentarului este bine-cunoscutul actor Adrian Titieni, care te plimbă pe parcursul a două ore, cu vocea lui caldă, dintr-o poveste în alta. Coloana sonoră este compusă special pentru orchestră și este creată de Alexei Țurcan. Înregistrarea a fost realizată alături de Bucharest Film Orchestra, prima și singura orchestră de studio-session din țară, dirijată de Tiberiu Soare, cu ajutorul partiturilor scrise de Corina Cioplea. Piesa principală a filmului România Sălbatică este interpretată de Mădălina Pavel, Dan Dinu povestind la Arad și cum s-a ajuns aici. Echipa de producție a fost 100% autohtonă și a adus aproape „oameni faini și dedicați” iar, așa cum am precizat, proiectul a pornit cu buget zero, dar cu toată dragostea pentru natură.

România Sălbatică și-a spus povestea și în Pădurea Ceala FOTO: A.B.

 

Trimite articolul

X
Taguri:
Arad ,
film documentar ,
padurea ceala ,
Parcul Natural Lunca Mureşului ,
proiectie ,
Romania Salbatica
2 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Mocofan-club says:
    September 13, 2021 at 5:26 pm

    Adevărat, trăim într-o Românie sălbatică care a scăpat de sub controlul oamenilor, și e sub controlul total al hienelor și al șacalilor politici.

    Reply
  2. Bilbao says:
    September 13, 2021 at 9:53 pm

    Si salbaticii din Romania isi lasa urmele in natura ori de cate ori ies la iarba verde

    Reply
  3. Cele mai citite știri

    1
    Tragedia de pe Mureș, povestită de martori
    2
    VIDEO. Doi motociclişti din Arad au uimit pe toată lumea când au trecut pe lângă un bebeluș care dormea
    3
    OPINII. Rețeta unei tragedii: Mureșul, alcoolul, inconștiența și improvizația
    4
    Barca răsturnată pe Mureș era cârmuită de un bărbat din Semlac și se pare că ar fi lovit un obstacol înainte de a se răsturna
    5
    Cutremur cu magnitudinea de 4.6, lângă Lipova
    6
    Crişan, executat de sârbi?
    7
    Bărbatul găsit mort în apartament, pe Cocorilor, era unul dintre „locotenenții” lui Uțu Rohozneanu
    8
    UPDATE. Cadavru văzut în Mureș, în zona 3 Insule. Pompierii transmit că anunțul făcut prin apel la 112 nu se confirmă în teren
    9
    Seismologul Mihai Diaconescu, de la INFP, despre cutremurul din Arad
    10
    UPDATE. Încă un cadavru scos din Mureș. Victima, identificată ca fiind nădlăcanul de 32 de ani

    UT Arad

    UTA a zdrobit Gloria și rămâne în Superliga
    Net superioară adversarului, echipa arădeană s-a impus fără probleme, buzoienii fiind modești.

    România

    Un planor s-a prăbușit aproape de Aerodromul din Ineu. Pilotul a murit în urma impactului
    Tragicul accident aviatic a avut loc duminică, 4 iunie, în jurul orei 19.

    Mapamond

    VIDEO. Protest de amploare la Varşovia
    Zeci de mii de oameni au manifestat în centrul Varşoviei, duminică, împotriva Partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, ca răspuns la un apel al fostului prim-ministru Donald Tusk, transmite dpa. Marşul a marcat ziua de 4 iunie 1989, când au avut loc a avut loc primele alegeri parţial libere, care au fost văzute ca o victorie de către mişcarea pro-democraţie, dar a vizat și o nouă lege care creează o comisie de anchetă menită să investigheze persoanele cu funcţii publice.

    România

    Negociatorul Poliţiei a convins o femeie să nu se arunce de la etajul patru
    Negociatorul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a reuşit, duminică, să convingă o femeie în vârstă de 48 de ani să nu se arunce de la etajul al patrulea al unui bloc de locuinţe din Târgu Mureş.

    Local

    Rezultatele extragerilor Loto
    Rezultatele extragerilor din data de 04-06-2023 sunt următoarele:

    Local

    Borseta unui copil de 11 ani, returnată de jandarmii arădeni
    Jandarmeria Arad a ajutat un băiat de 11 ani să își recupereze borseta pierdută. În aceasta se afla telefonul băiatului, iar jandarmii au apelat-o pe... „Mama”.

    Local

    FOTO. Peste 3.500 de vizitatori la expoziția de modelism feroviar
    A doua ediție a expoziției de modelism și istorie feroviară, organizată de Complexul Muzeal Arad și AR-Rail Club între 1 și 4 iunie, a atras peste 3.500 de vizitatori.

    Mapamond

    MAE: Atenţionare de călătorie privind greva generală din Franţa de marţi, 6 iunie
    Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză că marţi, 6 iunie, este prevăzută o grevă generală, context în care sunt aşteptate perturbări ale circulaţiei feroviare naţionale (TGV, Ouigo), locale (TER, Intercites, Transilien) şi internaţionale (Thalys, Eurostar), dar şi ale transportului public urban şi în orarul curselor aeriene, precum şi blocaje ale unor drumuri de către transportatorii rutieri.

    Local

    Pompierii arădeni, sfaturi pentru utilizatorii de butelii
    După ce un bărbat a ajuns la spital în urma exploziei unei butelii, duminică după prânz, pompierii arădeni au transmis o serie de sfaturi celor care folosesc buteliile cu gaz lichefiat.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.