aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
S-au triplat amenzile pentru abandonarea deșeurilor pe domeniul public

S-au triplat amenzile pentru abandonarea deșeurilor pe domeniul public

De Sorina Ambruș
la 3 February 2023 08:08
10 Comentarii

S-au triplat amenzile pentru abandonarea deșeurilor pe domeniul public

Amenzi usturătoare/Foto: FAN
3 February 2023 08:08
În funcție de cantitate și de impactul asupra mediului, abandonarea, aruncarea sau incendierea deșeurilor constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.
Scris de Sorina Ambruș - În funcție de cantitate și de impactul asupra mediului, abandonarea, aruncarea sau incendierea deșeurilor constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.

Trimite articolul

X

ARAD. Direcția Generală Poliția Locală Arad aduce la cunoștința cetățenilor o serie de modificări legislative aduse Ordonanței Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, prin Legea nr. 17/2023, ce urmărește crearea unui sistem funcțional de gestionare a deșeurilor. Noile prevederi au intrat în vigoare începând cu data de 12.01.2023.

În acest sens, prin actul normativ au fost modificate valorile sancțiunilor contravenționale pentru a descuraja nerespectarea prevederilor legale în condițiile în care aplicarea constantă de sancțiuni, la cuantumul anterior al amenzilor, nu a împiedicat creșterea numărului de abateri, în ultimii ani. Drept urmare, amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele fizice, prevăzută de actul normativ inițial, va fi cuprinsă între 30.000 și 45.000 lei, în urma modificării legislative. În ceea ce privește sancțiunea aplicată persoanelor juridice, aceasta a rămas neschimbată (de la 50.000 lei la 70.000 lei).

“Menționăm că, după modificarea legislativă, se face distincție între abandonarea, ascunderea și aruncarea deșeurilor, ultimele două fapte fiind tratate separat, alături de abandonare (în vechea legislație, fapta de abandonare cuprindea în definiție și aruncarea). Abandonarea este definită ca fiind părăsirea/debarasarea de către o persoană fizică ori juridică a deșeurilor și/sau substanțelor ori obiectelor în locurile sau spațiile unde au fost generate. Ascunderea reprezintă așezarea deșeurilor și/sau substanțelor într-un loc în care să nu poată fi văzute și/sau găsite, alta decât îngroparea. Aruncarea este fapta unei persoane fizice ori juridice de a se debarasa de deșeuri și/sau substanțe ori obiecte în locurile sau spațiile, altele decât cele special amenajate pentru colectarea, depozitarea și tratarea acestora”, explică reprezentanții Poliției Locale.

Pedeapsă cu închisoarea

De la data intrării în vigoare a modificării legislative, respectiv 12.01.2023, incendierea oricărui tip de deșeu/substanță, obiect, îngroparea, eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate, respectiv abandonarea, aruncarea și/sau ascunderea deșeurilor constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă, în situația în care cantitatea sau impactul asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată (orice efort ce implică un cost de orice natură).

În vederea realizării evaluării necesare încadrării faptei în sfera infracționalității, se ține seama de numărul de obiecte considerate deșeuri, cantitatea și volumul deșeurilor, respectiv modificarea în orice proporție a calității apei, solului, subsolului din aria vizată.

În cazul neîndeplinirii cerinței mai sus menționate, ne aflăm în prezența unor fapte de natură contravențională.

Deloc de neglijat este, de asemenea, aspectul aplicării sancțiunilor contravenționale complementare de ridicare a deșeurilor depozitate în locuri nepermise, curățarea terenului și confiscarea vehiculelor, bunurilor și mijloacelor folosite la săvârșirea contravenției, iar ca noutate confiscarea deșeurilor care au valoare, deținute, păstrate în afara spațiilor autorizate și a căror proveniență nu este dovedită.

Peste 1000 de amenzi, în 2022

Potrivit bilanțului Poliției Locale pe anul trecut, pentrunerespectarea regulilor privind salubrizarea menajeră și a domeniului public, au fost aplicate 1.025 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi însumând 1.067.200 lei.

“Dintre acestea, 302 procese verbale de constatare a contravenției (228.100 lei) au fost întocmite pentru nerespectarea Regulamentului de organizare și funcționare a serviciilor publice de salubrizare din municipiul Arad. Referitor la activitatea de gestionare a deșeurilor, aceasta este reglementată de OUG 92/2021, abandonarea deșeurilor pe domeniul public fiind încadrată în sfera faptelor contravenționale și sancționată în mod corespunzător, cu 10 amenzi însumând 222.000 lei. În ceea ce privește nerespectarea normelor privind protecția mediului, pentru încălcarea OUG 195/2005, s-au aplicat 24 amenzi contravenționale pentru deținerea unor terenuri private insalubre, reprezentând 278.000 lei. Biroul Protecția Mediului a sancționat și încălcarea normelor legale privind administrarea spațiilor verzi, respectiv a reglementărilor locale privind gospodărirea municipiului, cu 503 sancțiuni, însumând 203.600 lei”, se arată în bilanțul Poliției Locale.

 

Sancționați pentru ambrozie

Tot în decursul anului trecut, s-au mai aplicat 20 de amenzi însumând 14.000 lei pentru nerespectarea Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei, respectiv s-au întocmit 166 procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, în sumă de 121.500 lei, pentru încălcarea prevederilor HCLM nr. 162/2006 privind gospodărirea municipiului Arad, cu modificările și completările ulterioare.

Trimite articolul

X
Taguri:
abandonare deseuri ,
ambrozie ,
amenzi ,
amenzi triplate ,
deseuri ,
DGPL Arad ,
domeniul public ,
impact mediu ,
incendiere deseuri ,
inchisoare ,
infractiuni ,
pedeapsa ,
politia locala ,
regim deseuri
10 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Ionel says:
    February 3, 2023 at 9:12 am

    Pus camere de filmat chiar si in afara localitatilor.Ar fi o investitie buna ca nu dureaza mult timp pana iti amortizezi cheltuielile la felul cum se arunca gunoaia peste tot.

    Reply
    • Ionel si camera video says:
      February 3, 2023 at 2:13 pm

      si cum identifici un individ cu gluga pe cap pe care il vezi pe camera video a doua zi ca a aruncat un sac cu gunoi langa un bloc si apoi a disparut? Ia spune tu
      frumos

      Reply
      • Ionel says:
        February 4, 2023 at 6:16 am

        La iesirea din Arad spre Horia si in alte parcari mai marica cea de la iesirea din Covasant spre Pancota sunt tone de gunoaie aruncate cu sacii.Sa nu-mi spui ca le-au dus in spate Si inca ceva.In jud.Bihor functioneaza sistemul cu camere.

        Reply
  2. Molnar says:
    February 3, 2023 at 9:25 am

    Ai dreptul la un metru cub de deșeuri din construcții de persoană,lunar să ți-i se ridice de către firma la care ai contract de salubritate.multi nu știu.trebuie anunțați și puși în saci de rafie.

    Reply
    • pt dl Molnar says:
      February 3, 2023 at 10:26 am

      anuntam pe cine? daca gunoierii vad un asemenea sac langa tomberon il lasa acolo. Ei nu ridica nici macar cutiile de carton /ambalaje diverse/ mai mari ce sa mai zic de alte cele de ex. un covor sau o plapuma etc uneori vin boschetarii si le duc dar asta e mai rar

      Reply
    • morcov says:
      February 3, 2023 at 11:56 am

      dezvolta cu un articol de lege sau de contract sa stim cu totii

      Reply
    • Emil says:
      February 3, 2023 at 2:09 pm

      Nu il ridica nimeni asa cum uneori nu ridica nici ce este pus pe tomberon irelevant de marcaj.

      Reply
      • Aradeanu' says:
        February 3, 2023 at 3:38 pm

        Daca nu il ridica, nu le mai platiti facturile. Sa va dea in judecata si daca aveti probe, foto, etc. nu au cum sa castige. La noi numai de ciomag se stie, altfel ii doare la dos.

        Reply
    • Tuluz-Lotrec says:
      February 3, 2023 at 4:32 pm

      Ii dau un telefon primarului si vine el si mi-l ridica personal

      Reply
  3. Gigi says:
    February 3, 2023 at 4:10 pm

    slabe sperante ca la toamna sa nu fie plin de fum de la frunzele arse, la fel si la terenuri, o sa zica ca a pornit sigur incendiul ca pana acum

    Reply
  4. Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    Teodora Ciunta, doar o escroacă
    3
    Prinţul Harry şi Meghan către Regele Charles al-III-lea, după ce acesta le-a retras dreptul de a locui la Frogmore Cottage: „Nu-ţi veţi mai vedea niciodată nepoţii”
    4
    O sebișeancă de 41 de ani și-a pus capăt zilelor
    5
    UPDATE. Ionuț Mureșan, asistentul care deținea o firmă de îngrijiri la domiciliu, s-a sinucis
    6
    Video Angajații DSP Arad: “Ne este frică să mai venim la lucru. Ne gândim la ce e mai rău”
    7
    VIDEO | Cum s-a petrecut accidentul de la Nădlac
    8
    Povestea lui Ionuţ Mureşan: de la fericire debordantă la tragedie fără margini
    9
    Video. Accident cu 37 de mașini, pe principala autostradă a Ungariei. 19 mașini au ars
    10
    Poveste din DSP: „Și-o să-ți facă toți ai mei, rând pe rând, electroșocuri”

    Local

    Documentarul „Phoenix - Povestea“, la Cinema „Arta“, în prezența lui Nicu Covaci
    Proiecția va avea loc miercuri, 29 martie, de la ora 18:00. Intrarea este liberă, dar se face pe bază de rezervare.

    Local

    Rezultatele extragerilor Loto
    Rezultatele extragerilor din data de 23-03-2023 sunt următoarele:

    Ştiri sportive

    Ruşii rămân „excluşi” din competiţii, a anunţat federaţia internaţională de atletism
    Ruşii şi belaruşii rămân „excluşi” din competiţiile internaţionale de atletism într-un „viitor apropiat” din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, a indicat joi Sebastian Coe, preşedintele World Athletics, organismul conducător al acestui sport la nivel mondial, cu circa un an şi jumătate înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, informează AFP.

    România

    Acord România-SUA: Cetăţenii vor putea cumula perioadele lucrate în ambele ţări pentru pensie
    România şi Statele Unite ale Americii au încheiat Acordul de securitate socială şi Aranjamentul administrativ de aplicare a acestuia, prin semnarea celor două documente de către ministrul Muncii, Marius Budăi, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, în cadrul unei ceremonii desfăşurate, joi, la Palatul Victoria. 2

    ARADON Sport local

    FOTO. Antrenament special, cu copiii de la creșă
    Brankica Hadzovic și Veatriki Akathiotou au avut parte joi dimineață de un antrenament diferit, la Creșa Sportivă.

    Local

    Un nou aparat modern la Judeţean
    Ministerul Sănătăţii a finanţat achiziţia unui nou aparat medical pentru Spitalul Judeţean.

    Local

    POLITIC. Faur: „Zece proiecte pentru Arad”
    Viceprimarul Aradului a anunţat zece proiecte care vor fi depuse pe viitorul Program Regional Vest. 4

    Local

    Bani europeni pentru dotarea şcolilor arădene
    Primăria încearcă să obţină aproape 10 milioane de euro prin PNRR pentru dotarea a 38 de unităţi de învăţământ din municipiu.

    Local

    Ziua porților deschise la UAV
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.