„Suntem la a șapte ediție a acestui concurs-festival dedicat salamului uscat și organizat de Uniunea Democrată a Slovacilor și Cehilor din România. La această ediție au participat 28 de producători locali de salam de Nădlac. Salamul nostru este un brand local al orașului Nădlac. Este atestat de peste 200 de ani. Este un salam uscat care se ține, de obicei, la maturat minimum 60-70 de zile pentru a avea gustul specific”, ne-a declarat Milan Kelo, unul din organizator al concursului care a avut loc zilele trecute.
Milan Kelo a explicat și modul în care produsul atât de apreciat în întreaga țară, dar și peste hotare, ajunge să o delicatesă:
„Este foarte important ca porcul din care este produs acest salam să fie crescut în sistem extensiv, nu intensiv, pentru a păstra gustul cărnii de casă. Este foarte importantă boiaua folosită la prepararea salamului, boia care, de obicei, este preluată de la producătorii locali din Nădlac. În salamul nostru nu se adaugă niciodată chimicale, iar aici mă refer la conservanți. Este un salam păstrat în condiții naturale. Rezistă până la 2 ani de zile dacă este corect ținut în cămară, este foarte important și fumul, salamul având nevoie de afumare cu fum rece”.
Cu ocazia acestui festival al salamului, slovacii din Nădlac se întâlnesc cu sutele, toți în același loc. Iar, pentru a le asigura o atmosferă cât mai originală, organizatorii aduc formații de muzică populară slovăcească.
„La această a șaptea ediție a Festivalului Salamului Uscat, avem mai mulți invitați. Deschiderea a fost făcută de Fanfara Nadlacanka, din Nădlac. Este o fanfară care are în componență și trei soliști care cântă melodii populare slovăcești. Mai avem două formații invitate care vor cânta în limba slovacă, una din Slovacia, iar a doua din Serbia, dintr-un oraș în care există, ca și la Nădlac, o numeroasă comunitate de slovaci. Ne propunem ca acest festival să devină o veritabilă tradiție, iar faptul că am ajuns deja la ediția cu numărul șapte ne arată faptul că suntem pe drumul cel bun”, ne-a mai spus organizatorul evenimentului.
Trimite articolul
Xsunt 28 de producatori dar nici unul nu are un numar de telefon….
Dece tot timpu la noi se afla dupa ce sa intamplat!
Imi pare ca sunteti degeaba atunci….
Mai bine nu stiu decat sa raman cu pofta🫣
-
O eclipsat treaba cu papa…
Organizarea foarte proasta, e cu circuit inchis.Mergi acolo si nu ai de unde sa cumperi salam.Nu recomad
-
asa este fac doar pentru ei… ne mai fac in ciuda ca a fost nu stiu ce festival…
-
Pai, acele salamuri sunt pentru consum propriu. Cum sa le vanda ? !!