aradon.ro Web analyticsȘansă pentru copiii romi, la Ineu

De Sorina Ambruș

Șansă pentru copiii romi, la Ineu

Foto: FAN
Proiectul, finanțat prin granturile SEE, își propune creșterea incluziunii copiilor din comunitățile vulnerabile.
Scris de Sorina Ambruș - Proiectul, finanțat prin granturile SEE, își propune creșterea incluziunii copiilor din comunitățile vulnerabile.

INEU. Primarul orașului, Călin Abrudan, a semnat miercuri, acordul de parteneriat între Primăria Orașului Ineu și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad (DGASPC), pentru demararea proiectului VIP – PLUS – „Voluntariat – Inițiative – Profesionalism pentru calitate în serviciile de zi destinate copiilor din comunitățile vulnerabile”.

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, prin programul de dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor” – Apel „Creșterea incluziunii și abilitarea romilor” – care își propune dezvoltarea capacității centrelor educaționale/after-school/de zi existente, ce lucrează cu un procentaj ridicat de romi.

Bugetul proiectului este de 4.565.893 lei, iar durata de implementare a acestuia se extinde pe doi ani.

Obiective

Printre obiectivele specifice se numără: îmbunătățirea capacității instituționale a 9 centre de zi – servicii sociale integrate în comunități – din județele Ialomița, Arad, Buzău si Mureș, cu peste 2/3 beneficiari de etnie romă – prin elaborarea și aplicarea de proiecte instituționale adaptate nevoilor și priorităților identificate după evaluarea inițială din primul trimestru de implementare, formarea șefilor de centre (9 persoane), a reprezentanților APL (9 persoane), a personalului angajat (53 persoane) și a altor categorii de specialiști voluntari (97persoane) – pe parcursul celor 24 de luni ale proiectului.

De asemenea, se are în vedere creșterea capacității centrelor de zi de a se implica în procesul de conștientizare a persoanelor de etnie romă la nivel comunitar – în beneficiul a 507 persoane din comunități din județele Ialomița, Arad, Buzău și Mureș – începând cu luna a 11-a până în luna a 23-a de implementare.

Un alt obiectiv îl reprezintă îmbunătățirea abilităților copiilor beneficiari ai serviciilor celor 9 centre de zi (464 de copii de etnie romă și 63 de copii din grupuri vulnerabile, care nu sunt de etnie romă și ale unui număr de 297 de persoane de etnie romă, din rândul membrilor familiilor copiilor beneficiari), precum și creșterea competențelor unui număr de 60 specialiști și lideri romi de a promova drepturile etniei – începând din luna a 4-a până la finalul proiectului.

Din luna a 10-a și până în luna a 20-a de implementare, se va pune accentul pe prevenirea și combaterea oricărei forme de discriminare a romilor în comunitățile participante la proiect, prin organizarea unei Campanii de creștere a conștientizării pe teme anti-discriminare, țintind populația majoritară din comunitățile participante (peste 284 persoane).

Centrul de zi de îngrijire a copiilor Ineu

Cât privește obiectivele trasate pentru centrul din Ineu, aici se va merge pe creșterea șanselor de incluziune socială, dar și pe o mai bună abilitare a copiilor și tinerilor de etnie romă, și a familiilor acestora din comunități rurale și cartiere urbane defavorizate, asigurând dezvoltarea calității serviciilor acordate populației de etnie romă de către zece centre de zi care promovează modele de bune practici de abilitare, campanii de conștientizare și nondiscriminare, intervenția în rețea, munca în echipă și solidaritatea socială.

Parteneriat

Promotorul proiectului este DGASPC Ialomița, la care se adaugă DGASPC Arad, Buzău și Mureș, în calitate de parteneri, precum și asociația Centrul de resurse și informare pentru profesiuni sociale București (CRIPS). Pe lângă Ineu, alte două primării din județul Arad fac parte din proiect: este vorba despre Primăria Pâncota și Primăria Hășmaș.

7 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. curios says:

  de ce doar in Romania cetatenilor din aceasta etnie li se spune romi si in toata Europa li se spune tigani ( Ungaria Italia Germania Austria Anglia Franta etc etc ) Intreb asa de curios nu de altceva.

  • Patrascu says:

   Trebuie urgent impozitarea palatelor tiganesti si verificate in m/p sa corespunda schita cu coliba pe 2,3 nivele. Trag cioroi pe mese de dragoste cu ospete cu manele iar prosti de romani sa contribuie la bunastarea putorilor.

   • Gogu pt Patrascu says:

    Ai dreptate dar de unde sa plateasca saracii impozite ? din ajutorul social care il iau de la primarie…sau din alocatia copiilor ?
    Vai, se poate?

 2. jack says:

  integrarea palatelor tiganesti si a contribuabilior tigani pe cand?tara de rahat e rromania

 3. cititor says:

  In anul 1875 marele scriitor Ioan Budai-Deleanu reprezentant al scolii ardelene a scris epopeea intitulata ”TIGANIADA ”. ( se găseste in biblioteci)
  I se va schimba si ei numele in ”Romaniada” ???

  • A says:

   Pentru ca nu ieșim in strada o țara întreaga ca sa vadă Europa ca cetățenii romani nu sunt de acord cu rromii și nici nu sunt totuna cu mizeriile astea pe care Iliescu i-a făcut cu acte de cateteani romani. El
   Însuși fiind in copil părăsit de mama la un an și crescut in tabere de lăutari. Citiți despre Iliescu și nu va mai mirați ca a vândut țara ca doar e un hot borat

 4. Ioan says:

  De ce tocmai la Ineu și nu la Pecica

 5. România

  Orban își anunţă demisia: Categoric nu voi vota Guvernul Ciucă. Îmi dau demisia
  Fostul preşedinte PNL Ludovic Orban a anunţat, joi seara, că desemnarea lui Nicolae Ciucă premier într-un govern minoritar susţinut de PSD a fost „picătura care a umplut paharul” şi săptămâna viitoare va demisiona din Grupul Parlamentar PNL. 4

  Mapamond

  S-a modificat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Belgia, Austria, Grecia în zona roşie
  Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat joi lista ţărilor şi teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. Lista intră în vigoare începând de duminică.Potrivit deciziei CNSU, în zona roşie au intrat Belgia, Austria, Grecia, Belarus şi Jersey. 2

  Local

  CLM a dat bani pentru spital şi CET Hidrocarburi
  Se vor executa de urgenţă reparaţii la instalaţia de oxigen de la fostul Municipal. La CET se plătesc subvenţiile pentru căldură. 1

  Local

  Icoane pe sticlă. „Pictăm să ajutăm”
  ARAD. Dacă simţiţi nevoia să faceţi o faptă bună, Arhiepiscopia Aradului vă oferă ocazia să vă puneţi dorinţa în practică. În plus, rămâneţi şi cu un... semn al propriei generozităţi care să vă amintească, în timp, de bucuria de a vă fi dovedit iubirea faţă de aproapele.

  Local

  Reactor nuclear din Rusia, oprit temporar din cauza unei defecţiuni
  Un reactor nuclear din sudul Rusiei a fost oprit temporar după detectarea unor scurgeri de vapori care nu au generat creşterea radioactivităţii, iar autorităţile ruse afirmă că incidentul nu prezintă riscuri, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul francez Sud Ouest. 1

  Local

  Lansarea volumului „Cultură și civilizație chineză”
  Volumul al IV-lea al cărții „Cultură și civilizație chineză. Dialoguri româno-chineze” a fost lansat în Sala Ferdinand. 2

  Local

  Restricțiile pentru fiecare localitate, disponibile pe www.cetăteanactiv.ro
  Platforma a fost lansată în luna aprilie, de către Direcția de Sănătate Publică, în colaborare cu un informatician voluntar. 2

  Local

  Zece localități cu restricții de circulație
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat, joi, în ședință, noile restricții în funcție de incidența cazurilor.

  ARADON opinii

  ARADON OPINII Țara în care o să ne facem bine de luni
  De luni o să încep să mă organizez mai bine. Eu şi ţara mea începem de luni să trăim mai sănătos. O să ne facem calcule mai bune, pentru a reuşi cumva să trecem de iarna asta fără să ne omoare scumpirile. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.