aradon.ro Web analyticsScoala care te invata meserie

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Înscrierea în învățământul profesional are loc în luna mai, iar cei care nu intră pot opta pentru liceu.
Scris de Monica Ardelean - Înscrierea în învățământul profesional are loc în luna mai, iar cei care nu intră pot opta pentru liceu.

ARAD. Elevii de clasa a VIII-a au la final de an trei opţiuni: liceul teoretic, liceul tehnologic şi şcoala profesională. Cei care vor să înveţe o meserie şi să şi obţină o bursă profesională de 200 lei pe lună pot să se înscrie în una din cele 19 clase profesionale propuse pentru anul şcolar următor.

Unde sunt clase profesionale

Elevii pot alege în municipiu pentru unităţile care propun în oferta lor educaţională clase profesionale: Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”, Colegiul de Protecția Mediului, Liceul „Henri Coandă”, Liceul „Francisc Neumann” (fostul textil), Liceul „Caius Iacob” (fostul CFR), Liceul „Csiky Gergely”, Colegiul Economic, Liceul Tehnologic ”Iuliu Moldovan” (fostul Forestier), Liceul UCECOM „Spiru Haret”. În județ sunt clase profesioanale la Curtici, Sântana, Chișineu Criș, Ineu și Gurahonț. În ceea ce privește specializările, cele mai multe locuri sunt pentru meseria de mecanic auto (210 locuri), frizer/coafor (56 de locuri), ospătar, bucătar, mecanic agricol, electrician de joasă tensiune, zidar, tinichigiu/vopsitor auto sau lucrător în agroturism. Obligatoriu, toate unitățile de învățământ în care se organizează învățământul profesional trebuie să aibă contracte cu firme de specialitate pentru stagiile de practică.

Înscrierea, în luna mai

Înscrierea în învățământul profesional cu durata de 3 ani are loc la sfârșitul lunii mai. Cei care doresc să opteze pentru acest tip de învățământ trebuie să ceară de la secretariatele școlilor unde învață fișa de înscriere pe care o depun apoi la școala profesională pe care o aleg. Pot opta pentru una sau două opțiuni de calificare profesională. Dacă numărul doritorilor nu este mai mare decât numărul locurilor, atunci admiterea se face pe bază de portofoliu (cu condiția să promoveze clasa a VIII-a ) și pe baza mediei de admitere (75% evaluarea națională și 25% media claselor V-VIII).

Preselecție și probă suplimentară

În cazul în care firma care vrea să susțină financiar formarea profesională a elevilor cere o preselecție a candidaților, aceasta va fi organizată de instituția de învățământ. De asemenea, în cazul în care sunt mai mulți candidați decât locuri, se organizează o probă suplimentară de admitere care reprezintă 30% din media finală. (70% media de admitere și 30% proba suplimentară). Pe 7 iunie sunt afișate rezultatele finale.

Nu intri la profesională, mergi la liceu

Cei care nu sunt admiși în învățămâmtul profesional sau cei care se răzgândesc pot să participe la admiterea în liceu organizată în luna iulie.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  ARADON Sport local

  Salbă de medalii pentru atleții arădeni la „Naționale”
  Luchianov, Coman, Both, Vidrea, Severin și Oriaku au fost pe podium la CN de seniori și U23 pentru cluburile arădene.

  România

  Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutoare de 60 milioane de euro pentru transportatorii rutieri români
  Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României cu o valoare de 60,7 milioane euro (300 milioane lei) pentru sprijinirea întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul transportului rutier de mărfuri şi persoane în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. 1

  Mapamond

  Guvernul scoţian vrea să organizeze un vot pentru independenţă în octombrie 2023
  Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat marţi planurile pentru organizarea unui al doilea referendum privind independenţa Scoţiei în octombrie anul viitor, promiţând că va lua măsuri legale pentru a asigura desfăşurarea votului dacă guvernul britanic va încerca să îl blocheze, scrie Reuters.

  România

  Încă trei cazuri de variola maimuței în România
  Ministerul Sănătății a anunțat că pe teritoriul României au fost confirmate încă trei cazuri de variola maimuței. Toți pacienții sunt din București. 1

  România

  Premierul anunţă că depozitele de gaz ale României sunt la 41% din capacitate
  Premierul Nicolae Ciucă a anunţat marţi că depozitele de gaz ale României sunt în prezent la 41% din capacitate, dar că procentul va ajunge la 80% până la 1 noiembrie.

  Local

  Încă o investiție ratată de Arad: STIHL investește 125 de milioane de euro la Oradea
  Managementul bun al orașului Oradea și județului Bihor dă, din nou, roade. Dar și o lecție Aradului, despre cum ar trebui tratați potențialii invetitori. 4

  Local

  18 noi cazuri de Covid, în ultimele 24 de ore, la Arad
  Cazurile de Covid-19 sunt din nou în creștere, atât la nivel național, cât și european.

  Local

  Nu le pasă de nimic
  O lună, două sesizări, o amendă, o promisiunea ratată şi bălăriile cresc pe mai departe în Micălaca 300, în vecinătatea supermarketului Supeco. 1

  Advertorial

  Tipuri de salam mai puțin cunoscute, dar care merită atenția ta

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.