aradon.ro Web analytics

Scrisoare deschisă despre Filarmonică, semnată de dirijorul Robert Daniel Rădoiaș

De Eugen Rogojan

Scrisoare deschisă despre Filarmonică, semnată de dirijorul Robert Daniel Rădoiaș

Reactualizat la:
În ultima perioadă, Filarmonica de Stat Arad este, din nou, „bântuită” de scandaluri, neînțelegeri între sindicat și conducere, acuze și procese. Dirijorul corului academic, Robert Daniel Rădoiaș, a transmis presei o scrisoare deschisă cu privire la „activitatea managerială a domnului Orban”.
Scris de Eugen Rogojan - În ultima perioadă, Filarmonica de Stat Arad este, din nou, „bântuită” de scandaluri, neînțelegeri între sindicat și conducere, acuze și procese. Dirijorul corului academic, Robert Daniel Rădoiaș, a transmis presei o scrisoare deschisă cu privire la „activitatea managerială a domnului Orban”.

„Scrisoare deschisă

Scriu aceste rânduri cu profundă amărăciune, constatând de mai multă vreme că activitatea artistică a Filarmonicii de Stat Arad, încă de STAT, este grav afectată de activitatea managerială a domnului Orban. Chiar și pentru Domnia sa, două dintre evenimentele petrecute în decursul unui singur an calendaristic ar trebui să fie prea mult, dar se pare că NU, întrucât ambele au purtat semnătura sa. Și mă refer aici la schimbarea încadrării instituției din grila I de salarizare, specifică tuturor Filarmonicilor din țară, în grila a II-a, din care fac parte «alte instituții»! Mă întreb retoric, bineînțeles, atunci când artiștii instrumentiști sau lirici ai Filarmonicii de Stat Arad au reprezentat cu cinste orașul, județul și țara, în tot acest timp cum eram percepuți legal și moral de către administrația arădeană? De interes local sau național? În anul 2011, de Ziua Națională, invitația Ambasadei României din Franța adresată Corului Academic pentru a susține două concerte la sediul Parlamentului European, respectiv, la Catedrala «Saint Maurice» din Strasbourg, tot de interes local a fost percepută? Dar atunci când s-a reușit atragerea unor fonduri naționale prin AFCN (Administrarea Fondului Cultural Național) pentru organizarea Festivalul Internațional «Iubiți muzica românească»? Nici participarea Corului și a Orchestrei la mai multe ediții ale Festivalului de Operă de la Sankt Margarethen nu a schimbat viziunea celor care conduc instituția și orașul? Răspunsul este cu siguranță NU. Se pare că pentru o grilă de salarizare inferioară nimeni nici măcar nu a clipit.

De parcă nu ar fi fost de ajuns, tot din rațiuni economice, din spusele domnului Orban, se justifică și înlăturarea titulaturii «de STAT», care deranjează probabil orgoliile unor conducători vremelnici.

Aceste două evenimente regretabile reprezintă din nefericire doar vârful icebergului. Contractul colectiv de muncă a rămas nesemnat, regulamentul intern se judecă în instanță din cauza unor prevederi halucinante, dar care nu au deranjat pe nimeni din semnatarii săi, membrii ai Consiliului de Administrație. Îmi este greu să cred că în Consiliul de Administrație al altor instituții de profil reprezentativitatea personalului artistic este zero absolut. Altfel spus, cele mai importante decizii care se iau, pentru, sau mai nou împotriva artiștilor, ne găsesc în imposibilitatea de a ne expune punctul de vedere. Tot într-o asemenea conjunctură s-a decis transformarea unui post de artist liric de la partida de alto, în muncitor, cu toate că la concursul din noiembrie 2019, concurența la partida de alto a fost de cinci candidați pentru un singur post scos la concurs.

Într-o altfel de lume, spre care nădăjduim cu toții, aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat, iar dacă totuși aveau loc, cel care era răspunzător de ele și-ar fi dat DEMISIA, asta ar fi însemnat simț de răspundere și profesionalism. Dar nu este cazul să avem asemenea pretenții! În fața colegilor mei managerul a afirmat că nu-și va lega numele de retrogradarea instituție, dar au fost doar vorbe goale. Oricum, nimeni nu l-a crezut!

Deși domnul Orban se arată îngrijorat de diminuarea bugetului alocat colaboratorilor, soliștilor și dirijorilor invitați (neputând plăti nici măcar un singur colaborator pentru ansamblul coral în concertul din 23 ianuarie), cu toate acestea constat că dirijorii și soliștii «casei» ne vor vizita și în lunile următoare, pentru unii dintre aceștia singura scenă de concert, constantă, din «cariera» lor fiind cea arădeană. Mă întreb, la fel de retoric, în anul în care aniversăm 250 de ani de la nașterea compozitorului Ludwig van Beethoven, cum este posibil ca într-un cvartet vocal solistic, programat luna viitoare, eveniment organizat cu ocazia dezvelirii statuii arhitectului arădean Ludovic Szántay, alături de nume consacrate ale scenei lirice românești și internaționale să-și facă simțită prezența și un instrumentist, fie el și violist! Sper totuși ca domnul Orban să nu-i urmeze exemplul, cu toate că puține lucruri m-ar mai putea surprinde! Deși este cam târziu pentru Domnia sa să urmeze cursurile unei Școli Doctorale, constat din programările prezente și viitoare că nici nu are nevoie, odată «câștigat» postul de manager a devenit instant «doctor» în interpretare, muzicologie, compoziție și dirijat, neavând nevoie de sfatul sau părerea dirijorilor permanenți sau a consultantului artistic.

Închei această succintă radiografie a unor fapte și evenimente regretabile și iremediabile prin adresarea, tot retorică, a unei întrebări care mă framântă: Dacă bugetul alocat instituției este insuficient, de ce nu se reiau programe așteptate cu nerăbdare de către public, cum ar fi Coruri Celebre din Opere, programate de obicei la sfârșitul lunii ianuarie, programele de succes specifice lunii februarie (de Sf. Valentin și Dragobete), care au fost achiziționate în trecut, Filarmonica având pentru acestea toate drepturile și care nu necesită plata unor dirijori invitați, fie ei și arădeni?!”, scrie în scrisoarea deschisă Dr. Robert Daniel Rădoiaș, dirijorul corului academic al Filarmonicii de Stat Arad.

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Mirel says:

  Cat mult rau face in continuare Silvia Demian!!!!

 2. mig29 says:

  Felicitari domnule Radoias! Perfect de acord! Sa avem un cor academic care ca si valoare-interpretare artistica se poate alatura chiar corului de la opera din Timisoara si sa fie traatat la un asemenea nivel de dispret!! As putea spune tipic Falca! Nu stiu daca este vreo legatura intre suma scandalurilor din Filarminica din ultimii 4 ani ( cu manager de toata prastia care se poza pe facebook in tot felul de piscine din tarile exotice-cat tupeu!) si tovarasul Falca , tovaras pe care nu l-am vazut niciodata la vre-un spectacol dat de FILARMONICA! Nici macar la cele mai reprezentative! A fost la Filarmonica doar cand chipurile si-a luat ramas bun de la aradeni prezentandu-se ca unicul, cel mai bun -nu dintre pamanteni-din galaxie!!! Omul asta este bolnav de grandomanie? Mi-ar putea replica tovarasul Falca ca s-a ocupat de reabilitarea Filarmonicii!! Nu zic , reabilitarea s-a facut cu gust respectand si dand o noua stralucire, probabil , originalaului! Dar scaunele le-ati facut execrabil tovarase fost primar! Se vede ca nu veniti la Filarmonica! Eu nu zic sa fi facut fotolii ca si la Filarmonica din Viena (dupa ale carui planuri este executata si filarmonica din Arad dar la o alta scara), dar nici chiar asa……nISTE GUNOAIE DE SCAUNE!!!!!

 3. Stana says:

  Filamonica de stat…ati stat destul, mai treceti la treaba!!

 4. Clara says:

  Ati stat destul, mai treceti si la munca!!

 5. Local

  Ignoraţi şi batjocoriţi pe banii lor!
  Compania de Transport Public Arad, cu acordul Primăriei, sfidează doleanţele arădenilor, impunând un program de circulaţie al tramvaielor şi autobuzelor care poate fi încadrat, fără probleme, la articolul 352 Cod Penal: zădărnicirea combaterii bolilor! 8

  Mapamond

  VIDEO LIVE: SpaceX in colaborare cu NASA se pregătesc de o nouă lansare a navei Crew Dragon către Staţia Spaţială Internaţională, la ora 22
  SpaceX şi NASA incearcă o a doua tentaivă de lansare a navei Crew Dragon. Miercuri, lansarea misiunii Demo-2 a fost amânată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Urmăriți aici transmisiunea LIVE.

  Local

  Curtea de Apel Timișoara a amânat apelul lui Mârza pentru sfârșitul lunii iunie
  1

  Local

  Doar 41 de persoane au mai rămas în centrele de carantină din județul Arad
  1.349 de persoane au încheiat astăzi perioada de carantină de 14 zile, în județul Arad. Astfel, în centrele din carantină din județul nostru au mai rămas doar 41 de persoane. 2

  ARADON Sport local

  Performanțe ale sportului arădean în luna mai (II)
  Sportul arădean este momentan blocat din cauza pandemiei de coronavirus. Vă propunem continuarea materialului despre o parte din performanțele sportului arădean din luna mai, cele realizate în perioada 2006-2020, după ce săptămâna trecută am făcut o incursiune în perioada 1990-2005.

  Local

  Inspectoratul Școlar a împărțit măști școlilor 
  De la sediul Inspectoratului Școlar Județean Arad au fost distribuite măști de protecție tuturor unităților de învățământ în care se organizează, începând din 2 iunie, pregătire în vederea examenelor de bacalaureat și evaluare națională. 1

  Local

  Un singur nou caz de infectare cu SARS-CoV-2 la Arad
  Un singur caz de infectare cu SARS-CoV-2 a fost înregistrat la Arad de la ultima informare a Grupului de Comunicare Strategică, de vineri.

  Local

  Faleza Mureşului din Alfa, curăţată de voluntari
  Câţiva tineri s-au mobilizat după ce au găsit sute de sticle din plastic, doze de bere, ambalaje şi alte gunoaie abandonate de-a lungul malului. 12

  Local

  Lemnele, la control. Polițiștii au organizat o acțiune în județul Arad
  Împreună cu reprezentanții Direcției Silvice Arad, polițiștii au efectuat controale pe rutele  Arad – Pecica – Nădlac și Arad – Ineu – Sebiș – Vârfurile – Hălmagiu. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.