aradon.ro Web analytics

Se schimbă denumirea Filarmonicii de Stat Arad

De Eugen Rogojan
Reactualizat la:

Se schimbă denumirea Filarmonicii de Stat Arad

Reactualizat la:
Filarmonica de Stat Arad va fi redenumită, urmând să poarte titulatura de „Filarmonica Arad”.
Scris de Eugen Rogojan - Filarmonica de Stat Arad va fi redenumită, urmând să poarte titulatura de „Filarmonica Arad”.

Propunerea va fi înaintată Consiliului Local Arad, după ce a fost aprobată în Consiliul Administrativ al Filarmonicii de Stat Arad, în şedinţa de pe 27 ianuarie. În urma votului din consiliul administrativ, a fost luată decizia schimbării „denumirii Filarmonicii de Stat Arad în Filarmonica Arad”.

De interes local

Pentru a arăta faptul că instituția este una de interes local, în Consiliul de Administrație s-a prezentat decizia de înființare a Filarmonicii, publicată în Buletinul Municipiului Arad pe 1 octombrie 1948. În paginile Buletinului era prezentat primul regulament al „Filarmonicii Municipale Arad”, instituție aflată în subordinea Primăriei. Și astăzi, filarmonica se află în subordinea Consiliului Local Municipal Arad.

Sindicatul, îngrijorat

Printr-un comunicat de presă transmis de Sindicatul Artiștilor Interpreți din Filarmonica de Stat Arad, aceștia își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că dacă se modifică denumirea în conformitate cu o decizie din 1948, s-ar putea modifica și organigrama instituției, în conformitate cu același act. Astfel, dacă s-ar întâmpla acest lucru, orchestra simfonică și corul academic ar fi micșorate, iar artiștii și-ar pierde locul de muncă.

Doar numele se schimbă

Am luat legătura cu Doru Orban, managerul Filarmonicii, pentru a afla de ce s-a luat această decizie și dacă angajații riscă să-și piardă locurile de muncă. „Decizia a fost luată pentru că am avut diverse probleme cu privire la faptul că suntem în subordinea Consiliului Local, dar ne numim «de stat». Schimbând denumirea vom putea accede la cele trei procente din impozitele locale care ajung la București și sunt redirecționate către instituțiile de cultură de interes local. Iar noi suntem de interes local. S-a făcut și o analiză la nivel național și suntem printre ultimele filarmonici din țară care poartă această titulatură”, spune Orban.

Cât despre modificarea organigramei, acesta dă asigurări că „nici nu se pune problema”. „Dacă am reveni la organigrama din 1948, orchestra ar avea vreo 30 de oameni, iar corul nici nu ar exista. Nici nu se pune problema să se întâmple așa ceva – oricum orchestra și corul nu funcționează la capacitate maximă. Singura modificare la organigramă pe care am făcut-o recent a fost adăugarea unui post de pompier”, adaugă managerul instituției.

Vot în CLM

Conform procedurilor legale, schimbarea denumirii instituției va fi făcută abia după ce ea va trece de Consiliul Local Municipal Arad, căruia îi va fi înaintat un proiect de hotărâre în acest sens în viitorul apropiat.

Alte filarmonici „de stat”

Pe lângă Filarmonica de Stat Arad, în țară mai funcționează și Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Târgu Mureș, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” Satu Mare. Toate se află, însă, fie în subordinea primăriilor sau a consiliilor locale, fie în subordinea consiliilor județene.

 

7 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. BARONUL says:

  Si asta se privatizeaza ?!

 2. Parneava says:

  De ce nu se poate denumi Filarmonica Ioan Vidu Arad. Compozitorul Ioan Vidu s-a nascut in satul Manerau,comuna Bocsig, judetul Arad. Timisorenii i-au cinstit memoria,liceul de muzica timisan purtand numele ilustrului compozitor.

  • Ion says:

   Mai degraba Sabin Dragoi. Nu Ion Vidu. O mult mai mare personalitate Aradeana nascuta in Seliste judetul arad si absolvent al celebrei scoli pedagogice aradene.

  • anonim says:

   Tot asa bine s-ar putea numi Filarmonica ,,Emil Monția,,. Daca nu stiti acesta e nascut la Șicula dar a trait a cules folclor si a compus muzica in Șiria.

 3. sorin says:

  Sa se numeasca Filarmonica Codrutei!

 4. România

  Programare pentru a merge la terase. Ce reguli trebuie respectate de la 1 iunie la terase
  De luni, românii vor putea merge din nou la terase. Noile reguli, publicate în Monitorul Oficial, spun că limita este de 4 persoane, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii care locuiesc împreună. Clienţii teraselor nu au voie să transfere meniurile ori solniţa cu sare. Angajaţii trebuie să asigure dezinfectarea acestora după fiecare utilizare.

  Local

  Ignoraţi şi batjocoriţi pe banii lor!
  Compania de Transport Public Arad, cu acordul Primăriei, sfidează doleanţele arădenilor, impunând un program de circulaţie al tramvaielor şi autobuzelor care poate fi încadrat, fără probleme, la articolul 352 Cod Penal: zădărnicirea combaterii bolilor! 8

  Mapamond

  VIDEO LIVE: SpaceX in colaborare cu NASA se pregătesc de o nouă lansare a navei Crew Dragon către Staţia Spaţială Internaţională, la ora 22
  SpaceX şi NASA incearcă o a doua tentaivă de lansare a navei Crew Dragon. Miercuri, lansarea misiunii Demo-2 a fost amânată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Urmăriți aici transmisiunea LIVE.

  Local

  Curtea de Apel Timișoara a amânat apelul lui Mârza pentru sfârșitul lunii iunie
  1

  Local

  Doar 41 de persoane au mai rămas în centrele de carantină din județul Arad
  1.349 de persoane au încheiat astăzi perioada de carantină de 14 zile, în județul Arad. Astfel, în centrele din carantină din județul nostru au mai rămas doar 41 de persoane. 2

  ARADON Sport local

  Performanțe ale sportului arădean în luna mai (II)
  Sportul arădean este momentan blocat din cauza pandemiei de coronavirus. Vă propunem continuarea materialului despre o parte din performanțele sportului arădean din luna mai, cele realizate în perioada 2006-2020, după ce săptămâna trecută am făcut o incursiune în perioada 1990-2005.

  Local

  Inspectoratul Școlar a împărțit măști școlilor 
  De la sediul Inspectoratului Școlar Județean Arad au fost distribuite măști de protecție tuturor unităților de învățământ în care se organizează, începând din 2 iunie, pregătire în vederea examenelor de bacalaureat și evaluare națională. 1

  Local

  Un singur nou caz de infectare cu SARS-CoV-2 la Arad
  Un singur caz de infectare cu SARS-CoV-2 a fost înregistrat la Arad de la ultima informare a Grupului de Comunicare Strategică, de vineri.

  Local

  Faleza Mureşului din Alfa, curăţată de voluntari
  Câţiva tineri s-au mobilizat după ce au găsit sute de sticle din plastic, doze de bere, ambalaje şi alte gunoaie abandonate de-a lungul malului. 12

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.