aradon.ro Web analyticsSe schimbă mii de adrese la Vladimirescu. Locuitorii se tem că vor fi puși pe drumuri!

De M.B.

Se schimbă mii de adrese la Vladimirescu. Locuitorii se tem că vor fi puși pe drumuri!

Primăria derulează un proiect de cadastrare a comunei, iar circa 4.500 de imobile vor avea adrese noi, ceea ce îi nemulţumeşte pe localnici, care se tem că vor fi obligaţi să îşi schimbe documentele.
Scris de M.B. - Primăria derulează un proiect de cadastrare a comunei, iar circa 4.500 de imobile vor avea adrese noi, ceea ce îi nemulţumeşte pe localnici, care se tem că vor fi obligaţi să îşi schimbe documentele.

ARAD. Planul de cadastrare a satelor din componenţa comunei Vladimirescu a creat nemulţumiri majore în rândul locuitorilor. Foarte mulţi dintre aceştia au aflat de la Primărie că li se vor schimba adresele, pentru că administraţia locală lucrează la atribuirea de nume unor străzi sau renumerotarea caselor.

Nemulţumiri

În satele Cicir, Mândruloc şi Horia, marea majoritate a imobilelor sunt afectate, adică aproximativ 2.000 de case. În satul Vladimirescu, alte 2.500 de imobile, ceea ce înseamnă că la nivelul comunei vor avea adrese noi 4.500 de imobile. Cu alte cuvinte, majoritatea populaţiei comunei va fi afectată prin faptul că, potrivit prevederilor legale, schimbarea adresei atrage obligaţia schimbării documentelor.

“O decizie fără cap a Primăriei Vladimirescu mă obligă pe mine să merg să îmi schimb cartea de identitate, talonul de la maşină, contractele cu furnizorii de servicii sau cu băncile. Sute de lei cheltuiţi, nervi la cozile de la ghişee, zile libere pe care trebuie să le cer de la locul de muncă pentru a rezolva problema”, este nemulţumirea unuia dintre localnicii care ne-au scris.

“Primăria dacă a decis să schimbe adresele, nu are decât să plătească şi schimbarea actelor noastre. Cu ce suntem noi vinovaţi? Totuşi, când au luat decizia să ne schimbe numerele la case, s-au gândit şi la impactul social? S-au gândit la câtă bătaie de cap vom avea noi din cauza schimbării adresei de domiciliu?“, se întreabă un locuitor din Cicir.

“Suntem obligaţi de legislaţie”

Noua cadastrare nu va mai permite să existe situaţii în care un imobil are număr de tipul “20-24”, pentru că ocupă mai multe parcele de teren. Totodată, vor fi eliminate situaţiile în care mai multe imobile figurează la aceeaşi adrese sau numerele de casă urmate de litere.

Contactat de Jurnal Arădean şi www.aradon.ro, primarul comunei, Mihai Mag, afirmă că proiectul de cadastrare a început în urmă cu doi ani, ca o necesitate.

“Odată cu lucrarea de cadastrare, avem şi una de renumerotare a imobilelor şi atribuire de nume unor străzi, mai ales în cartierele noi. Este adevărat că sunt afectate foarte multe imobile, dar considerăm că acest lucru trebuia făcut la un moment dat, să punem ordine în cadastru, pentru că suntem obligaţi şi de legislaţie”, afirmă edilul.

Ce zice primarul şi ce zice legea

Referitor la nemulţumirile locuitorilor, Mihai Mag spune că, în urma discuţiilor cu arhitectul primăriei, a ajuns la concluzia că persoanele fizice nu vor fi obligate să îşi schimbe documentele decât la expirarea lor.

“Primăria va elibera un document de legătură între adresa veche şi cea nouă din CF, iar la expirarea documentelor, va fi trecută în acestea noua adresă. Persoanele juridice vor fi afectate, acestea vor fi nevoite să opereze modificările în documentele de funcţionare”, afirmă edilul.

Totuşi, nici el şi nici arhitectul nu au putut menţiona cadrul legal pe care se bazează când afirmă că persoanele fizice nu vor fi obligate să îşi schimbe actele de identitate.

Potrivit OUG nr. 97 din 14 iulie 2005 republicată – privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români – serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor eliberează un nou act de identitate în numeroase cazuri, între care cel de faţă. “În cazul schimbării denumirii sau rangului localităților și străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înființării localităților sau străzilor”, scrie la Articolul 19, litera d.

Primarul spune că vor mai avea loc consultări cu firma care efectuează lucrarea de cadastrare, cu Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi cu alte instituţii, pentru a se găsi soluţii care să scutească populaţia de drumuri pe la ghişee şi cheltuieli suplimentare pentru schimbarea unor acte.

Situaţie inedită în Arad

Jurnal Arădean şi www.aradon.ro au prezentat, anul trecut, situaţia inedită în care se află locuitorii străzii Antim Ivireanul, din cartierul Grădişte. Nu mai puţin de 12 imobile au numărul 43. Unele imobile au şi o literă lângă numărul 43, dar culmea e că şi aceasta se mai repetă. Situaţia este veche de decenii, timp în care au fost puşi în mare încurcătură nu doar vizitatorii, ci şi poştaşii, medicii de pe ambulanţe sau autorităţile. Localnicii spun că au avut adesea probleme, fiind nevoiţi să îşi recupereze corespondenţa din vecini.

Terenul pe care se află acum 12 imobile a aparţinut, la jumătatea secolului trecut, unui preot bogat, spun localnicii. Ulterior, statul a naţionalizat terenul şi l-a parcelat, fiind construite mai multe locuinţe, dar toate păstrând acelaşi număr.

10 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. DeVinSpin says:

  “Noua cadastrare nu va mai permite să existe situaţii în care un imobil are număr de tipul “20-24”
  Ce face minunatul functionar public in marea lui intelepciune ?
  Ramane nefericitul cu numarul 20 si vecinii care sunt dupa el primesc numarul avut de vecinul anterior.
  Atat ii duce pe ei capul, modifici numarul la toata strada in loc ca dispara pur si simplu un numar din formatul “20-24”

 2. Pad says:

  Legea nu-i obliga sa schimbe toate numerele vecinilor, dacă în cazul unuia care avea mai multe parcele i s-a atribuit doar un număr, nu formula x-y. Este o minciuna sa se susțină acest lucru și s-a întâmplat asa din neînțelegerea și cunoașterea superficiala a legii. În consecință, vor fi mii de oameni pe drumuri pentru schimbarea tuturor actelor.

 3. Dan says:

  E deja un stereotip la “hanicapații” care conduc această țară: când o situație LE DEPĂȘTE CAPACITATEA DE ÎNTELEGERE A LEGII sau vor să folosească varianta cea mai convenabilă lor, se ascund în spatele a doua formulări-șablon:
  – “așa zice legea” (dar ei scot la expunere DOAR PARTEA CARE LE CONVINE din lege);
  – “asa ne cer cei de la UE” (dar nu spun că UE-ul NU TE OBLIGA să faci un lucru , ci DOAR TE CONDIȚIONEAZĂ de respectarea unor reguli elementare, de bun-simț, ceea ce , pt unii echivalează cu “a te obliga”… ).

 4. f.b. says:

  Sa-i relocheze in ordine alfabetica: Abrudan, Aradean, Bibart, Bilcea, Falca…

 5. Ax1int3 says:

  Zguduitor, dar cutremurator. Amu, io szper doar sa fiu semidemn de numele ce vor urma sa vie si mai szper sa apuc si io o strada cu nume de mare conducator sau vrednic luptator. Pai daca in urbe exista strada Crisan, de ce n-am avea si noi una la fel? Sa fie ceva cu rezonanta, zic, sa ne stie lumea ca suntem bine la cap.

 6. IonNica says:

  Bine Mihai! Bravo! Mai schimbam si noi strazile, ca ne-am plictisit de aceleasi ulite cu juma’ de metru inaltate fata de curte. Asta ca sa nu ramanem fara apa in ograda, offcourse. Utilitati le zice, da,da,da. Si poate se schimba si sensul de curgere cu ocazia asta. Ufff, ca abia astept. De santuri nu zic nimic, ca nu suntem asa departe de Chishlaka.

 7. Anonim says:

  Asta cu schimbarea numerelor o.mai înțeleg cumva,dar sa te trezesti cu aproape 50 m² mai putin fata de ce scrie in contractul casei cumpărate în 2017….nici cum înțeleg unde pretind ca au dispărut!
  Măsurători făcute în 2016 și tot odată si actualizat cf.
  Clar ca nu o sa cedez un cm din ce stie în contractul de proprietate!!!!

 8. tombola lunii

  UT Arad

  Greșelile au costat-o pe UTA cu Vojvodina
  „Bătrâna Doamnă” a pierdut cu 1-2 amicalul cu Vojvodina Novi Sad, primind ambele goluri după greșeli individuale. 1

  Advertorial

  PNL se opune suprataxării
  3

  Local

  Incendiu la un lan de grâu între Horia și Arad. Focul a pornit de la un utilaj agricol
  10 hectare de grâu și 5 hectare de miriște au ars în urma incendiului. Focul a pornit de la un utilaj agricol, spun reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad. 1

  UT Arad

  Atacantul Postolachi a semnat cu UTA pe trei ani!
  1

  UT Arad

  Fidelitate răsplătită cu autografe de la utişti!

  Local

  12 intoxicați cu alcool și trei consumatori de substanțe interzise, în weekend, la Urgențe

  ARADON Sport local

  Felnacul începe acasă aventura din Cupa României

  Local

  E-mailuri false în numele Fiscului. Nu le deschideți!
  2

  Local

  Fără apă caldă, pe mai multe străzi din centrul Aradului
  1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.