aradon.ro Web analytics
Sentință la sfârșitul lunii pentru Delia Podea

De Ioana Costaș

Sentință la sfârșitul lunii pentru Delia Podea

Medicul psihiatru Delia Podea și-ar putea afla sentința la sfârșitul lunii septembrie, potrivit Tribunalului Arad.
Scris de Ioana Costaș - Medicul psihiatru Delia Podea și-ar putea afla sentința la sfârșitul lunii septembrie, potrivit Tribunalului Arad.

ARAD. Tribunalul Arad a decis, la ultima înfățișare în procesul medicului Delia Podea, ce a avut loc în 14 septembrie, că 29 septembrie este termenul de pronunțare a hotărârii. După un proces nepublic, început în luna februarie a anului 2017, și 39 de termene, s-a ajuns la final în procesul în care medicul psihiatru a fost trimis în judecată pentru luare de mită. La 1 iunie 2016, Delia Podea a fost reținută de procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru comiterea mai multor infracțiuni precum abuz în serviciu în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals, luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată.

Doi ani de experimente

Ancheta efectuată în această cauză a scos la iveală faptul că timp de aproape doi ani, medicul arădean ar fi efectuat „experimente” pe pacienții internați la Secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean Arad, incluzându-i în studii clinice fără a avea acceptul lor. Pe scurt, procurorii au reţinut că medicul “în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a efectuat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potențial generator de riscuri în ceea ce privește autorizarea intrării pe piață a unor medicamente, cu riscul de a afecta negativ starea de sănătate a populației”. Inițial, Delia Podea a fost arestată preventiv. Ulterior, această măsură preventivă a fost înlocuită cu măsura arestului la domiciliul, iar apoi a controlului judiciar.

Potrivit procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Delia Podea „a efectuat studii clinice fără consimțământul informat al subiecților și a consemnat în documentele întocmite aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul urmat și efectele acestuia. Pentru obținerea semnăturii pe declarația privind consimțământul participării la studiu, medicul arădean a acționat în două modalități: în prima prezenta documentul pacienților sau aparținătorilor acestuia (în situația pacienților fără discernământ) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize, iar în a doua contrafăcea sau dispunea unor medici rezidenți să contrafacă semnătura pacienţilor”. Procurorii spun că prin această modalitate se urmărea includerea în studii a unui număr cât mai mare de pacienți, scopul final fiind acela de a încasa sume mai mari din partea sponsorilor.

Diagnosticare fictivă

De asemenea – potrivit anchetatorilor – timp de peste cinci ani, în perioada decembrie 2010 – aprilie 2016, medicul “ar fi primit sume de bani de la mai multe paciente pentru a proceda la exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi anume la diagnosticarea fictivă şi la internarea acestora în cadrul Secţiei Clinice de Psihiatrie, în vederea eliberării în fals a unor documente medicale necesare pentru obţinerea unei pensii de invaliditate sau pentru menţinerea în gradul de invaliditate”. Procurorii mai susțin că în cursul anului 2016, Delia Podea “ar fi diagnosticat fictiv și internat ilegal două persoane, eliberându-le documente medicale în vederea obținerii unei pensii de invaliditate, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu sumele corespunzătoare îngrijirilor medicale fictive pe perioada internărilor sau în vederea prelungirii concediului medical peste 90 de zile”.

31 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Prietenii stiu de ce says:

  Căutați-o si pe Stoicanescu Nicoleta, din localitatea Felnac din jud. Arad, care deține pensie pe caz de boala cu acte contrafăcute. A plătit 500€ pentru a obtine această pensie la sfârșitul anului 2015 și de mai bine de 4 ani ea încasează bani de la stat fiind perfect sănătoasă.

 2. Olga says:

  Unica fiica a directoarei Liceului Elena Giba Birta din anii ’70.Directoarea era un important membru al Partidului Comunist Roman ,numita politic ,al celui mai mare liceu de fete din partea de vest a tarii !! Atunci ,poporul se mandrea cu astfel de conducatori de frunte .Iata ce copii au creat !!

  • cucu says:

   si unii inca plang dupa comunism…

   • Olga says:

    Multi ,inclusiv noile generatii din cauza povestilor frumoase spuse de parintii lor care au dut o ,unii ,bine ori f bine atunci !!

    • anonim says:

     Olaga tu esti contabila aia proasta, imbrobodita aia cu poale lungi si laibar ce s-a mai botezat o data ca a considerat ca botezul de dinainte de 1989 nu e valabil ?

   • boiciuc says:

    securistii plang dpa comunism, noi restul care duceam lipsa ne bucuram ca am scapat.

    ii veiz si la TV cum ofteaza si spun ce bine era (pentru ei). iar acum primesc pensii pseciale. avem si pe aici cativa pensionari dictatori ce lauda reprimarile comuniste…

   • pt Olga says:

    auzi Olga ce are s..a cu prefectura ? doctorita asta e om matur si daca a facut ilegalitati de care va raspunde nu o poti acuza pe mama ei sau pe tatal ei sau pe bunicii ei. Fiecare raspunde pt ce face Ce, părinti-s de vina pt tampeniile facute de copiii care-s majori si sunt la casa lor ? .Numai in comunism copiii erau acuzati pt vina de a avea parinti ce nu erau pe palcul comunistilor si invers parintii dati afara din servici daca de ex. copiii lor majori fiind treceau fraudulos frontiera Mars d-aici cu idei din astea comuniste.

   • si eu pt CUCU says:

    Cucu pasare rara , nu plang oamenii dupa comunism cum zici tu dar regreta după ce a fost bun pe vremea respectiva si care azi nu mai este.
    Cine p..a mea iti mai da azi apartament gratis? ha?sunt sute de mii de familii ce locuiesc 2-3 generatii claie peste gramada unii peste altii in 2 camere de bloc primite gratis de părinti sau bunici de la uzina unde au muncit ( in cazul de fața IVA sector II ) Azi ai bani iei altul mai mare ,nu ai bani dormi cate 3-4 maturi
    cu copii cu tot intr-o camera sau altii pe chirii mari in oras
    Pe vremea lui ceasca asa cizmar cum a fost el dar aveai loc de munca asigurat si bine remunerat. Nu am vazut om murind de foame. Azi dupa ce s-au distrus fabricile uzinele ,toate intreprinderile plus agrozootehnia, Serele etc facute toate de mana părintilor si bunicilor nostri , au ramas pe drumuri milioane de oameni Scoala si sistemul sanitar erau gratuite pt toata lumea. Azi daca ai bani te tratezi daca nu astpeti luni de zile ( daca rezisti) sa poti face un RMN sau daca ai platesti milioane bune pe motiv ca s-au terminat fondurile CAS Daca n-ai bani aleluia.Apeleaza familia la K.U.K.I. ca e singurul lucru gratis /platit de primarie/
    Azi multi copii din mediul rural au ramas la coada vacii dupa desfiintarea multor scoli de la sate
    Ca inainte nu ai avut un pasaport da e adevarat doar ca acu am unul cu care nu am ce face din lipsa de bani de umblat prin lume cu exceptia cazului de mers la cules de sparanghel sau la spalat la cur vreo baba in vest pt un pumn de euroi.
    Acum vitrinele sunt pline ( de importuri e adevarat) la care jdemii de copii se uita cu jind si parintii nu au bani sa le cumpere ce doresc.
    Si exemplele ar putea continua … asa ca mai las-ne cu comunismul socialismul sau ce o fi fost el caci milioane de oameni regreta dupa lucrurile bune care au fost si au fost distruse imediat dupa 90 nu dupa titulatura de stat socialist comunist sau naiba stie ce a fost..

    • Lara says:

     Dar ce a fost rau ai uitat?? Fara căldură, lumina, cozi pt pâine si lapte si sa nu mai continui ca as scrie un roman întreg

    • gigel frone says:

     Esti un comunist prost care sta cu mana intinsa sa-l ajute statul.Bai boule unde nu ai tu loc de munca? vitrinele sunt pline si noi ne uitam cu jind?? Idiotule am loc de munca la privat si imi permit sa-mi cumpar orice din vitrinele astea capitaliste,la fel si majoritatea Romanilor care vor sa muncesca si nu stau cu mana intinsa sa le dea statul butelie.Vai de steaua voastra de nostalgici comunisti cu industria voastra de 2 lei unde ati furat ca in codru si ati frecat menta toata ziua.Nu va place in capitalism ca va pune patronul la munca si nu mai merge cu smecherii.

  • teddy-eddy says:

   Corectură. Liceu pentru fete până în 1948, apoi Școala Medie nr.2 (Slavici-fost ”pentru băieți – era Medie 1), apoi ”Olga Mancic” …

 3. Dinga says:

  Atata va cacati pe voi. Aici a fost lucratura lui Piros si Goldis sa se scape de ea . Si prostimea pune botul.

  • Relu says:

   nu mai spune!!! Piros si Goldis au batut-o sa faca experimente pe pacienti, nu??
   Daca stii tu adevarul, du-te edpune marturie si ajut-o sa scape!

   • Anonim says:

    Spun ce se aude prin piata . Ca lumea vorbeste . Mai ales in domeniul medical .

    • roman says:

     azi nu mai merge cu ‘se aude’ ‘lumea vorbeste ‘, se stie bine, sau alte exprimari impersonale. Nu mai suntem pe vremea comunistilor care te bagau la puscarie pentru un zvon. zvon pe care nimeni nu il putea dovedi.
     Ai auzit ceva? da declaratie! asuma-ti ce vorbesti!
     colportorule securist cu barfe si zvonuri nu mai merge!
     Dovezile ca a mintit pacienti si falsificat semnaturi exista!!!

  • anonim says:

   Lucratura buna, daca a scapat sistemul de o harpie urata si rea la suflet. desi am vazut-o in perioada de arest plimbandu-se in oras. Ciudata detentie primesc unii !

 4. Varu says:

  fumeaza cocaina!

 5. asadas says:

  Doctor Mengele de Arad, sa ii fie rusine, vai de steaua ei!

 6. Celer says:

  Nu cred ca mai interesează pe cineva după atata vreme.

 7. @Olga-Olguța says:

  Vorbesti să nu taci. ce te legi de părinti dacă odraslele lor ( persoane majore )fac prostii? Vezi cazul unui fost mare fotbalist din generatia de aur a carui fiu major si el are acum dosar penal pt consum de droguri. Ce vină are tac,su care e pesoana publica si un om de toata lauda ?. Mai ales ca situatia materiala a lui si a tatalui lui nu este de loc rea. L-a stricat anturajul Trebuie acum sa blamam parintii pt ce fac pruncii ? Părintii nu pot sa urmareasca si sa hotarasca ce fac copiii lor majori Clar?
  Te iei de profa Podea de la Ghiba pe care nu o cunosti si care a fost un dascal bun si apreciat de toata lumea . Asta numai ca sa postezi si tu ceva? Vezi-ti de treaba… cucoană!

  • anonim says:

   ,,Profa Podea de la ghiba Birta,, pe care o laudati dv @olga-olguta a fost o profesoara cu pregatire slaba,dar activista scolata la Rusia. Era o fiinta rea si afurisita ce a profitat maxim de functie. Cel mai urat a fost ca l-a prigonit in mod josnic pe domnul Profesor Virgil Teodorescu si dumnealui profesor de istorie la aceeasi scoala, dar unul de la ora caruia plecai cu bucurie in suflet si cu lectia invatata. In plus,tot asa de urat a fost ca a acceptat ca fiica ei si alte odrasle de oameni cu functii sa stie dinainte subiectele examenelor ce erau de dat, nu cumva sa ia note rele beizadelele si mai ales fata ei.

   • Mihaita says:

    Sunt intru totul de acord cu ceea ce a scris “anonim” .Asa a fost,un activist politic ,care nu- si facea treaba ca director ,ori profesor ,era preocupata de imaginea personala ,de aspectul exterior ,nu avea habar sa predea o lectie de istorie ,le cerea elevilor sa citeasca lectia noua din manual acasa ,iar dl profesor Teodorescu ,care era ghimpele ei in materie de profesinalism ,era si singurul de la care puteai invata istorie !Dezbaterile despre cat de bine a fost atunci ,ca statul dadea casa si servici ,ca fabricile erau functionale ,nu tin de subiectul discutiei .Aberatii ale unor minti fara busola !Nostalgici iremediabili si incurabili ai unui sistem ticalosit ,sustinut de astfel de “valori” .Iar ca unii sustin ca nu parintii sunt responsabili de faptele copiilor lor ,pot sa le spun ca educatia se da in familie ,modelele si exemplele de viata se iau din familie ,genele ,la fel .Apoi ,poate interveni influienta anturajului ,a banilor usor obtinuti ,etc …

    ,

   • Alleh says:

    100% corect, orele lui Virgil Teodorescu au fost ceva deosebit, am asteptat cu bucurie orele de istorie. Pe Podea nu a suferit-o nimeni. Asa a fost.

  • Pt Olguță says:

   Mno Olguță zănatică… da cine lo educat? Nu tac-su? de ce nu lo educat tătâne so pe Mario Iorgulescu sa fie cu bun simt și să respecte legile rutiere?? Dacă l-ar fi educat frumos azi avea alt traseu prin viață. Celebritatea din sport nu te face automat familist și tată înțelept. Ai îmbătrânit degeaba comunistule

 8. anonim says:

  Ar trebui sa fie verificati cam toti pensionatii de boala ce au trecut pe la Deliuta.
  Oare se stie daca are pe cuget si vieti pierdute in urma experimentelor ?
  Caractere ale studentilor deformate in urma lectiilor predate ca profesor universitar are cu siguranta.
  Deliuta-Deliuta , lacomia mostenita de la maica-ta ti-a mancat omenia si capul !

 9. anonim says:

  Ok.ok. scorpia asta a facut ce a facut pentru bani , insa banii de unde au venit ? eu asta vreau sa stiu !!! cine a fost care ia platit acestei scorpii sa faca experimentele care le a facut pe pacienti ??? ca in mod sigur nu a fost portarul institutiei … cine ia bagat banii in buzunar cred ca sunt producatorii respectivelor medicamente , despre ei de ce nu se pomeneste nimic ????? Tare ma tem ca pana la final va iesi un mare , fas !!! adica asa dupa cum au decurs lucrurile si in timpul anchetei ….. arestare , pe urma arest la domiciliu , ca mai apoi control judiciar !!!!!!…….. si uite asa se fac nemaipomenitele studii clinice asupra unor medicamente scoase pe piata ….iar unii idioti pun botul si strica sus si tare ca medicamentele sunt testate , studiate si retestate !!! da dupa doi ani de la intrarea pe piata sa aflii de reactii adverse de care te apuca groaza ….. deci asta e intrebarea mea , cine se afla in spatele acestei masinatii ?

 10. Bolintin says:

  Oare cum poti sa fii atat de idiot incat sa crezi ca a facut experimente pe pacineti ??? Facea ea in pivnita blocului medicamentele ?
  Medicameltele erau primite din cadrul companiilor ! La fel se intampla in toate spitalele din lume. Aceste medicamente se testeaza pe pacienti .
  Totul a fost o lucratura . Parera mea.

 11. aradean says:

  Dupa cum sunt legile mare lucru de nu va avea condamnare cu suspendare, sau achitata.

 12. roman says:

  Comunistule @si eu pt CUCU, apartament gratis primeau numa securistii, membri de partid, informatorii si militienii pentru ca ei erau omul nou faurit sub model marxist. Cea mai inalta virtute era sa iti parasti nevasta/parintele/copilu la DSS cand zice o gluma de vreun membru de partid. Oamneii de rand nu capatau. Sau primeau 2 3 familii gratis ca sa aiba motiv sa ii puna in ziar si sa se laude. Restul scoteau bani din CAR si cum mai puteau si plateau rata care nu era deloc mica 20-30% din salar si dobanda DAE de cel putin 20%.

  Tovarase, in ziua de azi agricultura este mecanizata. Mai evolueaza comunistule, nu ne duce pe toti restul in epoca de piatra.

  Nu ai bani sa umbli prin lume pentru ca acum nu mai este platita “munca” de dat cu ciocu la tovarasi si la Securitate. Stiu un vecin care se lauda ca primea plic lunar din meseria de turnator. Sunt convins ca il urasti pe turnatorul Basescu desi ati fost colegi de breasla!

  Muncesti, ai bani. Te reprofilezi, te lupti in viata, inveti o meserie in plus si castigi bani. Parintii mei asa au facut cand s-a inchis fabrica. Ce inteleg din ce spui tu: comunismul a facut indobitocit o generatie numai sa astepte de la stat, care sa nu-si bata capul, sa nu isi puna creierul la treaba…. Din fericire, ideile lor nu au prins radacini la majoritatea poporului iar dovada este ca au iesit cu sutele de mii pe strazi in `89. Milogule, tu esti exponentul coruptilor comunisti deveniti asistati!

  Fabricile au fost devalizate tot de monenklaturisti regrupati in FSNul lui Iliescu. Seful Securitatii Iulian Vlad a luat din Bancorex milioane de $$$, i-a dat si la fiica-sa care a deschis lantul Catena!!! din coco furati de tac-su!!! iar ca el sunt zeci de mii.

  Ai zis un adevar Toate CAP fabricile si uzinele au fost distruse imediat dupa 90 in 5 ani toate fabricile gafaiau, apoi au fost subventionate sa nu moara toate deodata. SRI are atributia de a proteja si interesele economice ale tarii. O intrebare aici: Ce facuse seful SRI Virgil Astalos Magureanu in acei ani??? aa, el nu avea timp decat sa fca contrabanda cu benzina in Iugoslavia. HOT in toata puterea cuvantului domnu` Astalos. Parerea mea: el ne-a tradat si merita glontu in ochi.

  Si exemplele ar putea continua!

  Milioanele alea de oameni ce regreta comunismul de fapt maxim 2 mil, sunt aia ce asteapta favoruri pe munca putina sau deloc, aia corupti,
  cu afaceri murdare, spagi si comisioane. Ei au fost singruii ce au dus-o bine…

 13. Local

  „Viaţa” - spectacol închinat lui Eminescu de nevăzătorii arădeni
  Membrii Trupei de Teatru ANA au recitat poezii eminesciene pe scena Centrului Cultural Judeţean Arad.

  UT Arad

  Cardoso, la primele declarații după ce a semnat cu UTA
  Jucătorul a dezvăluit de ce nu a performat în Coreea de Sud, dar acum vrea să-și arate adevărata valoare. 3

  UT Arad

  Dumitru Cardoso, noul jucător al echipei UTA!
  Chiar în aceste momente, la stadionul „Francisc Neuman” a ajuns Dumitru Cardoso. Jucătorul cu tată român și mamă afro-braziliană a rămas liber de contract după despărțirea de sud-coreenii de la Suwon Samsung Bluewings (19 meciuri și un gol). 6

  Local

  Incendiu la o casă din cartierul Grădiște din cauza coșului de fum
  Detașamentul de Pompieri Arad a intervenit luni după masa în cartierul Grădiște, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case. Potrivit ISU Arad “din cauza coșului de evacuare a fumului crăpat și amplasat necorespunzător - în apropierea unei grinzi din lemn - s-a aprins acoperișul pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați.

  Local

  Gheorghe Falcă: „Noul pod peste Mureș trece în faza de execuție”
  Fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă, în mandatul căruia s-a inițiat proiectul privind noul pod peste Mureș din zona Șaguna – Aradul Nou, a transmis într-un comunicat de presă că semnarea contractului de execuție este „o victorie pentru Arad și pentru arădeni”. 12

  Local

  Creşte rata de pozitivare la nivelul Aradului
  Tot în creștere este și numărul copiilor internați la secția Pediatrie Infecțioase II. La secția ATI COVID sunt internate 12 persoane. 18

  ARADON Sport local

  Hațegan, încă un pas spre „mondiale”
  ABU DHABI. În această săptămână, doi cavaleri ai fluierului din țara noastră participă la seminarul arbitrilor UEFA aflați pe lista pentru Campionatul Mondial de fotbal din Qatar. În Emirate au fost invitați 20 de „centrali” și 16 arbitrii VAR, iar printre ei se află și cei mai buni români: Ovidiu Hațegan (41 de ani) și Istvan Kovacs (37 de ani). 1

  Local

  Localurile din Arad - „călcate” de poliție și DSP
  Echipe mixte au întrerupt o zi de naștere și au verificat dacă în localurile din municipiu se respectă măsurile anti-Covid. 5

  ARADON Sport local

  Planuri importante de viitor la secția de atletism a CSU Arad
  CS Universitatea Arad a adunat o grupă de copii cu perspective pentru viitor. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.