aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
Simpozionul româno-chinez, evenimentul toamnei la Pecica

Simpozionul româno-chinez, evenimentul toamnei la Pecica

la 3 November 2022 17:51 Reactualizat la: 3 November 2022 19:31
11 Comentarii

Simpozionul româno-chinez, evenimentul toamnei la Pecica

3 November 2022 17:51 Reactualizat la: 3 November 2022 19:31
Dialogurile româno-chineze s-au purtat în această toamnă la Pecica, acolo unde s-a desfășurat a șaptea ediție a simpozionului internațional.
Dialogurile româno-chineze s-au purtat în această toamnă la Pecica, acolo unde s-a desfășurat a șaptea ediție a simpozionului internațional.

Trimite articolul

X

PECICA. Pentru o zi, Pecica a devenit centrul dialogurilor culturale româno-chineze. În organizarea Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, condus de prof.univ.dr. Lizica Mihuț și a administrației locale din Pecica, s-a desfășurat joi, 3 noiembrie, cea de a șaptea ediție a Simpozionului internațional „Cultură și civilizație chineză. Dialoguri româno-chineze”. Implicați în simpozionul din acest an au fost Clubul Pro China Pecica, precum și Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica, aceasta fiind prima ediție a simpozionului care se desfășoară în județ, nu în municipiul Arad.

Ambasada R.P. China la București a avut reprezentanți de marcă, înalți diplomați ai Ambasadei participând la evenimentele de la Pecica. Doamna Zhao Li, consilier cultural (numărul trei ca funcție în cadrul Ambasadei Chinei în România) și domnișoara Chen Shuyi au reprezentant R.P. China, iar pentru prima data simpozionul a fost onorat cu prezența a doi corespondenți din partea Agenției de presa Xinhua (China Nouă), Chen Jin, Lin Huifen.

Program artistic deosebit

Simpozionul din acest an a fost unul cu totul special, prezentarea lucrărilor atent elaborate și documentate fiind precedată de o vizită la Grădinița cu Program Prelungit nr. 2. Acolo delegația chineză a fost întâmpinată de copii îmbrăcați în porturi tradiționale ale celor două țări, fiind pregătit și un scurt program artistic, moment ce i-a impresionat pe invitați. Apoi cu toții au mers spre sala festivă a Primăriei Orașului Pecica, acolo unde au fost prezentate pe scurt lucrările din cadrul simpozionului. Discuțiile au fost moderate de prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președinte al Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze și Petru Antal, primarul Orașului Pecica, președinte al Clubului Româno-Chinez Pecica. Prezenți au fost și președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, dar și vicepreședintele CJA, Ionel Bulbuc.

„Simpozionul pe care îl organizăm an de an, ajungând acum la cea de a șaptea ediție, este un eveniment extrem de important în relațiile româno-chineze. Mulțumim și apreciem în mod deosebit implicarea și sprijinul Ambasadei R.P. China. Suntem onorați de prezența la Arad a domanei Zhao Li, Consilier cultural și domnișoarei Chen Shuyi, și așteptăm cu interes vizita domnului ambasador Han Chunlin”, a punctat prof.univ.dr. Lizica Mihuț.

În cuvântul său, doamna Zhao Li a mulțumit tuturor celor implicați în acest simpozion și a vorbit despre civilizația chineză și relația ei cu civilizația mondială. „Civilizația chineză nu este cea mai veche dintre cele patru civilizații din lume, dar este singura care nu a fost întreruptă. Motivul principal, cred eu, ar trebui să îl reprezinte capacitatea civilizației chineze de a se transforma constat, de a ține pasul cu vremurile și spiritul de deschidere și incluziune. Inovația este singura cale de dezvoltare a civilizației”, a subliniat domna Zhao Li.

Trebuie spus că în cadrul simpozionului au fost prezentate 25 de lucrări, pe teme dintre cele mai diverse, de la matematică la simbolurile naționale, educația din China, stilurile culinare chinezești, conceptul Made in China, ceramica chinezească și chiar evoluția demografică a Chinei. Lucrările au fost documentate și realizate de profesori din Pecica, dar și de elevi de liceu. Deși în cadrul simpozionului autorii au fost nevoiți să facă doar o prezentare succintă a lucrării, materialele vor putea fi citite integral în cartea ce va apărea în primăvara anului viitor, carte care reflectă activitatea Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze.

De asemenea, artiștii Karkus Miroslava Blazena, Moș Florin (NONI) și elevii Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica au realizat o expoziție de artă plastică „Expresivități inspirate din cultura și civilizația chineză”.

„A fost o bucurie să vedem atât de multă implicare, dăruire și devotament din partea administrației din Pecica, a cadrelor didactice, elevilor și artiștilor care au venit cu lucrări deosebite la acest simpozion. Trebuie să spun că, de anul viitor, simpozionul va avea o nouă formă, urmând să fie abordată o temă prestabilită, iar în cadrul evenimentului să avem invitați de marcă inclusiv din China. Provocarea ne-a fost lansată chiar de la Ambasadă, am îmbrățișat această idee și am propus ca tema pentru anul viitor să fie axată pe medicina tradițională chineză”, a concluzionat prof.univ.dr. Lizica Mihuț.

Momentul Cenaclului

Evenimentele de la Pecica au culminat cu momentul pregătit de Cenaclului „Lucian Emandi”, moderator fiind prof. Eugenia Pete, director al Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu” Pecica. Poeții Camelia Camelia Chifor, Eugenia Ponta Pete, Blazena Karkus, Tatiana Moș, Ioan Vasile Marcu, Nicoleta Suceveanu-Dudaș, Emanuel Gruia și Semidea Șulea au recitat poezii emoționante.

Simpozionul de la Pecica a fost susținut și de Asociația Con Brio – președinte Ana Maria Dragoș, asociație care este partener fidel Forumului în toate acțiunile pe care le organizează.

Trimite articolul

X
Taguri:
chinez ,
dr. Lizica Mihuţ ,
forum ,
Romano ,
simpozion
11 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Poiuyt says:
    November 3, 2022 at 7:03 pm

    Lizuca parca a evadat din muzeul celebrităților din ceara.

    Reply
    • Minu says:
      November 3, 2022 at 8:52 pm

      Iar tu parcă ai scăpat de la Mocrea.

      Reply
  2. Sorin says:
    November 3, 2022 at 7:48 pm

    Lizica Mihut nu mai este profesor, este pensionar … de succes. Iar abureala asta este sa mai jegmaneasca niste bani, o chirie de la.chinezi … chestii care le-a facut toata viata. Dar na … ce sa faci cu batranii care se ramolesc de la o zi la alta. Noroc ca e lung artocolul, bateti apa-n piu ca sa nu adoarma baba.

    Reply
  3. George says:
    November 3, 2022 at 7:54 pm

    Vorba aia: ce ai iubit la tinerete nu mai uiti la batranete … 🙂

    Reply
  4. John says:
    November 4, 2022 at 12:19 am

    Aceasta doamna Lizica Mihuteste in mod cert este pe statele de plata ale Partidului Comunist Chinez spre detrimentul Romaniei si a Europei.

    Reply
    • EU says:
      November 5, 2022 at 11:00 pm

      Nu pot să înţeleg de ce dacă cineva promovează bunele relaţii cu China, România şi Europa trebuie să aibă de suferit. China este un posibil partener cu care se pot face afaceri reciproc avantajoase. Toate statele care îşi cunosc interesele procedează în consecinţă, neluând în calcul toate prostiile ideologice vânturate de neomarxişti. Uitaţi-vă ce face Germania, cea mai puternică economie a Europei.

      Reply
  5. f.b. says:
    November 4, 2022 at 6:44 am

    De ce nu mai mergeti si-n deplasare?!

    Reply
  6. cinefil says:
    November 4, 2022 at 8:20 am

    Un “Arlus”, dar chinezesc.

    Reply
  7. asdasdas says:
    November 4, 2022 at 2:53 pm

    mizerie comunista

    Reply
  8. Tarkus says:
    November 4, 2022 at 3:10 pm

    Teatroloaga Mihuţ cu prenume de poveste – Lizica – vorbeşte limba chineză ? Dacă şi-ar fi dat doctoratul în filologie ar trebui să cunoască această melodioasă limbă !

    Reply
    • f.b. says:
      November 5, 2022 at 6:22 am

      Tarkus,
      Chineza nu se cîrîie.

      Reply
  9. Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    A "căzut" cea mai nouă terasă din Arad 
    3
    Fermierul Dimitrie Muscă protestează împotriva Austriei: a închis conturile bancare și boicotează OMV
    4
    Tată şi fiu din Arad, judecaţi pentru un „tun” de 3,2 milioane
    5
    Povestea tristă a tatălui și fiului găsiți morți în pat, la Almaș
    6
    Ofertă de muncă în sistemul bugetar: 12 posturi în primele 10 zile din 2023
    7
    Cine mai pleacă și cine mai vine la UTA?
    8
    Câini otrăviți la o stână din Galșa
    9
    Categoriile de angajați care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu jumătate din anii lucrați, începând cu 1 ianuarie
    10
    Reportaj cu ochii în lacrimi. Palatul Földes Kelemen şi-a vândut sufletul

    România

    VIDEO
    VIDEO | Peste 224.000 de curcani, sacrificați, la cea mai mare crescătorie de curcani din România, din cauza gripei aviare
    Un al doilea focar secundar de gripă aviară a fost confirmat pe platforma zootehnică din Codlea, județul Brașov. Ferma are peste 113.000 de curcani.

    Local

    Centru pentru copiii defavorizați din comunitatea locală, inaugurat la UAV
    ARAD. Centrul Interdisciplinar de Practică și Cercetare pentru copii a fost inaugurat la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.

    Local

    Recensământ 2021: Penticostalii, a doua cea mai importantă confesiune din Arad
    Datele provizorii ale recensământului consemnează o scădere a populației cu peste 20.000 de persoane. Municipiul a pierdut, din 2011, aproape 14 mii de locuitori.

    România

    Alexandru Pițurcă a fost reținut pentru 24 de ore. Directorul Romarm ar putea fi arestat preventiv
    Un om de afaceri a fost reţinut pentru 24 de ore, iar directorul Romarm ar putea fi arestat preventiv în dosarul privind măştile de protecţie, a anunţat DNA. Sursele confirmă că omul de afaceri este Alexandru Piţurcă, fiul lui Victor Piţurcă.

    Mapamond

    Lider spiritual indian, condamnat la închisoare pe viaţă pentru viol
    Un guru indian, cu adepţi în întreaga lume, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a violat o elevă. El se află în închisoare unde ispăşeşte altă pedeapsă pentru viol.

    Advertorial

    Sfaturi despre cum să mobilezi o garsonieră
    Decorarea locuinței este procesul prin care transformăm un spațiu în acel acasă la care visăm. Fiecare obiect pentru care optăm reflectă o parte din personalitatea noastră. Însă, atunci când spațiul este limitat, cum amenajăm astfel încât să ne bucurăm de rezultatul final? Astăzi te vom ajuta cu câteva sfaturi despre cum să mobilezi o garsonieră.

    România

    Amenințare cu bombă la Curtea de Apel București. Persoanele din clădire au fost evacuate
    Sediul Curţii de Apel Bucureşti este evacuat marţi, după ce a fost primită o ameninţare că ar fi fost amplasat un dispozitiv exploziv.

    România

    Victor Pițurcă a revenit la sediul DNA
    Fostul selecţioner al echipei de fotbal a României, Victor Piţurcă, a mers marţi la sediul DNA. El ajunge în faţa anchetatorilor la doar câteva ore după ce a fost eliberat din arest.

    Advertorial

    27 de spitale noi din fonduri europene! Unul dintre ele, la Arad!
    „27 de spitale vor primi finanțare prin PNRR. Unul dintre principalele noastre obiective este modernizarea sistemului de #sănătate, astfel încât toți românii care au nevoie să poată accesa servicii medicale de calitate, la standarde europene. Decizia de astăzi este un pas concret și solid în acest sens. 1
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.