aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
Sindicate versus patronat. Ce s-a schimbat în noua legislație

Sindicate versus patronat. Ce s-a schimbat în noua legislație

De Andreea Pintea
la 23 January 2023 09:05 Reactualizat la: 23 January 2023 10:31

Sindicate versus patronat. Ce s-a schimbat în noua legislație

Relațiile de muncă sunt reglementate prin lege/Foto: Freepik.com
23 January 2023 09:05 Reactualizat la: 23 January 2023 10:31
Legea privind dialogul social a fost modificată și publicată la sfârșitul anului trecut.
Scris de Andreea Pintea - Legea privind dialogul social a fost modificată și publicată la sfârșitul anului trecut.

Trimite articolul

X

ARAD. Anul 2023 aduce modificări și în ceea ce privește dialogul social. Legea 367/19 decembrie 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial din 22 decembrie, astfel că aceasta a intrat deja în vigoare. Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad a prezentat pe larg principalele modificări aduse Legii 62/2011.

Reprezentativitate sindicală

În primul rând, reprezentativitatea organizaţiilor sindicale la la nivel de unitate se realizează dacă se îndeplinesc cumulativ mai multe condiții după cum urmează: au statut legal de sindicat sau federaţie sindicală, au independenţă organizatorică şi patrimonială și numărul de membri ai sindicatului sau, după caz, ai sindicatelor componente ale federaţiei sindicale reprezintă cel puţin 35% din numărul total de angajaţi/lucrători aflaţi într-un raport juridic de muncă sau un raport de serviciu cu unitatea.

„Trebuie spus că sunt interzise modificarea şi/sau desfacerea contractelor individuale de muncă sau a raportului de muncă ori de serviciu ale membrilor organizaţiilor sindicale, orice excludere a acestora din procesul de angajare, transfer, retrogradare, lipsire de oportunităţi de formare, precum şi orice alte acţiuni sau inacţiuni ce aduc prejudicii membrilor organizaţiilor sindicale pentru motive care privesc apartenenţa la sindicat sau activitatea sindicală. Persoanele alese în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale beneficiază de protecţie, pe perioada mandatului”, a subliniat Ecaterina Isac, inspector șef ITM Arad.

Discuții sindicat – patronat

Mai departe, legea stipulează și că angajatorul are obligația de a invita sindicatul reprezentativ la nivel de unitate să participe la lucrările consiliului de administraţie sau ale altui organ asimilat acestuia, numai la discutarea problemelor de interes profesional şi social cu impact asupra angajaţilor/lucrătorilor. În cazul în care nu există sindicat reprezentativ la nivel de unitate, organizaţiile sindicale împreună cu angajaţii/lucrătorii îşi desemnează un reprezentant ales să participe la lucrările consiliului de administraţie sau ale altui organ asimilat acestuia.

„În unităţile unde nu sunt constituite organizaţii sindicale, angajatorul are obligaţia ca, cel puţin o dată pe an, să permită organizarea unei sesiuni publice de informare privind drepturile individuale şi colective ale angajaţilor/lucrătorilor, la cererea federaţiilor sindicale din sectorul de negociere colectivă al unităţii respective, cu invitarea reprezentanţilor acestor federaţii”, explică Ecaterina Isac.

Negocierea colectivă

Un alt subiect atins este cel privind negocierea colectivă. Această negociere este obligatorie la nivelul unităţilor care au cel puţin 10 angajaţi/lucrători, precum şi la nivel de sector de negociere colectivă. Iniţiativa negocierii colective aparţine oricăruia dintre partenerii sociali.

Despre clauze

Ecatrina Isac atrage atenția și că:

„Clauzele contractelor colective de muncă pot stabili drepturi şi obligaţii numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege. La încheierea contractelor colective de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile angajaţilor/lucrătorilor au un caracter minimal. Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil încheiat la nivel superior”.

Conflicte de muncă

În ceea ce privește greva, legea indică: Dreptul angajaţilor/lucrătorilor de a declanşa conflicte colective de muncă în legătură cu începerea, desfăşurarea şi încheierea negocierilor contractelor colective de muncă este garantat de lege. În cazul în care nu există contract colectiv de muncă în vigoare, conflictul colectiv de muncă poate avea ca obiect revendicări ale angajaţilor/lucrătorilor privind apărarea intereselor colective cu caracter economic, profesional sau social. Nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaţilor/lucrătorilor pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normative. Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflaţi în grevă.

Pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului/ lucrătorului, după caz, se suspendă de drept. Pe perioada suspendării se menţin doar drepturile de asigurări de sănătate. În orice moment al grevei oricare parte poate solicita participarea unui reprezentant al inspectoratului teritorial de muncă pentru constatarea eventualelor contravenţii.

Încă valabile

Contractele colective de muncă în vigoare, încheiate în baza Legii dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, îşi menţin valabilitatea până la expirarea termenului pentru care au fost încheiate.

Contravenții și infracțiuni

„Enumerăm câteva dintre contravențiile prevăzute de lege. Astfel împiedicarea exerciţiului dreptului de liberă organizare sau asociere sindicală, în scopurile şi în limitele prevăzute de prezenta lege, cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei sau împiedicarea exerciţiului dreptului de liberă organizare sau asociere patronală, în scopurile şi în limitele prevăzute de prezenta lege se sancționează tot cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă fapta persoanei care, prin ameninţări ori prin violenţe, împiedică ori obligă un angajat/lucrător sau un grup de angajaţi/lucrători să participe la grevă ori să muncească în timpul grevei”, a punctat Ecaterina Isac.

Trimite articolul

X
Taguri:
dialogul social ,
Ecaterina Isac ,
itm arad ,
lege modificata ,
legislatie noua ,
patronat ,
schimbari ,
sindicate
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Înalt oficial european după ce a stat la coadă în vama cu Ungaria, în contextul aderării României la Schengen: „Nu e acceptabil”
    2
    10.000 de euro amendă pentru o sală de fitness care a postat pe Facebook video cu bătaia dintre doi clienți
    3
    La mare, la noi, în Mamaia Nord, noua perlă a litoralului: plaje late, meduze, blocuri de sticlă și „zmeurică”
    4
    Vezi cine sunt poliţiştii din Arad care primeau şpagă pentru permise
    5
    Răsturnare de situație la UTA!
    6
    Patru polițiști și un instructor auto, reținuți pentru 24 de ore în urma descinderilor de la „Permise”
    7
    Polițist băut, implicat într-un accident în zona Vârfurile
    8
    O a treia victimă a accidentului de pe Arad-Șiria a murit la spital
    9
    Doi morți și 6 răniți în accidentul de pe Arad-Șiria
    10
    Uţu Rohozneanu, „ars” de Petre Geamănu

    Mapamond

    Un coinculpat în procesul lui Trump în Georgia a pledat vinovat
    Unul dintre cei 18 co-inculpaţi din procesul în care fostul preşedinte american Donald Trump este judecat pentru presupuse tentative ilegale de a inversa rezultatul alegerilor din statul Georgia în 2020 a pledat vinovat vineri, în cadrul unui acord cu acuzarea, notează AFP.

    Local

    Avocaţii arădeni fac grevă o zi
    Avocaţii anunţă că au mai multe cereri care trebuie luate în considerare de decidenţi, iar greva este un semnal de alarmă.

    Local

    Se caută director pentru Spitalul din Mocrea
    Consiliul de Administraţie al Spitalului de Psihiatrie Mocrea anunţă lansarea concursului pentru postul de manager.

    Mapamond

    Cercetătorii, surprinşi să vadă gheaţa arctică acoperită de zăpadă în timpul verii
    Cantităţi neobişnuit de mari de zăpada acoperă gheaţa marină în Arctica - chiar şi în lunile mai calde august şi septembrie, a afirmat vineri un cercetător, relatează dpa.

    Mapamond

    După un sfert de secol, Netflix îşi închide serviciul de închiriere de DVD-uri
    Netflix a închis în mod oficial vineri serviciul său de închiriere de DVD-uri prin comandă în Statele Unite, baza modelului său iniţial de business, creat în 1998 şi revoluţionat de atunci prin orientarea companiei americane către streaming, informează AFP.

    România

    Concertul lui Guess Who la Timișoara, anulat după ce cântărețul a fost prins drogat la volan
    Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara se delimitează de comportamentul artistului Guess Who. El a fost prins de polițiștii din București drogat la volan. Instituția a anunțat, vineri, că a decis să-i anuleze concertul pe care acesta trebuia să-l susțină la Timișoara în 7 octombrie.

    România

    FOTO. Accident cu o victimă provocat de un șofer drogat, la Timișoara
    Accident de circulație, vineri după-masă, în apropierea Pieței Iosefin din Timișoara. Un bărbat de 32 de ani, aflat sub influența drogurilor, a lovit un autoturism pe care l-a proiectat apoi într-o femeie care traversa strada regulamentar pe trecerea de pietoni.

    UT Arad

    UTA, „cu toate pânzele sus” la meciul cu FC Voluntari
    Mâine, de la ora 14.30, elevii lui Mircea Rednic au nevoie de trei puncte, deosebit de importante în economia clasamentului. 2

    Local

    Proxenet din Bârsa, ridicat de poliţişti
    Un bărbat suspectat că ar fi scos „la produs” fete, inclusiv minore, a fost reţinut de poliţişti.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.