aradon.ro Web analyticsSindicatele din învăţământ se pregătesc de grevă

De Diana Dutu

Sindicatele din învăţământ se pregătesc de grevă

„Ne-am săturat să fim <sacrificații de serviciu> din sectorul bugetar!”, spun răspicat salariaţii din şcoli.
Scris de Diana Dutu - „Ne-am săturat să fim <sacrificații de serviciu> din sectorul bugetar!”, spun răspicat salariaţii din şcoli.

BUCUREŞTI. Angajaţii din sistemul de învăţământ reiau protestele, deoarece se simt în continuare desconsideraţi de Guvern. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (la care este afiliat şi Sindicatul Democratic din Învăţământ Arad), Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” anunţă că joi, 13 ianuarie, 100 de membri vor protesta în Piaţa Victoriei, iar apoi vor picheta sediile PSD şi PNL. Iar dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte, sindicaliştii plănuiesc să declanşeze greva generală (în prezent fiind în desfăşurare un referendum pentru luarea unei asemenea decizii).

Chiar dacă, din cauza distanţei geografice, a condiţiilor meteo şi, nu în ultimul rând, a pandemiei, la Bucureşti nu vor fi prezenţi şi sindicalişti arădeni, liderul SDI Arad, Dănuţ Ieneşescu, ne-a informat că starea de nemulţumire e foarte mare în rândul profesorilor arădeni. Până în acest moment, aproximativ 60-65% din totalul membrilor SDI Arad (3.000 din 4.900 de persoane) şi-au exprimat acordul în privinţa declanşării grevei de avertisment sau grevei generale.

Nemulţumiri salariale

Reamintim reprezentanților Guvernului României și partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr.153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Majorarea salarială de doar 4% de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creștere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru peronalul didactic de predare, a provocat o stare de nemulțumire generală în rândul salariaților din învățământ. De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut. În plus, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr.153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile HG nr.34/2018 și HG nr. 569/2017” – transmit sindicaliştii.

10 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Fundatii bna Humanitas zabrani says:

  Un lucru bun că s-a oprit cu sporurile pentru că mulți din angajați dau dovadă de o de o grasă ipocrizie de ori de un video jucărie enormă în loc să aprecieze munca celor care într-adevăr au în mâine suflete și condiții de viață poate de multe ori greu câștigate sau nici măcar un fel de supraviețuire ei decât să dai un minim pe economie la multe dintre aceste cadre mai bine dai un salar decent mă refer 3000 RON oricare ar fi angajatul și prin aceasta să aduci o continuitate a cursului școliÎn ultima speță trebuie avute în vedere investițiile pentru că sunt investiții poate pentru generație pentru două dar gândiți Yvor că trebuie să fim cat mai pragmatici și asta duce la anumite investiții în care se investesc locuri de muncă prin asta trebuie generată educație

 2. greva says:

  Ar trebui lasati sa faca greva pina le creste parul in palma,pina le iese greva din cap,nu se mai satura de bani,numai mariri de salariu viseaza,si munca zero barat.
  Ar trebui sa le taie salariile,nu sa le mareasca.
  Rezultatele vorbeste.

  • ROMANIA says:

   Ar trebui sa ii dea afara pe pensionari si pe cei cu note intre 1 si 5 la titularizare si sa ii angajeze pe cei care termina facultatea cu medii intre 8 si 10. Ar trebui ca liceele profesionale sa fie in subordinea ministerelor de resort, iar costurile si platile salariale sa le achite firmele din domeniu. Sunt licee cu mai putin de un sfert de elevi admisi in clasa a IX-a din totalul locurilor disponibile, adiCA CU o clasa de maxim 5 elevi dintr-un total de 20, dintre care cel mult 1 ia bacul. Pentru ce sa achit salariul si costurile cu cheltuielile legate de administrarea acelui liceu daca pot face o singura clasa din toate liceele din judet care au aceeasi specializare?

 3. sed lex dura lex says:

  Au tot dreptul sa protesteze !!!
  Pentru unii muma, pentru altii ciuma. Asa actioneaza reprezentantii statului roman, desi, potrivit Constitutiei, toti suntem egali in fata legii.
  Va propun o scurta prezentare in oglinda.
  Dupa taierile salariale de acum cca. un deceniu, s-a castigat in instanta recuperraea drepturilor salariale.
  In cazul magistratilor, in mod normal si legal, s-a platit suma integral de la inceput. In cazul altor bugetari (exemplu profesori), sumele au fost achitate cu taraita , in mai multe transe, platite pe parcusul mai multor ani. S-ar putea sa mai fie cazuri izolate in care se platesc si azi o serie de restante.

  Exemplu mai recent.
  Ministerul Justitiei a anuntat acum cateva zile anumite mariri in cazul personalului din Justitie, al magistratilor. Ok. Unde-i lege nu-i tocmeala. Dl ministru a justificat masura prin respectarea legii, a deciziilor Curtii Constitutionale, a evitarii unor procese ce ar putea deveni prea costisitoare pentru statul român.
  Dar in cazul altor bugetari (printre ei si profesori), aplicarea legii se amana din nou. In cazul lor, nu se mai impune respectarea legii, a deciziiilor Curtii Constitutionale, evitarea unor procese costisitoare pentru stat etc.
  De fapt, Ministerul Educatiei (ca exemplu) tot timpul a avut o atitudine contrara intereselor oamenilor din sistem, aplicand legea dupa niste reguli proprii (nu si legale), sanctionate uneori de justitie. O statistica a proceselor privind drepturile salariale in care acest minister a fost implicat, ar fi graitoare.
  Pentru a va da exemple mai recente (nu neaparat cele mai reprezentative pentru modul de actiune impotriva propriilor angajati, incalcand legea), amintesc adresa trimisa in teritoriu de catre Ministerul Educatiei prin care practic indemna inspectoratele si directorii sa nu tina cont de suspendarea prevederilor OME 3993/2021 privind plata doctoratului, decisa de Curtea de Apel din Bucuresti( dar si de alte instante, cea de la Craiova, Constanta …). Drept dovada a perversitatii acestei adrese , ISJ Galati s-a grabit , in baza ei, sa solicite scolilor recuperarea sumelor platite dupa 2017 (perfect legal), deci oricum cu mult inainte de intrarea in vigoare a OME 3993/2021 (nelegal si el).
  Un alt exedmplu. Desi decizia 64/ 2020 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie stabilea foarte clar o serie de aspecte privind incadrarea pe transe de vechime si plata celor din invatamant, decizie obligatorie pentru Ministerul Educatiei de la data publicarii in Monitorul Oficial (nu doar pentru instante, ca in vechea versiune a art. 521 din Codul de procedura civila, modificat insa in 2018), Ministerul a refuzat sa o aplice (acest refuz implica si aspecte penale) peste jumatate de an, iar cand a facut-o, prin OME 4638/2021, a fact-o incepand (arbitrar si total nelegal) de la 1 septembrie 2021.
  In concluzie, ce pretentii trebuie sa aiba angajatii din sistemul de invatamant ca vor fi tratati corect, cand propriul minister nu se da in laturi de la a-i “”ciupi” la bani ca ultimul gainar , fortand legea sau incalcand-o in mod grosolan ?
  Iar aceasta atitudine ne prejudiciaza indirect (lucru perfect demonstrabil) si pe noi, ceilalti cetateni, ce nu suntem angajati in sistemul de invatamant.

  Pentru comentariile deja facute
  Exista persoane ce nu merita in educatie. Nu e padure fara uscaturi, dar daca generalizam, gresim. Si noi suntem afectati de deciziile aberante din acest sector. dar oare care sector mai functioneaza normal in tara asta?

  • ROMANIA says:

   Sa protesteze invatand elevii! Sa protesteze cerand sefilor ISJ sa nu mai admita la catedra toate pilele care nu iau nici 5 la titularizare sa profeseze, in detrimentul celor care obtin note peste 8! Sa dea afara pensionarii si sa lase tinerii sa profeseze! Se plang ca sunt elevi care nu iau medii de trecere la evaluarea nationala si la bac, dar uita ca cei care le-au predat la clasa nu au nicio legatura cu meseria! Pentru ce sa cheltuim cu doua licee cu aceeasi specializare si cu doi profesori, spre exemplu, care sa predea la cate o clasa de 5 elevi fiecare, aceeasi materie, daca le putem uni intr-una singura cu cel mult 10 elevi? Pentru ce sa ii admitem pe toti 10, daca numai cate unul la fiecare liceu a intrat cu peste 7, cate unul cu peste 5, iar restul sub 5, cand poti avea doar o clasa cu 4 elevi care iti iau bacul? Pe aia cu sub 5 ii doare in pix de scoala! Pe aia baga-i in campul muncii!

  • anonim says:

   Au dreptul, dura lex ? Dar obligatia lor de a scoate generatii bine pregatite, nu niste analfabeti functionali unde e ?!? Obligatia statului de a-i angaja doar pe cei ce iau examenul cu note de la 7 in sus unde e ? Copiii Romaniei sunt abandonati pe mainile unor loaze unele fara studii si diplome

 4. anonim says:

  Cei ce ar trebui sa iasa la protest sunt parintii copiiilor ce au loa clasa niste indivizi ce au intrat in sistem cu examene la care au luat note de la 1 la 6 si nici nu au studii. Guvernantii mai bine ar acorda sprijin materiale si gratuitati copiiilor Romaniei harnici, inteligenti si constiinciosi ce vor sa faca scoala si sa devina medici si profesori la sate. E nedrept sa acorde gratuitati, burse si avantaje celor veniti din Republica Moldova doar pt ca au facilitati pe seama carora pleaca apoi in Vest scolarizati pe fondurile Romaniei, iar copiii romani capabili abandoneaza scoala din cauza saraciei familiei.
  Dar voua ajunsi cadre didactice pe nemerit, va pasa doar de salarii nicidecum de copiii tarii acesteia

 5. A says:

  Sunt de acord cu marirea salariilor, dar si cu introducerea unor criterii de performanta – copiii din clasa ta au picat pe rupte, pa. Copiii din clasa ta ti-au dat feedback negativ pe o platforma anonima, reeducare si training ca inseamna ca copiii aia nu te gasesc interesant si nu te vor asculta. Imi aduc aminte ca aveam profesori care din placere isi faceau meseria si reuseau sa ne captiveze, desi materia in sine nu era cine stie ce. Ei, da, acesti profesori merita premiati si cu salariile marite. Marirea salariilor e un drept, nu o obligatie de la sine inteleasa!!!

 6. Mapamond

  Guvernul Orban a declanșat starea de urgență în Ungaria, pentru a avea spațiu de manevră
  Guvernul ungar a dispus stare de urgenţă din cauza războiului din Ucraina.

  ARADON Sport local

  „Leoaicele” visează la prima finală a Cupei 
  Piroș Security Arad luptă cu Heniu Prundu Bârgăului pentru un loc în finala Cupei României. 

  Local

  Mesaje pentru prevenirea violenței domestice
  Cea de-a doua zi  a evenimentului național ”Săptămâna Prevenirii Criminalității” a fost dedicată prevenirii violenței în familie – fenomen complex și accentuat de perioada pandemică, având consecințe atât în plan individual și familial, cât și la nivel comunitar și al societății în ansamblu.

  ARADON Sport local

  Alexandra Ghiță, aur în CN Universitar după argintul din LNBF 
  Pivotul care a evoluat în ultimul sezon pentru FCC Baschet UAV Arad va merge la Jocurile Europene Universitare. 

  Local

  Motociclist amendat pentru comportament agresiv în trafic, pe Bd. Revoluției
  Polițiștii rutieri arădeni au dat prima amendă pentru comportament agresiv în trafic! 1

  România

  România a avut cea mai mare creștere economică din UE
  Ultimele date Eurostat arată că România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, în primele trei luni ale acestui an, cu un avans de 5,2% comparativ cu trimestrul patru din 2021.

  Local

  Raport lunar cu investițiile din spital
  Stadiul investițiilor licitate de Consiliul Județean pentru spital, lucrările și contractele semnate în ultima perioadă, date făcute publice prin intermediul unei comunicări.

  ARADON Sport local

  CS Judo Arad, de şase ori pe podiumul naţional!
  SIBIU. Deşi pare neverosimil, un club de cartier (Sînicolau Mic), unul dintre cele mai tinere din ţară, face furori (aproape) la fiecare competiţie unde se împart medalii naţionale. Meritul aparţine neobositului Cristian Rus şi sportivilor de la CS Judo Arad.

  UT Arad

  Utiştii Isac şi Miculescu, sub tricolor!
  ARAD. Vacanţă de vară mai scurtă pentru cei doi juniori Under 21 ai „Bătrânei Doamne” care au bifat cele mai multe minute în sezonul de Liga 1 recent încheiat. Mijlocaşul Damian Isac şi atacantul David Miculescu au fost convocaţi sub tricolor de selecţionerul reprezentativei de tineret, Florin Bratu.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.