Dosarul în care cinci poliţişi examinatori din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule Arad sunt judecaţi pentru luare de mită va intra la judecata pe fond. Curtea de Apel Timişoara a decis că toate contestaţiile depuse de inculpaţi sunt nefondate, iar procesul poate să înceapă. Procurorii DNA au întocmit rechizitoriul în dosarul în care poliţiştii examinatori sunt acuzaţi că primeau diferite sume de bani pentru „închide ochii” la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere. Rechizitoriul a fost trimis Tribunalului Timiş, după ce la Tribunalul Arad nu au mai fost disponibili judecători în materie penală care să poată prelua acest dosar. Aşadar, magistraţii din Timiş au decis că rechizitoriul este legal întocmit, probele au fost legal administrate, iar procesul poate să treacă la judecata pe fond. Încercând o ultimă „manevră” în tentativa de a scăpa de acuzaţii, inculpaţii au contestat decizia Tribunalului Timiş, iar dosarul s-a mutat la Curtea de Apel Timişoara. Nici aici, însă, poliţiştii şi instructorii din Arad care sunt vizaţi de acest dosar nu au avut câştig de cauză.
Curtea de Apel Timişoara a decis: „Respinge ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii Bezergheanu Daniel, Bozgan Marian Ioan, Gherheş Ioan, Mironescu Vasilică Bogdănel, Stoica Ionuţ Tiberiu, Dobrău Claudiu Ioan, Stoinescu Petru Ioan, Bîc Viorica şi Hagiu Costel împotriva încheierii penale nr. 85/29.07.2024 pronunţate de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Timiş în dosarul nr. 755/108/2024/a1. Obligă inculpaţii să plătească câte 500 de lei cheltuieli judiciare avansate de stat în contestaţie. Dispune plata din fondurile Ministerului Justiţiei a onorariului parţial în sumă de 300 de lei avocatei Aniţei Roberta Andreea, desemnată din oficiu pentru inculpaţii Bezergheanu Daniel şi Bozgan Marian Ioan, precum şi a onorariilor de câte 360 de lei avocaţilor Popescu Andrei şi Belehuz Bogdan Petru, desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii Bîc Viorica şi Hagiu Costel. Definitivă”.
Odată cu această decizie, dosarul intră la judecată.
Sute de euro
Procurorii DNA spun că, pentru a admite candidaţi la proba practică, poliţiştii examinatori erau dispuşi să primească sute de euro cu titlu de mită, instructorii auto fiind cei care intermediau şpaga dintre viitorii şoferi şi poliţiştii care îi examinau. „Cei cinci inculpați, polițiști examinatori în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Arad, ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari (instructori auto sau alte persoane de încredere), sume de bani cuprinse între 200 euro şi 400 euro, în legătură cu fraudarea examenelor practice, pentru obținerea permisului de conducere. Concret, banii ar fi fost remiși celor cinci polițiști de către intermediari fie direct, fie prin plasarea acestora în portiera dreapta-față a autoturismului cu care urma să se susțină proba practică. De cele mai multe ori, înainte de începerea examinării, intermediarul l-ar fi <atenționat> pe polițistul examinator cu următoarele cuvinte: <Puteți avea grijă de cel/cea care este la volan?>, acest lucru însemnând pentru examinator că doar acea persoană era dispusă să remită/a remis sume de bani pentru a fi ajutată. De precizat este faptul că, spre deosebire de persoanele favorizate în maniera de mai sus, candidații care susțineau proba practică fără a remite sume de bani ar fi fost conduși pe trasee dificile, astfel încât să aibă cât mai multe ocazii de a comite greșeli și implicit pentru a nu promova proba respectivă”, anunţau anchetatorii de la DNA.
Mai mult, aceştia au descoperit averi uriaşe la poliţişti, averi care nu pot fi justificate, existând astfel suspiciunea rezonabilă că banii au provenit din mită. „În cauză, a fost efectuată o investigație financiară privindu-i pe inculpații Bozgan Marian Ioan, Bezergheanu Daniel, Ghergheș Ioan, Stoica Ionuț Tiberiu, Mironescu Vasilică Bogdănel, ocazie cu care s-ar fi constatat că aceștia nu ar fi putut justifica proveniența unor sume de bani cuprinse între 300.000 lei și 206.515 euro”, au mai anunţat procurorii.