aradon.ro Web analytics

Starea de urgență: Sute de misiuni pentru ISU Arad

De Ioana Costas

Starea de urgență: Sute de misiuni pentru ISU Arad

Reactualizat la:
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad a tras linie și a făcut bilanțul misiunilor executate pe timpul stării de urgență.
Scris de Ioana Costas - Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad a tras linie și a făcut bilanțul misiunilor executate pe timpul stării de urgență.

 

Au fost două luni nebune pentru echipajele din prima linie! Pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență cele două luni de stare de urgență au însemnat sute de misiuni. Bilanțul celor două luni pline de misiuni a fost prezentat, vineri, de lt. col Cristian Gârbău, inspectorul șef al ISU Arad, împreună cu colonel Cătălin George Pintescu-Grădinaru, prim adjunct al inspectorului șef și maiorul Claudiu Gale, noul adjunct al inspectorului șef. În trecut, acesta din urmă a ocupat funcția de șef Serviciu Logistic și a fost ofițer specialist la Compartimentul Achiziții. Șeful ISU Arad a explicat că „unitatea a fost implicată activ în gestionarea acestei situații de urgență încă de la debutul cazurilor în România și în județul Arad. Comanda unității a fost implicată în procesul decizional de la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în perioada analizată, având loc 13 ședințe și 12 întâlniri ale Grupului de Suport Tehnic. Începând din 12 martie, ora 20.00 a fost operaționalizat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției cuprinzând reprezentanți ai ISU, IPJ, IJJ, STPF, DSP și Instituția Prefectului. Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției este o structură suport a Comitetului Județean Pentru Situații de Urgență, se activează din ordinul prefectului și asigură suportul informațional și de decizie pentru CJSU. În fapt, acest centru a coordonat toate misiunile pentru gestionarea pandemiei de coronavirus. Locația CJCCI este la sediul ISU Arad, inspectoratul nostru asigurând funcționarea centrului în regim 24/24 ore, cu un ofițer și un subofițer pe tură, dar pentru desfășurare în bune condiții a activității CJCCI acesta este sprijinit de către Compartimentul Monitorizare Situații de Urgență și Dispecerat din Cadrul Centrului Operațional Județean”.

Transport la spital

Așadar, în linia întâi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad a participat la 181 de misiuni transport persoane suspecte/confirmate la unitățile spitalicești. “În aceste misiuni de transport au fost implicate toate cele 9 echipaje SMURD, 1 echipaj de Terapie Intensivă Mobilă a Detașamentului de Pompieri Arad și 8 echipaje de prim ajutor care au în componență doar paramedici din cadrul Punctelor de Lucru Curtici, Vladimirescu, Gărzilor de Intervenție Chișineu-Criș, Ineu, Sebiș, Gurahonț, Bârzava și Birchiș. Pentru executarea acestor misiuni, protecția personalului a fost asigurată cu echipament de protecție conform procedurii: mască, ochelari, combinezon”, a precizat lt.col Gârbău.

Asigurare logistică

Asigurarea logistică a centrelor de carantină a fost o altă misiune întreprinsă de ISU Arad. În fapt, pompierii au executat 196 de misiuni de asigurare logistică a centrelor de carantină, acestea desfășurându-se zilnic, 24/24, de către subunitățile inspectoratului și de către maiștrii militari și subofițeri ai serviciului logistic și a presupus menținerea legăturilor cu firmele care asigură hrana, produsele de igienă, lenjerie și curățenie ale acestor centre. ISU Arad a mai executat 40 de misiuni de transport spre locații de carantină instituționalizată din alte județe, 17 misiuni de transport personal DSP la PCTF Nădlac I și II, 8 misiuni transport materiale de protecție de la București, Mizil, Timișoara, Oradea, atât pentru personalul propriu cât și pentru spitalele din județul Arad, Serviciul Județean de Ambulanță, Casa de Asigurări de Sănătate, DSP Arad, DGASPC Arad, structurile M.A.I și MAPN din județ și 4 misiuni de transport pentru DSP și Crucea Roșie – Filiala Arad în vederea distribuirii sau relocării de echipamente medicale și de protecție.

Potrivit reprezentanților ISU Arad „pentru asigurarea transportului materialelor de protecție au fost dislocate autocamioane și personal din cadrul Detașamentelor Ineu și Sebiș. Misiunile s-au desfășurat în regim de prioritate maximă, la fiecare transport fiind alocați câte 2 șoferi pentru a reduce cât mai mult timpul de aducere a materialelor”.

Corturile de triaj medical

Pompierii au mai asigurat sprijinul logistic pentru instituțiile medicale din județul Arad prin operaționalizarea a 20 de corturi pentru triaj medical la unitățile medicale și în PCTF Nădlac I și II. “Corturile au fost operaționalizate de către subunitățile de intervenție în Spitalul Județean Arad, unde s-a montat Postul Medical Avansat care face parte din completul Autospeciale de Intervenții la Calamități și Accidente Colective, Spitalul Municipal Arad, Spitalul Șebiș, Spitalul Lipova. Tot în vederea triajului epidemiologic au fost montate corturi în cele două puncte de trecere a frontierei și la Penitenciarul Arad. Asigurarea logistică pentru aceste corturi a fost efectuată de către subofițeri din cadrul Detașamentului Arad, Sebiș și a Secției de Pompieri Bârzava. Corturile sunt în componența modului <<TABĂRĂ MOBILĂ>>, aflat în dotarea ISU Arad din anul 2019”, a punctat colonelul Pintescu – Grădinaru.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Al doilea val de relaxare în România, de la 1 iunie
  Preşedintele Klaus Iohannis va avea joi, de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovc Orban.

  România

  Creşele şi grădiniţele s-ar putea redeschide pe 15 iunie
  Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii lucrează la un pachet de măsuri care vor fi luate pentru redeschiderea creşelor şi grădiniţelor. Astfel, cei de la INSP au făcut câteva recomandări.

  Local

  Controale în construcții și la plasatorii forței de muncă
  ITM a desfășurat acțiuni de informare și control, având ca obiect companii din sectorul construcțiilor și din domeniul plasării forței de muncă în străinătate. 1

  Local

  Căsătorii în pandemie? Doar 52 de cupluri și-au unit destinele
  Starea de urgență s-a resimțit și în formarea de noi familii, cu acte în regulă. Doar puțin peste 50 de căsătorii au fost oficiate timp de două luni.

  Local

  Ambulanța, cu 1.300 de cazuri mai puțin, în stare de urgență
  Cum a afectat starea de urgență numărul de solicitări primite de Serviciul de Ambulanță Arad. O comparație între lunile martie - aprilie 2019 vs 2020?

  Local

  Ionel Ciupe: „Jumătățile de măsură nu ne vor duce nicăieri”
  Consilierul municipal critică modul în care Primăria Arad vrea să corecteze hotărârea privind racordurile la rețelele edilitare, dar complică și mai mult lucrările. 1

  ARADON opinii

  Religia derogărilor și habotnicilor pe rit nou

  Local

  Aradul, un oraș cu...nevoi publice!
  Aradul, cu nevoile și...neamul. Nicio toaletă publică pe centru orașului, nici măcar o toaletă ecologică de la Podgoria până la teatru. 9

  ARADON opinii

  DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Atacul de panică (II)

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.