aradon.ro Web analytics
Stimulentul i-a intors la munca

Peste 10% din părinţii arădeni aflaţi în concediul de creştere a copilului au ales în 2014 să se întoarcă mai repede la serviciu.
Scris de Simona Butaru - Peste 10% din părinţii arădeni aflaţi în concediul de creştere a copilului au ales în 2014 să se întoarcă mai repede la serviciu.

ARAD. Tot mai mulţi părinţi aleg să se întoarcă la serviciu înainte ca micuţii lor să împlinească vârsta de doi ani. În acest an, sute de arădeni s-au întors la muncă mai repede. Unul dintre principalele motive ar fi… banii. Stimulentul financiar pus la dispoziţia lor de către stat cântăreşte greu în luarea unei decizii în acest sens.

Căci nu este vorba de câţiva lei, ci de o sumă de 500 de lei, în multe dintre cazuri fiind vorba de jumătate din salariu. Stimulentul de inserţie este suma de bani pe care statul o acordă părinţilor care se află în concediu de creştere a copilului pentru a-i stimula pe aceştia să se întoarcă în câmpul muncii mai devreme. Mai mult de 10% dintre părinţii din judeţul Arad care se aflau în concediul de creştere a copilului au optat, în 2014, pentru varianta „scurtării” acestuia, s-au întors la muncă şi au primit, pe lângă salariul lunar, 500 de lei în plus – de la stat.

Potrivit datelor care urmează să fie prezentate la Prefectură de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Arad, dacă în 2013 s-au acordat 395 de stimulente de inserţie în cursul acestui an numărul lor a fost mult mai mare: 486 de stimulente de inserţie. Asta, în condiţiile în care în total, la nivelul judeţului Arad s-au plătit 3.639 de indemnizaţii de creştere a copilului în anul 2013 şi 3.865 în 2014.

Ce spune legea?

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 111/2010, suma se acordă „persoanelor care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, obţin venituri supuse impozitului”. Este vorba de venituri rezultate din salarii, din activităţi independente sau din activităţi agricole.
Legea prevede că de stimulent beneficiază oricare dintre părinţii copilului, persoanele care au adoptat copilul, cele cărora li s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care au copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, precum şi persoana care a fost numită tutore.

Ordonanţa stabileşte, totodată, că angajatorul nu poate concedia salariatul care se afla în plata stimulentului de inserţie.

Opţiuni

Concret, optiunea părintelui de a alege între perioada de 1 an sau 2 ani de concediu pentru creşterea copilului, trebuie exprimată de acesta în scris, pe bază de cerere şi nu mai poate fi schimbată pe parcursul acordării drepturilor. De stimulentul de inserţie beneficiază persoana care a optat pentru concediul de creştere a copilului în vârstă de până la 1 an, în situaţia în care obţine venituri impozabile înainte ca minorul să împlinească vârsta de 1 an, la cerere, va beneficia de stimulentul de inserţie, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani. O altă situaţie este cea în care a optat pentru concediul de creştere a copilului în vârstă de până la 2 ani, caz în care are dreptul să primească stimulentul de inserţie după împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani. O altă situaţie este cea în care copilul are handicap: stimulentul se acordă oricând, pe toata durata, părintelui îndreptăţit, până la împlinirea vârstei de 3 ani de către copil.

Mai puţini copii

Trebuie menţionat că în acest an Aradul are mai puţini copii şi adolescenţi de vârstă şcolară. Dacă în 2013 am avut 79.920 de beneficiari au alocaţiei de stat pentru copii, în 2014 numărul beneficiarilor este de 78.557.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Oameni

  Actorul francez Gaspard Ulliel a murit la vârsta de 37 de ani, după un accident la schi
  Actorul francez Gaspard Ulliel a murit în urma unui accident de schi. Starul viitorului serial Moon Knight de la Marvel şi modelul Chanel a fost spitalizat marţi după ce a suferit o accidentare la cap.

  ARADON Sport local

  Speranțe mici pentru o îmbunătățire la rugby-ul în 15
  CSU Arad a avut rezultate bune la rugby în 7, dar are probleme la cel în 15.

  Mapamond

  Un candidat la Senatul SUA fumează marijuana în spotul său electoral
  Un candidat la Senatul SUA din Louisiana a difuzat marţi o reclamă în care fumează marijuana, în încercarea de a declanşa ceea ce el numeşte „un nou dialog” asupra drogurilor. 1

  România

  Ministrul Educației, mesaj către profesorii greviști: La rectificarea bugetară se vor identifica soluţii
  Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis un mesaj profesorilor care miercuri au organizat o grevă de avertisment. Sunt convins că la rectificarea bugetară se vor identifica soluţii, a spus Cîmpeanu.

  Local

  Curent la preţ astronomic pentru Compania de Transport Arad
  Factura pe luna ianuarie este uriaşă, de 2,4 milioane de lei, după ce compania a fost nevoită să cumpere energie electrică la un preţ de zece ori mai mare decât anul trecut. 8

  Mapamond

  La 87 de ani, Brigitte Bardot, refuză sa fie vaccinată împotriva Covid. A plecat în Africa folosind un certificat fals
  Brigitte Bardot a declarat că nu va face vaccinul împotriva Covid. Actriţa în vârstă de 87 de ani a explicat: „Sunt alergică la toate substanţele chimice”. 8

  România

  Guvernul a decis: minivacanță de cinci zile pentru români!
  Veste bună pentru salariaţi. Conform Codului Muncii în anul 2022 vor exista 15 zile libere! 5

  Local

  Mica Unire, sărbătorită la Arad
  Instituția Prefectului – Județul Arad organizează, luni, 24 ianuarie, pe platoul din fața Palatului Administrativ, o serie manifestări pentru a marca Unirea Moldovei cu Țara Românească. 3

  Local

  UAV Arad, partener în proiectul RoCult Vest
  Proiectul își propune să contribuie la afirmarea identității culturale a regiunii de vest, în contextul național.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.