aradon.ro Web analyticsSuntem „prizonierii” gunoaielor

De Alin Gherasim

Suntem „prizonierii” gunoaielor

Aşa arată Cladova, cu gunoaie neridicate de peste o lună de zile/Foto: FAN
Firmele de colectare a deşeurilor abandonează satele arădene câte o lună de zile, dar soluţii nu prea sunt.
Scris de Alin Gherasim - Firmele de colectare a deşeurilor abandonează satele arădene câte o lună de zile, dar soluţii nu prea sunt.

ARAD. Master planul de gestionare a deşeurilor, implementat pe fonduri europene în judeţul Arad, dă rateu după rateu. În afară de zona 1 a judeţului, unde operează Retim, în celelalte zone, patru la număr, este jale. Oamenii se plâng că deşeurile nu sunt adunate cu săptămânile, chiar cu lunile, cu toate că taxele sunt plătite la zi. Ultima astfel de sesizare am primit-o de la un locuitor al satului Cladova, din comuna Păuliş, revoltat că cei de la firma care adună gunoaiele nu au trecut pe acolo de mai bine de o lună de zile.

„Toate tomberoanele sunt pline până la refuz. Nu mai avem unde să depozităm deşeurile. De mai bine de o lună de zile, maşina de gunoi nu a mai trecut prin satul nostru. O singură dată a ajuns până la intrarea în sat, au încărcat un tomberon, unul singur, şi manipulanţii au spus că au umplut maşina. Este groaznic ce se întâmplă acum în Cladova. Câinii golesc tomberoanele, tot satul este plin de gunoaie, de scutece folosite, de hârtii, de resturi de mâncare”, ne-a spus cititorul nostru.

Cum primăriile nu sunt parte ale contractelor încheiate între companiile de colectare a deşeurilor şi cetăţeni, am luat legătura cu reprezentanţii ADI Deşeuri, organismul abilitat în controlul şi sancţionarea operatorilor de salubritate.

Amenzi uriaşe şi rezilieri

Simona Stan, directorul ADI Deşeuri, ne-a transmis faptul că, din punctul de vedere al instituţiei pe care o conduce, au fost luate toate măsurile pentru remedierea situaţiilor din teren. Dar, din păcate, avem de a face, din nou, cu firme neserioase.

„Contractele de pe zonele 2, 3, 4 şi 5 au fost atribuite pe situaţie de urgenţă, după ce şi fostele firme care au câştigat licitaţiile pe aceste zone au fost la fel de neserioase. După ce au început să apară problemele referitoare la colectarea deşeurilor, am început să propunem penalităţi către Adunarea Generală a Asociaţilor, asociaţie din care fac parte primarii localităţilor cuprinse de cele patru zone. Cele mai mari probleme le avem pe zonele 2 şi 5, unde operează firma Consult Soc Centrum. Aici au fost aplicate penalităţi totale de peste un milion de lei, iar pe zona 2 a fost aprobată rezilierea contractului. Pentru moment, firma se află în termenul de remediere de 30 de zile. Şi asta pentru că, potrivit contractelor de colectare a deşeurilor stabilite la nivel guvernamental, după aprobarea rezilierii contractului, firma are la dispoziţie 30 de zile pentru a remedia problemele apărute. Dacă problemele nu vor fi remediate în acest termen, se va trece la reziliere”, a declarat Simona Stan.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte zonele 3 şi 4, şi aici există deficienţe, dar nu atât de grave ca şi pe celelalte două zone. Directorul ADI Deşeuri ne-a spus că pe aceste zone operează o asociere de firme, respectiv Salub Prest Eco şi Consult Soc Centrum. Situaţia nu este atât de gravă aici deoarece prima dintre firme, care este şi lider de asociere, este mai bine pregătită decât cea de a doua.

„Şi aici au fost aplicate penalităţi totale de aproximativ 170.000 de lei. Chiar am propus o amendă record, de 1,8 milioane de lei pentru zona 3, dar nu s-a putut vota în AGA deoarece nu a fost întrunit cvorumul necesar”, a mai precizat Stan.

O nouă urgenţă?

În cazul în care se va ajunge la rezilierea contractului cu operatorul de pe zona 2, acolo unde sunt cele mai mari probleme, probabil că Prefectura va emite o nouă situaţie de urgenţă, iar în baza acesteia ar putea fi încheiate noi contracte, cu alte firme. Numai că nici acest lucru nu garantează faptul că viitorii operatori vor fi mai serioşi decât cei care au fost până acum.

„Dacă firmele interesate respectă termenii caietului de sarcini, noi nu ne putem opune ca acestea să participe la procedurile de atribuire a contractelor. Într-adevăr, în afară de zona 1 de operare, pe celelalte zona au fost probleme încă de la demararea proiectului de gestionare a deşeurilor. Sperăm, însă, că vom reuşi să atragem o societate serioasă, care să îşi respecte termenii contractuali”, a mai spus Simona Stan.

Îngropaţi în gunoaie

Până când cele patru zone cu problemă nu vor deveni „ţinta” unei firme serioase, cu pregătire şi dotări suficiente pentru colectarea şi transportul deşeurilor, arădenii vor rămâne, în continuare, „prizonieri” ai situaţiei actuale. Legea este făcută de aşa natură încât societăţi de apartament, fără istoric şi fără experienţă, pot prinde contractele de colectare a deşeurilor, după care să îşi bată joc de oameni, chiar pe banii oamenilor. Aşadar, ne rămâne doar să înjurăm printre dinţi şi să ne înecăm în gunoaie.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  ARADON Sport local

  ACB Ineu promovează în Liga 3, câștigând și returul
  Elevii lui Cristian Sculici au câștigat la scor și returul și au promovat cu 11-2 la general.

  Mapamond

  Premierul francez Borne susţine consfinţirea dreptului la avort în Constituţie
  Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat sâmbătă că susţine un proiect de lege parlamentar pentru a adăuga dreptul la avort în Constituţia ţării.

  Mapamond

  Beijingul redeschide şcolile iar Shanghaiul declară victoria asupra Covid
  Beijingul a anunţat sâmbătă că va permite şcolilor primare şi secundare să reia cursurile cu prezenţă fizică, iar şeful partidului din Shanghai a declarat victoria asupra COVID-19, după ce oraşul a raportat zero cazuri noi pentru prima dată în ultimele două luni, informează Reuters.

  Mapamond

  Mâna dreaptă a lui Putin aruncă mărul otrăvit spre România
  Aderarea Republicii Moldova la UE este posibilă, nu direct, ci prin crearea „noii Românii Mari”, susţine vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev într-un interviu pentru agenţia rusă TASS. 4

  Local

  Avertizare Nowcasting: Cod Portocaliu pentru mai multe localități din județ
  1

  Local

  Polițiștii locali fac razii în zonele rău famate ale municipiului
  Au fost evacute 12 persoane care ocupau ilegal două imobile părăsite. Proprietarii clădirilor abandonate vor avea și ei de-a face cu polițiștii locali, dacă nu iau măsuri. 4

  Local

  Lecția de istorie. Crucea familiei Desseanu a fost adusă la lumină și sfințită
  Crucea funerară a fost reabilitată de pictorul de biserici Ștefan Pavel Cosma și sfințită de părintele Petru Ursulescu, paroh al Parohiei Ortodoxe Arad-Pasaj. 4

  Mapamond

  Detalii despre atacul armat din Norvegia: Este investigat ca un posibil atac terorist. A fost arestat un cetăţean norvegian de origine iraniană
  Atacul armat din capitala norvegiană, Oslo, în care au fost ucise două persoane şi au fost rănite 14 persoane, este investigat ca un posibil atac terorist, a declarat sâmbătă poliţia norvegiană. 4

  UT Arad

  Virgiliu Postolachi a impresionat la UTA în primul amical
  Clubul lucrează la transferul atacantului care a fost crescut de Paris Saint Germain. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.