aradon.ro Web analytics
Tarnosirea bisericii din Revetis

<p>REVETIŞ.&nbsp;Sute de credincioşi au participat, duminică, la sfinţirea Bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.</p>
Scris de JA-V.F. - <p>REVETIŞ.&nbsp;Sute de credincioşi au participat, duminică, la sfinţirea Bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.</p>

Târnosirea sfântului lăcaş din Revetiş, Protopopiatul Sebiş, a fost oficiată de ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a săvârşit apoi slujba Sfintei Liturghii, la finalul căreia preotul paroh Radeş Mihai – Dorel a fost hirotesit întru treapta de sachelar.

ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia Evangheliei din Duminica a V-a după Paşti şi importanţa Sinodului al II-lea Ecumenic pentru noi creştinii ortodocşi în mărturisirea noastră de credinţă, în această Duminică fiind pomeniţi şi Sfinţii Părinţi, care au participat la acest sinod.

La timpul slujbei, toţi credincioşii au intrat în Sfântul Altar, au sărutat Sfânta Masă, Evanghelia şi Sfânta Cruce. Potrivit tradiţiei Bisericii noastre, doar la târnosirea unei biserici toţi credincioşii, bărbaţi, femei, tineri şi copii, au posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina.

Localităţile Revetiş şi Cociuba sunt aşezări româneşti de mare vechime, dar atestarea lor este făcută de-abia cu secolul al XVI-lea, odată cu primele notări administrative introduse din perioada feudalismului mai dezvoltat.

Revetişul apare menţionat în documente la 1553 în lucrările monografice ale cercetătorilor maghiari Márki Sándor (Aradvármegye es Arad Szabad Királyi város Torténete, Arad, 1892, pag. 564), iar Jancso Benedek în Arad Szabad Királyi Város Monographiya, pag. 166 şi 245 aminteşte de Revetiş că are 417 credincioşi, preotul lor este Lazăr Dobrei, că hramul este Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ce erau reprezentaţi şi în pecetea comunei. Matricolele localităţii încep cu anul 1809.

O lucrare importantă despre aşezările şi locuitorii acestor meleaguri a realizat dr. Gheorghe Ciuhandu cu titlul „Românii din câmpia Aradului şi din regiunea dealurilor de acum două veacuri (între anii 1740-1752)”, Arad, 1940, în care se găsesc foarte multe date referitoare la organizarea vieţii economico-politice şi administrativ-religioase a oamenilor din părţile arădene şi zărăndene. El face referiri şi la unii cercetători maghiari care s-au ocupat între timp de aceste probleme istorice şi politic-administrative.

Biserica aceasta din parohia Revetiş, protopopiatul Sebiş, judeţul Arad, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost construită între anii 1890-1891, prin strădania vrednicului preot paroh Lazăr Dobrei şi a tuturor enoriaşilor localnici.

A fost construită în formă de navă, pe fundaţie de piatră, din cărămidă, acoperită cu tencuială cu stropi. Exteriorul este tencuit cu stropi, iar interiorul este pictat în tehnica „a fresco” de pictorii bisericeşti Jitariu Radu şi Jitariu Alexandrina din Arad. Iconostasul şi stranele sunt din lemn de stejar, sculptura fiind executată de meşterul Mircea Vasile din Sighetul Marmaţiei.

Cheltuielile pentru lucrările de renovare, pictură, confecţionarea catapetesmei, a stranelor, tronurilor, candelabrelor, prapori, veşminte şi toate cele necesare cultului, s-au făcut din donaţiile credincioşilor, îndemnaţi de preotul paroh Radeş Mihai – Dorel, sprijinit de membrii Consiliului parohial şi cu sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean Arad şi a altor instituţii.

Mulţumind lui Dumnezeu pentru toate, credincioşii, membrii Consiliului şi Comitetului parohial, în frunte cu preotul paroh, dorind împlinirea rânduielilor bisericeşti privind sfinţirea locaşului de cult, au cerut târnosirea bisericii pe data de 22 mai 2011, dorinţa fiindu-le împlinită de către ÎNALT PREASFINŢITUL PĂRINTE DR. TIMOTEI SEVICIU – ARHIEPISCOPUL ARADULUI, prin aşezarea Sfintelor moaşte şi a Icoanelor Sfinţilor Evanghelişti în masa Sfântul Prestol şi săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, împreună cu Preaonoratul Părinte Ioja Beni, Protopop de Sebiş.

Credincioşii din parohia Revetiş, cât şi dintre cei care sunt fiii satului şi fii ai Bisericii, s-au implicat mult în organizarea sărbătorii mari ce a cuprins comunitatea lor.

Deşi veniturile celor 80 de familii sunt reduse, credincioşii sprijină cum pot lucrările la biserica lor, sfinţirea sfântului lăcaş reprezentând încununarea celor 5 ani de jertfă şi strădanie neîntreruptă pentru înfumuseţarea sfântului lăcaş. Pentru enoriaşii acestei parohii, sfinţirea Bisericii lor a fost un moment deosebit pentru că un astfel de eveniment nu s-a întâmplat de foarte mult timp. Credincioşii s-au implicat mult în organizarea sărbătorii de la biserica parohială, în primirea Înalt Preasfinţitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

În parohia Revetiş se desfăşoară o bogată activitate pastoral-misionară şi social-filantropică. După ce a văzut ridicată biserica înfrumuseţată cu tot ceea ce trebuie, părintele paroh acordă acum şi mai mult timp construcţiei bisericii din sufletele credincioşilor, îndemnându-i pe fiecare în parte să fie un model pentru comunitate, prin faptele de zi cu zi.

„Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela ce pe piatra credinţei ai zidit Biserica Ta prin Sfinţii Tăi Apostoli şi Jertfelnicele Tale Doamne al puterilor în tot pământul le-ai aşezat, cu umilinţă cădem înaintea bunătăţii Tale celei nemăsurate şi ca Stăpânul şi Mântuitorul sufletelor noastre, Te rugăm, Biserica aceasta alege-o lăcaş Ţie, împodobeşte-o cu darurile cele duhovniceşti, iar rugăciunile celor ce aleargă la Tine cu credinţă şi se înalţă într-însa, auzi-le şi-i mântuieşte.

Aşa, Doamne Dumnezeul nostru, ne rugăm Ţie, primeşte jertfa robilor Tăi, care au ajutat la înălţarea şi împodobirea Sfintei Biserici, binecuvintează strădaniile dreptcredincioşilor creştini din parohie, ale Adunării şi Consiliului parohial, precum şi ale celor ce s-au jertfit şi ostenit pentru acestea, tuturor dăruind pace, sănătate şi întru toate cele de folos, bunăsporire. Înscrie Doamne, în Cartea Vieţii Tale pe jertfitorii şi închinătorii acestui Sfânt lăcaş, umple-i pe toţi de dragoste şi desăvârşită unire către Sfânta Biserica Ta şi jertfelnica stăruire a neamului nostru, ca şi prin aceasta să fie preamărit numele Tău cel Sfânt. AMIN”! (din Hrisovul bisericii).

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Sergiu Bîlcea: „Obiectivul echipei PNL este să nu ratăm nicio finanțare europeană”
  „Echipa politică liberală vine cu direcții pentru dezvoltarea Aradului”, a punctat deputatul Sergiu Bîlcea. 3

  Local

  Apel pentru lifturile de la ORL și Reumatologie
  Licitația pentru lifturile de la spitalul ORL se va relua, după ce nicio firmă nu a răspuns solicitării făcute de administrația locală. 2

  Local

  Aradul – lider național la testarea Covid în cabinetele medicilor de familie (vezi lista)
  138 de medici de familie s-au înscris în acest program de testare. Testarea este gratuită și se realizează cu teste rapide. 6

  Local

  40.935 de dosare pentru 82 de judecători
  Pe rolul Tribunalului și al judecătoriilor din județul Arad au fost înregistrate în cursul anului 2021, 40.935 de cauze nou intrate, a căror soluționare a fost asigurată de 82 de judecători și 152 de grefieri, asistenți judiciari, agenți procedurali, aprozi, funcționari publici, şi personalul contractual angajat al instanțelor, se arată în bilanțul instituției. 1

  Local

  14,4 milioane pentru plata în avans a gazului pe martie
  Alocarea acestei sume către CET Hidrocarburi ar urma să fie votată în şedinţa CLM de joi, 27 ianuarie. 1

  Local

  Aradul vrea un nou Spital Municipal
  Un milion de lei pentru Studiul de Fezabilitate al viitorului Spital Municipal. Suma ar urma să fie bugetată în 2022. 3

  Local

  200 de ani de teologie ortodoxă arădeană
  Bicentenarul va fi marcat printr-o serie de evenimente publice, care se vor desfășura pe parcursul acestui an. 1

  Local

  1.600 de pozitivi și 4.000 de contacți își așteaptă deciziile de carantinare
  DSP spune că volumul de muncă este foarte mare, motiv pentru care a apelat, din nou la voluntari. Deciziile sunt importante pentru generarea concediilor medicale. 3

  Local

  Autoturism pe contrasens pe autostrada Arad-Nădlac. Șoferița, o tânără din Arad, amendată și lăsată fără permis
  Polițiștii Biroului de Poliție Autostradă au lăsat o tânără de 22 de ani, din Arad, fără permisul auto pentru 60 de zile și i-au aplicat, totodată, o amendă de 870 de lei. Totul, după ce șoferița a fost filmată rulând cu mașina pe autostrada Arad-Nădlac, pe contrasens. 28

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.