aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
Telenovela molozului din construcţii la Arad

Telenovela molozului din construcţii la Arad

De Alin Gherasim
la 12 November 2020 07:34
17 Comentarii

Telenovela molozului din construcţii la Arad

Remorcuţa, descărcată cu lopata în container/Foto: M.M.
12 November 2020 07:34
Un arădean care a încercat să scape, legal, de deşeurile din construcţii s-a lovit de slaba organizare a celor implicaţi.
Scris de Alin Gherasim - Un arădean care a încercat să scape, legal, de deşeurile din construcţii s-a lovit de slaba organizare a celor implicaţi.

Trimite articolul

X
ARAD. Nici dacă vrei să faci totul legal, nu prea ai cum. Sau, dacă ai cum, este foarte greu. Autorităţile locale, în frunte cu Primăria Arad şi Poliţia Locală, se plâng de faptul că arădenii „sluţesc” oraşul, aruncând deşeurile din construcţii care pe unde apucă. Se dau amenzi, se emit comunicate de presă, cei care încalcă legea sunt arătaţi cu degetul şi… cam atât. Unul dintre arădenii care a încercat să scape legal de molozul rezultat din construcţii s-a lovit de reticenţa cu care a fost întâmpinat de reprezentanţii singurei gropi de gunoi din Arad care poate accepta aceste deşeuri. „Am dus deşeuri rezultate din construcţii la groapa de gunoi. Am avut o remorcuţă plină pe care am tras-o după un autoturism. Ajuns la FCC, societatea care administrează singura groapă de gunoi unde se pot depozita deşeurile, am văzut că nu am o rampă pe care să urc pentru a goli remorcuţa. Reprezentanţii firmei mi-au spus că deşeurile vor trebui descărcate manual dar, din păcate, la momentul respectiv, nu au nicio persoană disponibilă care să mă ajute. Aşa că am trecut eu la lopată”, ne spune Marcel Marcea, cel care a decis să ducă molozul la groapa de gunoi.

„Şi pentru ca filmul să fie complet, deşeurile trebuiau descărcate într-un container înalt de aproximativ un metru şi jumătate. Am terminat de descărcat, am plătit şi, înainte să plec, le-am spus angajaţilor de la groapa de gunoi că voi duce o remorcuţă de moloz şi a doua zi. Cei de acolo mi-au promis că îmi vor pune la dispoziţie ajutoare care să mă ajute să descarc manual cea de a doua remorcuţă. A doua zi, după cum am stabilit, dimineaţa la ora 8:00, eram la groapa de gunoi. Surpriză: nici de această dată nu a fost cine să mă ajute la descărcat. Am luat din nou lopata, am golit din nou remorcuţa, am plătit, m-am scuturat de praf şi am plecat spre birou”, ne spune Marcel Marcea, arădeanul care a vrut să respecte legea până la capăt. Descurajat de atitudinea celor de la FCC Environment, care administrează groapa de gunoi, dar care nu au gândit un sistem prin care să ajute arădeanul, chiar dacă îl taxează, Marcel Marcea a decis să facă publică această întâmplare. „Cum să mai meargă arădenii să depoziteze deşeurile legal, la groapa de gunoi? În afară de faptul că te taxează, cei care administrează groapa de gunoi nu îţi oferă nimic. Parcă îţi vine să îi înţelegi pe cei care scapă de moloz pe unde apucă. În cazul meu, a fost vorba despre o remorcuţă mică. Dar sunt alţi oameni, care produc mai mult moloz, camioane întregi, şi care trebuie să fie descărcat manual în containerele celor de la FCC”, ne-a transmis Marcel Marcea.

Vor să caute soluţii
Interpelaţi pe marginea aspectului sesizat de arădeanul care a dus molozul la groapa de gunoi, reprezentanţii FCC Environment, care administrează singura groapă de gunoi conformă din judeţul Arad, spun că înţelegerea lor cu Primăria Arad nu se referă şi la transportul sau descărcarea molozului. Practic, încă de la negocieri, Primăria Arad a lăsat tot „greul” în sarcina arădenilor, pe principiul „fiecare se descurcă cum poate”. „Serviciul pe care FCC Environment România îl oferă pentru deşeurile din construcţii şi demolări a fost agreat cu Primăria Arad şi se referă strict la depozitarea deşeurilor provenite din construcţii, iar tariful nu cuprinde închirierea unui container specializat, încărcarea, transportul şi nici descărcarea. Având în vedere că transportul acestor tipuri de deşeuri se desfăşoară cu mijloacele generatorului persoană fizică (portbagaj, maşini tip dubă, remorci de diferite dimensiuni) şi nicidecum în containere specializate, descărcarea nu este posibilă a se efectua mecanizat, ci numai manual”, ne-a spus Emanuel Mariş, reprezentantul FCC Environment. Totuşi, ţinând cont că există şi astfel de cazuri, societatea ia în calcul o modalitate prin care să ajute arădenii care vor să scape de moloz: „până în acest moment nu am avut cereri similare, însă având în vedere înregistrarea sesizării dumneavoastră, investigăm oferirea unui serviciu suplimentar de descărcare manuală la sediul nostru contra cost, în viitorul apropiat”. Până când se va lua o decizie, însă, arădenii au două variante: ori merg, plătesc şi îşi descarcă singuri gunoiul la groapă, ori aleg varianta ilegală: descărcarea molozului, gratuit, pe câmp sau în păduri.

Trimite articolul

X
Taguri:
Arad ,
arădean ,
constructii ,
descarcare ,
deseuri ,
FCC Environment ,
legal ,
moloz ,
organizare ,
politia locala ,
primaria arad ,
slaba ,
solutie ,
transport
17 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Tweety says:
    November 12, 2020 at 8:03 am

    Daca transporti deseurile intr-o basculanta, tot in container trebuiesc descarcate si cum?

    Comunele din judet au locuri de depozitare deseuri din constructii?

    Reply
  2. Gerula says:
    November 12, 2020 at 8:24 am

    Acesta este unul din rezultatele celor care de sai’spe ani se screm pe la conducerea Aradului reusind sa scoata doar un ” part” urat mirositor !

    Reply
    • Dan says:
      November 12, 2020 at 8:47 am

      👍

      Si in aceeasi situatie sunt si deseurile vegetale, care, desi sunt mau multe, ar fi mult mai usor de reciclat!

      Dar daca nu iese “safteaua” sau nu exista vreo “firma de casa”, care sa preia activitatea la preturi astronomice, iar apoi sa gaseasca zeci de pretexte pt care nu poate “sa presteze”, atunci “Gașca Falcă&Co.” NU E INTERESATĂ !!!😠

      Reply
  3. Daci says:
    November 12, 2020 at 9:01 am

    Primaria Arad , anul 2020 , jenant. Sunt locuri cu gropi unde proprietarii vor sa inalte terenul , acolo trebuie un aviz de la garda de mediu si molozul se poate depozita acolo , primaria ar trebui sa faca doar partea de hartogaraie si FCC sa puna un om acolo va monitorizeze , cand e plin sa treaca la alta.

    Reply
  4. Parerea mea says:
    November 12, 2020 at 9:14 am

    In momentul in care se cere o Autorizatie de Construire, sau demolare, esti obligat sa prezinti un contract cu firma de colectare pentru deseurile rezultate. Adica cu unica firma. Contractul inseamna si o plata, in avans de minim 500lei, chiar daca constructia va incepe peste cateva luni. Cu alte cuvinte, ca sa poti obtine o Autorizatie de Construire esti nevoit sa adopti si unica firma cu care Primaria are contract pentru colectarea deseurilor, ca intr-o adevarata economie de piata locala.

    Reply
  5. Prenume says:
    November 12, 2020 at 9:20 am

    Pe langa ca le plătim tot avem gunoaie luate de vant printre blocuri, ca nu sunt in stare sa le ia la timp . Trebuia domnule sa le descarci gunoiul acolo, sa plătești si sa pleci. Astia trebuie bătuți

    Reply
  6. Ergonomie says:
    November 12, 2020 at 10:12 am

    Măcar o rampa puteau face și ăstia ,încât remorcile sa fie mai sus ca și obloanele containerelor.Iar descărcara sa fie mai ușoară.

    Reply
  7. A.Rădeanu says:
    November 12, 2020 at 10:15 am

    Totul este teorie și fațadă. Se cere respectarea a tot felul de norme (multe copiate de prin străinătate), dar nu se asigură variante pentru cetățean. Te amendează dacă parchezi, dar nu sunt locuri de parcare, umbli cu punga după rahatul cățelului, dar la 10 m mai încolo maidanezii spurcă trotuarul, plătești salubritate dar stai cu gunoiul la ușă, măsurile anticovid nu sunt gândite și nu ajută la nimic, ci sunt luate doar ca să se justifice autoritățile că nu stau cu mâna în sân, ș.a.m.d. O nebunie de țară, de județ și de municipiu, de care unii profită din plin, iar cetățeanul suferă. Ce-i mai rău este că nu avem nicio perspectivă de îndreptare, oricine ar fi la conducere.

    Reply
    • Guvidul con sistem says:
      November 12, 2020 at 5:52 pm

      Raul e in noi.Natzie de cakao.Budosh olay.

      Reply
  8. NICU says:
    November 12, 2020 at 11:44 am

    Intr-o economie care se pretinde a fi capitalista si de piata FCC este monopol pentru judetul Arad exact ca pe vremea comunistillor , nu este normal ca doar o firma sa preia tot gunoiul din judet sub pretextul ca doar ea detine spatiu de depozitare a deseurilor autorizat , trebuie facute spatii de depozitare in orasele sau localitatile mai mari , nu e posibil ca tot gunoiul din judet sa fie transportat la Arad pentru ca sa se construiasca o uriasa groapa de gunoi .De ce acest monopol pe piata ? AAAA autorizatiile de la mediu … AAA posturi caldute pentru clientela politica … ma ajuti in campanie electorala si te ajut sa fi director la o multinationala sau la stat .

    Reply
  9. VVV says:
    November 12, 2020 at 11:58 am

    In orice tara cu apa calda poti plati firma care primeste molozul sa vina sa il ridice, ca nu are fiecare om care face o renovare remorca / duba / alte cele. Doar la noi trebuie sa te descurci pentru ca firmele sunt mana in mana cu politicienii si efectiv nu ai nicio alta optiune. Bibart, scapam si noi de viermii astia incompetenti odata?

    Reply
  10. cititor says:
    November 12, 2020 at 12:47 pm

    dupa ce am fost cantarit mi s-a spus sa merg sa descarc.dar intreb unde?cum unde ?SUS PE DEAL.adica am urcat cu camioneta inchiriata pe o panta destul de abrupta iar sus surpriza:acolo nu se separa deseurile ,se arunca toate la gramada-am avut teava de fonta,caramida sparta,faianta,etc.Dupa care vine nenea cu buldozerul se acopera cu pamant si ….gata.

    Reply
  11. .... says:
    November 12, 2020 at 1:05 pm

    FCC Environment deține (ILEGAL) un monopol fiindcă așa este gestionat de tovarăși Aradul.
    Eu nici n-am auzit de ei și am plătit transportul deșeurilor din construcții cu 350 lei mașina. Sunt și transportatori cu 300 mașina. În țările mai coerente închiriez un container de la deschiderea șantierului și până la finalizarea lui care se golește de firme specializate (firme, mai multe, concurență, copetiție, presiune pe calitatea serviciilor și pe scăderea tarifelor), simplu, eficient, elegant etc. La noi de ce nu se poate, a cui interese au fost avute în vedere, care a fost comisionul și cine l-a încasat?
    Ar fi fost o informație utilă și necesară tarifele practicate de firma monopolistă.
    De fapt un jurnalist adevărat nu s-ar fi mulțumit să transmită o plângere ci trebuia să atace problema monopolului firmei:
    – care sunt normativele?
    – de ce s-a ales constituirea unui monopol, de către cine și cine este persoana responsabilă din administrație?
    – de ce trebuie să negocieze PMA un serviciu de transport pentru și în numele cetățenilor?
    – Cum au reușit să rezolve problema alte orașe mai puțin proaste – exemple de bună practică?
    – Care este opinia instituțiilor cu atribuții în domeniu (Consiliul Concurenței, Garda de Mediu, ANRSC etc.)
    – Care este opinia persoanelor responsabile de buna administrare a orașului (cam pretențios spus oraș – un sat cu blocuri)?
    – Cât tupeu și câtă nemernicie îți trebuie ție administrație locală să amendezi oameni că nu respectă ceva chiar tu au făcut dificil sau chiar imposibil de respectat?

    Reply
  12. ionel says:
    November 12, 2020 at 3:00 pm

    Eu am stat afara cativa ani buni si am dus deseuri la reciclat dar nimeni nu ma ajutat la descarcat.cred ca tu trebuie sa ti le descarci.

    Reply
    • .... says:
      November 12, 2020 at 3:05 pm

      și cât ai plătit?

      Reply
    • Gerula says:
      November 12, 2020 at 4:51 pm

      Eu cred ca ai stat ” inauntru” cativa ani ,Ionele ca daca daca stateai afara ne si spuneai, unde,cam cat a costat kilu’,etc, etc…

      Reply
  13. Stefan says:
    November 12, 2020 at 9:31 pm

    In tarile normale pentru deseuri din constructii pina la 1 mc exista saci de rafie de 1 mc in magazinele de bricolaj care costa x ron,pret in care este inclus si ridicatul si transportul de la santier. Ai umplut sacul suni la numarul de telefon de pe el si cineva vine si te scapă de el! Simplu nu? De ce să nu complicăm lucrurile pentru plătitorul de taxe.

    Reply
  14. Cele mai citite știri

    1
    Teodora Ciunta, doar o escroacă
    2
    Prinţul Harry şi Meghan către Regele Charles al-III-lea, după ce acesta le-a retras dreptul de a locui la Frogmore Cottage: „Nu-ţi veţi mai vedea niciodată nepoţii”
    3
    O sebișeancă de 41 de ani și-a pus capăt zilelor
    4
    UPDATE. Ionuț Mureșan, asistentul care deținea o firmă de îngrijiri la domiciliu, s-a sinucis
    5
    Video Angajații DSP Arad: “Ne este frică să mai venim la lucru. Ne gândim la ce e mai rău”
    6
    Venitul minim european va crește salariul minim românesc. Anul 2024, termen limită de implementare
    7
    Povestea lui Ionuţ Mureşan: de la fericire debordantă la tragedie fără margini
    8
    VIDEO | Cum s-a petrecut accidentul de la Nădlac
    9
    Video. Accident cu 37 de mașini, pe principala autostradă a Ungariei. 19 mașini au ars
    10
    Poliția, precizări despre accidentul mortal de la Ineu

    ARADON Sport local

    „Galben-albastrele” încep lupta din semifinale la Constanța
    FCC Baschet UAV Arad începe duminică, pe terenul lui CSM CSU Cosntanța, duelul pentru calificarea în ultimul act al LNBF.

    Local

    VIDEO
    Foc la o cuvă de vopsea
    1

    Local

    Râuri din 12 bazine hidrografice sub atenţionare de inundaţii până luni, la ora 12:00
    Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă, o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râuri din 12 bazine hidrografice, valabilă până luni la amiază.

    UT Arad

    UTA, victorie mare cu Universitatea Cluj
    Întreaga suflarea utistă respiră! Elevii lui Laszlo Balint au cucerit trei puncte extrem de importante. 5

    Local

    VIDEO
    Şi-a incendiat maşina, din greşeală, în Vladimirescu
    4

    Mapamond

    Poliţia din New York, în alertă maximă o săptămână, după istorica punere sub acuzare a lui Trump
    Poliţia din New York a intrat "în alertă maximă" înaintea înfăţişării de marţi în faţa instanţei a fostului preşedinte american Donald Trump, acuzat în dosarul unor plăţi neregulamentare făcute unei vedete porno, relatează AFP. 7

    Local

    POLITIC. Geanina Pistru, prim-vicepreședinte OFL la nivel național
    6

    Local

    Arădeni arestaţi pentru un furt comis în Bihor
    Trei arădeni sunt principalii suspecţi ai unui furt comis în comuna Tămaşda, din judeţul Bihor.

    România

    CFR retrage temporar din circulație toate locomotivele electrice similare cu cea implicată în accidentul de la Galați
    Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători a transmis într-un comunicat de presă că, având în vedere măsurile de siguranţă feroviară comunicate de către Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română (ASFR), se retrag cu dată imediată locomotivele electrice dotate cu echipamente tehnice similare cu cele ale locomotivei implicate în accidentul feroviar care a avut loc la Galați.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.