aradon.ro Web analyticsTIR-iştii, ameninţaţi cu falimentul

Reactualizat la:

TIR-iştii, ameninţaţi cu falimentul

Reactualizat la:
40.000 de firme de transport sunt ameninţate cu falimentul din cauza măsurilor propuse de Guvern.
40.000 de firme de transport sunt ameninţate cu falimentul din cauza măsurilor propuse de Guvern.

Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002, o asociaţie din Arad, care reprezintă interesele a mii de firme de transport marfă, anunţă faptul că măsurile pe care Guvernul le urmăreşte îşi propun să distrugă, efectiv, această industrie. Ideile Executivului care pun “pe butuci” transportul de marfă din România se referă la impozitarea diurnei şi la carantinarea şoferilor de camioane care circulă spre România din state aflate pe lista roşie.

“Asociațiile patronale din transporturi consideră măsura luată de ANAF abuzivă și acuză guvernanții că fac jocul statelor vest-europene care vor să elimine concurența est-europeană de pe piața de transport internaţional. În timp ce state precum Polonia, Lituania sau Ungaria își protejează propriii transportatori, România este singurul stat european care impozitează diurna. Efectele sunt devastatoare cu atât mai mult cu cât taxarea se face retroactiv, penalitățile fiind imposibil de plătit de vreo firmă”, se arată într-o comunicare a APTE 2002.

Proteste de stradă, iminente?
“Firmele de transport din România se confruntă astfel, pe de-o parte, cu plecarea forței de muncă, iar pe de altă parte cu controale abuzive ale ANAF care le bagă direct în faliment după impunerea unor sume uriașe de plată ca impozite și contribuții sociale pe ultimii cinci ani. Demersurile făcute până acum pentru deblocarea situației create de controalele desfășurate de ANAF au rămas fără rezolvare, ajungându-se într-un moment de impas grav în relația cu autoritățile competențe ale statului român. Protestele (de stradă) sunt iminente pe fondul tensiunilor acumulate, într-un moment în care menținerea competitivității acestui sector de activitate, care nu a beneficiat de subvenții sau ajutoare de stat, este puternic subminată, în loc să constituie un capitol de succes într-o strategie națională bine conturată”, ameninţă transportatorii.

Şi carantina
Pe de altă parte, mai spun aceștia, o altă lovitură pe care o primesc firmele de transport marfă se referă la carantinarea şoferilor. “Guvernul recidivează și penalizează transportatorii pentru gradul mic de vaccinare a populației României și a decis intrarea în carantină 14 zile a șoferilor profesioniști, care revin din țări roșii din punct de vedere al gradului de risc de contaminare cu Covid-19, dacă nu sunt vaccinați și nici nu pot dovedi că au trecut prin boală în ultimele trei luni. Măsura este unică în Europa, șoferii profesioniști fiind exceptați de la măsura carantinei în toate țările, cu scopul de a menține lanțurile de aprovizionare cu marfă, așa cum recomandă și Comisia Europeană, care a creat în acest sens <culoare verzi> și a îndemnat la exceptarea de la carantinare a șoferilor profestioniști. Prin această măsură, Guvernul obligă șoferii români să îngroașe rândul șomerilor dacă nu vor să se vaccineze sau să emigreze în alte țări, lucru foarte probabil, dat fiind viitorul incert al firmelor românești de transport și criza profundă de șoferi cu care se confruntă toată Europa”, susţin cei de la APTE 2002. JA-A.G.

Jucători importanţi
Atitudinea Guvernului este cu atât mai ciudată, spun transportatorii, cu cât această industrie din România este una dintre cele mai performante din Europa. „Transporturile rutiere au fost principalul contribuitor la exportul de servicii al României în ultimii ani, cu un total de 5,68 miliarde de euro în 2020, din care 5,53 miliarde euro transport rutier de mărfuri. În ciuda faptului că suntem abia a 15-a economie la nivelul Uniunii Europene, România este a 8-a piață de transport rutier din Uniunea Europeană și se poziționează pe locul 3 în U.E. la operațiunile de transport rutier internațional de tip cross-trade (10,5%) și cabotaj (8.2%)”, mai spun reprezentanţii APTE 2002.

25 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Leu says:

  Cum a spus președinte la alegerile? “ Lucrurile făcute bine “

 2. Conservator says:

  România Lucrului Bun Pierdut
  Și a celui nefăcut

 3. denis2 says:

  Poate ne spun transportatorii de ce sunt salarii de mizerie în transporturi, de ce nu sunt respectate regulile, de ce sunt făcute transporturi în condiţii ilegale, cum şoferii se joacă cu magnetul ca să facă un ban (cinstit?), cum se fac alte şi alte lucruri ca să fim pe locul 8 în Europa?

 4. Vasili says:

  Cred că cele 7 firme de transport care lucrau pentru rețeaua de trafic de țigări nu vor fi afectate.Nici cei care merg supraîncărcați și nu respectă timpii de odihna.Am prins un control de la ISCTR pe Valea Mureșului și culmea era că parcarea dinaintea controlului era plină de tiriști ,,obosiți” care așteptau cuminți să plece controlul.Că așa e la noi …. baftă la toți!

  • sellep says:

   Magnet, pt ca din lipsa de autostrazi, se pierde ff mult timp pe o distanta scurta si nu ajung la descarcari si sunt penalizari. Eu usor din afara sa criticati.
   Insa ce nu e ok, este faptul ca toti ” patronii” dau salriu minim si diurne ca sa nu dea bani la stat.
   Propun sa califice statul meseria, sa-i puna un salariu minim de 2-3 ori mai mare decat minimul normal si asa sa forteze patronii sa renunte sau sa scada diurnele si sa treaca in legalitate.

   • Radu says:

    Nu poti pune un necalificat sa faca meseria de sofer.Nu e normal ca meseria de șofer sa fie considerata și plătită ca necalificata.

 5. jeanvaljean says:

  Dar cine ii impiedica sa se vaccineze ? Daca sint vaccinati nu trebue sa stea in carantina.
  Despre impozitarea retroactiva spun doar ca la indivizii care conduc aceasta tara le trebuie bani pentru pensii speciale pentru pensii de serviciu
  pentru salariile mult umflate ale celor 1 500 000 de bugetari care in mare proportie taie frunza la ciini si sa plateasca cumulul salariului cu pensia la stat si pensionarile la 40 de ani dupa o munca istovitoare si foarte stresanta.

 6. AdrianD says:

  Eu propun sa blocam tot, apoi sa stam citeva luni in somaj (sa vedem daca le va convenii sa aibe citeva sute de mii de noi someri) , iar apoi sa ne facem firme in Ungaria, Slovacia,etc si sa nu le mai dam nici un ban,daca nu e bine ca le-am platit atitea taxe (eu personal le dau 2000-3000 lunar c.a.s. taxe,etc, cu mica mea firma, pe viitor pot foarte bine se platesc statului ungar,fara nici o remuscare )

  • Marius says:

   Corect ce spuneti oamenii nu sunt uniti…de ce in Bulgaria sau Ungaria nu vezi pe unul cu masca in interior,e deschis tot si nu bombardeaza lumea cu stiri despre apocalipsa,iar la noi arafat isi umfla muschii seara de seara…

   • FERENC says:

    Pentru ca in Ungaria sunt circa 80% vaccinati. De aia nu poarta masca. Ungurii nu stau si ascula de Sosoaca, cum fac ai nostri.

    • Cosmin says:

     Ok, Guvernul este “dus cu pluta” … dar ce a condus la aceste decizii? Care va sa zică in transporturi totul este perfect, legal, pe acte, etc … serios?
     Sfidarea de ani de zile numai la așa ceva poate conduce!
     Vedeți-vă de treaba!

    • Cosmin says:

     👏

 7. Adevarul says:

  In arad inca sunt anunturi cu plata la km, se pune magnetu, 7 carduri etc si voi vreti soferi care sa se vaccineze?
  Ia faceti controale adevarate la firme, sa vedeti cum un camion a facut 7 8 curse intr-o luna. Si un sugar se prinde, numa la noi nu. In tarile civilizate ai salar mare si un pic de diurna, la noi e invers, acuma cand se strica treaba, prostii de soferi, ca nu ii pot numi altfel , ei fac gura, cum sa fie cu salar mare, ei vor ca numa patronii lor sa se plimbe cu maybach , ei vor sa foe sclavi pe minim pe economie . Minim numa in acte, ca majoritatea nu il vad, este tras din km facuti. Asa ca noapte buna si mi se rupe de firmele evazioniste, plecate de la 1 camion si qjunse la sute in 10 15 ani.

 8. Gina says:

  Valul 4 bate la ușă, Delta care e mai periculos decat celelalte atunci o sa va vaccinați. România cu 23 % vaccinați, ultima tara din UE, cel care ai comentat de Ungaria frate aia sunt imunizați undeva peste 60 și ceva la suta, ca ei nu cred în cipuri, și alte tâmpenii ca Romani. Pardon tara lui Arsenie Boca și de popi corupți. Bine ca am scăpat demult de acel popor de kkt care au credință numai ce zice popa. Vb în septembrie, atunci o sa fugiți sa va vaccinați…. Poate pt unul va fi prea târziu. Eu șoferii de tir nevaccinati Iași concedia, găsești forță de muncă din Asia. Nu e o problema.

 9. Stefan says:

  Da, Guvernul doreste sa distruga complet tara si este inalt assistant de catre alte institutii ! Nimic nou sub soare.

 10. Sorin says:

  sunt doua subiecte complet diferite:
  1. diurna: e imposibil sa se intample, exista deja hotarari judecatoresti pe aceasta speta
  2. carantina: exista deja o lege in vigoare care nu se aplica in fapt;
  oricum, campania de vaccianare a ajuns la nivelul unui fiasco total si se pare ca nimeni nu isi va asuma politic o presiune adevarata pe o anume categorie sociala (medici, soferi, politisti etc) la fel cum se intampla in alte tari
  sa vedem nota de plata la toamna si sa speram ca nu vom avea din nou spitalele pline si antivaxeri strigand la poarta ca e dreptul lor fundamental-existential sa fie tratati

 11. proteste says:

  Alo, frați tiristi!
  Dacă nu vă ridicați acum veți sta în șomaj și ajungeți vai de capul vostru. Nu suntem neam de traistă! Suntem români! Blocați Bucureștiul total cu tirurile din dotare, claxonați în fața Parlamentului până le spargeți timpanele. Blocați traficul în întreaga țară pe termen nedefinit.
  Planul ăsta cu falimentarea este copt în afară și pus în practică la noi.
  Trezirea sau mergeți să dați la sapă.
  Și nu vă lăsați uciși prin vaccinare. La voi riscul de tromboză este mult mai crescut prin natura serviciului.

 12. pt. tanti Gina și nenea Sorin says:

  Dacă nu stăteați cu capul în cur ați fi observat că nu a existat valul 3 dar desigur că dacă v-ați vaccinat – și vă asigur că nu prindeți 5 ani de la comiterea faptei – vreți să îi trageți și pe alții în groapă că așa acționează îndrăciții.
  Să vedeți voi regrete eterne pentr ce v-ați făcut cu mâna voastră că așa face cel ce îl urăște pe Dumnezeu: vrea o viață binecuvântată cu bucurii dar nu este posibil în absența Lui Dumnezeu.
  Și jos labele de pe tiristi. Sunt oameni ce muncesc și se expun ca să aducă o pâine pe masă.

 13. Sss says:

  Imediat incep sa plang…

 14. Gina says:

  Pentru fraierul care ai comentat ca în 5 ani ajungi cu vaccinul în groapa, cum îți explici ca tari civilizate aici includ Israelul rata de vaccinare este de peste 60%, chiar și SUA. Deci tu crezi ca acele popoare state, vor sa scape de populația lor în 5.Totusi cine ți.a spus aberațiile astea, popa la biserica duminica sau oameni de joasa speță de pe faccebok. Vedeți voi val 4 din septembrie încolo. Iar cât privește șoferii de tir nu te vaccinez ești concediat, cu siguranță firmele găsesc forță de muncă ca Serbia, Ucraina, tari mai slabi economice.

  • George says:

   Pentru proasta de Gina! Bă panaramo de usrista infecta. Te Invit sa îți aduci asiaticii sa lucreze pentru tine și pentru așa zisa țara România. Voi credeți ca dacă va vindeți țara și aduceți muncitori din Asia o sa Rezolvați ceva? Poate pe termen scurt la fel cum e și mintea voastră scurta. Proasta p.u…l…iii. Du-te și vaccineazate împreuna cu usristii matii pana muriți cu toții.

 15. Galatus says:

  Linsarea și spulberarea clasei politice și a mafiei din anaf trebuie sa continue. Orice ticălos politic linșat un pas înainte spre adevarata democratie. Stindardul contribuabilului trebuie sa fie 😎Ucide pentru a nu fi ucis.

 16. Petre says:

  Daca tot stau in carantina …. macar isi mai petrec nevestele timpul si cu ei nu doar cu amantii

 17. Florin Spreizer says:

  FIRMEE DE PAZA ȘI DE TIRURI 80 % EVAZIUNE.

 18. tombola lunii

  UT Arad

  Greșelile au costat-o pe UTA cu Vojvodina
  „Bătrâna Doamnă” a pierdut cu 1-2 amicalul cu Vojvodina Novi Sad, primind ambele goluri după greșeli individuale. 1

  Advertorial

  PNL se opune suprataxării
  3

  Local

  Incendiu la un lan de grâu între Horia și Arad. Focul a pornit de la un utilaj agricol
  10 hectare de grâu și 5 hectare de miriște au ars în urma incendiului. Focul a pornit de la un utilaj agricol, spun reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad. 1

  UT Arad

  Atacantul Postolachi a semnat cu UTA pe trei ani!
  1

  UT Arad

  Fidelitate răsplătită cu autografe de la utişti!

  Local

  12 intoxicați cu alcool și trei consumatori de substanțe interzise, în weekend, la Urgențe

  ARADON Sport local

  Felnacul începe acasă aventura din Cupa României

  Local

  E-mailuri false în numele Fiscului. Nu le deschideți!
  2

  Local

  Fără apă caldă, pe mai multe străzi din centrul Aradului
  1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.